Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igazságtalanság megmutatja, hogy szükségünk van Jézusra

2018. július 17. 03:00 - FodorImi

„Csak egy nyomorult vagyok. Senki vagyok és semmim sincs. Cselekedj valamit velem. Te [Istenem] meg tudod tenni; nálad van az, amire szükségem van.” (Zsoltárok 40:18 – The Message fordítás)

Napjainkban a legkülönbözőbb helyekről hallod: Az ember alapvetően jó és önzetlen, a környezete fordítja az ember szívét a gonosz felé.

Sajnálatos módon ez az elmélet éppen nem egyezik azzal, amit az emberi természetben látunk. Ha valaha is voltál kicsi gyermekek körül, akkor láthattad, önző természettel születtek. Az ilyen kifejezések, mint „Etess meg!” „Törődj velem!” „Én vagyok a figyelem középpontjában.” inkább szabály, mint kivétel.

Az emberi igazságtalanság, ami áthatja a világot, és jelen van saját közösségeinkben, szétzúzza minden téveszménket, ami arról szól, hogy az ember alapvetően jó. Saját eszközeinkre hagyatkozunk, elnyomjuk a másik embert, felhalmozzuk az élelmiszereket, és általában magunkat sokkal többnek gondoljuk mindenki másnál. Ez olyan, mintha Isten az általa teremtett embert nézné, és ezt mondaná, „Rendben van, azt gondolod magadról, alapvetően jó vagy. Azt gondolod, hogy az ember alapvetően önzetlen? Hátra lépek, és szabad folyást engedek az emberi természetnek. Megmutatjuk, mi fog történni, ha Isten nincs a képben.” Akarod tudni, milyen ez? Csak végy kézbe egy újságot.

Ami igaz a gyerekekben és általánosan a társadalomban, az igaz a mi életünkre is. Veled és velem mindig igazságtalanul bánnak. De itt van egy titok, amit lehet, hogy nem veszel számításba: Időről időre te is igazságtalanul bánsz az emberekkel.

Istent nem lepi meg, hogy hajlamosak vagyunk másokat igazságtalanul kezelni. Valójában ez mutatja, hogy miért van szükségünk Jézusra.

A Biblia azt mondja, „Isten engedi a világot a maga bűnös útján járni, hogy próbára tegye az embereket, és hogy az emberek maguk lássák meg, hogy nem jobbak az állatoknál.” (Prédikátor 3:18 – TLB fordítás)

A valóság az, hogy Isten nélkül a különböző helyzetekben az emberek nagyon embertelenek egymáshoz. A világon minden igazságtalanságnak, tisztességtelenségnek ez a lényege – a despota diktátoroktól a döbbenetes szegénységen át a szomszédságunkban levő igazságtalanságig.

Egy napon Isten meg fogja ítélni a bolygónk minden emberét azokért az igazságtalanságokért, amit egymás ellen elkövettünk. Mivel Isten igazságos, következménye lesz annak, hogy hogyan bántunk egymással.

Ez azt jelenti, hogy kegyelemre van szükségünk. Időről időre mindannyian tisztességtelenek voltunk másokkal. Nem csak áldozatai vagyunk az igazságtalanságnak, hanem elkövetői is.

Az igazságtalanság mutatja, hogy szükségünk van Jézusra. Istennek nem kellett volna elküldenie a Fiát meghalni a kereszten, ha az ember alapvetően jó lenne. A világunkban jelenlevő rengeteg igazságtalanság világossá teszi, hogy az ember nem képes erkölcsös életet élni a maga erejéből.

A következő alkalommal, mikor újra igazságtalanul bánnak veled, emlékeztessen erre: ezen a bolygón minden embernek, téged is beleértve, szüksége van Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Tipikusan hogyan kezeled, ha igazságtalanul bánnak veled?
  • Mit gondolsz a következő állításról: „A következő alkalommal, mikor igazságtalan vagy valakihez, azt mutatja, mennyire szükséged van Jézusra”?
  • Hogyan segít ez az áhítat megválaszolni ezt a kérdést: „Miért engedi Isten, hogy rossz dolgok történjenek jó emberekkel”?

 

(Daily Hope by Rick Warren – 2018.07.10.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása