Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tedd meg az első lépést a becsületesség felé

2018. július 21. 03:00 - mintyovanviki

"Ha Istenhez imádkozol és keresed a Mindenható kedvét, valamint tisztán és becsületesen élsz, ő minden bizonnyal rád tekint és boldog otthont teremt számodra. És bár kevéssel indultál, sokra viszed végül.” (Zsoltárok 40:17, The Message fordítás)

apple-3313225_1280.jpg

Nehéz lehet számodra egy becsületességről szóló üzenetet olvasni, ha az elméd talán újra és újra lejátszik minden olyan esetet, amikor nem voltál becsületes vagy amikor erkölcsi hibát vétettél az életedben. Mindannyian tudunk hasonló hibalistát felmutatni.

Szent Ágoston szerint a rossz munka beismerése a jó munka kezdetét jelenti.

Ha komolyan gondolod, hogy becsületes ember akarsz lenni, akkor az első lépés az, hogy elismered, eddig nem voltál becsületes. Csak beismered például, hogy nem mindig tartod be az ígéreteidet. Vagy azt, hogy gyakran pletykálsz és még élvezed is. Esetleg azt, hogy néha kicsit kilazítasz a munkahelyeden. Vagy, hogy másnak adod ki magad, mint aki vagy. Ezeket csak valld meg Istennek!

Sok ember részekre bontja az életét és azt gondolja, hogy élhet becsületes életet akkor is, ha az élete egy bizonyos területén bűn van, de ez nem zavarja az életének más területeit. Ezt én Titanic jelenségnek szoktam hívni. A Titanicot elsüllyeszthetetlennek hitték, mert ez volt az első hajó, amelynél a hajótest részekre volt tagolva. Azt mondták, ha a hajó egy része vizet kap is, le lehet ereszteni egy tolóajtót és így nem tud elsüllyedni az egész hajó.

De amikor a saját életedben történik mindez, a lyuk a hajón továbbra is lyuk marad és el fogsz süllyedni. Az a kicsi terület, amiről azt hiszed, hogy ellenőrzésed alatt tudod tartani, le fog teperni. És kihatással lesz a környezetedre is, mert bár a bűn személyes dolog, mégsem magánügy.

Senki sem tökéletes, de Isten nem is várja el tőled, hogy az legyél! Azonban azt elvárja, hogy becsületes és tisztességes légy.  Ezt pedig azzal kell kezdened, hogy megvallod a bűneidet – bármilyen hosszú is a bűnlistád.

Istent jobban érdekli a szíved, mint a bűneid. Soha nem leszel tökéletes, és soha nem leszel bűntelen. De vétkezhetsz kevesebbet.

Dönts úgy, hogy tisztességesen és becsületesen fogsz élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén titkolsz el valamit a családod vagy a közeli barátaid elől? Milyen hatással van ez rád szellemileg, érzelmileg és fizikailag?
  • Miért szeretné Isten, hogy te valld meg a bűneidet, amikor Ő már tud azokról?
  • Milyen hatása lehet a bűnnek más emberekre, még akkor is, ha ők nem tudnak róla?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.07.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása