Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogy bölcs légy, tölts időt bölcs emberekkel!

2018. szeptember 20. 03:00 - magyarosijulia

„Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel, a bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (Péld 13:20, NCV fordítás)

wisdom1.jpg

Hallottad már a régi mondást, hogy „Ha a sasokkal akarsz szárnyalni, nem szaladhatsz a pulykákkal"?

Ha bölcs akarsz lenni, körül kell vedd magad bölcs emberekkel.

Nincs szükséged sok barátra, és nem kell népszerűnek lenned. Egyszerűen csak egy pár olyan emberre van szükséged, akik építenek és nem lerombolnak téged. Bölcs emberekre, és  nem ostobákra.

Ha bolondokkal barátkozol, magad is azzá leszel!

Mindig a közösségben növekedünk. Nem tudsz szellemileg növekedni egymagadban. Ha remete lennél, és felköltöznél egy hegynek a tetejére, ahol egész életedben csak csendben ülnél és könyveket olvasnál, igencsak nagy tudásod lenne, a bölcsességben viszont nem tudnál növekedni.

Miért? Mert a bölcsesség a szeretetről szól. A bölcsesség elsősorban a kapcsolatokban mutatkozik meg. Így történhet meg, hogy egyes embereknek sok iskolai végzettségük van, a házasságuk mégis tönkremegy. Okosak ugyan, de nem bölcsek!

A Biblia azt írja a Példabeszédek 13:20-ban: „Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel. A bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (NCV fordítás).

Ha én egy színpad szélén állok, és fel akarlak húzni téged, te viszont lehúzni akarsz engem, ki fog nyerni? Mindig könnyebb lehúzni valakit, mint felhúzni. Azok az emberek, akik folyton lehúznak, nem a barátaid! A barátok felemelnek. A barátok arra bátorítanak, hogy megtaláld az isteni bölcsességet, azáltal, hogy átadják a sajátjukat!

Van olyan az életedben, aki rendszeresen a jóra biztat? Szükséged van az ilyenfajta biztatásra, ha bölcs ember akarsz lenni!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen emberek állnak a legközelebb hozzád?
  • Hogyan bátorítanak ezek az emberek a szellemi növekedésedben és a bölcsességben? Vagy hogyan vonják el a figyelmedet attól, hogy megtanulj bölcsen élni?
  • Fontosabb neked, hogy minél több barátod legyen, vagy csak egy pár, mély kapcsolatod? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.09.13.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása