Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten megbocsát neked, ezért bocsáss meg te is magadnak!

2018. október 31. 03:00 - K. Juc

„Nem a bűneink szerint bánik velünk; nem bánik velünk keményen, ahogy megérdemelnénk. Olyan messze vetette el a bűneinket, amilyen messze van kelet nyugattól." (103. Zsoltár 10,12 NLT fordítás)
Related image
Isten mindig azt adja, amire szükségünk van, nem pedig, amit megérdemelnénk. A 103. Zsoltár 10. és 12. verse szerint: „nem büntet bennünket a bűneinkért, nem bánik velünk keményen, ahogyan megérdemelnénk. Olyan messze vetette el a bűneinket, amilyen messze van kelet nyugattól." (NLT fordítás)
Ahelyett, hogy megkapnánk a büntetést, amit megérdemlünk, Jézus Krisztus minden bűnünkért és tévedésünkért kifizette az árat. Tetszik, hogy ez szerepel a Bibliában: „olyan messzire, amilyen távol van kelet nyugattól", mert keletnek és nyugatnak nincs vége. Létezik északi és déli sark, de keletről nyugatra haladva nincs ilyen végpont. Isten egyszerűen fogta a bűneinket és eltörölte azokat!
Ha tehát Isten megbocsátott neked, akkor neked is meg kell bocsátanod magadnak! Ott ez a férfi, Dávid király a Bibliában, aki házasságtörést követett el, majd hogy ezt eltitkolja, meggyilkoltatta a nő férjét. Gyilkosság és házasságtörés - ezek elég nagy bűnök. Megérdemelte vajon Dávid a megbocsátást? Nem. És azt, hogy kegyelmet kapjon? Nem! Dávid viszont tudta, hogy Isten jó, ezért kegyelmet kért tőle. Így imádkozott: „Könyörülj rajtam Istenem, hűséges szereteted szerint! Mivel nagy a te irgalmad, töröld el bűneimet! Moss tisztára a bűntudattól, tisztíts meg minden vétkemtől! (51. Zsoltár 1-2, NLT fordítás)
Ha valamilyen nagy bűnnel küszködsz éppen, akkor végig kell olvasnod az 51. zsoltárt. Az egész zsoltár arról szól, hogy kicsoda Isten, és nem arról, hogy te ki vagy.
Hadd fogalmazzak nagyon egyértelműen: Isten nem azért bocsát meg neked, mert te jó vagy, hanem azért mert Ő jó. Ő egy jó Isten, és jó terve van a számodra - még akkor is, ha nagyon elszúrsz valamit. Semmi sem választhat el a szeretetétől!
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Mit érdemelnél Istentől?
  • Miért olyan nehéz néha megbocsátanunk magunknak? Hogyan tudja Isten kegyelme és megbocsátása befolyásolni azt, ahogyan látod önmagad?
  • Miért kell elhinned azt, hogy miután Isten megbocsát, el is fogad Téged tisztának?
*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.24.)
Szólj hozzá!

Ami miatt örülhetsz a megpróbáltatások idején

2018. október 30. 03:00 - gabormel

„Akkor is örülhetünk, ha problémákba és megpróbáltatásokba ütközünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad.” (Róm 5:3, NLT fordítás)

kepx_1.jpg

Sokan ismerik József bibliai történetét, akit testvérei rabszolgának adták, de végül Egyiptom kormányzója lett. Évekkel az árulást követően József találkozott a testvéreivel, és azt mondta nekik: „Az volt a szándékotok, hogy ártsatok nekem, de Isten mindent jóra fordított, és olyan pozíciót biztosított számomra, amivel sok ember életét megmenthettem.” (Ter 50:20, NLT fordítás)

Ez az ún. megváltó szenvedés, ahol más emberek javára szenvedsz. Ez ugyanaz, mint amit Jézus tett érted! Amikor meghalt a kereszten, nem a saját bűneiért fizetett meg, hiszen bűntelen volt. Ő a te és az én bűneim miatt szenvedett.

A megváltó szenvedésben Isten elveszi a keserűséget, és jobbá teszi a világot, attól, amin már átmentél. Isten azt mondja: „Nem lesz minden jó az életedben, de mindent felhasználhatok mindarra a jóra, amely a tervem megvalósításához szükséges – ez legyen akár más emberek fájdalmai és bűnei, vagy akár az, mikor bár ártatlan vagy és mások megbántanak.

Mivel Isten jóságos, szereti a jót kihozni a rossz dolgokból. Bárki képes arra, hogy jót hozzon ki jó dologból, de rosszból csak Isten képes ezt megtenni hatalmánál és jóságánál fogva.

A Rómaiaknak írt levél 5:3-ban így szól: „Akkor is örülhetünk, ha problémákba és megpróbáltatásokba ütközünk, mert tudjuk, hogy a szenvedésből türelem fakad.” (NLT fordítás) Boldog lehetsz még nyomás, megpróbáltatások és a nyomorúság közepén is. Miért? Figyeld meg ezt a mondatot: „tudjuk”. A boldog élet attól függ, hogy mit hiszel, nem pedig attól, hogy min mész keresztül. Tegyük fel, hogy van két hasonló körülmények között élő ember, és az egyik boldog lehet, míg a másik elpusztul. Miért? Mert akinek van reménysége és hite, az másként viszonyul a nehézségekhez, mint az, akinek nincs.

Istent sokkal jobban érdekli a jellemed, mint a kényelmed. Azt akarja, hogy fejlődj inkább, míg itt vagy a Földön, mert te vagy az egyetlen dolog, amit a mennybe viszel. Hogyan csinálja? Azokkal a problémákkal és megpróbáltatásokkal, amelyekkel életed során szembesülsz, jobbá tesz, erősebbé a hitben. Mindeközben tudhatod, hogy a benned fejlődő türelem kitartást szül, és a szenvedésed nem csak önmagad, de mások javára is fog szolgálni.

Jézusra bíztad az üdvözülésedet?

A Biblia azt mondja, csakis akkor juthatunk a mennybe, ha bízunk Isten fiában, Jézus Krisztusban. Ahhoz, hogy a mennybe jussunk, Isten szeretetét nem kell kiérdemelni vagy munkával megszerezni. A Biblia azt mondja: „Kegyelemből részesülhettetek a megváltásban, a hit által – és ez nem a magatok érdeme, hanem Isten ajándéka – nem a cselekedeteiteknek köszönhetitek, hogy senki sem dicsekedhessen.” (Ef 2:8, NIV fordítás)

Ha nem bízol Jézusban, de elkötelezted magad a követésére, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a vonalat, és eldöntötted, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követed Őt, mondd el ezt az imát:

„Kedves Jézusom! Megígérted, hogy ha hiszek benned, mindent, amit valaha rosszul tettem, megbocsátod. Meg fogom tudni életem célját, és egy nap befogadsz majd engem örök otthonodba, a Mennybe.”

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy Te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha megvallom bűneimet, és bízom benned, megmentesz engem. Bízom benned, mikor azt mondod, hogy az üdvösség a kegyelmedből fakad, a hit által, és nem pedig a tetteim révén. Elfogadlak az életemben mint Uramat. Az életem minden részét a Te vezetésednek átadom. Jogod van felhívni a figyelmem életem hibáira.”

„Jézusom, szeretnék megpihenni a Te szeretetedben. Köszönöm, hogy ezt nem kell elnyernem, vagy munkával megszereznem. Arra szeretném használni életem hátralevő részét, hogy Téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamnak szolgálnék. Alázatosan elkötelezem az életem Neked. Kérlek, ments meg, fogadj be a családod tagjai közé! A Nevedben imádkozom. Ámen.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • A szenvedések közepette hogyan változik meg a szemléleted, mikor úgy tekintesz rá, hogy ez mások javára is lehet?
  • Hogyan változik, mikor úgy gondolsz rá, hogy Jézus a te megváltásodért szenvedett a kereszten?
  • A szenvedésed ideje alatt milyen dolgokat tanultál meg Istenről és magadról? Hogyan segítettek ezek a leckék a lelki növekedésben?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.23.)

Szólj hozzá!

Isten mindent a javadra munkál

2018. október 29. 03:00 - daniella_89

"Tudjuk, hogy Isten mindent úgy tesz, hogy javát munkálja mindazoknak, akik Őt szeretik és akik az Ő terve szerint elhívottak" (Róma 8:28 NLT fordítás)

 

chocolate-mousse-making_mlsuog.jpg



Isten jó Isten, és jó terve van az életedre. Másoknak lehetnek rossz terveik, sőt olykor te isosszul tervezhetsz, de Istennek csak jó tervei vannak számodra.

Az életedben lehet, hogy nem minden jó - Isten nem ezt ígérte. Nem azt mondta, hogy bármi is történjen az életedben, az jó lesz. Barátom, egy megtört bolygón élünk. Semmi nem működik tökéletesen. A tested romlandó és nem mindig működik jól. Az elméd alapból romlott, így megtérés nélkül nem mindig gondolkodik megfelelően. Romlott az időjárás, a gazdaság, romlottak a kapcsolatok. Semmi nem tökéletes.

Isten nem tökéletességet ígér számunkra. A tökéletesség a Mennyben van. Ott nincs szomorúság, bánat, betegség, vagy szenvedés. Nem várhatjuk, hogy a Menny a Földön legyen, mert a Föld tele van romlottsággal. De még minden romottság közepén is - Istennek jó terve van az életedre. Ő nagyobb, mint a rossz döntéseid, és még ezeket az esztelen döntéseket is be tudja illeszteni egy jó tervbe. Micsoda Isten! Ő át tudta fordítani  Jézus kereszthalálát feltámadásba érettünk.

A Biblia ezt mondja a Róma 8:28-ban: "Tudjuk, hogy Isten mindent úgy tesz, hogy javát munkálja mindazoknak, akik Őt szeretik és akik az Ő terve szerint elhívottak" (NLT fordítás) Ez az ígéret nem mindenkinek szól ezen a világon. Nem szolgálja mindenki javát minden. De minden a javát munkálja azoknak, akik ezt mondják: "Istenem, neked adom az életem. Szeretném betölteni azt a célt, amelyre megalkottál". Még azután sem azt mondja, hogy minden jó. Azt mondja, minden összedolgozik a javadra - még a rossz, és a keserű is.

Észrevetted, hogy mikor tortát készítesz, az összetevők egyenként nem ízletesek? A liszt önmagában nem finom. A nyers tojások nem finomak. A vanília önmagában nem finom. De dolgozd mindezeket össze, és egy ízletes remekművet kaphatsz!

Mikor megengeded Istennek, hogy minden "hozzávalót" összedolgozzon, Isten veszi a keserűt, belegyúrja a kelt tésztába, és jobbá tesz vele téged. Miért? Mert Ő jó Isten.

Minél több időt töltesz Istennel, annál inkább megismered a célod. Minél inkább megismered a célod, annál inkább tud Isten mindent használni az életedben - még a keserű és megtört dolgokat is.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mik voltak azok a rossz döntések - amelyeket te hoztál, vagy mások hoztak - amiket nehezen hiszed, hogy Isten jóra tud használni az életeben?
  • A célod megismerése hogyan segít abban, hogy lásd, Isten hogyan munkál mindent a javadra?
  • Mit gondolsz, mit jelent teljesen átadni az életedet Istennek?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.22.)

Szólj hozzá!

Az életcél és imádság kapcsolata

2018. október 28. 03:00 - csmsdvd

 „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr - jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket” (Jer 29:11-12)

Van-e bármi, amire Isten nem képes? Több is van. Nem tudja megtagadni magát. Nem tud ördög lenni. Isten jó, természeténél fogva, ezért nem tud rossz dolgokat tenni. Minden, amit Isten tesz az jó. Éppen azért mert Isten jó, Isten számodra mindig jót tervez, javadat akarja.

Jeremiás próféta könyvében a 29:11-12 versek szerint: „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr - jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket.”

 Látsz-e valami kapcsolatot, összefüggést Isten rád vonatkozó életcélja és az imádságod között?

Többször elmondtam, elmondom most is: Te nem egy véletlen vagy. Életednek célja van, céllal teremtettél. Vannak véletlen szülők, de nincsenek véletlen gyerekek. Lehet, hogy szüleid nem terveztek téged, de Isten számolt veled, Ő akart erre a világra.

Istennek azonban nem szükségszerűen kellett életcélt adjon neked. Hagyhatott volna csak úgy megszületni, és céltalanul magadra hagyhatott volna.

Isten azonban semmit sem csinált, teremtett céltalanul. Minden előre kitervelt és mindennek van célja. Isten egy életcéllal, céltudatosan teremtett téged. Miért? Mert ő szeretet téged. Ő egy jó Isten. Istennek nagyon szép gondolatai, tervei voltak számodra, amikor téged megteremtett.

Akkor most azt kérdezheted: Honnan tudom mi Isten terve velem? Isten az ő tervét a te életeddel kapcsolatban a Biblia olvasása, prédikációk hallgatása , a Vele való imakapcsolat által fedi fel  Mennél többet időt töltesz Vele, annál többet értesz meg abból, amire Isten teremtett. Amikor imádkozol hozzá, akkor meghallgat, válaszol és sokat felfed magáról, terveiről, szolgálatodról.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Imádságaidban hogyan tükröződik, mennyire szeretnéd megtudni Isten tervét veled kapcsolatban?
  • A hívők számára Jeremiás próféta 29:11-12 versei milyen ígéretetek tartalmaznak?
  • Isten milyen egyéb formában fedi fel mi a célja veled?

* (Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.21.)              

Szólj hozzá!

Milyen Isten valójában?

2018. október 27. 03:00 - magyarosijulia

„Mert az Úr mindig jó. Ő mindig szeret és kedves, és az Ő hűsége nemzedékről nemzedékre tart." (Zsolt 100:5 TLB fordítás)

Ha az a tudat, hogy kicsoda Isten meghatározza az imádságainkat, akkor milyen is valójában Ő?

Istennek sok tulajdonsága van. Ő mindent tudó, mindenható, mindenre képes, és mindenhol jelenlévő. A Biblia azt mondja, hogy Isten szent, igazságos, kedves, szerető és hűséges.

Sok-sok tulajdonsága van Istennek, melyekről mind beszélhetnénk, most egy pár napig viszont kimondottan az Ő jóságára fogunk fókuszálni, hiszen az Isten jósága minden imádság alapja. Ha Isten nem lenne jó, akkor semmi sem késztetne minket imádkozni.

Az egyetlen ok, hogy bármi jó van ebben a világban, hogy Isten a világ Teremtője, és Ő egy jó Isten. Az Ő jósága benne van az univerzumban. Isten maga a jóság. Ha nem lenne Isten, nem lenne rossz meg jó sem.

Az emberek gyakran kérdezik, hogy miért van gonoszság a világban? Egyszerű: Isten nem kényszerít minket a jóra. A gonoszság azért létezik, mert Isten szabad akaratot adott nekünk, mi pedig igen sokszor választjuk azt, hogy nem jól fogunk cselekedni. A gonoszságot könnyű elmagyarázni. Az igazi nehézség arra rájönni, hogy egyáltalán hogyan létezik a jó  a világban. Egy olyan balszerencsés helyen, ahol ember embernek farkasa, az egyetlen ok, hogy létezhet a jó, hogy Isten egy jó Isten.

Mivel Isten mindig jó, néhány dolgot biztosra vehetünk az imádsággal kapcsolatosan. Amikor megérted ezeket a dolgokat, mert megértetted, hogy mennyire jó Isten, élvezni fogod az imádkozást. Már nem egy kötelesség lesz, hiszen örömödet leled majd benne!

Az elkövetkező napokban megnézzük, hogy miként hat Isten jósága az életedre, és miként változtatja ez meg az imádságaidat.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért kulcsfontosságú motiváció az imádkozásban Isten jósága?
  • Számodra kötelesség vagy öröm az imádság? Miért?
  • Hogyan hatott Isten jósága arra, ahogy Hozzá imádkozol?
  *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.10.20.)
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása