Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Élvezd mindazt, ami a tied!

2018. november 30. 03:00 - Anika Enikő

"Ezt azonban nem azért mondom, mintha valamiben hiányt szenvednék. Megtanultam, hogy minden körülmények között elégedett legyek. Mind szűkös, mind bőséges körülmények között tudok élni. Ismerem a jóllakást és az éhezést, a szükséget és a bőséget is." (Filippi 4:11-12)

 

Az egyik oka annak, amiért manapság stresszesek vagyunk az, az, hogy ritkán elégszünk meg azzal, amink van. Mindig többet akarunk. Több pénzt, több élvezetet és több hatalmat. És tulajdonképpen mindenből többet akarunk.

A Biblia azonban egy másik szemléletet mutat.

Pál apostol ezt írja a Filippi levél 4:11-12-ben: "Ezt azonban nem azért mondom, mintha valamiben hiányt szenvednék. Megtanultam, hogy minden körülmények között elégedett legyek. Mind szűkös, mind bőséges körülmények között tudok élni. Ismerem a jóllakást és az éhezést, a szükséget és a bőséget is. Megtanultam, hogyan nézzek szembe bármikor, bármilyen helyzettel."

Tegyük egyértelművé! Ez nem azt jelenti, hogy Pál nem volt törekvő. Valószínűleg az egyik legnagyratörőbb ember volt, aki valaha létezett. Saját kezűleg vitte el az evangéliumot a Római Birodalom egész területére.

De megtanult elégedettnek lenni. A nagyobb törekvés és a megelégedettség nincs kapcsolatban egymással. Mindkettő lehetsz.

A megelégedettség nem egyenlő az önelégültséggel, a közönyösséggel vagy a beletörődéssel.

A megelégedettség azt jelenti, hogy elégedett vagy azzal, amid most van, és nem vársz valamire, amitől majd boldog leszel.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem akarunk előrehaladni vagy, hogy nincsenek céljaink.

Csupán azt jelenti, hogy boldog vagy azzal, amid van.

Gyakran sulykolnak belénk tévhiteket, olyanokat, amikkel a hirdetők is bombáznak minket:

  • Ha több mindenem van, akkor boldogabb leszek.
  • Ha több mindenem van, akkor fontosabb leszek.
  • Ha több mindenem van, akkor nagyobb biztonságban vagyok.

Ezen állítások egyike sem igaz. Ezek mind hazugságok - és visszatartanak bennünket attól a maradandó békétől, ami után vágyunk.

A Biblia ezt mondja, a Példabeszédek 4:6-ban:" Jobb egy marokra valót szerezni nyugodtan, mint két marokra valót, hajszoltan és hasztalan erőlködéssel. "

A lelki béke mindig legyőzi a "még több" iránti vágyat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen jó példákat láttál a helyes és megfelelő ambícióra, nagyobbra vágyásra?
  • Az életed mely területén vannak a legnagyobb elégedetlenségeid?
  • Mit hajszoltál olyat, ami öröm helyett, inkább stresszt hozott az életedbe?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.23)

 

Szólj hozzá!

Az elmédben nyered meg, vagy veszíted el a stresszel vívott csatát

2018. november 29. 03:00 - daniella_89

"Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes - ezekről gondolkozzatok!" (Filippi 4:8 NIV fordítás)

getty_475417253_200013792000928018_124663.jpg

Könnyű valamilyen külső erőt hibáztatni a stresszért. Azt gondoljuk, hogy a stresszt a munka, a kapcsolatok, vagy az egészségügyi problémák okozzák.

De a stressz nem abból következik, ami kívül van. A stressz a két fülünk között helyezkedik el.  Az agyadban fogod megnyerni, vagy elveszteni a stresszel vívott csatádat.

Ahhoz, hogy csökkentsd a stresszt, tanuld meg felügyelni, mi jut be az agyadba. Sajnos a legtöbbünk úgy bánik az agyával, mint egy autópályával, amin bármilyen autó haladhat. Következésképpen beengedünk sok szemetet is. Filmeket, könyveket, közösségi oldalak tartalmát fogyasztjuk, és ezek a világ legrosszabb oldalára irányítják a gondolatainkat.

A Biblia viszont ezt mondja: ""Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes - ezekről gondolkozzatok!"  (Filippi 4:8 NIV fordítás)

Úgy gondolj erre a nyolc jellemzőre, amelyeket Pál ír le ebben a versben, mint egy szűrőre, amivel megszűröd, mit engedsz be az elmédbe. Ahhoz, hogy csökkentsd a stresszt az életedben, meg kell változtatnod, amiről gondolkodsz és felügyelned kell, mi jut be az elmédbe. Tehát mielőtt olvasol, vagy nézel valamit, vagy beszélsz valamiről, kérdezd meg magadtól:

  • Ez igaz?
  • Ez tisztességes?
  • Ez igazságos?
  • Ez tiszta?
  • Ez szeretetre méltó?
  • Ez jó hírű?
  • Ez nemes?
  • Ez dicséretre méltó?

Ezeknek megfelelő, amiket szoktál nézni a tévében, vagy amikről olvasol a divatos regényekben?

Valószínűleg nem.

Gondolkozz el ezen a nyolc tulajdonságon, amikről Pál ír a Filippi 4:8-ban! Mindegyik Jézust írja le. Pál azt mondja, szegezzük a szemünket arra a csodára, aki Jézus, és ne a körülöttünk lévő világ csúfságára.

Amikor szemeidet Jézusra szegezed, kisebb eséllyel leszel stresszes.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza azokra a filmekre, könyvekre és közösségi oldal-tartalmakra, amelyeket mostanában fogyasztottál. Átmennek a Filippi 4:8 szűrőjén?
  • Milyen fajta egészségtelen vagy haszontalan tartalmak kísértenek leginkább?
  • Milyen védelmet tudnál felállítani életedben, ami segít megszűrni a tartalmakat, amiket fogyasztasz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.22.)

Szólj hozzá!

Több hála = kevesebb stressz

2018. november 28. 03:00 - Mate Cseri

"Mindenben adjatok hálát, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban értetek" - (1.Thess.5:18, NKJV fordítás)

thankful.jpg

Régebben azt gondoltam, hogy az élet hullámhegyek és hullámvölgyek összessége. Azt gondoltam, hogy jó és rossz időszakokat váltakozva élünk meg, és ezek nem keverednek.

Az élet azonban nem így működik. Nincs olyan életszakasz, amikor minden jó, vagy minden szörnyű lenne. Nem érdekes, mennyire jónak tűnik az életed, mindig van valami, amin tudsz javítani. Nem érdekes, mennyire rosszra fordult a sorod, mindig van valami, amiért hálát adhatsz Istennek. 

A Biblia szerint: "Mindenben adjatok hálát, mert ez az Isten akarata Krisztus Jézusban értetek" - (1.Thess. 5:18, NKJV fordítás)

Vegyük észre, hogy nem azt mondja, hogy adjatok hálát Istennek mindenért, hanem mindenben. 

Nagy különbség van ugyanis a kettő között. Nem kell mindenért hálát adnod Istennek. Nem kell hálát adnod a rákbetegségért, vagy valaki haláláért.

De mindig van az életedben valami, amiért hálás lehetsz. Mindig találhatsz olyan áldást az életedben, amiért hálát adhatsz.

Valójában Isten a Bibliában a Filippi levél 4. fejezetében akkor említi a hálát, amikor arról szól, hogy hogyan gyűrjük le a stresszt. Amikor stresszesek vagyunk és aggódunk valamiért az életben, a Biblia szerint "kérjük Istent, adja meg, amire szükségünk van, és mindig hálatelt szívvel kérjük ezt". (Fil 4:6, GNT)

A hálás emberek kevésbé stresszelnek.

Nehéz egyszerre stresszesnek és hálásnak lenni.

A hála eltereli a figyelmed magadról és másokra irányítja azt. A hálás ember ahelyett, hogy azt nézné, hogy mije nincs, inkább arra néz, amije van.

Ez a döntés mindig kevesebb stresszhez vezet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor volt olyan az életedben, hogy kemény időket éltél, mégis tapasztaltál áldást és akár több okot is találtál a hálaadásra?
  • Megfigyelésed szerint milyen hatással volt a hálaadás a stresszességedre?
  • Kialakítottál-e már valamilyen sajátos hálaadási szokást? Mit tudnál tenni, hogy a hálaadást következetesebben tedd életed részévé?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.21.)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Mi lenne ha annyit imádkoznánk, amennyit aggódunk?

2018. november 27. 03:00 - Lilla:)

"Ne aggódjatok semmiért, helyette mindenért imádkozzatok" (Filippi 4:6., NLT fordítás)

Ha ugyanannyit imádkoznánk, mint amennyit aggódunk, akkor sokkal kevesebb gondunk lenne.

Sőt, Isten nem csak azt akarja, hogy hagyd abba az aggódást, hanem azt is várja tőled, hogy több időt tölts imádkozással.

Ez a legjobb ellenszerünk az aggódásra.

A Biblia azt mondja: "Ne aggódjatok semmiért, helyette mindenért imádkozzatok" (Filippi 4:6., NLT fordítás)

Isten megígérte, hogy gondoskodni fog rólad. Ha valami nem éri meg, hogy imádkozz érte, akkor azt sem, hogy aggódj miatta. Isten pontosan tudja mire van szükséged. Beszélj vele ezekről.

Amikor gyermek voltam, bármire is volt szükségem, az édesapámhoz mentem érte. Néha elég költséges kívánságaim voltak, viszont sosem gondolkodtam el azon, hogy honnan szerzi a pénzt. Nem nekem kellett kitalálnom, hogy honnan jön a pénz. Ez apukámra tartozott. Az én dolgom annyi volt, hogy kérjek.

Nem a te dolgod, hogy kitaláld, hogyan töltődnek be szükségleteid. Neked annyit kell tenned, hogy kéred Istent, töltse be.

Amikor aggodalmaskodsz ahelyett, hogy kérnél, úgy viselkedsz, mint egy ateista. Az aggodalmaskodás gyakorlatilag ateizmus. Úgy viselkedsz ilyenkor, mintha nem lenne egy mennyei Atyád - és lelki árva lennél.

Sok ember azt mondja, hogy azért nem imádkozik, mert nem akarja zavarni Istent a problémáival. Ám Isten számára semmi sem jelentéktelen. Minden probléma, amivel szembe nézel, csak apróság Isten nagyságához képest.

Isten készen áll és nem csak, hogy meg akarja hallgatni gondjaidat, hanem meg is akarja válaszolni őket.

A Biblia azt mondja: "Azért nincs meg az, amit akartok, mert nem kértétek Istentől" (Jakab 4:2., GNT fordítás).

Kevesebb stresszt szeretnél az életedbe?

Aggódj kevesebbet! Imádkozz többet! Ne aggódj semmiért! Mindenért imádkozz!

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Mi gátol abban, hogy sokkal gyakrabban imádkozz olyan dolgokért, amik aggasztanak téged?
  • Ki tudna veled együtt imádkozni, azokért a problémákért, amik nyomasztanak?
  • Hogyan segített neked a múltban az imádkozás túljutni az aggodalmaskodáson?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.20.)

Szólj hozzá!

Miért vagy stresszes? Túlhajszoltság vagy a túlzott gondterheltség miatt?

2018. november 26. 03:00 - gabormel

„Soha ne aggódjatok semmi miatt.” (Fil 4:6, GW-fordítás)

aggodalom1.jpg

Lehetséges, hogy úgy gondolod nagy stressznek vagy kitéve, mert túl sok munkád van. Lehet, a főnöködet esztelennek tartod. Talán igazad is van.

Azonban nem ez az a dolog, amiért stresszesnek érzed magad.

A munka nem stresszel minket, az aggodalom viszont igen.

Nem a munka az, ami miatt álmatlan éjszakáink vannak. Az aggodalom okozza ezt.

Valószínűleg nem agyonhajszolt vagy, sokkal inkább túlságosan gondterhelt.

Isten nem kertel a Bibliában azzal kapcsolatban, hogy mit gondol az aggodalomról. Azt mondja: „Soha ne aggódj semmi miatt.” (Fil 4:6, GW-fordítás) Látsz valamiféle köntörfalazást ebben az igeversben? Én nem. Semmiféle kifogást nem lehet találni.

Soha ne aggódj semmiért.

Ez egy olyan nagy kijelentés, amelyet megtehetsz.

Amikor el kezdesz aggódni valami miatt, csak hagyd abba! Ezt mondja a Biblia is. Azonban Isten azt is mondja, hogy mi az, amit az aggódás helyett tehetünk.

Péter I. levelében azt mondja: „Minden gondotokkal forduljatok Hozzá, mert törődik veled.” (TEV fordítás)

Szeretem ezt a szót: megszabadulni, mivel az eredeti görög versben szó szerint azt mondja, hogy csak dobd el! Ez nem olyan dobás, mint eldobni egy baseball labdát, vagy átdobni egy követ a tavon. Itt csak azt mondja: szabadulj meg – engedd el!

Nem annyira tesz jót neked, ha ahhoz ragaszkodsz, ami aggódással tölt el. Miért nem engeded el?

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mik azok az aggodalmak, amelyek a legkönnyebben hatalmukba kerítenek téged?
  • Mitől félsz, mi történhet, ha felhagysz az aggódással, ami éjszaka nem hagy aludni?
  • Milyen módon alakíthatsz a szokásaidon, hogy gondjaidat Istenre hagyd?
    Az életed során mely emberek azok, akikkel megoszthatod a gondjaidat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása