Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Kezeld úgy a stresszt, mint Jézus: Tudd, hogy ki vagy

2018. november 14. 03:00 - Lilla:)

"Jézus azt mondja, 'Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jöhet az Atyához csak rajtam keresztül'" (János 14:6., CSB fordítás).

sheep-3727049_1280.jpg

Ha te nem tudod, hogy ki vagy, rengeteg embert találsz majd, aki szíves örömest elmondja majd neked.

A kultúránk próbál egy bizonyos képre formálni minket. A szüleid olyanná próbálnak tenni, amilyenné szerintük válnod kéne. A barátaidnak, a házastársadnak, még a kollégáidnak is meg van erről az elképzelése.

Az, hogy nem tudod ki is vagy - és engeded, hogy mindenki más a saját elképzelése szerint formáljon -, a legnagyobb stresszforrás napjainkban.

Jézus ad számunkra egy másik modellt. Megmutatja nekünk az azonosítás elvét, ami az első alapelv Jézus életéből a stresszkezelésre.

Jézusnak nem voltak kétségei önmagát illetően. Sőt, a Bibliában 18 alkalommal határozza meg magát úgy, hogy "én vagyok". Minden alkalommal amikor azt mondja, "én vagyok ...", kulcsfontosságú igazságokat jelent ki.

Jézus mondja: "Én vagyok az igazság. Én vagyok az út. Én vagyok az élet. Én vagyok Isten Fia. Én vagyok az, akit az Atya küldött. Én vagyok az ajtó. Én vagyok az élet kenyere. Én vagyok az élő víz."

Jézus pontosan tudta, hogy ki is ő.

Nekünk is pontosan tudnunk kell, kik is vagyunk, kinek teremtett minket Isten.

Ha nem ismered a személyazonosságod, túlságosan is attól fogsz függeni, mit mondanak rólad mások.

Stresszes leszel, ha más akarsz lenni, mint aki vagy. Mindannyian eredetiek vagyunk, viszont gyakran valaki más tökéletes másodpéldányaivá válunk, mivel nem tudjuk, kik is vagyunk igazán.

Amikor megtanulod ki vagy, kevésbé fogsz mások elismerésétől függeni és ellenállóbb leszel a stresszel szemben.

A János 14:6-ban azt olvassuk: "Jézus azt mondja, 'Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jöhet az Atyához csak rajtam keresztül'" (CSB fordítás). Jézusnak nem volt szüksége mások véleményére, hogy feltámasszák. Neked sincs.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen csatákkal kerülsz szembe, ahogy próbálod megtartani a személyazonosságod?
  • Hogyan próbálják mások befolyásolni a te önképedet?
  • Egy vagy két mondatban, hogyan írnád le, hogy kinek is teremtett téged Isten?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.07.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása