Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az elmédben nyered meg, vagy veszíted el a stresszel vívott csatát

2018. november 29. 03:00 - daniella_89

"Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes - ezekről gondolkozzatok!" (Filippi 4:8 NIV fordítás)

getty_475417253_200013792000928018_124663.jpg

Könnyű valamilyen külső erőt hibáztatni a stresszért. Azt gondoljuk, hogy a stresszt a munka, a kapcsolatok, vagy az egészségügyi problémák okozzák.

De a stressz nem abból következik, ami kívül van. A stressz a két fülünk között helyezkedik el.  Az agyadban fogod megnyerni, vagy elveszteni a stresszel vívott csatádat.

Ahhoz, hogy csökkentsd a stresszt, tanuld meg felügyelni, mi jut be az agyadba. Sajnos a legtöbbünk úgy bánik az agyával, mint egy autópályával, amin bármilyen autó haladhat. Következésképpen beengedünk sok szemetet is. Filmeket, könyveket, közösségi oldalak tartalmát fogyasztjuk, és ezek a világ legrosszabb oldalára irányítják a gondolatainkat.

A Biblia viszont ezt mondja: ""Egyébként pedig, testvéreim, ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetre méltó, ami jó hírű, ha valami nemes és dicséretes - ezekről gondolkozzatok!"  (Filippi 4:8 NIV fordítás)

Úgy gondolj erre a nyolc jellemzőre, amelyeket Pál ír le ebben a versben, mint egy szűrőre, amivel megszűröd, mit engedsz be az elmédbe. Ahhoz, hogy csökkentsd a stresszt az életedben, meg kell változtatnod, amiről gondolkodsz és felügyelned kell, mi jut be az elmédbe. Tehát mielőtt olvasol, vagy nézel valamit, vagy beszélsz valamiről, kérdezd meg magadtól:

  • Ez igaz?
  • Ez tisztességes?
  • Ez igazságos?
  • Ez tiszta?
  • Ez szeretetre méltó?
  • Ez jó hírű?
  • Ez nemes?
  • Ez dicséretre méltó?

Ezeknek megfelelő, amiket szoktál nézni a tévében, vagy amikről olvasol a divatos regényekben?

Valószínűleg nem.

Gondolkozz el ezen a nyolc tulajdonságon, amikről Pál ír a Filippi 4:8-ban! Mindegyik Jézust írja le. Pál azt mondja, szegezzük a szemünket arra a csodára, aki Jézus, és ne a körülöttünk lévő világ csúfságára.

Amikor szemeidet Jézusra szegezed, kisebb eséllyel leszel stresszes.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza azokra a filmekre, könyvekre és közösségi oldal-tartalmakra, amelyeket mostanában fogyasztottál. Átmennek a Filippi 4:8 szűrőjén?
  • Milyen fajta egészségtelen vagy haszontalan tartalmak kísértenek leginkább?
  • Milyen védelmet tudnál felállítani életedben, ami segít megszűrni a tartalmakat, amiket fogyasztasz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.11.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása