Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hagyd, hogy Isten a félelmedet ünnepléssé változtassa

2018. december 31. 03:00 - gabormel

„Ne féljetek! Jó híreket hozok nektek, ami nagy örömöt fog okozni az embereknek. Ma Dávid városában megszületett a Megváltótok, Ő Krisztus, az Úr!” (Lukács 2:10-11, NIV fordítás)

betlehemi_pasztorok.png

Az emberek a különböző médiában a karácsonyi képeket szemlélve azt feltételezik, hogy mindenki megállíthatatlan örömet érez az ünnepek alatt. Természetesen ez messze áll az igazságtól.

Sokan félnek. Félnek a jövőtől, félnek a jelenüktől, és ezek a félelmek megakadályozzák őket abban, hogy igazán élvezzék az ünnep örömét.

A pszichológusok körülbelül 645 különböző, az emberek által megtapasztalt félelmet azonosítottak be. A félelem egyetemes probléma, ami az ünnepek idején is elveszi az örömünket.

Azonban itt a jó hír: Nem kell félned, hiszen Isten melletted van!

Ezt bizonyítják az első karácsonyi történetből származó pásztorok is. A Biblia szerint a pásztorok kizárólag a juhaik védelmére összpontosítottak, mielőtt az angyalok megjelentek volna. Amikor az angyalok fénnyel árasztották el az eget, a pásztorok halálra ijedtek.

De az angyal megnyugtatta őket:

„Ne féljetek! Jó híreket hozok nektek, ami nagy örömöt fog okozni az embereknek. Ma Dávid városában megszületett a Megváltótok, Ő Krisztus, az Úr!” (Lukács 2:10-11, NIV fordítás)

Isten ma ugyanezt mondja neked. Nem kell a félelmek közt élned. A Biblián keresztül újra és újra arra emlékeztet minket, hogy ne féljünk!

A pásztorok szemlélete azonnal megváltozott, miután az angyalokon keresztül Isten üzent. A Biblia a következőt mondja nekünk a Lukács 2:13-16-ban: „Miután az angyali kórus visszatért a mennybe, a pásztorok így szóltak egymáshoz: Menjünk gyorsan Betlehembe, hadd lássuk, mi történt, amit az Isten a tudtunkra hozott. Sietve útra keltek, és megtalálták Máriát, Józsefet, és a jászolban fekvő gyermeket.” (The Message fordítás)

A pásztorok nem csak elindultak és mentek, hogy láthassák Jézust, hanem futottak! A 17. igeversből megtudhatjuk, hogy az útjuk során elmondták az embereknek, amit az Úrról tudnak. Az emberek velük ünnepeltek a jó hírek hallatán.

Isten elvette a félelmet, és ünnepséggé változtatta azt.

Ezt számodra is megteszi.

Nincs az a félelem, amely oly hatalmas lenne, hogy Isten ne tudná átalakítani.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit találsz leginkább meglepőnek a pásztorok és az angyalok találkozásában Lukács evangéliumában?
  • Milyen félelmet a legnehezebb leküzdeni?
  • Hogyan segít Isten, hogy kevésbé félj?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.24.)

 

Szólj hozzá!

Karácsonyi aggodalmadra Isten így válaszol

2018. december 29. 03:00 - csmsdvd

 „rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas” (Lk 1:48,49)

Valljuk be őszintén, az első gyerek nagy változást hoz minden szülő életében. Az éjjeli szoptatás, a rendszeres pelenkacsere és büfiztetési szokások még a legfelkészültebb szülőt is próbára teszi.

Képzeljétek magatokat Mária helyzetébe. Bár addig sosem volt még együtt férfival, egy angyal odamegy hozzá és azt mondja: "Te leszel az Isten fiának anyja".

Ez egy meglehetösen megterhelő kijelentés.

A Biblia azt mondja, úgy reagált, ahogy bármelyikünk reagált volna: “Mária megdöbbent e szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés” Lk (1:29)

Ezen a Karácsonyon lehet, Te is hasonlóan megterhelő helyzetben vagy. Te sem tudod mit tartogat 2019 a számodra. Isten valami új felé vezet. A munkaszerződésed lejár. A kapcsolatod úgy tűnik megszakad.

Gondterhelt vagy.

Az aggodalom valójában a kezelhetőség kérdése. Szeretnénk kezelni a kezelhetetlent. A világgazdaságra nem tudunk hatni, ezért aggódunk miatta. Gyermekeinken képtelenek vagyunk eligazodni, ezért nyugtalanok vagyunk miattuk. A jövőnket nem tudjuk befolyásolni, ezért aggódunk érte. Aggodalmunk azonban nem old meg semmit! Csak emésztjük magunkat anélkül, hogy ez megoldásra vezetne.

Mit tesz Mária a gondjaival?

Változtat hozzáállásán, mert Isten kijelentésére hagyatkozik.

Mária azt mondja: „rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas” (Lk 1:48,49).

Mária teljes imája, Lukács 1. fejezetében, az Ószövetség igéivel van tele. Ő egy hétköznapi világban élő nő volt. Azonban ahelyett, hogy a jelenlegi helyzetére figyelt volna, Isten kijelentésére összpontosított.

Meglehet, hogy te is lehetetlen helyzetbe kerültél az idei Karácsonyon. A Biblia újra és újra kijelenti, hogy Isten veled van, Rá bizalommal támaszkodhatsz.

Isten megígéri, hogy segít egészségesebbnek, jobb szülőnek lenni,  bankhitelünktöl megszabadulni, és így tovább. Mindezek után, ha nem ismerjük fel és nem várjuk az ígéretek beteljesülését, csak hasztalan fogunk aggódni a jövőnkért.

Kész vagy Istenben bízni függetlenül attól, amit a 2019-es év tartogat számodra?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Az idei ünnepek alatt, mi nyomaszt a legjobban?
  • Aggodalmaid általában hogyan befolyásolják hétköznapjaid?
  • Isten mely kijelentéseire hagyatkozhatsz, ami segít kiszabadulni a nyomás alól?

 

(* Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.22)

Szólj hozzá!

Isten ígérete a karácsony fájdalmaira

2018. december 28. 03:00 - magyarosijulia

„Térjetek meg Istenetekhez, az ÚRhoz! Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is." (Jóel 2:13 NIV).

christmas-nativity-scene-shepherds-wise-me-and-large-bethlehem-star_rb-uzogme_thumbnail-full01.png

Gyakran egy idealizált és romantikus kép van előttünk az első karácsonyt megelőző napokról.

Mindenhol karácsonyi lapokat és betlehemes jeleneteket látunk, és úgy képzeljük, hogy azokban a napokban minden stresszmentes volt. Ez viszont nagyon messze áll attól, hogy milyen érzésük lehetett az első karácsony szereplőinek.

A legelső karácsony nem egy kellemes időszakot jelentett az érintett személyeknek. A hír, hogy Jézus közeledik, mindenkit aggodalommal töltött el.

  • Mária tanácstalan volt és aggódott. Egy angyal elmondta neki, hogy az Isten fiát fogja megszülni. Fogalma sem volt, hogy mi fog történni a jegyességével. A jövője sötétnek és sivárnak tűnt.
  • József megsértett és megtört szívű volt. A jegyese elmondta neki, hogy állapotos. Úgy érezhette, hogy megbántották és megcsalták.
  • A pásztorok rettegtek. Vakító fényességet láttak, és végignézték, ahogy a semmiből angyalok jelennek meg.
  • A bölcsek kimerültek voltak. Óriási utat tettek meg, hogy elérjenek Jézushoz. Leginkább pihenésre vágytak.

Lehet, hogy te is hasonló cipőben jársz ezen a karácsonyon. Lehet, hogy tanácstalan vagy, megbántott, félsz, vagy egyszerűen kimerültél.

Milyen mondanivalója van ennek a karácsonyi történetnek számodra?

Az elkövetkezendő napok áhítataiban mélyebben megvizsgáljuk, hogy hogyan reagáltak a karácsonyi történet főszereplői a fájdalmukra – és válaszként miként változtatott meg Isten mindent.

Van egy dolog, ami mindannyiukban közös volt: mind Istenhez fordultak!

A Biblia ezt írja: „Térjetek meg Istenetekhez, az ÚRhoz! Mert kegyelmes és irgalmas ő, türelme hosszú, szeretete nagy, és megbánja, még ha veszedelmet hoz is." (Jóel 2:13 NIV).

Bármin mész keresztül, Isten szeret téged. Amikor Istenhez fordulsz, Ő nem fordul el tőled!

Azon a legelső karácsonyon mindegyik szereplő Istenhez fordult. Mind Istenre tekintettek, hogy betöltse a legmélyebb vágyaikat és szükségeiket.

Isten jelen volt Mária, József, a pásztorok és a bölcsek számára.

Ő számodra is jelen van!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • A jelen helyzetben, a fent bemutatott szereplők közül melyikkel azonosulsz a leginkább és miért?
  • Mi az, ami meggátol abban, hogy Istenhez fordulj, ha problémákkal küzdesz?
  • Hogyan tudsz segíteni valakinek ebben a karácsonyi időszakban, aki szenved?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.21.)

Szólj hozzá!

A te kedves, mégis erőteljes megmentőd

2018. december 27. 03:00 - FAmelita

"Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi. " (Ézsaiás 40:28-29 )

Tudtad, hogy évezredekkel mielőtt megszülettél Isten már tudta mire van szükséged?

Isten tudta, hogy szükséged lesz extra erőre ahhoz, hogy ne add fel.

Isten tudta, hogy szükséged lesz egy olyan erős megváltóra, akit még a Tejút-rendszer sem tarthat vissza.

Isten tudta, hogy olyan megmentőre van szükséged, aki annyira törődő és gyengéd, hogy hozzá fordulsz majd a fájdalom és szenvedés idején.

Századokkal Jézus születése előtt Ézsaiás próféta már bejelentette, hogy Isten a fiát ide küldi a Földre. 700 évvel az első igazi karácsony előtt.

Azt mondta róla, hogy a megváltónak erősnek és emberinek kell lennie, elég erősnek, hogy megmentsen és mégis szeressen és törődjön velünk.

A leglenyűgözőbb viszont az, hogy Isten azt mondta személyes kapcsolata lesz velünk.

Ez egy elképesztő jövendölés.

Az Ézsaiás 40-ben Isten azt mondja:

"Magas hegyre menj föl, ki örömhírt viszel Sionnak, kiálts erős hangon, ki örömhírt viszel Jeruzsálemnek! Kiálts, ne félj! Mondd Júda városainak: Itt van Istenetek! Az én Uram, az ÚR jön hatalommal, karja uralkodik. Vele jön szerzeménye, előtte jön, amiért fáradozott. Mint pásztor, úgy legelteti nyáját, karjára gyűjti a bárányokat, ölébe veszi őket, az anyajuhokat szelíden terelgeti." (Ézsaiás 40:9-11)

Ézsaiás ismét Jézusról beszél de nem csak a kedvességéről, ha nem hatalmas erejéről is.

"A népek olyanok előtte, mint egy vízcsepp a vödörben, annyit érnek, mint egy porszem a mérlegserpenyőn, a szigetek egy homokszemnek számítanak." (Ézsaiás 40:15)

Majd Ézsaiás személyes hangvételre vált és elkezdi alkalmazni a Jézusban való reménységet az életünkben a mai napon.

"Tekintsetek föl a magasba, és nézzétek: ki teremtette az ott levőket? Előhívja seregüket szám szerint, néven szólítja mindnyájukat. Olyan hatalmas és erőteljes, hogy egy sem mert hiányozni.Hát nem tudod, vagy nem hallottad, hogy örökkévaló Isten az ÚR? Ő a földkerekség teremtője, nem fárad el, és nem lankad el, értelme kifürkészhetetlen. Erőt ad a megfáradtnak, és az erőtlent nagyon erőssé teszi." (Ézsaiás 40:26,28-29)

Nem tudhatom, hogy milyen problémákkal kell szembe nézned most Karácsonykor. Nem tudhatom milyen terheket cipelsz. Ahogyan azt sem, hogy milyen gyászt, kétségbeesést, zavarodottságot érzel most, de egy valamit tudok.

Hogy a te Alkotód itt van neked, aki olyan elsöprő erejű, mint a szökőár, és olyan gyengéd, mint egy kis baba, aki 2000 évvel ezelőtt már megszületett egy jászolban.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan problémára az életedben, amivel most kell szembe nézned és az Isten segítségét kívánja. Szerinted, hogyan tud ez a probléma közelebb vinni Istenhez?
  • Hogyan tud kiemelkedően fontos lenni a problémák idején, hogy ismered Isten gyengédségét?
  • Mit érzel akkor, amikor realizálódik benned, hogy Isten már tudta minden szükségedet jóval azelőtt, hogy megszülettél, és már jó előre el is küldte ezért neked Jézust, hogy odaadja neked ezeknek a szükségeknek a kielégítését Ő benne?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.20.)

Szólj hozzá!

Nézz fel és a dolgok jobbra fordulnak!

2018. december 26. 03:00 - Erika1832

„Amikor felnézek éjjel az égre és látom a te kezeidnek munkáit – a holdat és a csillagokat, melyeket te helyeztél el – micsoda a halandó ember, hogy gondolsz vele, hogy törődsz vele?... Ó Uram, mi Urunk, milyen csodálatos a te neved széles e világon!” (Zsoltárok 8:3-4, 9.9 NLT-fordítás)

csillagos_eg-1.jpg

Mindannyian hallottuk már ezt a kifejezést: „A dolgok jobbra fordulnak!”

De mit is jelent ez?

Azt jelenti, hogy a dolgok előre haladnak, a problémáid csökkennek, a lehetőségeid viszont növekednek.

Idén karácsonykor emlékeztetni szeretnélek egy fontos igazságra: a dolgok akkor fognak jobbra fordulni, ha felnézel!

Másképp fogalmazva, a körülményeidben akkor lesz pozitív változás, ha nem a körülményeidre figyelsz, hanem elkezdesz Istenre figyelni.

A Biblia újra és újra ezt a kifejezést használja: „Emeljétek fel szemeiteket!”. Máképp fogalmazva, „Nézzetek fel! A tekinteteket fordítsátok magatokról Istenre!” Isten ezt mondta Mózesnek, ezt mondta Ábrahámnak, és Jézus is ezt mondta a tanítványainak.

Van egy régi anekdota, ami így hangzik: "Két férfi néz ki a börtönrácsokon. Az egyik a sáros földre néz, a másik föl a csillagokra." Más szóval az egyik fogvatartott csüggedten nézett le a rácsok mögül, míg a másik reménykedve nézett fel.

Neked is ez a választási lehetőséged és remélem, hogy te felnézel a csillagokra! Minden csillag Isten alkotása, és pontosan ugyanezek a csillagok fénylettek Jézus születésének éjszakáján 2000 évvel ezelőtt. Dávid király is ugyanezeket a csillagokat látta Jézus születése előtt 1000 évvel, amikor ezeket írta:

„Amikor felnézek éjjel az égre és látom a te kezednek munkáit – a holdat és a csillagokat, melyeket te helyeztél el – micsoda a halandó ember, hogy gondolsz vele, hogy törődsz vele? ... Ó Uram, mi Urunk, milyen csodálatos a te neved széles e világon!” (Zsoltárok 8:3-4, 9.9 NLT-fordítás)

Amikor felnézünk, és ráeszmélünk Isten nagyságára, ettől a fölismeréstől a problémáink összezsugorodnak. A mi problémáink soha sem látszanak olyan hatalmasnak, sem olyan súlyosnak hogy Isten nagyságához hasonlíthatóak legyenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor egy adott problémával szembesülsz miért könnyebb Isten helyett a problémára figyelni?
  • Hogyan törpülnek el problémáid, amikor a teremtés végtelenségére nézel?
  • Mit tudnál tenni ezen a héten, hogy a problémáid helyett Isten teremtésének nagyságát lásd?

*(Daily Hope by Rick Warren 2018.12.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása