Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Járj biztosan bölcsességben

2018. december 11. 03:00 - daniella_89

"Kicsoda bölcs és értelmes közületek? Mutassa meg a jó életével, cselekedeteivel, melyeket bölcsességéből fakadó szelídséggel tett" (Jakab 3:13, NIV fordítás)

integrity.jpg


Észrevetted már, hogy a józan ész nem olyan gyakori? Sok okos ember nem túl bölcs. Lehet, hogy tanultak, de nincs bölcsességük. Lehet, hogy mindenféle diplomával rendelkeznek, de a kapcsolatokhoz nem értenek.

A Jakab 3:13 azt mondja, a bölcsesség életforma:"Kicsoda bölcs és értelmes közületek? Mutassa meg a jó életével, cselekedeteivel, melyeket bölcsességéből fakadó szelídséggel tett" (NIV fordítás)

A bölcsességnek semmi köze az intelligenciádhoz. De a kapcsolataid és a jellemed mindent elmond róla. Nem az számít, hogy mit mondasz ki a szádon, hanem az, hogyan éled az életed. Nem a szavaid számítanak, hanem a tetteid; nem is a diplomáid, hanem a természeted!

Honnan tudhatod, hogy bölcsen viszonyulsz az emberekhez? A Biblia felsorolja a bölcs emberek jellemvonásait a Jakab 3:17-ben: "De az a bölcsesség, amely a Mennyből való először is tiszta; azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, egyenes, és nem részrehajló." (NIV fordítás)

A "tiszta" becsületeset, és hiteleset jelent. A János 3:3-ban ezzel a szóval Krisztus jellemére utaltak. Azt jelenti, hogy tisztességes vagy. Ha bölcs vagy, nem fogsz hazudni másoknak, nem csapod be, nem manipulálod őket, nem viselkedsz álnokul.

Minden kapcsolat bizalmon és tiszteleten alapszik. Ha nem vagy őszinte, ki fog megbízni benned? Ki fog téged tisztelni? Becsületesnek kell lenned!

"Aki tisztességben jár, biztonságban jár" (Példabeszédek 10:9, NIV fordítás) Nem félnek, hogy rajtakapják őket, mert nem mondanak mást az egyik csoportnak, mint a másiknak. Valaki azt mondta: "Senkinek nincs elég jó memóriája ahhoz, hogy megrögzött hazudozó legyen". Aki ezt teszi, végül hibázni fog. De ha becsületes vagy, biztonságban és magabiztosan járhatsz a kapcsolataidban, mert nem szedtél rá embereket.

A bölcs emberek nem kötnek kompromisszumot a becsületességben, mert tudják, hogy a tisztesség az egyetlen útja az egészséges kapcsolatok fenntartásának.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Bölcs embernek tartod magad? Miért vagy miért nem?
  • Mi a különbség a tudás és a bölcsesség között?
  • Miért fontos a becsület az emberekhez való viszonyulás kis dolgaiban is, és nem csak a legközelebbi kapcsolataidban?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.04.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása