Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan oszthatjuk be legjobban az időnket?

2018. december 17. 03:00 - csmsdvd

 Mindenki a maga terhét hordozza.” (Gal 6:5)

Egy héten mindenki számára ugyanannyi idő áll rendelkezésre: 168 óra. A különbség azok között, akik az életben nyomot hagynak, és azok között akik nem, hogy hogyan kezelik a rendelkezésre álló időt.

Isten életünket különleges, bámulatos utakon szeretné látni. Ő azért teremtett erre a bolygóra, hogy az ő célja szerint élj. Sokan ezt nem tapasztalhatják meg, mert nem szánnak időt Istenre. Annyira elvannak a mindennapi feladatokkal foglalva, hogy sohasem tanulták meg és nem tudják hogyan kezeljék a rendelkezésükre álló időt. Amennyiben szeretnél Istennek dolgozni, idődet jól kell beosztanod.

A Biblia azt írja a Zsoltárok 90:12-ben: „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”. Szeretném megjegyezni, hogy az időgazdálkodást tanulni kell. Legtöbben magunktól nem jól végezzük. Alaphelyzetben mi pazaroljuk az időt. Olyanokra aprózzuk el, ami egyáltalán nem szükséges, nem válik hasznunkra.

Tanulnunk kell értelmesen használni időnket!

Az elkövetkező pár napban megnézünk néhány alapelvet, ami abban segít, hogy megértsük, mit miért teszünk, és jobban kezeljük a rendelkezésre álló időnket.

Ahhoz, hogy értelmesen használd az idődet, felelősséggel kell lenned iránta.

Ez az első lépés. Ez azt jelenti, hogy nem panaszkodsz mennyi feladatod van, mennyire túlterhelt és agyondolgozott vagy, hanem elkezdesz értelmes döntéseket hozni. Hagyj fel a panaszkodással és inkább válassz.

A te választásaid döntik el, hogy mit csinálsz a mindennapokban, és nem a körülményeid, környezeted. Lehet, hogy nem szereted, amit csinálsz, de te választod, hogy elfoglalt legyél. A körülményeidet nem fogod tudni megváltoztatni, ameddig nem változtatsz a vállalásaidban. A Biblia a Galatákhoz írott levél 6:5 versében azt mondja: „Mindenki a maga terhét hordozza”

Háromféle ember van a világon: a vádaskodó, a mentegetőző és a választó.

A vádaskodók mindig mást hibáztatnak saját problémáikért. Folyamatosan mást okolnak, hogy saját életükben boldogtalanok.

A mentegetőzők nem másokat hibáztatnak. Saját magukat mentik fel, hogy miért nem tesznek többet, miért nem örülnek az életnek. Önmagukat álltatják, látszólag racionális hazugságokkal, amik jól hangoznak és maguk is elhiszik. Amikor a mentegető halogatja feladatait, akkor minden mentség jól jön.

Az életed nem számottevő, ha folyamatosan mentegeted magad, vagy másokat vádolsz.

Isten azt szeretné, hogy választó legyél. Szeretné, hogy életedért felelősséget vállalj. Istenhez olyan közel tudsz kerülni, amennyire csak szeretnél. Lelkileg annyira tudsz felnőni, amennyire csak akarsz. Annyira tudsz boldog lenni, amennyire csak szeretnél. Annyira tudsz fegyelmezett lenni, amennyire te akarod. Annyira vagy elfoglalt, amennyire elfoglalod magad. 

Minden a Te választásod!

Ne panaszkodj, mennyi elfoglaltságod van, mennyire fáradt vagy, és mások hogyan befolyásolják a napirendedet. Kezdj el felelősséggel gazdálkodni az időddel, értelmes döntéseket hozni, hogy mit csinálsz a rendelkezésedre álló idődben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Gondolj a heti időbeosztásodra! Mennyi olyan teendő van a feladatlistádon, amit a külső körülmények miatt tettél be, és mennyi olyan, amit te választottál?
  • Milyen döntéseket kellene meghoznod ma, hogy több levegőhöz juss?
  • Inkább vádaskodó vagy mentegetőző vagy? Hogyan befolyásolja ez az időbeosztásodat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.10)

Szólj hozzá!

A bölcsesség ajándék.

2018. december 16. 03:00 - magyarosijulia

„Így megtudják Isten titkát, aki Krisztus maga. Ő a kulcs, amely megnyitja Isten bölcsességének és tudásának minden rejtett kincsét." (Kol 2:2-3 GNT fordítás)

Hogyan szerezhetsz bölcsességet? Egyszerűen eldöntöd egy nap, hogy összeszedsz minden bölcsességet, amire szükséged van? Újévi fogadalomként megfogalmazod, hogy bölcs leszel? Nem!

Ez a különbség a tudás és a bölcsesség között: a tudás a tanulásból ered, a bölcsességet viszont Isten adja.

Hogy tudást szerezz, szét kell nézned! Hogy bölcsességed legyen, fel kell nézned!

A tudás az értelemből fakad. A bölcsesség a kinyilatkoztatásból ered. A tudás olyan valami, amit megtanulsz. A bölcsesség ajándék.

A Jakab 1:5-ben ezt írja: „Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen bölcsességet Istentől". A bölcsesség ajándék Istentől. Ő pedig egy nagylelkű Isten. Ő szeret ajándékokat adni a gyermekeinek. Csak annyit kell tenned, hogy kérj!

A Biblia ezt írja a Kolossé 2:2-3-ban: „Így megtudják Isten titkát, aki Krisztus maga. Ő a kulcs, amely megnyitja Isten bölcsességének és tudásának minden rejtett kincsét." (GNT fordítás) Minden megtalálható egy személyben, Jézus Krisztusban. Ha Isten bölcsességét akarod, be kell engedd Jézust az életedbe. Be kell hívnod Őt az életedbe

ezt mondva: "Jézus, segíts az embereknek az én kezeim által!  Szeresd az embereket az én szívemmel! Add a TeTe bölcsességed az én elmémbe!

Hol van szükséged bölcsességre? A házasságodban? A gyerekeiddel? A munkádban? Abban, hogy miként viszonyulsz az emberekhez? Az első lépés, hogy elfogadd Jézus Krisztus szabadítását és behívd Őt az életedbe. Utána, nap nap után, folyamatosan kéred a bölcsességet, prioritássá teszed Isten szavának olvasását, és közösségbe maradsz más keresztyénekkel. Miért? Mert a vas élesíti a vasat, egy bölcs barát élesít egy másik barátot. Az emberek bölcsessége attól is függ, hogy milyen társasághoz tartoznak.

Elmondod ezt az imát ma?

„Uram, szükségem van a bölcsességedre a kapcsolataimban. Segíts, hogy ne váltsam ki az emberek haragját! Segíts, hogy ne mondjak vagy tegyek meg dolgokat csak azért, hogy elégtételt szerezzek magamnak! Segíts, hogy ne kicsinyeljem le mások érzéseit, hanem tartsam őket tiszteletben, attól függetlenül, hogy egyet értek vagy nem! Segíts, hogy ne legyek védekező, és ne kritizáljam mások javaslatait, hanem legyek értelmes és hajlandó megbeszélni a dolgokat!

Segíts, hogy ne hangsúlyozzam mások hibáit, hanem mutassak kegyelmet, mert nekem is kegyelemre van szükségem! Segíts, hogy ne gyötörjek másokat a múltukkal, vagy olyasmikkel, ami már mögöttünk van! Segíts, hogy ne leplezzem a gyengeségeimet, mert meg akarom tanulni, hogy nyitott és őszinte legyek! Uram, kérlek, add a Te bölcsességedet, és munkálkodj bennem és általam minden nap, hogy bölcs döntésekkel viszonyuljak másokhoz! Ámen."

Ha nem vagy kapcsolatban Krisztussal, meghívlak, hogy mondd el ezt az imát:

„Drága Jézus Krisztus, nem értek mindent, de van egy űr a szívemben, amit egyedül csak Te tudsz betölteni. Felismerem, hogy azért teremtettél, hogy szerethess és kapcsolatom legyen Veled. Ma át akarom lépni a határt, és meg akarom alapozni ezt a kapcsolatot. Behívlak az életembe és a szívembe. Része akarok lenni a családodnak, az egyháznak. Arra akarom szánni az életem, hogy segítsek azoknak, akiknek szüksége van rád, megmutatva nekik szeretetedet. Bölcsességgel teli életet akarok élni, és tudom, hogy ez csak úgy lehetséges, ha Te vagy az életem központjába. Köszönöm a megváltás ajándékát, és hogy szeretsz engem. Jézus nevében. Ámen."

Ha elimádkoztad ezt az imát, Isten meghallott téged, és megtetted az első lépést a keresztyén életbe. Kérlek jelezz nekem a Rick@PastorRick.com e-mailcímen (angolul) és értesíts erről, én pedig elküldök néhány ingyenes anyagot, melyek segítenek elindulni a Jézussal való utadon!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.09.)

Szólj hozzá!

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el

2018. december 15. 03:00 - FAmelita

"A felülről való bölcsesség pedig először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedelmes, irgalmassággal és jó gyümölcsökkel teljes, nem kételkedő és nem képmutató." (Jakab 3:17 NIV fordítás)

A bölcs emberek egyik ismertetőjele, hogy nem próbálják elrejtenia gyengeségeket.

A Biblia azt mondja az igzazi szertet 'pártatlan és őszinte'. A görögben mindegyik szóban benne van, hogy képmutató, és jó okkal: arra utal, hogy 'képmutatás nélkül' vagy 'egyértelműen'. 

A görög színházakban gyakran előfordult, hogy a darabban csak két szereplő volt, akik többször váltogatták a szerepüket. Mazkokat tartottak az arcuk elé és a különböző részeknél mindig váltogatták őket, egy emebrnek akár öt, hat maszkja is lehetett a darab során. Ezt az embert, ezt a színészt, 'képmutatónak' hívták. 

H bölcs vagy, akkor nem vagy hamis. Nem viselsz olyan maszkokat és próbálsz olyan lenni,a ki nem vagy.  Egyedi és hiteles vagy.  Amit mások kapnak az az, amit látnak belőled. Nem kell küzdened a tökéletességért, vagy azt játszani ,hogy már elérted. Legyél tudatában a gyengeségeidnek, és ne rejtőzz el előlük.

A Példabeszédek 28:13 ezt mondja "A ki elfedezi az ő vétkeit, nem lesz jó dolga; a ki pedig megvallja és elhagyja, irgalmasságot nyer."Nvetséges úgy tenned, mintha mindent tökéletesen összeraktál volna az életedben, mert erre senki sem képes.

Amikor elkezeded elmondani az embereknek, hogy mi a gyengeséged, akkor nem lesznek lesokkkolva. Ők már tudták. Mindenki imseri a gyengeségeid. Ha te nem ismered be őket, akkor te vagy az egyetlen, aki nem tudja őket. Mindig látjuk egymás gyengeségeit, sokan képesek akár még rá is mutatni a másikére. De mi nem akarunk a sajátunkra.

Ha bölcs vagy, nem rejtőzöl el a gyengeségeid elő. Az emberek tisztelik az őszinteséget, és ha elkezdesz afelé haladni, hogy beismered pontosan hol vagy, akkor máris a helyes úton vagy. Ne félj ezeket megosztani másokkal, mert egyrészt segít nekik is megnyílni feléd, másrészt pedig lehet, hogy ők is pont ezekkel küzdenek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az a gyenegeség, amit a legjobban igekeztél elrejteni mások elől? Úgy hgondolod, hogy az emberek az életedben, még nem vették észre?
  • Hogyan befolyásolja a fizikai és szellemi egészséged ezek rejtegetése?
  • Miért mondja azt a Biblia, hogy az nem siker, ha elrejted a gyengeségeid?

 

*(Daily Hope by Rick Warren)

Szólj hozzá!

A bölcsek kerülik a veszekedést

2018. december 15. 03:00 - Mate Cseri

"De a bölcsesség, mely a mennyből származik, először is tiszta; azután békeszerető, szerény, engedékeny, tele van irgalommal és jó gyümölccsel, nem ítélkezik és nincs benne tettetés." (Jakab 3:17, NIV fordítás)

solomon_s_wisdom_lds.jpg

Találkoztál már valakivel, aki állandóan veszekszik és alig várja, hogy az élő fába is beleköthessen? Hallottam egy fickóról, akinek annyira feküdt a vita, hogy csak olyan ételt fogyasztott, ami megfeküdte a gyomrát...

A bölcsek azon dolgoznak, hogy fenntartsák az összhangot. A Jakab 3:17 szerint az igaz bölcsesség békeszerető. A bölcs ember nem váltja ki mások haragját. Az Írás azt is mondja a Példabeszédek 20:3-ban, hogy "A balga bármelyik veszekedésbe beleártja magát, becsülendő ezektől távol maradni."

Csak akkor lehet kimaradni a veszekedésekből, ha tudja az ember, hogy mi vezet el odáig. Íme a veszekedések három oka:

Hasonlítgatás. Szoktál hallani ilyesmi frázisokat, hogy "Épp olyan vagy, mint...", vagy: "Miért nem vagy te is inkább olyan, mint...", vagy: "Ennyi idősen én már ..."? Ezek felérnek egy hadüzenettel.

Ítélkezés. A bűntudatra alapoz: "A te hibád.", "Szégyelld magad!", "Tipikus!", "Te sosem!" "Igazán illett volna...", vagy "Nem szabadott volna...", ezek olyan frázisok, amelyek nem viszik előre az ügyet. Valaki azt mondta: "Egy házasságot sok kis kapavágással lehet elkaparni." Ugyanezt lehet mondani bármilyen egyéb kapcsolatról.

Ellenkezés. William James (1842-1910, amerikai pszichológus - a ford.) mondta: "A bölcsesség titka: tudni, mi felett hunyjak szemet." Meg kell tanulnod elengedni! Bizonyos dolgokért egyszerűen nem éri meg küzdeni.

Ha bölcs akarsz lenni kapcsolataidban, ne váltsd ki mások dühét. "A bölcs türtőzteti magát. Tudja, hogy a harag hibákat okoz." (Példabeszédek 14:29, TLB fordítás)

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mikor használtad utoljára a mai áhítatban idézett frázisokat? Mi volt a hatása?
  • Mi az a kis bosszúság egy kapcsolatban, ami fölött szemet tudnál hunyni?
  • Azon felül, hogy a veszekedések három okát elkerülöd, hogyan tudnál tevékenyen dolgozni azon, hogy fenntartsd az összhangot kapcsolataidban?

(* Daily Hope by Rick Warren, 2018.12.05.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!