Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tégy jót azokkal, akik támadnak téged!

2019. február 16. 03:00 - csmsdvd

„Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!” (Luk 6:27-29)

Áldással kell válaszolni, amikor üldöznek, zaklatnak, szembeszegülnek veled.

Jézus az mondja a Lukács 6:27-29 verseiben:„Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket! Aki arcul üt téged, tartsd oda annak arcod másik felét is, és aki elveszi felsőruhádat, attól alsóruhádat se tagadd meg!”

Ki tudja ezt megtenni? Nem sokan. Ez az, ami keresztyénként mássá tesz, mert nem egy természetes, népszerű és könnyű válaszlépés.

Nagyon sok bátorság kell, hogy ilyet megcselekedjen valaki. Megtorolni vagy visszafeleselni bárki tud.

Isten azt akarja, hogy szeresd az ellenséged, tegyél jót azokkal, akik gyűlölnek téged, áldjad azokat, akik átkoznak, imádkozzál azokért, akik bántalmaznak! Ennyire egyszerű? Nem. Ez a legerősebb bizonyságtétel, de csak Isten szeretetével eltelve lehet megtenni.

A komornyik (The Butler) című filmben lehet látni, ahogy a szabadság lovasai, akik Délen a Polgárjogi mozgalom idején leküzdhették a fajgyűlöletet, tanították az embereket, hogy ne torolják meg, amikor megütik, leköpik, átkozzák, támadják őket, vagy amikor ennivalóval dobálják. Az egy nagyon hatásos jelenet, amikor látjuk az erőszakmentes magatartást.

Amikor ezt a jelenetet néztem, könnybe lábadt a szemem. Azt gondoltam, ilyen ember szeretnék lenni Jézus számára. Ennyire bátor szeretnék lenni. Szeretném, ha olyan erős jellemem lenne, ami nem törik meg a gonoszságon, függetlenül attól, hogy mit szórnak rám. Szeretnék szeretettel válaszolni.

„Boldogok, akiket az igazságért üldöznek, mert övék a mennyek országa. Boldogok vagytok, ha énmiattam gyaláznak és üldöznek titeket, és mindenféle rosszat hazudnak rólatok. Örüljetek és ujjongjatok, mert jutalmatok bőséges a mennyekben, hiszen így üldözték a prófétákat is, akik előttetek éltek.” (Mt 5:10-12)

Jézus kifizette érted a váltságdíjat. Ő azt mondja, annak is ára van, ha őt követed. Itt a földön nem garantált a népszerűséged, ha keresztyén vagy, de az örökkévalóságban garantált a jutalmad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válaszolsz arra a gondolatra, hogy Jézusért szenvedni kell? Amikor az inzultusokat és elutasításokat kezeled, ez hogyan befolyásol téged?
  • Miért az a legerősebb tanúbizonyság Krisztus mellett, amikor szeretettel és nem megtorlással válaszolsz?
  • Láttad-e már, hogyan változik meg valakinek az élete, amikor ellenségét elkezdi szeretni, imádkozik azokért, akik másokat megbántanak vagy akkor amikor odatartják a másik orcájukat is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.09)               

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása