Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Meg kell engedned magadnak a gyászt!

2019. március 20. 03:00 - Anika Enikő

“Közel van a megtört szívűekhez az Úr, és megmenti a reményvesztett lelkűeket.” (Zsoltárok 34:18)

Életünkben minden változás veszteséggel jár. Azért hagyjuk el a régit, hogy valami új jöjjön létre. Ám nem létezik veszteség fájdalom nélkül, ahogy fájdalom sincs gyász nélkül.

A gyász nem rossz dolog. Része az életben bekövetkező változásoknak. Ami rossz, az a feldolgozatlan veszteség, a feldolgozatlan gyász. Ha nem gyászolsz el valamit, akkor érzelmileg megrekedsz, és valami olyannal töltöd az életidődet, ami már régen megtörtént. Ez káros az egészségre!

Néha az egyedüli megfelelő és logikus válasz az életre, a gyász - veszteségek, csalódások, bűnök, és a világban történő szenvedések esetén. Isten nem várja el tőlünk, hogy mindig és folyamatosan boldogok legyünk, hanem azt szeretné, hogy tudatosan gyászoljunk. A gyász választás, döntés kérdése. Nem mindentől érezzük jól magunkat, ami egészséges és segítség. Meg kell, hogy sirasd a veszteségeket, hogy el tudd fogadni Isten áldását.

Nincs olyan számodra is megtapasztalható sérelem, amit Jézus ne értene meg. Jézus átélte a magányt, a kirekesztettséget, és mindenféle olyan elutasítást, ami minket valaha is érhet. A Jóhír az, hogy Ő azért jött, hogy meggyógyítsa a szívünket.

Amikor szomorú vagy, Isten magához von. A Zsoltárok 34:18.-ban ez áll: “Közel van a megtört szívűekhez az Úr, és megmenti a reményvesztett lelkűeket.

Amikor gyászolsz, amikor siratsz valakit, úgy érezheted, hogy Isten fényévekre van tőled. Ám, amit érzel az nem mindig a valóság. Isten nincs távol tőled; sőt mit több, ilyenkor van a legközelebb hozzád. “Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.” (Zsoltárok 147:3)

Hagyd, hogy az Úr helyreállítsa lelked azáltal, hogy megteszed ezt a három dolgot:

Bízol a Jó Pásztorban, hogy megbocsátja vétkeidet. A Róma 3:23-24 ezt mondja: “Mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Isten azonban kegyelemből teszi a maga számára elfogadhatóvá az embert. Ez Isten ajándéka, amelyet Jézus Krisztus által elvégzett megváltásában kaphatunk meg.” (Róma 3:23-24)

Feloldozod a téged támadókat és a jövőre összpontosítasz. “Tisztítsátok ki magatokból a keserűséget, haragot, indulatosságot és mindenféle egyéb gonoszságot! Bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek Krisztusban!” (Efézus 4:31-32)

Csatlakozol Jézushoz, hogy közösen vigyétek terheidet. Amikor Jézussal vagy egy igában, akkor nem kell egyedül cipelni terheidet, “Jöjjetek közel hozzám mind, akik belefáradtatok súlyos terheitek cipelésébe! Nálam megnyugvást találtok. Azt az igát vegyétek fel, amelyet én adok rátok, s tanuljátok meg tőlem, hogy én szelíd és alázatos vagyok, s meg fogtok nyugodni. Mert az iga, amelyet én teszek rátok, nem nehéz! A teher, amelyet én helyezek a vállaitokra, könnyű.” (Máté 11:28-30)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Tartogatsz-e magadban olyan veszteséget, amit nem gyászoltál el? Amennyiben igen, milyen hatással van ez rád fizikailag, lelkileg és érzelmileg?
  • Vajon mit jelent a lelki helyreállításod?
  • Mit gondolsz, hogy Isten miért tűnik olyan távolinak akkor, amikor magad alatt vagy? És mit gondolsz, hogy mit akar Isten, mit tégy, amikor így érzed magad?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.13)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása