Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A világ nem körülötted forog

2019. május 26. 03:00 - gabormel

„Mindenki nézze egymás hasznát is, ne csak a sajátját.” (Fil 2:4, GNT fordítás)

social-care-image-2.jpg

Van egy régi közmondás, amely így hangzik: „Légy megértő, ha azt akarod, hogy téged is megértsenek.” A Biblia is hasonlóképp szól: „Mindenki nézze egymás hasznát is, ne csak a sajátját.”  (Fil 2:4, GNT fordítás)

Ez az igevers teljesen ellentmond a mai társadalmunk kultúrájának. Ma minden azt feltételezi, hogy először magunkra gondoljunk. Természetünknél fogva nem gondolunk más emberekre. Ez olyasmi, amit meg kell tanulnunk. Emberi természetünkből adódóan a saját szükségleteinkre, saját vágyainkra, céljainkra és saját ambícióinkra gondolunk. Mindezek eredményeként emberek milliói élnek elszigetelten egymástól, mert csak önmagukra gondolnak, mások szükségleteire nem.

Közel két óra alatt, míg a TV-t néztem, három olyan reklámot láttam, amelynek ugyanaz volt a jelmondata: „Megérdemled.” Vedd meg ezt a sampont, mert megérdemled! Vedd meg ezt a drága autót, mert megérdemled! Mindezek azt sugallják, hogy mi vagyunk az élet legfőbb értéke.

Hadd osszak meg két nagyon alapvető igazságot az életről. Az első, hogy a világ nem körülötted forog. Isten szemében hihetetlenül különleges vagy, és célja van veled – de a világ nem körülötted forog. Ha tudni szeretnéd, hogy mennyire hiányoznál, tedd a kezedet egy vízzel teli vödörbe, majd húzd ki belőle, és nézd meg, milyen lyukat hagytál magad után. Eléggé gyorsan visszatöltődik!

A második igazság pedig ez: Isten megígérte, hogy amikor más emberek szükségleteit tartod szem előtt, Ő be fogja tölteni a te szükségleteid. Miért? Mert az meg akar tanítani téged az önzetlenségre. Azt akarja, hogy megtanulj olyan szerető és nagylelkű lenni, mint amilyen Ő. Amikor figyelembe vesszük más emberek igényeit, nem várjuk el, hogy tökéletesek legyenek. „Viseljétek el egymás hibáit” (Kol 3:13, NLT fordítás). Te sem vagy tökéletes, miért követelnéd meg ezt bárki mástól?

A Példabeszédek 17:9-ben ezt olvashatjuk: „A szeretet elfelejti a hibákat” (TLB fordítás). Amikor megpróbálsz kapcsolatot kialakítani valakivel, nem kell úgy tenned, mintha nem látnád a hibáit. Csak dönts úgy, hogy figyelmen kívül hagyod őket. Az igazi barátok jó felejtők! Ők sokkal inkább foglalkoznak a másik ember szükségleteivel.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Mik azok a dolgok, amelyek miatt inkább magadra fókuszálsz, mint másokra?
  • Miért annyira fontos egyre inkább Jézushoz hasonlítani a szellemi utunk alatt?
  • Mi a különbség aközött, hogy valakinek figyelmen kívül hagyjuk a hibáit vagy felelősségre vonjuk?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.19.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása