Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mások építésére használd a szavaidat

2019. május 27. 03:00 - Lilla:)

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Efézus 4:29, Újfordítás)

Isten azt várja tőlünk, hogy mások építésére használjuk a szavainkat. Az Efézus 4:29-ben azt mondja: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Újfordítás).

A szavaink néha olyanok, mint a kőtörő kalapács. Anélkül lengetjük meg, hogy gondolkodnánk, aztán hirtelen, ahogy körbenézünk, észrevesszük, hogy halomban állnak körülöttünk kapcsolatok romjai. Amikor gondolkodás nélkül dobálózol a szavaiddal és letörsz másokat, akkor szenvedni fognak a kapcsolataid.

Egy oka van annak, hogy nem építünk a szavainkkal: nem ismerjük fel, hogy milyen erős eszköz is valójában a szánk és a szavaink, melyeket Isten adott nekünk. Anélkül beszélünk, hogy meggondolnánk, az emberek pedig emlékezni fognak rá.

Te is biztosan emlékszel bizonyos dolgokra, amiket mások meggondolatlanul mondtak neked – akár még az általános iskolás, egyetemista vagy munkába állásod korszakáról is van szó. Ennyire erősek a szavak. Szóval, amikor a szádra jönnek, gondolj rájuk úgy, mint erős eszközökre, és óvatosan használd őket.

Egyszer bementem a garázsunkba, és felkaptam a villanyfűrészt. Ahogy elkezdtem olvasni a használati útmutatót, hirtelen ráeszméltem, mennyire igaz ez a beszédünkre is. Az útmutató a következő volt:

  1. Ismerd meg az eszközöd erejét!
  2. Vigyázz vele!
  3. Vigyázz vele, ha gyerekek vannak a közeledben!
  4. Tedd el a különböző elemeit, ha nem használod!
  5. Ne hagyd felügyelet nélkül!
  6. Soha ne használd robbanásveszélyes környezetben!

Hogyan használhatod a szádat óvatosabban, hogy a kapcsolataid építésére fordíthasd, és ne törj le vele másokat?

  1. Hagyd abba a bocsánatkérést! Ne azt hajtogasd, hogy „Nem úgy értettem" vagy „Bocsi, ilyen vagyok az első kávém előtt." Értsd meg, hogy amit mondasz, az mindenkire hatással van a környezetedben!
  2. Beszélj kevesebbet! Gyakran azért kerülünk bajba, mert képtelenek vagyunk befogni a szánkat. Ha ez olyan erőteljes eszköz, akkor nem kéne olyan sokat használnod, igaz?
  3. Hallgass többet! Ha többet hallgatsz, jobban megérted majd mások szükségeit.
  4. Kezdj építeni! Engedd, hogy az első gondolatod ez legyen: „Mire van szüksége ennek az embernek? Mit mondjak, amivel bátoríthatnám, hogy épülhessen? Mit mondhatnék, hogy megváltozhasson az élete?"

Szánd rá magad, hogy a reggeleid részévé tedd ezt az imádságot: „Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, URam, kősziklám és megváltóm!" (Zsoltárok 19:15, Újfordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért kell különösen odafigyelnünk a szavainkra robbanásveszélyes környezetben?
  • Van olyan konkrét dolog, ami segítene a kapcsolataidban, hogy kevesebbet beszélj és többet hallgass?
  • Melyik Igeverset kellene megtanulnod, ami segítene abban, hogy igaz és bátorító dolgok hagyhassák el a szádat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.20.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása