Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi történik akkor, amikor megteszed azt, amiről tudod, hogy helytelen?

2019. május 31. 03:03 - Erika1832

 Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (Példabeszédek 10:9. NIV-fordítás).

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 10:9-ben, hogy "Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (NIV-fordítás). Azaz mindenképpen ki fog derülni. Ezért, amikor döntés előtt állsz, arra van szükséged, hogy egy becsületesség-tesztet csinálj.

A becsületesség-teszt azt jelenti, hogy a külső, nyilvános életed és a belső, magán életed teljes összhangban van, — ami a szívedben van, és ami a nyilvános életedben zajlik, az egy és ugyanaz. Felteheted magadnak a kérdést: "Szeretném-e, hogy mindenki tudjon erről a döntésemről, amit most készülök megtenni?” Az igazság az, hogy amikor becsületességről van szó, még ha mindenkit be is tudnál csapni, magadat nem csaphatod be. És ha figyelmen kívül hagyod a lelkiismeretedet, akkor ennek az árát ki kell fizetned.

Előfordul, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy amit teszünk az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene így tennünk, de eszünkbe jut a gondolat, hogy: "Tudom, hogy rosszat csinálok, de megyek tovább, mert tudom, hogy Isten megbocsátó Isten."

Gondolod, hogy véghez viheted azt, amit Isten rossznak mond, és ennek nem lesz következménye az életedben? Pontosan a következmények miatt nem akarja Isten, hogy így dönts, — mert szeret téged, nem azért, mert távol akar tartani téged egy klassz dologtól. Isten tudja, hogy minden döntésnek következményei vannak. Tudja, hogy minden rossz döntésed sebeket hagy az életedben. És Ő jobbat akar neked.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsátja meg nekünk a rossz dolgokat, amiket cselekszünk? Persze, hogy megbocsátja. Ő megbocsátó és kegyelmes Isten. De a megbocsátás nem szabadit meg minket a fájdalomtól és a rossz döntéseink következményeitől. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a sajnálat érzése ott van azért, amit tettél. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, ugyanakkor még mindig fájdalmat okoz a tetted. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a kapcsolatod megromlott.

A Róm 14:14 azt mondja, "ha valaki úgy véli, hogy valami helytelen, akkor neki nem kellene megtennie azt, mert számára az valóban rossz" (TLB-fordítás). Ez a vers egyszerűen azt mondja, hogy ha kétségeid vannak, ne legyenek. Ha mégis megteszed, az a becsületesség-teszt megszegését jelenti. Akármi, ami az életünkben nem hitből van, az bűn.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan érinti a becsületességedet az, amikor tudod, hogy mi lenne a helyes tett, de mégsem úgy cselekszel?

• Miért veszélyes annyira az összehasonlítgató játék, amikor a becsületességről van szó? Hogyan lehet alkalmazni a Róm 14:14-et?

*Daily Hope by Rick Warren (2019.05.24.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása