Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Tanulj meg elégedett lenni!

2019. augusztus 06. 03:00 - ReveSz

„Nem minden, amid van, és minden, ami vagy, puszta ajándék Istentől? Így mi értelme mindennek az összehasonlításnak és versenyzésnek? Már mindennel rendelkezel, amire szükséged van.” (1Kor 4,7–8)

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.jpg


Ahelyett, hogy arra összpontosítanál, amid nincs, és ami nem történt meg, dönthetsz úgy, hogy hálát adsz azért, amid megvan, és ami megtörtént. Ez nem jön természetesen még Pál apostolnak sem, aki ezt mondta: „Megtanultam elégedett lenni”. Elégedettnek lenni: ez egy tanulási folyamat.

Nehéz beismernünk, hogy harcolunk az irigységgel, mert ez csúnya érzelem. Mikor irigy vagy másokra, azt szeretnéd igazán, hogy hibázzanak, mert jobban érzed magad, ha nincs többjük, mint neked. Ez elég őrült dolog, nem? Ha megtanulhatnánk hálásnak lenni azért, amink van, elkezdhetnénk megszabadulni az irigység érzésétől.

Fontos megérteni azt, hogy az irigység nem arról szól, hogy van egy vágyunk, egy álmunk vagy egy célunk. Ezek jó dolgok. Az irigység nem egy várakozás valami iránt, vagy egy remény, hogy valami megtörténhet az életedben, vagy akár kíváncsiság, vajon meg lesz-e valamid. Ehelyett az irigység neheztel arra, aki már hozzájutott ahhoz, amire vágysz, vagy már elérte a célt, amit neked még meg kell valósítanod. Az irigység azt mondja, nem lehetsz boldog, amíg meg nem kapod azt a vágyadat, vagy nem éred el azt a célodat. Az irigység nem hálás azért, amid már van.

A Biblia elmondja nekünk, hogy már többünk van, mint amire szükségünk van, és sokkal többünk, mint amit megérdemlünk. Minden jó dolog az életünkben Istentől származó ajándék, és rajta múlik, hogy eldöntse: mikor és hogyan áld meg minket. Az pedig rajtunk múlik, hogy a hálát válasszuk, és a legtöbbet hozzuk ki abból, amit kaptunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a tényezők vagy helyzetek, amelyek úgy tűnnek, hogy kiváltják az irigység megjelenését az életedben?
  • Az irigységnek milyen negatív hatásai voltak a kapcsolataidra az életedben?
  • Melyik az a célszerű mód, ami által ma hálás lehetsz?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.30.)

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása