Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A tisztességed megmutatja a hűségedet

2019. szeptember 19. 03:00 - gabormel

„Aki a kis dolgokban hű, az a nagy dolgokban is hűséges lesz. Aki a kis dolgokban becstelen, az becstelen lesz a nagyban is” (Lk 16,10 GNT fordítás).

1_5.jpg

Manapság általános dolog azt hallani, hogy „amit a magánéletedben teszel, az nem tartozik másra”. Nos, ez valójában nem igaz. Amit a magánéletedben teszel – zárt ajtók mögött vagy mások számára nem látható módon –, az építi és fedi fel a valódi jellemed. És Isten épp olyan világosan látja mindezt, mint azokat, amiket nyilvánosan teszel.

Valójában a kicsi, láthatatlan dolgok, amiket teszel, vetőmagok az életedben Isten nyilvános áldásához. Nem oszthatod részekre az életed, és mondhatod: „Tisztességes vagyok a nyilvános életemben, a magánéletemben azonban nem.” Fogadok, hogy most rögtön tudnál készíteni egy listát olyan közszereplőkről, akik ilyen módon igyekeztek élni. Csakhogy a privát, helytelen viselkedésük nyilvános botrányokhoz és személyes bukásukhoz vezetett. Nem számít, hogy mit mondanak, minden olyan vezető, aki nem hű a kis dolgokban, nem lesz hű a nagy dolgokban sem.

Ez az elv nem újdonság. Jézus azt mondja: „És ha más dolgában nem voltatok hűek, ki fogja odaadni nektek azt, ami a tiétek?” (Lk 16,12 GNT fordítás).

Századokon keresztül bárki, aki valamilyen szakmát, mesterséget, hivatást tanult, tanoncként kezdte. Ha szerelő szerettél volna lenni, akkor tanoncnak kellett állnod egy másik szerelőnél, és a vállalkozásában szolgálnod, mielőtt a sajátodba kezdtél volna. Tanoncként először felelőssé kellett válnod a mestered vállalkozásában, mielőtt a sajátoddal járó felelősséget vállalhattad volna.

A tanoncság elve az életed minden területén érvényes. Ez kiterjed arra, hogy hogyan kezeled mások pénzét, hogyan bánsz mások tulajdonával, sőt arra is, hogy hogyan viszonyulsz mások szolgálatához, mielőtt Isten odaadná neked a sajátodat.

Mielőtt Isten megadta nekem a saját szolgálatomat, ifjúsági lelkészként tevékenykedtem egy másik ember szolgálatában. Isten figyelte, hogyan kezelem mindezt, próbára tette a tisztességemet. Abban a szolgálatban kellett bizonyítanom a hűségemet, mielőtt Isten megengedte, hogy a Saddleback Gyülekezet vezetője legyek.

Ha valaki kölcsönad neked egy autót, mennyire vigyázol rá? Ha egy család megengedi, hogy a szabadságodat a házukban töltsd, ugyanolyan jól viseled gondját a háznak, mintha a sajátod lenne? Amikor senki sem figyeli a munkádat, szorgalmasan dolgozol?

Isten figyeli és próbára teszi a tisztességed. Azzal mutatod meg, hogy megbízható vagy a nagy dolgokban, hogy hűséges leszel a kis dolgokban.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mit bízott rád a tisztességed tesztelésére?
  • Az életedben hol a legnehezebb hűségesnek lenni a kis dolgokban?
  • Változik-e valami a magánéletedben, ha arra gondolsz, hogy Isten mindent lát? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.12.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása