Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az élet minden szakaszának célja van

2019. október 31. 03:00 - ReveSz

20191031.jpg

„Isten mindent gyönyörűvé teremtett a maga idejére” (Préd 3,11 NLT Fordítás).

Az élet tele van ellentétekkel. Átmegyünk hegyeken, és átmegyünk völgyeken. Megtapasztaljuk a sikereket, és megtapasztaljuk a kudarcokat. Vannak győzelmeink, és vannak veszteségeink.

Az időjárásban négy évszak van. De az életben tucatnyi különböző szakasz van. Az élet minden szakasza tartalmaz mind jó, mind rossz időket.

A prédikátor könyve 3. fejezetének 1–8. versei bemutatják az élet különböző helyzeteit: „Minden dolog számára van egy időszak, megfelelő alkalom minden tevékenység számára az ég alatt. Alkalom megszületni, és alkalom meghalni. Alkalom vetni, és alkalom aratni. Alkalom ölni, és alkalom gyógyítani. Alkalom lerombolni, és alkalom felépíteni. Alkalom sírni, és alkalom nevetni. Alkalom gyászolni, és alkalom táncolni. Alkalom köveket szétszórni, és alkalom köveket összegyűjteni. Alkalom megölelni, és alkalom elfordulni. Alkalom keresni, és alkalom abbahagyni a keresést. Alkalom megtartani, és alkalom eldobni. Alkalom eltépni, és alkalom megfoltozni. Alkalom csendben lenni, és alkalom beszélni. Alkalom szeretni, és alkalom gyűlölni. Alkalom a háborúra, és alkalom a békére” (NLT fordítás).

Az élet az ellentétes életszakaszok kombinációja. A csupa napsütés eső nélkül sivatagot teremt. Ha követed Isten akaratát, és arra törekszel, hogy az életed olyan módon éld, ahogy Isten akarja, hogy élj, akkor végül látni fogod, hogy ezeknek a tapasztalatoknak célja és értéke lehet az életedben.

Lehet, hogy azt gondolod, hogy csak akkor vagy Isten akaratában, amikor a gyülekezetben vagy, vagy csendességet tartasz. Akkor is Isten akaratában lehetsz, amikor a beépített szekrényt takarítod. Isten akaratában lehetsz, amikor füvet nyírsz. Isten akaratában lehetsz, amikor új helyre költözöl, vagy ott maradsz, ahol vagy. Alkalom és időszak van mindenre.

Ray Stevens énekelte az „Everything Is Beautiful” (Minden gyönyörű) című dalt, aminek a szövege tartalmazza a „Minden gyönyörű a maga módján” sort. Ez nem égészen igaz. Nem minden gyönyörű. A rák nem gyönyörű. A gyerekbántalmazás nem gyönyörű. A háború nem gyönyörű.

A Biblia másként mondja A prédikátor könyve 3. fejezetének 11. versében: „Isten mindent gyönyörűvé teremtett a maga idejére” (NLT fordítás). Ez nagyban különbözik attól, hogy „Minden gyönyörű a maga módján”. Mivel a Biblia azt mondja, hogy Isten még a rossz dolgokat is elveheti, és – a megfelelő időszakban – megfordíthatja, és jóra használhatja azokat úgy, ahogy szándékában áll.

Lehet, hogy éppen most mész át egy olyan életszakaszon, ami nem gyönyörű. A pénzügyeid rosszul állnak. Az egészséged rosszul néz ki. A házasságod vagy egy barátságod rosszul áll. A jövőd rosszul néz ki.

Isten viszont kihozhat belőle valami jót, ha rábízod a részleteket.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nehéz szituációt szükséges ma rábíznod Istenre?
  • Hogyan magyarázhatja a világ egy nehéz életszakasz célját?
  • Milyen módokon ismerheted fel, hogy Isten akaratában vagy?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.24.)

Szólj hozzá!

Ha adsz, hasonlóbbá válsz Krisztushoz

2019. október 30. 03:00 - magyarosijulia

kenyer_adj.jpg

„Ne csak a saját érdekeidre figyelj, hanem érdeklődj mások iránt is! Ugyanolyan legyen a hozzáállásod, mint Krisztus Jézusé volt!” (Fil 2,4-5 NLT fordítás).

Isten meg akar tanítani arra, hogy adhatsz szeretet nélkül, de nem szerethetsz adás nélkül.

Azt mondod, nagyon szereted a gyermekeid. Odaadod nekik az idődet? Azt mondod, nagyon szereted a feleségedet. Odaadod neki a figyelmedet? Ez az, amiről a szeretet szól. A szereteted növekszik, amikor nagylelkűbbé válsz.

Minden alkalommal, amikor nagylelkű vagy, változás történik benned. Minden alkalommal, amikor adsz, a szíved újra tárcsázza Istent. A szereteted növekszik minden alkalommal, amikor adsz. Hasonlóbbá válsz Jézushoz.

A filippiekhez írt levél 1. fejezetének 11. verse mondja: „Mindig legyetek tele megváltásotok gyümölcsével – a Jézus Krisztus által termett igaz jellemmel az életetekben –, mert ez nagy dicsőséget és magasztalást hoz Istennek” (NLT fordítás).

Amiről itt beszélünk, az rendkívül ellentétes a kultúránkkal, ugyanis a társadalmunk nem mondja, hogy adj. A társadalmunk folyamatosan azt mondja, hogy szerezz! Az egész rólam szól. Én, az én cuccom, az én szükségeim: én, én, én. „Én” problémánk van!

Amikor nagylelkű vagy, akkor ez leveszi rólad a fókuszt, így abbahagyhatod, hogy magadra gondolj, és elkezdhetsz másokra gondolni. A filippiekhez írt levél 2. fejezetének 4–5. verse mondja: „Ne csak a saját érdekeidre figyelj, hanem érdeklődj mások iránt is! Ugyanolyan legyen a hozzáállásod, mint Krisztus Jézusé volt!” (NLT fordítás).

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mit tanulsz Istenről, ahogy nagylelkűbbé válsz?
  • Milyen módokon ellensúlyozhatod a kultúránkat, és válhatsz nagylelkűbbé?
  • Más ember nagylelkűsége hogyan vitt közelebb Jézushoz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.23.)

Szólj hozzá!

Amikor adsz, megmutatod a szíved

2019. október 29. 03:00 - daniella_89

20191029.jpg

„Egykor azt hittem, hogy ezek a dolgok értékesek, de most értéktelennek tartom őket azért, amit Krisztus tett” (Fil 3,7 NLT fordítás).

Minden alkalommal, amikor adsz, felfeded, mi a fontos számodra. Mondd el, hogyan költöd el a pénzed, mire szánod az időd, és én megmondom, mi számít neked legjobban. Az időbeosztásod lehet, hogy azt mutatja, hogy a gyermekeid a legfontosabbak számodra. Lehet, hogy a kiadásaid azt mutatják, hogy számodra a hobbid a legfontosabb.

Az élet nem a dolgokról szól. Arról szól, hogy megtanuljuk, hogyan szeressünk. Ha az életed végére megszerzel egy óriás halom dolgot, de elidegenedsz a családodtól, akkor elvéted a lényeget.

Ha nagylelkű vagy az időddel, pénzeddel, erőfeszítéseddel és energiáddal, azzal azt fejezed ki, hogy számodra Isten és az emberek a legfontosabbak. Másképpen fogalmazva, ami leginkább számít neked, az a szeretet.

A filippiekhez írott levél 3. fejezetének 7. versében Pál elmondja nekünk: „Egykor azt hittem, hogy ezek a dolgok értékesek, de most értéktelennek tartom őket azért, amit Krisztus tett” (NLT fordítás).

Hogyan szakítod meg az anyagiasság hatalmát? Csak egy mód van rá. A megszerzés ellenszere az adás. Tehát minden alkalommal, mikor nagylelkű vagy, és másoknak vagy Istennek adsz, akkor valójában megszakítod, hogy az anyagi dolgokba kapaszkodj.

„A menny állampolgárai vagyunk, ahol Jézus Krisztus él” (Fil 3,20 NLT fordítás). A célod nem az, hogy itt és most élj. Az örökkévalóságra halmozol fel! Nem az örökkévalóság ezen oldalán építesz halmot. Emberekbe és kapcsolatokba építesz, ami az örökkévalóság túloldalán fog számítani. A menny fényében élsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Ha valaki megnézné az időbeosztásod, mit mondana, mi a legfontosabb számodra? Miért?
  • Ha valaki megnézné hova vagy kinek adod a pénzed, mit mondana, mi a legfontosabb számodra? Miért?
  • Hogyan változhatnának meg az adási szokásaid, ha minden egyes alkalommal, mikor adsz, megkérdeznéd magadtól: Mi a motivációm?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.22.)

Szólj hozzá!

A boldog emberek nagylelkűek

2019. október 28. 03:00 - gabormel

20191028.jpg

„Jelenleg megvan mindenem, amire szükségem van – és még annál is több! Bőségesen el vagyok látva ajándékokkal, amelyeket nekem küldtetek. [...] Édes illatú, Istennek tetsző áldozatok ezek” (Fil 4,18 NLT fordítás).

Megkeresheted a kenyered azzal, amit csinálsz, de mások tiszteletét és háláját azzal vívod ki, amit adsz.

Ha egy olyan listát készítenél, amelyen azon emberek nevei szerepelnének, akiknek a legnagyobb hálával tartozol, többnyire azok lennének rajta, akik időt, pénzt, energiát és türelmet fektettek beléd.

Pál jó példát ad erre: „Hogy dicsőítem az Urat, hogy ismét gondoskodtok rólam. Tudom, hogy mindig aggódtatok értem, azonban nem volt arra lehetőségetek, hogy segítsetek. [...] Ennek ellenére jól tettétek, hogy jelenlegi nehézségeimben osztoztatok velem. Amint tudjátok, ti, a filippiek voltatok az egyetlenek, akik anyagilag támogattatok, amikor először vittem hozzátok a jó hírt. [...] Semmilyen más gyülekezet nem tette ezt meg. [...] Jelenleg megvan mindenem, amire szükségem van – és még annál is több! Bőségesen el vagyok látva ajándékokkal, amelyeket nekem küldtetek. [...] Édes illatú, Istennek tetsző áldozatok ezek” (Fil 4,10.14–15.18 NLT fordítás).

Szerinted hány ember mondaná ezt rólad: „Ez az ember olyan kedves és adakozó! Annyira nagylelkű volt hozzám!”

Nincs megfelelőbb nap, mint a mai, hogy köszönetet mondj azoknak az embereknek, akik nagylelkűek voltak veled. Megköszönheted nekik azzal, hogy felhívod őket, vagy megírod nekik egy kis üzenetben, hogy megtudják, mennyire különleges módon törődtek veled, és hogy ez mit jelentett az életedben. Ezután ezek az emberek szolgáljanak számodra mintaként, hogy hogyan adj másoknak abból, amid van, és hogyan légy nagylelkű másokkal!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Kik azok az emberek az életedben, akiknek a legjobban hálás vagy, és miért?
  • Hogyan tudod ma kifejezni a nagyrabecsülésedet ezek iránt az emberek iránt?
  • Hogyan fektetsz be mások életébe? Hogyan tudnál még többet tenni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.21.)

Szólj hozzá!

A stresszkezelés az elmédben kezdődik

2019. október 27. 03:00 - Tomes Lívia

20191027.jpg

„Gondolj azokra a dolgokra, amelyek jók és dicséretre méltók! Gondolj azokra a dolgokra, amelyek igazak, tisztességesek, helyesek, tiszták, szépek és tiszteletre méltók!” (Fil 4,8 NCV fordítás).

A stressz elleni harc az életedben a füleid között kezdődik: a gondolataidban. Amivel megtöltöd az elmédet, meghatározza a stressz szintjét az életedben.

A Biblia azt mondja, hogy „gondolj azokra a dolgokra, amelyek jók és dicséretre méltók! Gondolj azokra a dolgokra, amelyek igazak, tisztességesek, helyesek, tiszták, szépek és tiszteletre méltók!” (Fil 4,8 NCV fordítás).

Hogy csökkentsd a stresszt, változtasd meg, hogy mire gondolsz. Ebben a versben a Biblia nyolc támpontot ad nekünk annak eldöntésére, hogy mit engedjünk be az elménkbe. Kérdezd meg magadtól: „Ez jó? Dicséretre méltó? Igaz? Tisztességes? Helyes? Tiszta? Szép? Tiszteletre méltó?”

Amikor olyan dolgokra gondolsz, amik jók, dicséretre méltók, igazak, tisztességesek, helyesek, tiszták, szépek és tiszteletre méltók, akkor abból igazából Isten képe rajzolódik ki.

Ézsaiás próféta könyve 26. részének 3. verse azt mondja: „Meg fogod tartani teljes békességben azokat, akik bíznak benned, mindazokat, akik gondolataikat rád irányítják” (NLT fordítás).

Amire gondolsz, meghatározza, mennyire leszel stresszes és aggódó. Ha a gondolataidat Istenre irányítod, ő tökéletes békességben fog tartani téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan sikerül megvívnod a csatát a stressz ellen az életedben?
  • Ha felteszed a nyolc kérdést a kedvenc időtöltéseiddel kapcsolatban, milyen eredményt kapsz? Ez megváltoztat valamit a számodra?
  • Hogyan tudnád gondolataidat a nap folyamán gyakrabban Isten felé irányítani?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.10.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása