Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Istenben akkor is, amikor nem érted!

2019. november 30. 03:00 - Erika1832

20191130_a-hit-azt-jelenti-hogy-engedelmeskedsz-istennek-akkor-is-ha-nem-erted.jpg

„Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre!” (Péld 3,5 HCSB fordítás).

Sok embert ismerek, akik arra kérik Istent, hogy biztosítsa a sikerüket, még mielőtt megpróbálnák megtenni azt, amit Isten kér tőlük. De ez nem hit.

A hit mindig kockázatot igényel. A hit azt jelenti, hogy engedelmeskedsz akkor is, amikor nem érted.

Például a megbocsátás sosem tűnik jó ötletnek, mielőtt megteszed, de ez a hited egyik legnagyobb próbája. Amikor valaki megbánt, akkor lehet, hogy nem tűnik helyesnek, hogy megbocsáts neki. Lehet, hogy egyszerűen csak nem látszik annak. De mindig a megbocsátás a helyes választás függetlenül attól, hogy érted-e vagy sem.

Emlékszel, amikor gyerekkorodban a szüleid azt mondták, hogy tegyél meg valamit, aminek semmi értelmét nem láttad? De most visszanézhetsz, és utólag 100%-ban megértheted a szüleid nézőpontját.

Így van ez Istennel is.

A hit azt teszi, ami helyes, még akkor is, ha képtelenségnek tűnik. A példabeszédek könyve 3. fejezetének 5. verse azt mondja: „Bízz az ÚRban teljes szívedből, és ne támaszkodj a saját értelmedre!” (HCSB fordítás). Sosem ismered a teljes képet, Isten viszont igen.

A Biblia ennek egy nagyszerű példáját mutatja be Gedeon történetében A bírák könyve 7. fejezetében. Gedeon 300 izraelitát választott ki, hogy megküzdjön a 135 000 fős ellenséggel. Az esély 1:450 volt. Isten arra késztette a katonákat, hogy vigyenek fáklyákat, kürtöket és agyag edényeket. Biztos vagyok benne, hogy Gedeon nevetségesnek tartotta a parancsot.

Aztán Isten azt mondta Gedeonnak, hogy tegyék az agyagedényeket a fáklyák fölé, hogy a fényüket ne lehessen látni éjjel, és így kerítsék be az ellenség táborát. Isten azt mondta: „Amikor mondom, fújjátok meg a kürtöket, törjétek össze az edényeket, és hagyjátok, hogy a fáklyák hirtelen felragyogjanak a sötétben. Ez úgy fog látszani, mintha egy hatalmas sereg venné körbe a tárbort. Ez tömeges felfordulást fog okozni, és az ellenség katonái végül egymás ellen fognak harcolni.”

Gedeon engedelmeskedett, bár ennek nem látta semmi értelmét. Az izraeliták megfújták a kürtjeiket, összetörték az edényeiket, és a fáklyáik fénye felragyogott. Az ellenség katonái felijedtek álmukból, és egymással kezdtek harcolni az izraeliták helyett. Gedeon azt tette, amit Isten mondott neki, és az izraeliták megnyerték a csatát.

Időnként Isten azt mondja, hogy tegyél meg valamit, ami ostobaságnak tűnik, mint csatába menni a nyomasztó esélyekkel szemben. A hit engedelmeskedik Istennek, még akkor is, amikor nem érted, miért kéri, hogy tedd meg.

Nem lehet hit által kockázat nélkül élni. De Isten tudja, hogy miért kéri tőled, hogy megtedd. Bízhatsz benne.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a legőrültebb dolog, amit Isten mondott, hogy tegyél meg? Mi lett a vége?
  • A Biblia azt mondja, nem kellene bíznunk a saját értelmünkben. Vannak olyan konkrét területek, ahol különösen is kísért, hogy inkább a saját ötleteidben bízz, mint Isten elképzeléseiben? Miért?
  • Mi a legnagyobb félelmed, amikor arra kérnek, hogy engedelmeskedj valamiben, amit nem értetsz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.23.)

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: bizalom

A hit elhiszi azt, amit nem látsz

2019. november 29. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20191129_a-hit-valosagga-valtja-az-almokat.jpg

„A hit azt jelenti, hogy biztosak vagyunk azokban a dolgokban, amelyeket remélünk, és tudjuk valamiről, hogy az valóságos, még akkor is, ha nem látjuk” (Zsid 11,1 NCV fordítás).

A hit látja a jövőt a jelenben. Ez azt jelenti, hogy látjuk a jövőt már előre. Az emberek azt mondják: „Hiszem, ha látom.” Isten éppen az ellenkezőjét mondja: „Ha hiszel, meglátod.” Bizonyos dolgokat soha nem fogsz látni, hacsak előbb nem hiszel bennük.

Minden nagyszerű tett azzal kezdődött, hogy valaki elhitte, hogy valami lehetséges. A hit az álmokat valósággá váltja. Valósággá változtatja azt, amit elképzelsz. Semmi sem történik addig, amíg először valaki nem hiszi el, hogy az lehetséges.

Közel 40 évvel ezelőtt, amikor az első istentiszteletet tartottam a Saddleback gyülekezetben, egy kis csoport előtt álltam, és megosztottam az álmot, amit Isten adott nekem: egy kétszázezer négyzetméteres telken van a gyülekezetünk, és húszezer ember felé szolgálunk minden héten.

Aki ott volt, mindenki nevetett ezen. Őszinte leszek, én is nevettem. Mindannyian tudjuk, hogy mennyibe kerül egy telek azon a környéken. Lehetetlennek tűnt.

De Isten megtette. Minden, amit Isten a Saddleback gyülekezeten keresztül tett az elmúlt négy évtizedben, lehetetlennek tűnt addig, amíg az meg nem valósult.

Neked is legyen egy álmod. Az, hogy van álmod és van célod, már a hit cselekedete. Amikor Istenhez fordulsz, és azt kérdezed tőle, hogy mit akar, hogy tegyél, mondd ezt: „Istenem, hiszek abban, hogy te azt akarod, hogy elvégezzem ezt a dolgot erre az időre.” Amikor ezt teszed, akkor hitből cselekszel.

És a hit kedves Istennek.

Milyen lehetetlen feladattal kapcsolatban bízol most Istenben?

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amiről azt gondoltad, hogy lehetetlen, de Isten mégis elvégezte?
  • Mi az az álmod, amivel kapcsolatban bízol Istenben, hogy valósággá fogja tenni?
  • Mi a legnagyobb félelmed, amikor arra az álomra vagy jövőképre gondolsz, amelyet Istentől kaptál az életedre vonatkozóan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.22.)

Szólj hozzá!

Számítson minden lépésed!

2019. november 28. 03:00 - Lilla:)

20191128.jpg

„Minden sportoló fegyelmezett, amikor edz. Ők ezt azért teszik, hogy elnyerjék a díjat, ami meg fog fakulni, mi azonban örök díjért tesszük. Tehát úgy futok, hogy célja van minden lépésemnek. Nem csak a homályban bokszolok” (1Kor 9,25–26 NLT fordítás).

A lelki növekedésnek céltudatosnak kell lennie.

Nem tudhatjuk, hány napunk van még hátra. A következő lélegzetvételünk akár az utolsó is lehet. Tehát a Jézussal való utazásunk minden egyes lépését céltudatosan kell megtennünk.

Fegyelmezettnek kell lennünk.

Ahhoz, hogy azzá az emberré válj, akinek Isten akar látni, meg kell tagadnod önmagad. Őszinte leszek veled: nem tudsz majd mindent megtenni, amit mások tesznek. Nem követheted egyszerre mások terveit és Isten tervét. Jézus fegyelmezett tanítványának lenni azt jelenti, hogy néha a nehezebb úton kell menned.

Az olimpiai sportolóknak fel kell adniuk mindenféle dolgot, amit mások tesznek, azért hogy az aranyéremért futhassanak. Mindig bizonyos időben kell lefeküdniük. Bizonyos módon kell enniük. Bizonyos körülmények között kell edzeniük. Meg kell tagadniuk magukat. Meg kell fizetniük az árat.

Pál írja: „Minden sportoló fegyelmezett, amikor edz. Ők ezt azért teszik, hogy elnyerjék a díjat, ami meg fog fakulni, mi azonban örök díjért tesszük. Tehát úgy futok, hogy célja van minden lépésemnek. Nem csak a homályban bokszolok” (1Kor 9,25–26 NLT fordítás).

Minden lépésnek céltudatosnak kell lennie, mondja Pál. Így érsz célba a versenyen, amit Isten kijelölt számodra.

Ne engedj a kísértésnek, hogy lerövidítsd az utat! Maradj az egyenes és keskeny úton! Folyamatosan haladj előre a célod felé! Emlékezz arra a célra, amelyre Isten elhívott! Emlékezz Jézus példájára, aki Isten dicsőségére használta földi életét, és nem engedte, hogy bármilyen földi dolog eltérítse ettől!

Számítson minden lépésed!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor lassították le bizonyos dolgok a lelki növekedésedet?
  • Hogyan tudnál még fegyelmezettebbé válni lelki életedben?
  • Milyen útlevágások kísérthetnek meg miközben Jézust követed?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.21.)

Szólj hozzá!

Hogyan teremj olyan gyümölcsöt, ami megmarad?

2019. november 27. 03:00 - Besther

20191127.jpg

„Ti nem választottatok engem, de én titeket választottalak, és titeket jelöltelek ki, szóval elmehettek, és gyümölcsöt teremhettek – gyümölcsöt, ami megmarad” (Jn 15,16 NIV fordítás).

Isten megbízatása mindenkinek szól – beleértve olyan embereket is, mint te és én.

A világban nincs elég misszionárius ahhoz, hogy Isten küldetését önmagukban teljesíteni tudnák.

Jézus ezt mondta nekünk: „Ti nem választottatok engem, de én titeket választottalak, és titeket jelöltelek ki, szóval elmehettek, és gyümölcsöt teremhettek – gyümölcsöt, ami megmarad” (Jn 15,16 NIV fordítás).

A gyümölcs a sikeres és termékeny élet metaforája. Jézus azt akarja, hogy olyan gyümölcsöt teremjünk, ami maradandó.

A legtöbb dolog, amit most csinálunk, nem fog megmaradni. Halálod után 10 évvel a legtöbb dologra, amit csináltál, már senki sem fog emlékezni. Nem fogja érdekelni az embereket, hogy milyen filmeket néztél, milyen könyveket olvastál, vagy miként töltötted a nyaraidat.

Jézus viszont azt akarja, hogy olyan dolgokat tegyél, ami maradandó. Csak két dolog maradandó: az igazság és az emberek.

Képzeld el, hogy azon a napon, amikor a mennybe kerülsz, odajön hozzád egy ember, és ezt mondja: „Csak szeretnék köszönetet mondani neked.”

Ezt válaszolod: „Köszönetet mondani nekem? Nem is ismerlek!”

„Igazad van, nem ismersz. Viszont segítettél egy szolgálatban. Részt vettél egy gyülekezeti programban, egy humanitárius szolgálatban. Tettél valamit, ami miatt megismertem Istent. Én miattad vagyok a mennyben. Örökké a barátod leszek.”

Semmi sem fontosabb, mint másokat segíteni egy sorsukat meghatározó döntésben, mert ez olyan gyümölcs, ami a földi életünk után is megmarad.

William James-nek tulajdonítják ezt a mondást: „Az életünknek akkor van a legnagyobb haszna, ha azt olyanba fektetjük, ami azon túl is megmarad.”

Amikor az életedet emberekbe fekteted, akik az örökkévalóságban is élni fognak, akkor maradandó gyümölcsöt teremsz.

Lehet, hogy tanár vagy. Lehet, hogy könyvelő vagy. Lehet, hogy portás vagy.

A legnagyobb elhívásod azonban az, hogy az Istentől kapott ajándékaidat arra használd, hogy minél több ember jusson a mennybe.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokra törekednek az emberek ebben az életben, amelyek még néhány évig sem maradnak meg a haláluk után?
  • Ha te már Jézus követője vagy, kik voltak azok az emberek, akik szerepet játszottak abban, hogy megismerted Istent? Szánj időt arra, hogy megköszönd őket Istennek!
  • Tudsz valakiről, aki azért lesz a mennyben, mert te beszéltél neki Krisztusról?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.20.)

 

Szólj hozzá!

Ahhoz, hogy örömöd legyen, ajándékozd oda az életed!

2019. november 26. 03:00 - daniella_89

20191126.jpg

„Isten mindegyikőtöknek adott ajándékot az ő szellemi ajándékainak nagy választékából. Használjátok azokat jól úgy, hogy egymást szolgáljátok” (1Pt 4,10 NLT fordítás).

Sosem találod meg a boldogságot élvezetben, hatalomban, birtoklásban, pozíciókban vagy hírnévben.

Nem fogod megtalálni a sikerben, a szexben, a pénzben és egy státuszban sem. Ezek mind ideiglenesek.

Állandó, folyamatos boldogság csak abból adódik, ha odaadod az életed a szolgálatban. Isten arra teremtett, hogy add oda az életed. Miért?

Mert Isten azt akarja, hogy hasonlíts rá.

A legtöbb ember nem tudja, de vannak titkos utak az örömhöz. Mindkét titkos ösvényt megtalálhatod a szolgálaton keresztül.

Így lehet megtalálni az örömöt:

Először is, vedd le a figyelmedet önmagadról. Minél inkább magadra fókuszálsz, annál rosszabbul fogod érezni magad. Ahhoz, hogy valódi örömöt találj, meg kell változtatnod az önmagadra irányuló, „minden rólam szól” szemléletedet egy kifelé irányuló, „minden Istenről és mások szolgálatáról szól” szemléletre.

Ez természetesen ellentétben van napjaink kultúrájával. A társadalmunk azzal bombáz, hogy minden rólad szól. De a Biblia ezt mondja: „Még akkor is örülni fogok, ha elvesztem az életem kiöntve azt, mint az Istennek felajánlott italáldozatot, mint ahogy a hűséges szolgálatotok is Istennek szóló felajánlás. És azt akarom, hogy mindannyian osztozzatok ezen az örömön” (Fil 2,17 NLT fordítás).

Az az igazság, hogy a legszolgálatkészebb emberek a legboldogabbak.

Másodszor, használd az ajándékaidat arra, hogy másoknak segíts. Jó érzés az, amikor arra használod az ajándékaidat, hogy másoknak segíts.

A Biblia ezt mondja: „Isten mindegyikőtöknek adott ajándékot az ő szellemi ajándékainak nagy választékából. Használjátok azokat jól úgy, hogy egymást szolgáljátok” (1Pt 4,10 NLT fordítás).

Isten megáld téged, így te is megáldhatsz másokat. Amikor másokat megáldasz, Isten meg fog áldani téged.

Ha most azzal küszködsz, hogy az életed örömtelen, próbáld meg szolgálni a környezetedben és a gyülekezetedben lévő embereket.

Aztán figyeld, ahogyan Isten megváltoztatja a látásmódodat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mondj néhány konkrét példát arra, hogy Isten hogyan adott örömöt számodra, miközben másokat szolgáltál!
  • Hogyan teszi nehézzé a társadalom, hogy ne önmagunkat helyezzük a középpontba? Miért segíthet, ha azonosítjuk ezt a társadalmi valóságot?
  • A mai üzenetben Rick pásztor azt mondja, hogy „a legszolgálatkészebb emberek a legboldogabbak”. Mikor láttad, hogy ez igaz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.11.19.)

Szólj hozzá!
Címkék: öröm szolgálat
süti beállítások módosítása