Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten terve jó, de nem mindig kényelmes

2019. december 31. 03:00 - magyarosijulia

20191231.jpg

„József elment a galileai Názáretből a Júdeában lévő Betlehembe [...] József azért ment oda, hogy bejegyezzék Máriával. Máriát Józsefnek ígérték feleségül, és áldott állapotban volt. Amíg Betlehemben voltak, eljött az idő, hogy Mária megszülje gyermekét" (Lk 2,4–6 GW fordítás).

Istennek jó terve van az életeddel, ez a terv a javadat szolgálja, és ez egy szeretettel teli terv. Viszont ez nem jelenti azt, hogy fájdalommentes, és azt sem, hogy mindig kényelmes lesz.

Ez különösképpen igaz volt Jézus születésekor is. A körülmények aligha voltak kedvezőek Mária és József számára. A Biblia leírja, hogy „Abban az időben, Augustus császár rendeletet adott ki népszámlálásra az egész Római Birodalomban [...] József elment a galileai Názáretből a Júdeában lévő Betlehembe [...] József azért ment oda, hogy bejegyezzék Máriával. Máriát Józsefnek ígérték feleségül, és áldott állapotban volt. Amíg Betlehemben voltak, eljött az idő, hogy Mária megszülje gyermekét" (Lukács 2,1.4–6 GW fordítás).

Mária és József épp megpróbált felkészülni arra, hogy Isten Fiának a szüleivé lesznek, amikor meghallották, hogy a császár népszámlálást rendelt el, és hogy mindenkinek vissza kell térnie a szülővárosába.

Nézzük meg ezt a helyzetet egy másik nézőpontból: ha holnap a kormány egy ilyen rendeletet adna ki, és minden embernek vissza kellene utaznia egyszerre a szülővárosába, teljes káosz lenne. Egyetlen repülőn, vonaton vagy autóban sem lenne szabad hely, és minden autópálya zsúfolásig megtelne. Hihetetlenül idegesítő és kényelmetlen lenne ez a helyzet.

Most képzelj el egy ilyen utazást kilenc hónapos terhesen. Képzeld el, mennyire kényelmetlen lenne szamáron utazni egy másik városba úgy, hogy bármelyik percben megszülethetik a kisbaba. Ráadásul, amikor Mária megérkezett Betlehembe, egyedül kellett megszülnie gyermekét az édesanyja vagy egy bába segítsége nélkül egy istállóban, egy csomó állat között.

Jézus születésekor egyetlen körülmény sem volt kedvező, de mindegyik része volt Isten tervének. Már jóval korábban megírták, hogy Jézus Betlehemben fog megszületni. Mindazok a kellemetlenségek, amelyek által eljutottak Betlehembe, részei voltak a Mária és József számára elkészített nagyobb tervnek, amely sokkal jobb volt, mint amit ők valaha is meg tudtak volna álmodni.

József és Mária bízott Istenben a kényelmetlenségek és félelmeik közepette is.Ugyanígy te is bízhatsz Istenben, hogy nagyon sok dolog, amit tesz vagy megenged az életedben azért van, mert ő tud mindent a legjobban. Lehet, hogy néhány kényelmetlen dolgot használ fel arra, hogy eljuttasson oda, ahol lenned kell. Ő mindig a te javadra munkálkodik és azon, hogy véghez vigye céljait az életedben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen kényelmetlenségeket használt már fel Isten arra, hogy eljuttasson oda, ahol lenned kellett?
  • Mit gondolsz, milyen jellemvonásokat akar kifejleszteni benned Isten, amikor akadályokkal és kényelmetlenségekkel kell szembenézned?
  • Tudod, hogy Istennek milyen célja van veled, vagyis, hogy miért teremtett erre a világra? Hogyan gondoskodott a szükségeidről azért, hogy megvalósulhasson az ő célja veled?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.24.)

Szólj hozzá!

Bármit is tettél, Isten visszafogad

2019. december 30. 03:00 - csmsdvd

20191230.jpg

„Nagy szeretettel ismét visszafogadlak” (Ézs 54,7 GNT fordítás).

Szükségét érzed most a karácsonyi ünnepek alatt annak, hogy életed felfrissüljön? Úgy érzed, egy kicsit kiszáradtál? Úgy érzed, szükséged lenne egy kis megújulásra?

Térj vissza Istenhez!

Talán azt mondod: „Te nem tudod, hogy én mit  tettem!” Nem kell tudnom, mert nem az számít, hogy ki vagy, és mit tettél. Isten akkor is azt szeretné, hogy térj vissza hozzá.

Talán ezt kérdezed most: „Isten nem fog megszidni? Hónapok, évek, évtizedek óta távol voltam tőle.” A Biblia szerint Isten ezt fogja mondani, ha visszatérsz hozzá: „Nagy szeretettel ismét visszafogadlak” (Ézs 54,7 GNT fordítás).

Isten nem haragszik rád, hanem nagyon is szeret téged! Soha nem fog senki jobban szeretni, mint a Teremtő, aki téged alkotott. Isten, az Atya teremtett téged, Jézus, az ő Fia meghalt érted, és Isten Szelleme szeretne benned lakozni. A karácsony Isten feléd irányuló szeretetének bizonyítéka.

Nagyon sok ember azért nem érzi Isten szeretetét, mert rossz hangokra hallgat. Ha azt hallod meg, amit mások mondanak rólad, el fogsz keseredni. Ha arra figyelsz, hogy te mit mondasz saját magadnak, akkor is elszomorodsz. Ne higgy el mindent, amit magadnak mondasz, mert nem minden igaz. Magadnak többet hazudsz, mint bárki másnak. Magad felől nem tudsz helyesen ítélni, mert az érzéseid állandóan becsapnak. (Ez mindannyiunkra igaz!)

El kell döntened, kinek hiszel. Arra építed az életedet, amit mások gondolnak rólad? Azokra a kritikákra figyelsz, amiket a közösségi médiában írnak rólad? A saját érzéseidre fogsz hallgatni?

Vagy arra figyelsz, amit Isten mond rólad, és ami az igazság?

Az Apostolok cselekedetei 3. fejezetének 19. verse szerint „Itt az idő, hogy megváltoztasd az utadatl! Fordítsd arcod Isten felé, hogy letörölje bűneidet, és áldások záporát öntse rád, hogy megfrissítsen” (The Message fordítás).

Sok hibád van, de Isten nagyon szeret, és végtelenül értékes vagy. Lehet, hogy nagyon el vagy keseredve, és azt érzed, már nem tudsz mit tenni, és senkihez sem tudsz fordulni. Egyvalaki azonban van, akihez mindig fordulhatsz.

Nagy szeretettel, Isten kész visszafogadni téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hiszed azt, hogy Isten szeret, bármilyen nagy hibát vagy bűnt követtél is el az életedben? Miért igen, vagy mért nem?
  • Kinek a hangjára hallgatsz leggyakrabban? Kinek a véleménye számít neked leginkább?
  • Sorolj fel néhány dolgot, amit Isten mond rólad az ő igéjében! Elhiszed, hogy ezek igazak?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.23.)

Szólj hozzá!

Mit a teendő, amikor aggódni kezdesz?

2019. december 29. 03:00 - Tomes Lívia

20191229.jpg

„Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (Zsolt 37,7 NIV fordítás).

Lehet, hogy még nem hallottad azt a szót, hogy „rágódni”. Ez egy régebbi szó, ami azt jelenti, „aggódni”. Amikor rágódsz valamin, stresszes, ideges és türelmetlen leszel. Aggódsz, mert a dolgok vagy túl gyorsan történnek, és nem tudod kézben tartani a változást, vagy a dolgok túl lassan történnek, és azt akarod, hogy Isten gyorsítsa fel azokat.

Általában nem bánjuk, ha várakoznunk kell, ha közben panaszkodhatunk e miatt. De amikor azt választod, hogy türelmesen várakozol Istenre az aggódás helyett, akkor ez valójában a hited megnyilvánulása. Ezzel kimondasz valamit Isten jelleméről. Amikor türelmesen várakozol, azzal azt mondod, hogy bízol Istenben, és hiszel benne. Alázatosan beismered, hogy tőle függsz.

A Biblia azt mondja a 37. Zsoltár 7. versében: „Légy csendben az Úr előtt, és türelmesen várj rá; ne rágódj, amikor az emberek sikerrel járnak!” (NIV fordítás).

Az egyik legfőbb oka annak, hogy stresszesek vagyunk az, hogy folyamatosan összehasonlítjuk magunkat másokkal. Ahelyett, hogy Isten szeretetére figyelnénk és arra, hogy mit tett értünk, más emberekre nézünk, és arra figyelünk, hogy mi az, ami nekik van, de nekünk nincs.

Összehasonlítgatni magadat másokkal nem bölcs dolog, mert te egy különleges személy vagy. Istennek olyan terve van az életeddel, ami minden más emberétől különbözik. Ha egy másik ember élettervét szeretnéd a magadénak, akkor elszalasztod a tiédet. A másokhoz hasonlítgatás ahhoz vezet, hogy elkezdesz rágódni dolgokon. Amikor összehasonlítgatsz, aggódni kezdesz.

Aggódni azonban egyáltalán nem érdemes. Minden perc, amit aggódással töltsz el, eltékozolt idő, mert aggódással semmit sem lehet elérni. Az aggódás nem változtatja meg a múltat, és aggódással nem tudjuk irányítani a jövőt sem. Csak azt eredményezi, hogy a jelenben szörnyen fogod érezni magad. Olyan ez, mint egy hintaszékben ülve hintázni oda-vissza, oda-vissza. Nem jutsz előbbre, viszont egy csomó energiát elpazarolsz.

A Filippiekhez írt levél 4. fejezetének 6. verse ezt mondja: „Ne bosszankodj, és ne aggódj! Aggódás helyett imádkozz! Hagyd, hogy a kéréseid és a dicséreteid imává formálják aggodalmaidat!” (The Message fordítás).

Az aggódás soha nem változtat semmin, azonban az imádság meg tudja változtatni a dolgokat. Tehát ne aggódj most karácsonykor és az ünnepek alatt, hanem imádkozz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Miért okoz az aggodalom annyi negatív érzelmet?
  • Figyelve az embereket, hogyan tudod megállapítani, hogy valaki aggódik, vagy inkább bízik Istenben?
  • Hiszel-e igazán abban, hogy az imádság megváltoztatja a dolgokat? Miért?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.22.)

Szólj hozzá!

Isten arra használja az időt, hogy segítsen növekedned

2019. december 28. 03:00 - FodorImi

20191228.jpg

„A megfelelő időben meg fogom hallgatni az imádat, az üdvösség napján meg foglak segíteni” (Ézs 49,8 NCV fordítás).

A megfelelő időben Isten képes bármit azonnal megtenni. Ézsaiás próféta könyve 60. részének a 22. versében Isten ezt mondja: „Én vagyok az Úr, és amikor eljön az ideje, megcselekszem ezen dolgokat, melyek hamar meg fognak történni” (NCV fordítás).

Nehéz ezt elfogadnunk, mert Isten „várószobája” néha életünk legnehezebb része. Akkor vagyunk Isten várószobájában, amikor siettetnénk, hogy megtörténjen valami, Isten azonban nem. Lehet, hogy sürgetnéd, hogy megszerezd a diplomád, hogy megházasodj, vagy megköss valami nagy üzletet. Figyeled, ahogy az idő egyre csak fogy, fogy, és azt mondod: „Istenem már nincs hátra túl sok idő. Ez vagy most történik meg, vagy soha.”

Isten azonban nincs az időhöz kötve. Mivel ő teremtette az időt, ő az időn kívül áll. Ezért mondja a Biblia a 90. Zsoltár 4. versében, hogy ezer esztendő Isten előtt olyan, mint néhány óra.

Isten arra használja az időt, hogy próbára tegye a hitedet, és építse a jellemedet. Miközben te a céljaid elérésén dolgozol, Isten rajtad dolgozik. Istent sokkal inkább érdekli, hogy te milyen vagy, mint az, hogy mit próbálsz elérni, mert a sikereidet nem viszed a mennybe, csak a személyiségedet.

Sokszor azt gondoljuk, hogy mi várunk Istenre, hogy megtörténjen valami, például hogy választ kapjunk egy imádságunkra. Isten azonban azt mondja: „Nem ti vártok rám, én várok rátok. Felkészítelek titeket. Próbára teszem a hiteteket, az érettségeteket, mert az áldás, amit adni akarok nektek, messze nagyobb, mint amit jelenleg kezelni tudnátok. Bíztok bennem?”

A késleltetés része lehet Isten tervének, hogy tanítson, hogy bízz benne, és hogy növekedjen a jellemed. Ézsaiás próféta könyve 49. részének a 8. verse ezt mondja: „A megfelelő időben meg fogom hallgatni az imádat, az üdvösség napján meg foglak segíteni” (NCV fordítás). Nem csak „lehet”, hanem Isten igenis meg fog hallgatni, válaszol és segít, amikor eljön az ideje.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Most mit vársz Istentől, hogy megtegyen az életedben?
  • Mit gondolsz, milyen módon szeretné Isten, hogy növekedj miközben vársz?
  • Szeretnéd, ha Isten hűségesnek találna amikor az élet „várószobájában” vagy? Hogyan nyilvánul ez meg abban, ahogy külsőleg vagy belsőleg Isten késleltetésére reagálsz?

 +(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.21.)

Szólj hozzá!

Az időd Isten kezében van

2019. december 27. 03:00 - Erika1832

20191227.jpg

„Benned bízom Uram; és ezt mondom: »Te vagy az én Istenem.« Az időm kezedben van” (Zsolt 31,15–16 NIV fordítás).

A félelem ellentéte a hit. Amikor az életedet hittel töltöd be, a félelem a hátsó ajtón távozik. Amikor a dolgok nem a te várakozásodnak megfelelően történnek, akkor minél inkább bízol Istenben, annál kevésbé fogsz félni.

Márk evangéliuma 5. részének 36. versében, Jézus ezt mondja: „Ne félj! Csak bízz bennem!” (TLB fordítás). Ez a Bibliában olyan nagy horderejű üzenet, hogy a „Ne félj!” kifejezés 365-ször fordul elő benne. Isten azt szeretné, ha megértenénk az üzenetet, hogy nem kell félnünk, mivel bízhatunk az ő időzítésében.

Életünk első számú stresszoldó tényezője az Istenbe vetetett bizalom egyúttal egy nagyon fontos igazság is, amit így karácsony tájékán se felejtsünk el. Minél inkább bízol Istenben, a stressz annál inkább csökkenni fog. Egy másik módszer a stressz csökkentésére és Istenbe vetett bizalmad kifejezésére, ha imádságban kérsz tőle valamit. Amikor így teszel, ne próbálj meg időkorlátot vagy határidőt szabni Isten válaszának! Hagyd az időzítést Istenre!

Annak érdekében, hogy hited mélyüljön olyan imádságokra van szükséged, mint a Zsoltárok könyve 31. részének 15. és 16. verse: „Benned bízom Uram; és ezt mondom: »Te vagy az én Istenem.« Az időm kezedben van” (NIV fordítás).

Miért ne tanulnánk meg fejből ezt az Igét? Reggelente felkelés után olvasd el a 31. zsoltárt, mint egy imát, és mondd Istennek: „Bízom benned, Uram. Te vagy az én Istenem. Az időm a te kezedben van.” Gyakorlatilag, ez azt jelenti, hogy talán több mindent kell elvégezned ma, mint amennyire időd van. Szóval kérd meg Istent, hogy segítsen a sorrend kialakításában, hogy azokat tudd elvégezni, amik a leglényegesebbek, és ne aggódj a többi miatt! Ezt mondd neki: „Átadom az időbeosztásomat neked. Átadom a naptáram kialakítását neked. Átadom a napirendemet neked. Az időm a te kezedben van, és ez azt jelenti, hogy nem fogok félni. Bízom benned.”

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi az a gyakorlati dolog, amit megtehetsz, hogy segítsen a 31. Zsoltár 15. és 16. versének megtanulásában?
  • Gondolj életed egyik legstresszesebb időszakára! Ez alatt az idő alatt rendszeresen olvastad Isten igéjét? Bíztál Istenben, hogy tökéletes lesz az időzítése?
  • Hogyan készítheted fel jól magadat arra, hogy amikor félni kezdesz, vagy elkezdesz aggódni, akkor könnyedén eszedbe jusson Isten Igéje, hogy jobban megbirkózz a stresszel?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.12.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása