Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten jóságában élni

2019. február 28. 03:00 - daniella_89

"Isten mindig jó. Mindig szerető és kedves, és hűsége továbbszáll nemzedékről nemzedékre" (Zsolt. 100:5 TLB fordítás)

rainbow-1.jpg


Ha keresztény családban nőttél fel, talán te is megtanultad ezt a gyermek imádságot: "Isten nagyszerű. Isten jó. Köszönjük meg neki az ennivalónk! Ámen!" Bár egyszerű, ez az ima mégis magába foglalja Isten egyik kulcsfontosságú jellemvonását: a jóságát.

Tényleg igaz, hogy Isten mindig jó? Teljesen igaz - de sok ember nem úgy éli az életét, mintha hinne ebben. Több ok is nehezíti, hogy higgyünk Isten jóságában, például, mikor fájdalmakat élünk át. Elfelejtjük Isten jóságát akkor is, ha konfliktusba kerülünk. Mikor depressziósak, lehangoltak vagyunk, azt gondoljuk, hogy ez mindenki másnak szól, csak nekünk nem. Ha aggódunk, vagy stresszelünk, úgy tűnik, nem tudunk rálelni - sokkal kevesebet is gondolunk - Isten jóságára, habár ott van előttünk.

Hogyan bízhatunk tehát Isten jóságában, ha nem érezzük? Az Ő igéje újra és újra emlékeztet rá minket: "Isten mindig jó. Mindig szerető és kedves, és hűsége továbbszáll nemzedékről nemzedékre" (Zsolt. 100:5 TLB fordítás).

Fontos, hogy összpontosíts Isten jóságára - ez perspektívát ad a legsötétebb napjaidon, amikor a legnagyobb szükséged van erre. Ha elfelejted Isten jóságát, az mindenféle nehézséghez vezet.

Isten magabiztos életet szán neked, még a legnehezebb napjaidon is. Bizonyosságot akar adni. Meg akar védeni. Olyan életet szán neked, amely bővelkedik, és hatással van a világra. Olyan életet akar adni, amely telve van nagylelkűséggel. Ki nem akarja ezt? Ki az, akinek nincs erre szüksége?

Ha elhiszed és megérted Isten jóságát, ez gyökeresen meg fogja változtatni az életedet és a kapcsolataidat. Nem leszel ugyanaz többé!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatta meg neked Isten az Ő jóságát? Hogyan segít neked a fájdalmadban az Ő múltbéli gondoskodására való visszaemlékezés?
  • Miért ad magabiztosságot az Isten jóságába vetett hit?
  • Milyen igeversek emlékeztetnek még Isten jóságára?

 

(* Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.21.)

Szólj hozzá!

Ne engedd, hogy a félelem megakadályozza barátságaid elmélyítését

2019. február 27. 03:00 - Lilla:)

"Mert nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét." (2. Timóteus 1:7., Újfordítás)

Amikor csordultig vagyunk félelemmel és aggodalmakkal, nem tudunk egymáshoz közelebb kerülni. Távol tartjuk magunktól a környezetünket. Félünk az elutasítástól, a manipulációtól, a sebezhetőségünktől, a fájdalmaktól és hogy kihasználhatnak minket. Ezek a félelmek mind elválasztanak minket a másiktól.

Ez a félelem egyidős az emberiséggel. Amikor Ádám és Éva bűnbe esett, Isten jött és kereste őket, amire Ádám ezt felelte: "Féltem és elrejtőztem." Nagyon régóta csinálják már ezt az emberek. Megijedünk és elbújunk. Elrejtőzünk igazi valónk elől is.

Nem engedjük meg másoknak, hogy igazán megismerjenek minket. Nem engedjük, hogy belénk lássanak. Miért? Mert aggódunk, hogy mi lesz akkor ha meglátják milyenek vagyunk és nem tetszik nekik - bonyolult helyzetbe kerülünk. Balszerencse. Miért is félek elmondani neked, ki is vagyok? Mert ha elmondom és nem tetszik neked, akkor elutasítottsággal és csalódottsággal kell együtt élnem. Így tehát álarcot viselünk és szerepet játszunk.

A félelem viszont három szörnyű dolgot tesz a kapcsolatokkal.

A félelmeink védekező magatartásra kényszerítenek. Félünk leleplezni magunkat, ezért védelmi állásba helyezkedünk. Amikor valaki kiszúrja a gyengeségünk, azt megtoroljuk és védekező üzemmódba kapcsolunk.

A félelmeink távolságtartásra késztetnek. Nem engedjük közel magunkhoz az embereket. Vissza akarunk vonulni. El akarjuk rejteni az érzéseinket. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni. Védekező és távolságtartó emberré válunk.

A félelmeink követelőzővé tesznek. Bármikor amikor bizonytalanságban érezzük magunkat, minél bizonytalanabb a helyzet, annál jobban próbáljuk irányításunk alá vonni. Mindig arra törekszünk, hogy a miénk legyen az utolsó szó. Mi akarunk irányítani, vezetni. Ezek mind a félelem és bizonytalanság jelei.

Hol találhatod meg a magabiztosságot és a bátorságot ahhoz, hogy meg tedd az első lépést valaki felé, hogy bensőségesebb kapcsolatba kerülhessetek?

Isten Szent Szellemére van szükséged. Pál azt mondja nekünk a 2. Timóteus 1:7-ben, "A Szent Szellemért, Isten ajándéka nem az, hogy féljetek az emberektől, hanem hogy bölcsek és erősek [más szóval: bátrak] legyetek, és szeressétek őket, élvezzétek a velük töltött időt" (TLB fordítás).

Honnét tudhatod, hogy betöltött-e a Szent Szellem? Bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket. Szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert Isten Szelleme az életed része. A Biblia azt mondja, hogy "Isten a szeretet" és "a szeretet legyőz minden félelmet". Minél inkább részese Isten az életednek, annál kevésbé kap helyet benne a félelem.

Tehát ha fel szeretnéd venni bárkivel is a kapcsolatot, a kiindulópont a következő: tarts szünetet, imádkozz és mondd: "Istenem, adj nekem bátorságot, hogy megtehessem az első lépést!" Ezek után odamehetsz ahhoz a személyhez, akivel meg szeretnél ismerkedni.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan tart távol a félelem és az aggódás attól, hogy elmélyítsd a barátságaidat? Mik ezek a félelmek és aggodalmak?
  • Mikor küzdesz leginkább azzal a félelmeddel, hogy az emberek meglátják milyen is vagy valójában? Vagy ez többé már nem okoz neked gondot? Hogyan sikerült legyőznöd ezt a félelmet?
  • Hogyan tapasztaltad meg a magabiztosságot és bátorságot, amikor megtetted az első lépéseket valaki felé és kezdtél el bensőségesebb kapcsolatot kiépíteni?

(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.20.)

Szólj hozzá!

Isten csodálatos kegyelme

2019. február 25. 03:00 - magyarosijulia

„[Isten] tudja, hogy miből készültünk, Ő emlékezik, hogy por vagyunk.” (Zsolt 103:14 GNT fordítás)

A bukásaid nem lepik meg Istent.  Számít ezekre. Ő tudja, hogy miből készültünk – mert Ő alkotott minket.

A Biblia ezt írja: „[Isten] tudja, hogy miből készültünk, Ő emlékezik, hogy por vagyunk.” (Zsolt 103:14 GNT fordítás).

Isten nem vonja meg az irántad való szeretetét amikor elrontod a dolgokat. A Biblia központi üzenete a következő: Isten nem azért szeret, aki vagy és amit tettél, hanem azért szeret, aki Ő és amit Ő tett. Isten teremtett téged, és Ő szeret téged. Ehhez nem férhet kétség. Nem tehetsz semmit, hogy Isten jobban szeressen, de nem tehetsz semmit azért sem, hogy kevésbé szeressen. Ugyanannyira szeret a jó napjaidon is, mint a rossz napokon. Az Ő szeretete nem a teljesítményeden alapszik.

A Bibliában van egy szó erre: kegyelem. És ez hihetetlenül csodálatos! Isten rád néz és ezt mondja: 'Eldöntöttem, hogy szeretlek! És nem tehetsz semmit, hogy ne szeresselek!' Még akkor is, amikor rettenetesen rosszak vagyunk, Isten nem szűnik meg szeretni. Ez valóban csodálatos kegyelem! Amikor felfogod, hogy Ő milyen kegyelmes, már nem nyomaszt annyira, hogy elbuktál, és magabiztosan tudsz továbblépni.

Lehet, hogy már többször mentél Istenhez bocsánatért ugyanazzal a problémával. Lehet, hogy kételkedsz, hogy megérdemled az Ő szeretetét és kegyelmét (ezt most leszögezhetjük, hogy nem érdemled meg). Talán biztos vagy abban is, hogy Isten már belefáradt a sok változási kísérletedbe (nem, Ő nem fáradt bele).

Istent soha nem fárasztja a veled való beszélgetés. Ő soha nem túl elfoglalt. Bármennyiszer fordulsz hozzá bocsánatért, Ő kitárt karokkal vár rád!

Lehet, hogy egy olyan otthonban nőttél fel, ahol a feltételekhez kötött szeretet volt a természetes. Lehet, hogy a szüleid szeretete a tanulmányi, sport vagy egyéb eredményeidnek volt a függvénye. Amikor bármelyik területen csődöt mondtál, úgy érezted, hogy elveszítetted a családod szeretetét.

Megnyugodhatsz, Isten nem ilyen módon bánik veled!

A Biblia ezt írja: „[Isten] eltörölte az adósságunkat, amelyben fel voltak írva azok a törvények, amiket nem sikerült betartanunk. Ő elvette azt a törvényekkel kapcsolatos feljegyzést és odaszegezte a keresztre. (Kolossé 2:14, NCV fordítás)

A keresztyén élet nem hibák nélküli élet, viszont lehet bűntudat nélküli élet! Isten megérti a bukásaidat – de Ő mindezek ellenére is szeret!

Ez Isten csodálatos kegyelme.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Milyen érzés, ha arra gondolsz, hogy Isten a bukásaid ellenére is szeretet?
  • Hogyan befolyásolja más emberek hibáihoz és bukásaihoz való viszonyulásodat az, ahogy Isten a te hibáidhoz és bukásaidhoz viszonyul?
  • Kivel tudnád megosztani Isten csodálatos kegyelmének a jó hírét?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.18.)

Szólj hozzá!

Kudarcból diadal

2019. február 24. 03:00 - csmsdvd

„Aki nem ismeri el saját hibáit, sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB ford.)

Hajlamosak vagyunk a kudarcra mint valami rossz dologra gondolni. De az okos ember tudja, hogyan a kudarc lehet hasznos is. Lehet tanulni belőle. A kudarc alakít minket, és ez Isten egyik fontos eszköze arra, hogy olyanra formálja az életünket, amilyenre Ő szeretné.

Mire lehet jó a kudarc? Isten arra használja, hogy tanítson bennünket. A hiba vagy a kudarc nem más, mint lehetőség arra, hogy tanuljunk. Mert bizonyos dolgokat csak kudarcok, tévedések árán lehet megtanulni. A Biblia azt mondja, „Aki nem ismeri el saját hibáit, az sohasem lehet sikeres.”(Péld 28:13, TLB).

Aki sohasem hibázik, az nem növekszik és nem tanul. Ha nem vállalsz kockázatot, nem növekszel. Akkor tudsz fejlődni és növekedni, ha nem félsz a kudarctól.

Isten sokszor a kudarcainkon keresztül motivál bennünket. „Néha csak egy fájdalmas tapasztalat tud rábírni arra, hogy változtassunk az életünkön.” (Péld 20:30, GNT ford.). Gyakran csak akkor változunk vagy változtatunk, amikor már ég a lábunk alatt a talaj, és nem akkor, amikor belátjuk, hogy jó lenne. Amikor kudarc ér, Isten csak rá akar ébreszteni, hogy változtass és más irányba haladj.

Isten a jellemed formálására is használja a kudarcokat: “Akkor is örülhetünk, ha problémákba és próbákba futunk bele, mert tudjuk, hogy ezek hasznosak számunkra -- segítenek megtanulni, hogy türelmesek legyünk, a türelem pedig erős jellemet fejleszt bennünk.” (Róm 5:3-4, TLB ford.).

Ezen kívül, a tévedéseink és a kudarcaink lágyabbá teszik a szívünket is. Segítenek növekedni és érettebbé válni. Érzékenyebbek leszünk mások iránt, kevésbé leszünk ítélkezők, és jobban együtt tudunk érezni azokkal, akiket problémák nyomasztanak.

A kudarc viszont nem automatikusan jobbítja a jellemet, és sok embert  csak még elkeseredettebbé tesz. Akkor tudja fejleszteni a jellemed, ha helyesen reagálsz a kudarcra és tanulsz belőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj vissza életed egyik legnagyobb kudarcára. Mit tanultál belőle?
  • Hogyan vett rá egy kudarc arra, hogy változtass, és az végül valami jóhoz vezetett az életedben?
  • Tapasztaltad vagy láttad már, hogy a kudarc változtatott a saját jellemeden vagy valaki más jellemén? Hogyan?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.17.)

Szólj hozzá!

Legyél állandó közösségben Istennel

2019. február 23. 03:00 - FAmelita

"Sose hagyjátok abba az imádkozást!" (1Thesz. 5:17 NLT ford.)

Úgy sosem fogsz szoros kapcsolatot kialakítani Istennel, ha heti egyszer elmész a gyülekezetbe vagy naponta tartasz egy kis csendességet. Az Istennel való barátság úgy tud ki épülni, ha minden élményed megosztod vele.

Persze, fontos az, hogy kialakítsd és megtartsd azt a szokásod, hogy naponta töltesz egy kis időt Istennel, de Ő többet akar annál, mint hogy egy kis időre beszorítsd Őt az időbeosztásodba. Ő ott akar lenni minden tevékenységedben, minden beszélgetésedben, minden problémádban és minden gondolatodban.

Egész nap állandóan beszélgethetsz Istennel, például arról, amit épp abban a pillanatban csinálsz vagy gondolszA 'szüntelnül imádkozás' az 1Thesz. 5:17-ben arra utal, hogy mindig Istennel beszélsz, miközben vásárolsz, vezetsz, dolgozol, vagy más hétköznapi dolgot teszel.

A leggyakoribb tévhit, hogy Istennel időt tölteni azt jelenti, hogy egyedül vagy vele. Természetesen szükséged van erre is, ahogy azt Jézus is bemutatta, de ez csak egy része az ébren töltött óráidnak. Minden tevékenység, amit végzel, része lehet az Istennel töltött időnek, ha Őt is hívod, hogy vegyen részt abban és ha te tudod, hogy ő ott van.

Van egy könyv, az Isten jelenlétének gyakorlása, ami arról szól, hogy hogyan tanuljuk meg az Istennel való folytonos beszélgetést.  Ezt a 17. században írta Lawrence testvér, aki egy egyszerű szakács volt az egyik francia kolostorban. Ő még az olyan hétköznapi és egyszerű feladatokat, mint az ételkészítés vagy a mosogatás úgy végezte, hogy azzal Istent dicsérte és ekkor is közösségben volt vele.

Szerinte az Istennel való barátság titka nem az, hogy megváltoztatod azt, amit csinálsz, hanem az, hogy azon változtatsz, hogy hogyan állsz hozzá ahhoz, amit csinálsz. Amit általában magadért teszel, kezdd el Istenért tenni, legyen az evés, fürdés, munka, pihenés vagy éppen a szemetes kiürítése. 

Manapság gyakran érezzük, hogy 'muszáj kiszabadulnom' a napi rutinból, hogy Istent tudjam dicsőíteni. Ez  azonban csak azért van, mert nem tanultunk meg az Ő jelenlétében lenni. Lawrence testvérnek nem volt nehéz, hogy Istent dicsőítse a mindennapi teendők végzése közben, és nem kellett elvonulnia különféle lelki gyakorlatokra.

Ezt Isten is így tervezte. Az Édenben a dicsőítés nem egy esemény vagy egy rendezvény volt, amin meg kellett jelenni, hanem egy emberi hozzáállás. Ádám és Éva állandó közösségben volt Istennel. És mivel Isten veled is mindig veled van, nincs másik hely, ahol közelebb lehetnél Istenhez, mint az, ahol most vagy. A Biblia azt mondja, "Ő uralkodik minden felett, Ő mindenütt és mindenben ott van." (Efezus 4:6, NCV ford.).

Beszéljetek róla:

  • Vágytál már valaha arra, hogy 'kiszabadulhass' kicsit és egyedül lehess Istennel? Hogyan tudnád megváltoztatni a hozzáállásod Isten felé, hogy egy nap úgy telhessen el, mintha lelki gyakorlaton lennél?
  • Ahogy telik egy napod, van úgy, hogy egyszer jobban érzed Isten jelenlétét, máskor pedig kevésbé? Miért?
  • Melyik az a napi teendőd, amelyikre a legnehezebb úgy tekintened, hogy az Istent dicsőíti? Miért?

 

* (Daily Hope by Rick Warren, 2019.02.16.)  

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása