Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az igaz barátságok a világosságban történnek

2019. április 30. 03:00 - FodorImi

„Ha világosságban élünk, ahogy Isten a világosságban van, közösségben vagyunk egymással. Akkor Jézusnak, az Isten Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, becsapjuk magunkat, és nincs bennünk az igazság.” (1 János 1: 7-8 – NCV fordítás)

A keresztény közösségben az embereknek meg kellene tapasztalniuk a hitelességet.

A hiteles, igaz barátság nem felszínes, nem felületes, nem csak szavakban áll. Eredeti, szívtől szívig való, néha zsigeri szintű közösség.

A hiteles, igaz barátság az, amikor az emberek őszinték arról, hogy kik ők és mi történik az életükben. Megosztják a fájdalmukat, kifejezik az érzéseiket, feltárják a bukásaikat, felfedik a kétségeiket, bevallják a félelmeiket, elismerik a gyengeségeiket és segítséget és imát kérnek.

A hitelesség szöges ellentéte annak, amit sok gyülekezetben találsz. Az őszinteség és az alázat légköre helyett színlelés, szerepjátszás, politikai játszmázás, felszínes kedvesség, sekélyes társalgás van.

Az emberek álarcok mögé bújnak, felvonják a pajzsukat, úgy tesznek, mintha minden rózsás lenne az életükben. Ez a hozzáállás a valódi barátság halála.

Az igaz barátság megtapasztalásának egyetlen módja, ha nyitottá válunk az életünk felől. A Biblia azt mondja: „Ha világosságban élünk, ahogy Isten a világosságban van, közösségben vagyunk egymással… Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, becsapjuk magunkat, és nincs bennünk az igazság.” (1 János 1: 7-8)

A világ szerint az intimitás a sötétben történik, de Isten azt mondja, hogy a világosságban. Hajlamosak vagyunk a sötétségben elrejteni a fájdalmunkat, hibáinkat, félelmeinket, kudarcainkat, tévedéseinket. A világosságban azonban mindezt előhozzuk, nyitottá tesszük és beismerjük, hogy kik vagyunk valójában.

Természetesen, hitelesnek lenni bátorságot és alázatot követel. Azt jelenti, hogy szembenézünk a nyilvánosságtól való félelemmel, az elutasítással és ismét sebezhetővé válunk.

Miért vállalna bárki is ilyen kockázatot?

Mert ez az egyetlen módja, hogy szellemileg növekedjünk és érzelmileg egészségesek legyünk. A Biblia azt mondja: „Tegyétek ezt általános gyakorlattá: Valljátok meg bűneiteket egymásnak és imádkozzatok egymásért, hogy egységben és gyógyultan tudjatok együtt élni.” (Jakab 5:16 – The Message fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyik a legnehezebb ezek közül, hogy megtedd egy barátoddal: megosztani a fájdalmadat, felfedni az érzéseidet, megvallani a hibáidat, feltárni a kétségeidet, beismerni a félelmeidet, elismerni a gyengeségeidet, segítséget és imát kérni? Miért gondolod így?
  • Gondolj egy esetre, amikor képes voltál megvallani gyengeségedet egy barátodnak. Mi lett a hatása az életedben?
  • Hogyan teheted elérhetővé magadat ezen a héten egy barátod számára, hogy meg tudjon nyílni előtted?

*(Daily Hope by Rick Warren – 2019.04.23.)

Szólj hozzá!
Címkék: barátság

Isten megáldja azokat, akik naponta találkoznak vele

2019. április 29. 03:00 - Erika1832

„Boldog az az ember, aki hallgat engem, az én ajtóim előtt vigyáz minden nap, és az én kapuim előtt várakozik." (Példabeszédek 8:34, NIV-fordítás)

Szeretnéd tudni, hogy mi az, amit naponta megtehetsz, és biztosan Isten áldásába vezet téged?

Tölts időt Istennel!

Isten megáldja azokat, aki naponta találkoznak vele.

A Biblia ezt mondja: „Boldog az az ember, aki hallgat engem, az én ajtóim előtt vigyáz minden nap, és az én kapum előtt várakozik.” (Példabeszédek 8:34., NIV-fordítás)

Nem kell órákat tölts Istennel minden nap, de arra igencsak szükséged van, hogy 10 vagy 15 percet legyél vele minden nap, ezért írd föl a naptáradba, és szánd oda az idődet, mert érdemes.

Mit csinálj a napi találkozásokkor? Ülj nyugodtan, és hagyd, hogy Isten szóljon hozzád, olvassad a szavát. Olvass el újra olyan üzeneteken mint amilyen ez a mai is. Imádkozz az életedben történő dolgokért, és azon személyek életében történőkéért is, akik fontosak neked. Beszélgess Istennel úgy, ahogy a barátoddal szoktál – mivel a barátja vagy.

De mindenek előtt, ezek a találkozások a hallgatásról szólnak. Hagyd, hogy Isten szóljon hozzád.

Lényegtelen, hogy a nap melyik szakában vagy együtt Istennel, reggel, délután vagy este. Az a fontos, hogy vele töltsd azt az időt, váljon bevett szokásoddá, hogy Istennel együtt legyél.

Isten meg fogja áldani, hogy az idődet vele töltöd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a véleményed, hogyan befolyásolta az életedet, amikor rendszeresen együtt voltál Istennel, vagy milyen hatással volt ennek a hiánya?
  • Szerinted melyik napszak a legalkalmasabb az Istennel való együttlétre: reggel, délután vagy este? Miért?
  • Mi tart vissza attól, hogy rendszeressé tedd, hogy minden nap Istennel tölts valamennyi időt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.22.)

Szólj hozzá!

Hogyan válaszd a hitet a félelmek fölött

2019. április 28. 03:00 - Anika Enikő

“Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek!" ( János 20:19)

 

A félelem mindig behatárol téged. Nem tapasztalhatod meg az Istentől jövő legjobbat, ha félelemben élsz.

Gondolj csak a kétezer évvel ezelőtti, első Húsvétra. A tanítványok nem látták Jézust, ám hallották, hogy feltámadt a halottak közül. Nem tudták, hogy vajon higyjenek a híreknek, vagy sem. Nagyon féltek!

A Biblia eképpen írja le: “Aznap, amikor beesteledett, a hét első napján, ott ahol összegyűltek a tanítványok, bár a zsidóktól való félelem miatt az ajtók zárva voltak, eljött Jézus, megállt középen, és így szólt hozzájuk: "Békesség néktek!" (János 20:19)

Vegyük csak észre, hogy bezárták az ajtót, mert féltek. Ezt teszi a félelem.  A félelem minden ajtót bezárat veled, amin Isten szeretné, hogy bemenj vagy keresztülmenj.

Lehetséges, hogy összetört a szíved, és azt mondod magadnak, hogy soha többet nem engedsz senkit sem újra közel magadhoz.

Lehetséges, hogy kockáztattál egy munkahellyel kapcsolatban, és nem sikerült. És soha többet nem akarsz újra egy új karrierlehetőséget kipróbálni.

Lehet, hogy gyülekezetbeli megbántottság van a szívedben, és ezért kizártad Istent az életedből.

Nem védheted meg magad a fájdalmaktól. Balgaság, akár még megpróbálni is, mert egy olyan bolygón élünk, ami a bűn által megtört.

Barátomnak, Rick Mucchow-nak minden oka megvolt arra, hogy féljen, amikor megtudta, hogy az agydaganata nem műthető. Ám a félelem helyett Rick a hitet választotta.

Mindig azt kérdezgetik tőle, hogy hogyan kezeli a félelmeit a diagnózisa óta. Szeretem, ahogy válaszol. Hat jellegzetes erőforrásról tesz említést, melyek segítenek neki, és segíthetnek neked is:

  1. Isten jelenléte. Rick személyesen ismeri, és közeli barátjának tudja Istent, nem valami távoli istenségnek.
  2. Isten munkálkodásának a figyelése. Rick látott csodákat már korábban, és tudja, hogy újra látja majd őket.
  3. Isten ígéretei a Bibliában. Évek óta Rick olyan dalokat ír, melyek Isten ígéretein alapszanak. Újraéli őket és erősítik a hitét.
  4. Megtanulta, hogy ha nehéz időket élsz, akkor több dicsőítésre van szükséged az életedben.
  5. A gyülekezeti családjának a támogatására bízta magát.
  6. Isten tervének a jósága. Rick megvallja a Róma 8:28 ígéretét: ”Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott.”

Önsegítő könyvekből nem kaphatod meg ezt a fajta önbizalmat, melyre ilyen helyzetekben szükség van. Isten ismeretéből kaphatod meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen félelmekkel kell most szembenézned?
  • Milyen hatással van a félelem az életedre, és azok életére akik fontosan neked?
  • A hit Isten ellenszere a félelemre. Miként és hogyan bízhatsz Istenben, hogy segít neked felülkerededni az életedben jelenlevő félelmek fölött?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.21.)

Szólj hozzá!
Címkék: félelem hit bizalom

Három ok, amiért meg kell tanulnod megbocsátani

2019. április 27. 03:00 - Anika Enikő

„Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

A megbocsátás nem könnyű dolog. A legnehezebb döntések egyike lehet, amit valaha meg kell hoznod.

Ám, ha nem bocsátasz meg azoknak, akik megbántottak, akkor soha nem lesz olyan az életed, mint amilyet Isten szánt neked. Íme három ok, amiért lényeges megbocsátanunk másoknak:

Megbocsátunk, mert Isten is megbocsátott nekünk. Amikor átadod az életedet Krisztusnak, akkor a bűneid nem csupán meg vannak bocsátva; hanem eltöröltettek! Isten soha többé nem emlékszik a bűneidre.

A Biblia ezt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől.” (Róma 8:1-2)

Amikor változni akarunk, akkor minden ember belekerül egy ördögi körbe, melyben noha változni akar, elkövet hibákat, majd rosszul érzi magát miattuk. Aztán újra megpróbálja, elbukik, és újra rosszul érzi magát miatta. Ez egy olyan körforgás, ami valószínűleg nem törik meg mindaddig, amíg nem tanulunk meg megbocsátani, és megbocsátással közeledni azokhoz, akik valaha megbántottak bennünket; hiszen nekünk is Krisztuson keresztül adatott a bűnöknek bocsánata.

Megbocsátunk, mert a neheztelés nyomorúságossá tesz bennünket. Ragaszkodni a megbántottsághoz olyan mintha mérget innánk, és abban reménykednénk, hogy azt öli meg, akit utálunk. Sokkal inkább bánt ez téged, mint a másik embert. Ismerek embereket, akik kitartanak olyan emberektől kapott sértettségük mellett, akiket évtizedek óta nem láttak. Ez ostoba dolog. Azok az emberek nem tudnak megbántani újra a beleegyezésed nélkül.

Dönthetsz úgy, hogy boldog leszel, vagy úgy, hogy kapaszkodsz a sértettségbe és megbántottságba; ám mindkettő nem lehetséges.

Megbocsátunk, mert a jövőben több megbocsátásra lesz szükségünk. Nem végeztél a hibák elkövetésével. És én sem végeztem. Tervezek elkövetni még pár hibát a hátralévő életemben, és természetesen szükségem lesz valakire, akik megbocsátja nekem azokat!

Egyszer valaki elmondta a 18. században élt britt teológusnak, John Wesley-nek, hogy nem tud megbocsátani valakinek. Wesley a következőt mondta a férfinek: „Akkor remélem, hogy te többé nem vétkezel!”

Nem fogadhatjuk el azt, amit nem vagyunk hajlandóak odaadni másoknak. Jézus a következőképpen fejezi ki: „Ha pedig nem bocsátotok meg az embereknek, Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket." (Máté 6:15)

Megbocsátani azoknak, amik megbántottak téged, nem csupán a helyes dolog, hanem okos dolog is!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen másoktól kapott sértő dolgokat nehéz megbocsátanod?
  • A mai áhítatban felsorolt három ok közül melyiket találod a legsürgetőbbnek és miért?
  • Láttál arra példát, hogy milyen módon nyomorítja meg a neheztelés az embereket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.20.)

Szólj hozzá!

Megszabadulni a meg nem bocsátásból

2019. április 26. 03:00 - ReveSz

„Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan.... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás)

1_awzylekketa96vfkdawtpw.jpeg

Isten lehetőségeket fog eléd helyezni, ajtókat, melyeket csak te tudsz kinyitni. Viszont nem fogsz tudni átmenni rajtuk, ha a meg nem bocsátás kikötőjében vagy. A meg nem bocsátás egy börtön.

Hadd osszak meg egy történetet, ami élénken bemutatja ezt.

1979 karácsony estéjén, amikor Danny Duchene tinédzser volt, megtudta, hogy szüleit letartóztatták kokain csempészésért és egy mexikói börtönbe kerültek. Ez a hír félelemmel és haraggal töltötte el őt. Kocsijával behajtott egy üres parkolóba és keményen bedrogozott. Amikor rájött, hogy a drogok ideiglenes megkönnyebbülést adnak a fájdalomtól, elszántan fogyasztott drogokat minden nap.

Ahogy nőtt a függősége, úgy nőtt a haragja és a keserűsége is, és egyre veszélyesebb döntéseket hozott, míg egy nap belekerült egy bűncselekménybe, ahol két ember haláláért volt felelős.

Álmában sem gondolta volna Danny, hogy a börtön lesz a szabadulásának a helye. Mielőtt kétszeres életfogytiglanra ítélték volna, Danny átadta az életét Krisztusnak. Végül, a Celebrate Recovery függőket segítő program által, Danny megtanult bocsánatot kérni és megbocsátani – saját magának és a szüleinek.

2014 karácsony estéjén, 35 évvel a szülei börtönbe kerülése után, Danny kiszabadult a börtönből, és lelkipásztor lett a Saddleback gyülekezetben. Ma, – több mint három évtizeddel azután, hogy azt hitte, hogy egész hátralévő életét börtönben kell töltenie –, elítélteknek segít országszerte reményt és gyógyulást találni Jézus Krisztusban.

Mielőtt be tudott volna lépni a lehetőségek ajtaján, Danny ki kellett jöjjön a keserűség börtönéből.

A Biblia ezt írja: „Az egyik meghal ereje teljében, minden gondtól mentesen és nyugodtan... A másik pedig meghal keserű lélekkel, mert sosem élvezett semmi jót." (Jób 21:23 NIV fordítás).

Te választasz: kitarthatsz a meg nem bocsátás és a keserűség mellett, vagy megtapasztalhatod az az életet, amire Isten hívott el téged! Mindkettőt nem lehet!

Lehet, hogy azt gondolod, hogy aki téged megbántott, nem érdemli meg a bocsánatodat. Igazad van – de te sem érdemelsz megbocsátást!

Az Efézus 4:32 ezt írja: „Legyetek kedvesek és jószívűek egymás iránt, bocsássatok meg egymásnak, amiként Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban." (NIV fordítás).

A megbocsátás nem könnyű. De ez az egyetlen útja annak, hogy belépj abba az életbe, amit Isten szán neked!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen hatással volt a keserűség vagy a meg nem bocsátás az életedre?
  • Mikor a legnehezebb megbocsátani másoknak?
  • Ki az a személy, akinek most meg kell bocsátanod? Mi tart vissza ettől? Mi az az egy lépés, ami már a megbocsátás felé vinne ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása