Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mi történik akkor, amikor megteszed azt, amiről tudod, hogy helytelen?

2019. május 31. 03:03 - Erika1832

 Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (Példabeszédek 10:9. NIV-fordítás).

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 10:9-ben, hogy "Biztos úton jár, aki becsületes, de aki görbe útra tér, azt rajtakapják” (NIV-fordítás). Azaz mindenképpen ki fog derülni. Ezért, amikor döntés előtt állsz, arra van szükséged, hogy egy becsületesség-tesztet csinálj.

A becsületesség-teszt azt jelenti, hogy a külső, nyilvános életed és a belső, magán életed teljes összhangban van, — ami a szívedben van, és ami a nyilvános életedben zajlik, az egy és ugyanaz. Felteheted magadnak a kérdést: "Szeretném-e, hogy mindenki tudjon erről a döntésemről, amit most készülök megtenni?” Az igazság az, hogy amikor becsületességről van szó, még ha mindenkit be is tudnál csapni, magadat nem csaphatod be. És ha figyelmen kívül hagyod a lelkiismeretedet, akkor ennek az árát ki kell fizetned.

Előfordul, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy amit teszünk az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene így tennünk, de eszünkbe jut a gondolat, hogy: "Tudom, hogy rosszat csinálok, de megyek tovább, mert tudom, hogy Isten megbocsátó Isten."

Gondolod, hogy véghez viheted azt, amit Isten rossznak mond, és ennek nem lesz következménye az életedben? Pontosan a következmények miatt nem akarja Isten, hogy így dönts, — mert szeret téged, nem azért, mert távol akar tartani téged egy klassz dologtól. Isten tudja, hogy minden döntésnek következményei vannak. Tudja, hogy minden rossz döntésed sebeket hagy az életedben. És Ő jobbat akar neked.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsátja meg nekünk a rossz dolgokat, amiket cselekszünk? Persze, hogy megbocsátja. Ő megbocsátó és kegyelmes Isten. De a megbocsátás nem szabadit meg minket a fájdalomtól és a rossz döntéseink következményeitől. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a sajnálat érzése ott van azért, amit tettél. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, ugyanakkor még mindig fájdalmat okoz a tetted. Lehet, hogy megbocsájtottak neked, de a kapcsolatod megromlott.

A Róm 14:14 azt mondja, "ha valaki úgy véli, hogy valami helytelen, akkor neki nem kellene megtennie azt, mert számára az valóban rossz" (TLB-fordítás). Ez a vers egyszerűen azt mondja, hogy ha kétségeid vannak, ne legyenek. Ha mégis megteszed, az a becsületesség-teszt megszegését jelenti. Akármi, ami az életünkben nem hitből van, az bűn.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan érinti a becsületességedet az, amikor tudod, hogy mi lenne a helyes tett, de mégsem úgy cselekszel?

• Miért veszélyes annyira az összehasonlítgató játék, amikor a becsületességről van szó? Hogyan lehet alkalmazni a Róm 14:14-et?

*Daily Hope by Rick Warren (2019.05.24.)

Szólj hozzá!

A jó döntések mindig összhangban vannak Isten szavával

2019. május 30. 03:00 - ReveSz

"Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága."  (Zsoltárok 119:105, Új fordítás)

paff_090817_mantwithlantern-609x419.jpg

Mikor egy döntést kell hoznod, az első és ideális kérdés magadtól ez: " Összhangban van-e a döntésem Isten igéjével?"

El kell döntened, hogy mi alapozza meg az életedet. Az igazán lényeges választás ez: Isten szava vagy a világ. Mire helyezed az alapod, Isten szavára vagy az emberek szavára?

Ha az életed a közkedvelt véleményekre alapozod, mindig elavulttá válsz, mert az minden nap változik. Ami tegnap még jó volt ma már nem az, és ami ma jónak számít holnap már nem lesz az. Ha az életedet a világi kultúrára, a politikai gondolkodásra vagy közvélemény-kutatásra alapozod, küszködni fogsz az életben mert egy bizonytalan alapra építkezel.

Viszont, ha az alapod Isten szavára épül, az igazság sosem változik. Az igazság mindig igaz lesz. Így ha Isten mondott valamit ami 10.000 éve rossz volt, az 500 éve is rossz volt, az rossz ma is, és rossz lesz 1000 év múlva is. Nem érdekes mit mondanak a közvélemény-kutatások, a politika vagy a média. Ha Isten azt mondja valamire hogy rossz, akkor az rossz. Mindig is az volt, és mindig is az lesz. Ha Isten  azt mondja valamire, hogy jó, akkor az jó. Ez szilárd alap!

Isten megannyi törvénnyel ruházta fel az univerzumot - fizikai, erkölcsi és szellemi törvényekkel. Isten az univerzumot ezen törvényekre alapozva alkotta meg, mert ezek a törvények mind a te javadat szolgálják. Mikor figyelembe veszed ezt az alapelveket, sikerrel jársz. De ha ezeket elutasítod, engedetlen leszel, figyelmen kívül hagyod és lázadsz Isten elveivel szemben, te leszel az, aki megsérül.

Nem tudod Isten törvényeit megsérteni. Te sérülsz meg miattuk! Ha felmegyek egy épület tetejére és onnan leugrok, nem sértem meg a gravitáció törvényét, én sérülök meg. Mindez igaz az erkölcsi és szellemi törvényekre is. Nem lehetsz tiszteletlen Istennel következmények nélkül. Elkerülhetetlen, hogy ne legyenek következményei. Bármikor megsérted Isten elveit, bajt hozol magadra. 

Mindezeket tudva, lehetsz biztos döntésedben. Ha Isten azt mondja valamire, hogy az jó, akkor tedd meg. Viszont ha valamira azt mondja, hogy nem, akkor ne tedd.

"Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága."  (Zsoltárok 119:105, Új fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez

  • Hogyan próbál meggyőzni a társadalom téged arról, hogy az igazság szubjektív?
  • Hogyan ismerhetnéd meg jobban a Bibliát, hogy jobb alapon hozhass döntéseket?
  • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, mikor engedelmeskedtél Isten törvényeinek és vezetésének az életben?

*(Daily Hope by Rick Warren 2019.05.23.)

Szólj hozzá!

Egy jó kapcsolat elköteleződéssel jár

2019. május 29. 03:00 - Besther

"Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél." (Példabeszédek 18:24)

A jó kapcsolatok nem véletlenül alakulnak ki. Ápolni kell őket, dolgozni rajtuk és sok időt fordítani rájuk. Elkötelezettséget igényelnek.

Meg sem tudom számolni, hogy a feleségem, Kay és én hányszor akartuk feladni a házasságunkat, főképp az első években. Sokszor gondoltuk úgy, hogy "Ez nem éri meg. Nagyon különbözőek vagyunk. Ez a házasság sosem fog működni."

De nem adtuk fel. Miért nem? Mert elköteleztük magunkat. Esküt tettünk, hogy "amíg a halál el nem választ"- és nem csak egymásnak, hanem Istennek is. Azt mondtuk, "Továbbmegyünk, még akkor is, ha belehalunk." Majdnem úgy lett! Voltak idők a házasságunkban, amikor csak az eskünk, az elkötelezettségünk tartott minket össze. Nem a szerelem vagy az érdeklődés, csak egyszerűen az Istennek tett eskünk. Nagyon boldog vagyok, hogy sosem adtuk fel. Ma már a feleségem a legjobb barátom, és nem is tudnám elképzelni az életem nélküle.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 18:24-ben: "Van ember, aki bajba juttatja felebarátait, de van olyan barát, aki ragaszkodóbb a testvérnél."

Gondoltad volna, hogy a társasági életed akadályozhatja a mélyebb kapcsolatok kialakulását? Annyira nagyon elfoglalhat a kapcsolatépítés, a kapcsolattartás, az ismerkedés, hogy nem fektetsz időt, energiát és semmilyen erőfeszítést abba, hogy mélyebb, bensőségesebb kapcsolatot ápolj egy jó baráttal vagy házastárssal.

Az nem baj, ha sok ismerősöd van, de ezen kapcsolatok fenntartása annyira lefoglalhat, hogy nem alakulnak ki belőlük létfontosságú, szoros kapcsolatok. Nem kell sok barát a világban, de szükséged van néhány igazán jó barátra. Összpontosíts a minőségre és ne a mennyiségre! Az ismerőseid, a Facebook "barátok" százai vagy az Instagram követőid nem feltétlenül lesznek ott, mikor szükséged lenne barátokra. Az igazi barátok, akikkel valóban kapcsolatban vagy, hűen ott lesznek veled. 

Minden fontos, szoros kapcsolat elköteleződéssel kezdődik. Ha a sekélyes, felszínes kapcsolatokon túl akarsz lépni, akkor ehhez ragaszkodnod kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen emberekhez vagy hű, elkötelezett? Ki tud róla?
  • Milyen hatással van a társadalmi kapcsolatépítésed a barátaiddal, családoddal vagy házastársaddal való kapcsolatodra?
  • Milyen gyakorlati lépést tehetsz egy konkrét kapcsolat előmozdítása és elmélyítése érdekében?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.22.)

Szólj hozzá!

Ne engedd, hogy a pletyka szétrombolja a kapcsolataidat!

2019. május 28. 03:00 - daniella_89

 „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.” (Péld 11:13)

gossip-erodes-trust.jpg

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a pletykálkodásra, mint holmi aprócska bűnre. Ám amikor Isten beszél a pletykáról, ő egy lapon említi olyan dolgokkal, mint a szexuális erkölcstelenség és a gyilkosság. Hogy miért? Mert annyira pusztítóan hat a kapcsolatokra. A pletyka barátságokat, családokat és gyülekezeteket szakíthat szét.

Amikor pletykálkodunk, akkor olyasvalakivel beszélgetünk egy helyzetről, aki sem a problémának, sem a megoldásnak nem részese. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ilyenkor jobb színben tüntetjük fel magunkat valaki más kárára. Mások hibáiról és negatívumairól beszélünk, azt éreztetve, hogy mi erkölcsileg magasabban vagyunk. Ez az, ami veszélyes, és ez a pletyka ártalma.

Van egy történet az Ószövetségben egy családról, amely a pletyka miatt gyötrődött. Mózesnek volt egy Mirjám nevű lánytestvére, akit egy nap rajtakaptak, amint Mózesről pletykálkodik a többi emberrel. Isten magához hívta Mózest és Mirjámot, hogy beszéljen velük. Elmondta Mirjámnak, hogy mit tett rosszul, majd azonmód leprássá tette. Talán ezt gondolod: „Irtózatosan hangzik, de azt szeretném, hogy így járjon az az ember is, aki  rólam pletykálkodott! Leprás azért ne legyen, de kapjon egy jó kis gyomorrontást, hogy megtudja, mennyire fáj!”

Tudod, hogy mit tett Isten ezután? Felszólította Mózest, hogy imádkozzon Mirjám gyógyulásáért – azért az emberért, aki az ő háta mögött pletykálkodott.

Sokan hordozunk mély sebeket a pletyka, a munkahelyen keringő szóbeszéd, vagy egy barát, családtag iránt megtört bizalom miatt. Isten szava ezt tanácsolja nekünk: „Imádkozz azért az emberért, aki a hátad mögött ellened beszélt, hogy megszabadulhass az életedben levő fájdalomtól!”

Az is lehetséges, hogy épp te pletykálkodsz. Ez az ószövetségi történet emlékeztessen mindnyájunkat arra, hogy mennyire komoly dolog a pletykálkodás, és mennyire fájó tud lenni az emberek számára, bármelyik oldalon álljunk is.

Ha megtartod a bizalmat, akkor építő, egészséges és hiteles kötelékekkel kapcsolódhatsz másokhoz.

A Példabeszédek 11:13 azt mondja: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.”

Az az ember vagy, aki képes megtartani az emberek bizalmát, így megbízhatnak benned?

 Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz azért az emberért, aki pletykált rólad?
  • Mit teszel általában olyan esetben, amikor körülötted az emberek elkezdenek pletykálkodni? Mit gondolsz, mit vár el tőled ilyenkor Isten?
  • Miért segít elmélyíteni a kapcsolataidat, ha megbízható ember vagy?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.21., Ford.: Szíj Melinda)

Szólj hozzá!

Mások építésére használd a szavaidat

2019. május 27. 03:00 - Lilla:)

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Efézus 4:29, Újfordítás)

Isten azt várja tőlünk, hogy mások építésére használjuk a szavainkat. Az Efézus 4:29-ben azt mondja: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják." (Újfordítás).

A szavaink néha olyanok, mint a kőtörő kalapács. Anélkül lengetjük meg, hogy gondolkodnánk, aztán hirtelen, ahogy körbenézünk, észrevesszük, hogy halomban állnak körülöttünk kapcsolatok romjai. Amikor gondolkodás nélkül dobálózol a szavaiddal és letörsz másokat, akkor szenvedni fognak a kapcsolataid.

Egy oka van annak, hogy nem építünk a szavainkkal: nem ismerjük fel, hogy milyen erős eszköz is valójában a szánk és a szavaink, melyeket Isten adott nekünk. Anélkül beszélünk, hogy meggondolnánk, az emberek pedig emlékezni fognak rá.

Te is biztosan emlékszel bizonyos dolgokra, amiket mások meggondolatlanul mondtak neked – akár még az általános iskolás, egyetemista vagy munkába állásod korszakáról is van szó. Ennyire erősek a szavak. Szóval, amikor a szádra jönnek, gondolj rájuk úgy, mint erős eszközökre, és óvatosan használd őket.

Egyszer bementem a garázsunkba, és felkaptam a villanyfűrészt. Ahogy elkezdtem olvasni a használati útmutatót, hirtelen ráeszméltem, mennyire igaz ez a beszédünkre is. Az útmutató a következő volt:

  1. Ismerd meg az eszközöd erejét!
  2. Vigyázz vele!
  3. Vigyázz vele, ha gyerekek vannak a közeledben!
  4. Tedd el a különböző elemeit, ha nem használod!
  5. Ne hagyd felügyelet nélkül!
  6. Soha ne használd robbanásveszélyes környezetben!

Hogyan használhatod a szádat óvatosabban, hogy a kapcsolataid építésére fordíthasd, és ne törj le vele másokat?

  1. Hagyd abba a bocsánatkérést! Ne azt hajtogasd, hogy „Nem úgy értettem" vagy „Bocsi, ilyen vagyok az első kávém előtt." Értsd meg, hogy amit mondasz, az mindenkire hatással van a környezetedben!
  2. Beszélj kevesebbet! Gyakran azért kerülünk bajba, mert képtelenek vagyunk befogni a szánkat. Ha ez olyan erőteljes eszköz, akkor nem kéne olyan sokat használnod, igaz?
  3. Hallgass többet! Ha többet hallgatsz, jobban megérted majd mások szükségeit.
  4. Kezdj építeni! Engedd, hogy az első gondolatod ez legyen: „Mire van szüksége ennek az embernek? Mit mondjak, amivel bátoríthatnám, hogy épülhessen? Mit mondhatnék, hogy megváltozhasson az élete?"

Szánd rá magad, hogy a reggeleid részévé tedd ezt az imádságot: „Fogadd kedvesen számnak mondásait és szívem gondolatait, URam, kősziklám és megváltóm!" (Zsoltárok 19:15, Újfordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért kell különösen odafigyelnünk a szavainkra robbanásveszélyes környezetben?
  • Van olyan konkrét dolog, ami segítene a kapcsolataidban, hogy kevesebbet beszélj és többet hallgass?
  • Melyik Igeverset kellene megtanulnod, ami segítene abban, hogy igaz és bátorító dolgok hagyhassák el a szádat?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.05.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása