Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten mindenképp szeret

2019. június 30. 03:00 - Besther

"Isten tudja, hogy miből lettünk, Ő emlékszik, hogy porból vagyunk." (Zsoltárok 103:14, GNT fordítás)"

Istent nem lepik meg a hibáink és bukásaink. Ő számít rájuk, Ő tudja miből vagyunk, hiszen Ő alkotott minket. 

A Biblia azt mondja: "Isten tudja, hogy miből lettünk, Ő emlékszik, hogy porból vagyunk."

Isten szeretete nem szűnik meg akkor sem, amikor elrontunk valamit. A Biblia központi gondolata ez: Isten nem azért szeret téged, aki vagy, nem is a tetteidért, hanem azért, aki Ő, és amit Ő tett. Ő alkotott, és Ő szeret téged. Ez megváltoztathatatlan! Nem tudod elérni, hogy jobban szeressen, de azt sem, hogy kevésbé szeressen. Ő ugyanúgy szeret a rossz napjaidon, mint a jobb napokon. Szeretete nem a teljesítményedtől függ.

A Bibliában van erre egy szó: kegyelem  – és ez csodálatos. Isten letekint, és azt mondja, "Kiválasztottalak, hogy szeresselek, és ezt nem tudod megakadályozni." Még akkor is szeret minket, amikor valami elképesztő rossz dolgot teszünk. Ez valóban egy csodálatos kegyelem. Ha megérted Isten kegyelmét, akkor nem kell aggódnod, hogy hibázol, és így magabiztosan tudsz vállalni egy nagyobb kockázatot.

Lehet, hogy többször is kérned kell Isten bocsánatát ugyanazért a dologért. Talán nem vagy biztos abban, hogy megérdemled a szeretetét és a kegyelmét. Esetleg biztos vagy abban, hogy Ő már belefáradt az állandó erőlködésedbe, hogy megváltozz. 

De nyugodt lehetsz, Ő sosem fárad bele abba, hogy beszéljen veled.  Neki mindig van rád ideje. Nem számít, hogy hányszor kéred a bocsánatát, Ő mindig tárt karokkal fog várni.

Lehet, hogy olyan otthonban nőttél fel, ahol a szeretet feltételekhez volt kötve. A szüleid szeretete lehet, hogy a tanulmányaid, a sporteredményeid vagy a társadalmi sikereiden múlt. Mikor az egyik területen elbuktál, úgy érezted, hogy elvesztetted a családod szeretetét.

Nyugodj meg, Isten nem így szeret.

A Biblia azt mondja: "(Isten) eltörölte a követeléseivel minket terhelő adóslevelet, amely minket vádolt, és eltávolította azt az útból, odaszegezve a keresztfára." (Kol. 2:14)

A keresztény élet nem egy hibáktól mentes élet, viszont bűntől mentes életnek kell lennie. Isten megérti a hibáidat, és szeret így is.

Ez a csodálatos kegyelem!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen érzést vált ki belőled, hogy Isten a hibáid ellenére is szeret téged?
  • Hogyan kezeled mások hibáit, amióta tudod, hogy Isten miképp kezeli a te hibáidat?
  • Kivel tudod megosztani a kegyelem csodálatos jó hírét? 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.23.)

 

Szólj hozzá!

A kudarc jót tehet neked

2019. június 29. 03:00 - daniella_89

"Az az ember, aki elutasítja a hibái beismerését, sosem lehet sikeres" (Példabeszédek 28:13 TLB fordítás)

erp_implemnetation_failure.jpg


A kudarcra általában úgy gondolunk, mint egy negatív dologra. De a bölcs emberek tudják, hogyan kovácsoljanak hasznot belőle. Tanulnak általa - úgy hasznosítják, mint az oktatást. A kudarc Isten egyik elsőszámú eszköze arra, hogy olyanná formáljon, amilyennek megálmodott.

Hogyan lehet a kudarc jó?

1. Isten felhasználja a kudarcot arra, hogy tanítson. A hibák egyszerűen tanulási tapasztalatok. Néhány lecke csak kudarc által sajátítható el. A Biblia azt mondja: "Az az ember, aki elutasítja a hibái beismerését, sosem lehet sikeres" (Példabeszédek 28:13 TLB fordítás) Ha semmilyen hibát nem vétesz, nem tanulsz. Ha nem kockáztatsz, nem növekszel. A szabadság a kudarctól való félelemtől: a növekedés szabadsága.
2. Isten felhasználja a kudarcokat a motiválásunkra. "Néha fájdalmas helyzet vesz rá, hogy változtassuk meg az útjaink" (Példabeszédek 20:30 GNT fordítás) Gyakran akkor változunk, ha érezzük a hőt, és nem akkor, ha látjuk a fényt. Ha elbuksz, Isten talán megpróbálja felhívni a figyelmed, hogy új irányba mozdítson.
3. Isten felhasználja a kudarcot arra, hogy építse a személyiségünket. "Mi is örvendhetünk, mikor problémákba és megpróbáltatásokba futunk bele, mert tudjuk, hogy jót tesznek nekünk - segítenek türelmet tanulni. A türelem pedig fejleszti a személyiség erejét." (Róma 5:3-4 TLB fordítás) A kudarcnak megvan az a tulajdonsága, hogy lágyítja a szívünket. Segít növekedni, és éretté válni. Érzékennyé tesz mások iránt. Leépíti bennünk az ítélkezést és segít, hogy együttérzőbbek legyünk a fájdalmat megtapasztaló emberekkel magunk körül.

A kudarc nem magától fejleszti a személyiséged. Valakiket egyszerűen keserűvé tesz. A kudarc csak akkor épít téged, ha helyesen reagálsz rá, és tanulsz belőle.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Hogyan motivált téged egy kudarcélmény megmozdulásra, vagy változásra, amely végül valami jóhoz vezetett?
  • Gondolj vissza az egyik legrosszabb kudarcodra. Mit tanultál belőle?
  • Hogyan látod a saját, vagy valaki más személyiségét, amelyet a kudarc alakított?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.22.)

Szólj hozzá!

Bátorítás a mennyből, hogy tovább menj

2019. június 28. 03:00 - Lilla:)

love-1672154_960_720.jpg

„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát” (Zsid 12,1 NLT fordítás).

Mit teszel olyankor, amikor úgy érzed, hogy feladod? Mindannyiunknál eljön ez a pillanat, amikor küzdünk valamivel – lehet ez egészségügyi gond, egy tönkrement kapcsolat, pénzügyi problémák vagy depresszió –, és elkezdünk azon gondolkodni, hogy vajon van-e elég erőnk ahhoz, hogy továbbmenjünk, mikor nem látjuk a fényt az alagút végén.

Ha ma épp ilyen helyzetben találtad magad, akkor szeretnék egy bátorító dolgot megosztani veled a Zsidókhoz írt levél 12. fejezetéből, ezzel erőteljes okot adva neked arra, hogy tovább menj.

A Zsidókhoz írt levél 11. részre a „hit fejezete”, ami olyan nagy emberekről beszél nekünk, mint Ábrahám, Mózes, Dávid és sokan mások. Az ő történeteikből bátorságot meríthetünk. Azonban én most a következő fejezet kezdő versére szeretnék koncentrálni. A Zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 1. verse azt mondja: „Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül…” (NLT fordítás).

Pál itt arról beszél, hogy nem adhatod fel, hiszen a mennyből figyelnek és bátorítanak téged. Ez egy biztató üzenet!

Közönséged van. Semmi sem marad rejtve a menny előtt, bármit is teszel. Isten mindent lát! Ahogyan Jób mondja: „Ő látja minden tettemet és minden lépésemet” (Jób 31,4 TLB fordítás). Jézus pedig azt mondja nekünk: „Még a fejeden lévő összes hajszálad is számon van tartva” (Lk 12,7 GW fordítás). Isten az életed minden egyes részletét ismeri. Minden lélegzetvételed figyeli. Nincsenek közöttetek titkok.

Sőt, nem csak Isten figyel. Ábrahám, Jákob, Mózes és sok más szent is ott van.

Hogyan biztathat ez téged? Amikor kezdesz elbátortalanodni, emlékezz azokra az emberekre, akik ennél sokkal rosszabb dolgokon is átmentek, most ők figyelik, hogy te mennyire vagy kitartó.

Amikor úgy érzed, hogy feladod, emlékezz azokra az emberekre, akik előtted jártak, és rád hagyták hitéletük bátorító történetét.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért fontos ismerni a hit embereinek történetét a Bibliából?
  • Mit gondolsz, mit vár tőled Isten, mit kezdj az életeddel a földön? Miért akarja, hogy kitarts?
  • Isten Igéjének milyen bátorító forrásaiból meríthetsz még?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.21.)

Szólj hozzá!

Ha fejlődni akarsz, néha nemet kell mondanod

2019. június 27. 03:00 - gabormel

„Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát” (Zsid 12,1 NLT fordítás).

 no.png

A lelki utazásodat illetően a legfontosabb szó, amire emlékezned kell, meglepő lehet: „nem”.

A hithez vezető út egy hosszú utazás. Nagyon sok ember indul el jól ezen a lelki úton, azonban még a vége előtt feladják. Pedig Isten azt akarja, hogy nagy távolságokat tegyél meg.

Egy maratont kell teljesítened, azonban lehetetlen azt egy súlyzóval a kezedben lefutni. Az emberek gyakran hamar letérnek a hit útjukról, mivel minden, amit cipelnek, kifárasztja őket.

Lomtalanításra van szükségünk.

Az óceánjáró meglehetősen gyors a víz közepén, de száz mentőcsónakkal már lelassul.

Csatlakoztass egy elemhez egy izzót, és sokáig fog működni. Csatlakoztass 15 izzót, és gyorsan lemerül, 100 izzó esetén még gyorsabban fog lemerülni.

Ez történik velünk is, mikor túl sok mindent próbálunk tenni. Meg kell tanulnunk nemet mondani néhány olyan dologra, ami jó, de távol tart minket a legjobbtól.

A Zsidókhoz írt levél 12. fejezetében az 1. vers azt mondja: „Tegyünk le minden ránk nehezedő terhet” (NLT fordítás).

A terhek nem rosszak, nem bűnösek, csak feleslegesek. Ez lehet egy munka, egy kapcsolat, vagy akár egy hobbi. Olyasvalami, amely lelassítja annak megvalósulását, amelyet Isten az életedre tervezett. És ez nem éri meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Milyen terhek lassítanak le téged? Melyek azok a jó dolgok, amik elválasztanak az Isten által nyújtott legjobbtól?
  • Mit gondolsz, miért érezzük azt a nyomást, hogy igent kell mondani mindenre, ami az életed útján szembe jön veled?
  • Ezen a héten próbálj meg nemet mondani egy dologra, amire általában igent szoktál mondani. Milyen különbséget veszel észre?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.20.)

Szólj hozzá!

A mennyei szurkolók serege

2019. június 26. 03:00 - magyarosijulia

Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát" (Zsidókhoz írt levél 12:1).

maxresdefault_5.jpg

A hazai pálya előnye rengeteget számít a sportban. Az otthon játszó csapatok sokszor lényegesen jobb eredményt érnek el, mint azok, akik idegenben játszanak. Amikor egy csapatnak van szurkolótábora, akkor gyakran képességeiket meghaladó teljesítményt tudnak hozni.

A Biblia azt mondja, hogy neked is van egy ilyen táborod, amelyik neked szurkol. A Zsidókhoz írt levél 12:1-ben azt olvassuk, hogy „Ezért tehát mi is, akiket a bizonyságtevőknek ekkora fellege vesz körül, tegyünk le minden ránk nehezedő terhet és a bennünket megkörnyékező bűnt, és állhatatossággal fussuk meg az előttünk levő pályát".

Semmit sem tehetsz úgy, hogy valaki ne lássa, neked is vannak nézőid. A Menny figyel. De emiatt nem kell bepánikolnod, sőt, biztatásodra van, hiszen van egy saját szurkolótáborod. A Biblia azt tanítja, hogy mindenki, aki a mennyben van, szurkol neked.

Arra talán már rájöttél, hogy Isten mindenről tud. A Biblia szerint „Az Úr szemei forognak az egész földön...” (2Krónika 16:9). Az Úr semmiről sem marad le, tud minden dolgodról, tudja, hogy mikor vagy jó vagy rossz állapotban, ismeri minden gondolatodat, minden aggodalmadat, minden győzelmedet. Mindent.

Ezen túl azonban körbevesz téged „a bizonyságtevőknek ekkora fellege” is. Mózes figyel téged. Ábrahám nyomon követi a veled történő eseményeket. Minden hívő, aki valaha élt, figyeli, hogy hogyan éled meg a hitedet.

Szurkolnak neked. Amikor félsz, akkor azért szorítanak, hogy legyen elég bátorságod. Amikor fel akarnád adni, akkor arra biztatnak, hogy folytasd. Amikor jelentéktelennek, elfeledettnek érzed magad, akkor is ott vannak veled.

Mindenkinek van olyan időszaka, amikor úgy érzi, hogy senki sem hisz benne, vagy soha nem tarthat szünetet, vagy soha semmi sem sikerül. Amikor te is így érzel, emlékezz arra, hogy nem vagy egyedül. A te mennyei szurkolótáborod hiszi, hogy óriási dolgokat tudsz véghez vinni Isten segítségével!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen dolgokat tudnál véghez vinni, ha tényleg elhinnéd azt, hogy egy hatalmas szurkolótáborod van a mennyben?
  • Isten mindent tud rólad. Ez félelmet kelt benned, vagy bátorít téged? Miért?
  • Mit gondolsz, kik azok a hűséges emberek az életedből, akik már eltávoztak előtted, és talán együtt szurkolnak neked a mennyben?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.06.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása