Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Vitáink valódi oka

2019. július 31. 03:00 - Besther

d72b131bad68bc518c3365c96eac3e5b.png„Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!” (Fil 2,4–5).

Amikor konfliktus megoldási szándékkal találkozol valakivel, először be kell ismerned, hogy te is részese vagy a problémának, azután meg kell hallgatnod a másik fájdalmát és nézőpontját.

Sokszor úgy gondoljuk, valamilyen elgondolásról vitatkozunk, pedig igazából érzelmek felett. Bármikor, ha konfliktus van, az egyik fél érzelmei megsérülnek. Valaki úgy érzi, bántották. Valaki úgy érzi, megalázták. Nem maga a vélemény az, ami a konfliktust okozza, hanem a mögötte álló érzelem. 

A sértett emberek megsértenek másokat. Minél többször sérült valaki, annál többször robban ki mindenki más ellen. Azok az emberek, akiknek nincs fájdalmuk, azok általában nem is okoznak fájdalmakat másoknak. Akik szeretettel vannak tele, szeretettel fordulnak mások felé. Azok az emberek, akik örömmel vannak tele, örömöt is adnak tovább. Akik tele vannak békével, békével vannak mások iránt. Azok viszont, akik belül fájdalommal vannak tele, fájdalmat okoznak másoknak. Robbanni fognak.

Ha kapcsolatban szeretnél lenni másokkal, akkor a szükségleteikkel, a fájdalmaikkal és az ő igényeikkel kell kezdened. Ha jó értékesítő akarsz lenni, akkor nem a termékeddel kezdesz. A vásárlóid szükségleteivel, fájdalmaival és igényeivel kezdesz. Ha jó tanár szeretnél lenni, vagy lelkész, vagy bármi más, kezdd az emberek szükségleteivel, fájdalmaival és érdekeivel!

Pál levele a filippiekhez 2. fejezetének 4–5. verse azt mondja: „Ne csak a saját érdeketeket keressétek, hanem érdeklődjetek mások iránt is! Ugyanolyan hozzáállásotok legyen, mint amilyen Krisztus Jézusnak volt!”

Gyakran olyan elfoglalt vagy, hogy megpróbálod rávenni az embereket, akikkel konfliktusod van, hogy megértsék a te álláspontodat, te pedig nem hallgatod meg az övéket? Ez esetben túlságosan elfoglal a beszéd, és nem törődsz a hallgatással, így egyre inkább eltávolodsz a másik féltől.

Ilyenkor tudatosan meg kell változtatnod a nézőpontodat! A saját szükségleteid helyett a másik szükségeire kell koncentrálnod! A konfliktus helyreállítása azzal a móddal kezdődik, ahogy a helyzetre tekintesz. A Fil 2,4-ben szereplő keres szó görögül szkopeó. Ebből ered a mikroszkóp és a teleszkóp szavunk.

A szkopeó azt jelenti, hogy összpontosít. A következő vers pedig azt mondja, hogy a hozzáállásodnak ugyanolyannak kellene lennie, mint amilyen Krisztus Jézusé. Úgy hasonlíthatsz egyre inkább Jézusra, ha a magad fájdalma helyett inkább a másikéra összpontosítasz. 

Egy régi közmondás azt mondja: „Törekedj előbb a megértésre, mielőtt magad megértetésére törekednél!” Mikor más szükségeire koncentrálsz, és nem a sajátjaidra, akkor leszel képes jobban megérteni a helyzetet, és előbbre tudsz lépni a konfliktusod megoldásában.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Jézus hogyan mutatott példát arra, hogy mások érdekeit hogyan keressük?
  • Milyen módon mutathatod ki, hogy törődsz mások szükségeivel?
  • Hogyan kell felkészítened magad, mielőtt belekezdesz egy konfliktus megoldásába? Hogyan leszel kész arra, hogy a másikat meghallgasd, és rá összpontosíts?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.24.)

Szólj hozzá!

Kezd a konfliktus megoldását azzal, ami a te hibád!

2019. július 30. 03:00 - FAmelita

„Miért veszed észre a kis porszemet a barátod szemében, de nem veszed észre a nagy darab fát a saját magad szemében? [...] Te álszent! Először vedd ki a fát a saját magad szeméből! Akkor világosan fogsz látni, hogy kivedd a porszemet a barátod szeméből” (Mt 7,3.5 NCV fordítás).

dh_20190723.jpgAz egyik legfontosabb készség az életben, amit el kell sajátítanod, a konfliktusmegoldás. Ha ezt nem tanulod meg, akkor az életed nagy részét nyomorultan fogod eltölteni, mivel tökéletlen emberek vagyunk, és életük majdnem minden napján vannak konfliktusaink.

Ha meg akarsz oldani egy konfliktust, neked kell megtenned az első lépést! Ez azt jelenti, hogy kérned kell Isten segítségét, mert bátorságot igényel az, hogy megközelíts valakit, akivel éppen konfliktusod van, elmond neki, hogy szeretnél vele leülni, és megoldani a helyzetet.

Ekkor ne azzal kezdd, hogy mit rontott el a másik! Ne vádaskodással kezdd, és ne azokkal a dolgokkal, amikkel megbántott! Kezd azzal, ami a te hibád!

Lehet, hogy a konfliktus 99,99%-a a másik hibájából fakad, de mindig találhatsz valamit, amit beismerhetsz. Lehet, hogy ez egy rossz reakció volt, akkor is, ha az védekezés közben jött. Lehet, hogy ez a hozzáállásod volt. Lehet, hogy az, ahogy elmentél.

Vannak az életedben olyan gyengeségek, melyeket mások világosan látnak, te azonban sosem láttad: ezek a vakfoltjaid. Vannak gyengeségeid, amelyekről fogalmad sincs. Ezért kell a konfliktus megoldásba alázatos szívvel menned, és a saját hibáiddal kezdeni.

Jézus azt mondta: „Miért veszed észre a kis porszemet a barátod szemében, de nem veszed észre a nagy darab fát a saját magad szemében? [...] Te álszent! Először vedd ki a fát a saját magad szeméből! Akkor világosan fogsz látni, hogy kivedd a porszemet a barátod szeméből” (Mt 7,3.5 NCV fordítás).

Azt mondja, először neked kell beismerned a magad részét a konfliktusban. Mi az a fadarab a szemedben, ami megakadályozza, hogy világosan lásd a helyzetet? Ne a másik személlyel kezdd! Ne az összes sérelmeddel, amivel megbántottak, amíg előbb meg nem vallod a magad részét a konfliktusban.

Konfliktust okoztál az érzéketlenségeddel? Vagy túlzottan érzékeny voltál? Nem mutattál könyörületet az iránt, aki megbántott? Túlságosan követelőző voltál? Mik a vakfoltjaid? Ha egyszer felismered, és beismered ezeket, akkor készen leszel a konfliktus megoldás következő lépésére.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi akadályoz abban, hogy világosan lássuk a saját bűneinket?
  • Mit gondolsz, hogyan hat a másik emberre, amikor a konfliktus megoldását inkább beismeréssel kezded, mint vádaskodással?
  • Hogyan fogsz előbbre jutni az életedben egy konfliktus megoldásával? Hogyan fogod megtenni az első lépést?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.23.)

Szólj hozzá!

Hat mód, ahogy a feddhetetlenségeden dolgozhatsz

2019. július 29. 03:00 - FodorImi

„Elutasítjuk az álarcok viselését, játszmák játszását. Nem manőverezünk, és nem manipulálunk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten Igéjét a saját kedvünk szerint. Inkább mindent nyíltan teszünk és mondunk” (2Kor 4,2 The Message fordítás).

dh_20190722.jpg

A feddhetetlenség megköveteli, hogy életünk minden területét azonos intenzitással kezeljük. Ugyanolyan elkötelezettnek kell lenned a kiválóság iránt a házasságodban, mint a munkádban. Ugyanolyan elkötelezettnek kell lenned a kiválóság iránt a szolgálatban, mint a gyermeknevelésben.

Hadd mutassak neked hat módot, hogyan dolgozhatsz azon, hogy feddhetetlen emberré válj!

1. Tartsd meg az ígéreteidet!

A feddhetetlen emberek megtartják a szavukat. Ha azt mondják, hogy meg fogják tenni, akkor meg is teszik. Ha azt mondják, hogy ott lesznek, akkor megjelennek. A Biblia azt mondja A példabeszédek könyve 25. fejezetének 14. versében: „Mint a fellegek és szelek, melyek nem hoznak esőt, olyanok az emberek, akik nem teljesítik az ígéretüket” (GNT fordítás).

2. Fizesd ki a számláidat!

Lehet, hogy ezt nem tartod nagy dolognak, pedig az. Több pénzt költesz, mint amennyit keresel? Ez a feddhetetlenség hiánya. Adósságba vered magad olyan dolgokért, amit nem tudsz megfizetni? Ez a feddhetetlenség hiánya. A zsoltárok könyve 37. fejezetének 21. verse azt mondja: „Kölcsön kér a gonosz, és soha nem adja meg” (GNT fordítás).

3. Utasítsd el a pletykát!

Isten keresi a feddhetetlen férfiakat és nőket, akik tudják, hogyan őrizzék meg a titkot, és ne tegyék közzé a közösségi oldalakon. Akik nem beszélnek az emberekről a hátuk mögött. Sőt meg sem hallgatják az ilyen beszédeket, mert: „a pletykásra nem lehet titkot bízni, de aki feddhetetlen, az megtartja a bizalmas közlést” (Péld 11,13 The Message fordítás).

4. Add meg hűségesen a tizedet!

Ahova legelsőként teszed a pénzed, az a legfontosabb neked. Malakiás próféta könyve 3. fejezetének a 8. és a 10. verse ezt mondja: „Vajon helyes, ha az ember becsapja az Istent? Természetesen nem, ti mégis be akartok csapni engem. »Hogyan?« – kérdezitek. A tizeddel és a felajánlásokkal. […] Hozzátok be a teljes tizedet a Templomba! […] Tegyetek próbára engem, és meg fogjátok látni, hogy kinyitom a menny csatornáit, és bőségesen árasztok rátok mindenfajta jó dolgot” (GNT fordítás).

5. A munkádban add mindig a legjobbat!

A Biblia azt mondja: „Készségesen dolgozzatok, bármit tesztek, mintha az Úrnak dolgoznátok, nem embereknek” (Kol 3,23 NLT fordítás). Ha hívő vagy, az igazi főnököd Isten, aki akkor is látja a munkádat, ha senki más nem.

6. Mindig add a valódi önmagad másoknak!

A feddhetetlen ember nem viselkedik így a gyülekezetben, úgy a munkahelyen, amúgy meg a golf tanfolyamon. „Elutasítjuk az álarcok viselését, játszmák játszását. Nem manőverezünk, és nem manipulálunk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten Igéjét a saját kedvünk szerint. Inkább mindent nyíltan teszünk és mondunk” (2Kor 4,2 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tarthatod távol magad a pletyka meghallgatásától vagy támogatásától?
  • Milyen ígéreteket nem tartottál meg, amit a feddhetetlenséged miatt meg kellene tenned?
  • Hogyan változtatnád meg a cselekedeteidet, munkavégzésedet, ha Isten ülne a főnököd irodájában, és figyelné a munkádat?

 

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.22.)

Szólj hozzá!

Első lépés a tisztesség felé

2019. július 28. 03:00 - Erika1832

„Ha Istenhez imádkozol, és a Mindenhatóhoz könyörögsz, ha tiszta vagy és tisztességesen élsz, ő biztosan fel fog emelni téged, és helyreállítja boldog otthonod. Bár kevéssel kezdted, sokkal fogod bevégezni.” (Jób 8,5‒7 NLT fordítás)

2019_07_27_11_50_50.jpg

Lehet, hogy kellemetlen számodra, hogy a tisztességről olvasod a tanítást, mert eszedbe jut az összes bukásod, az összes elszalasztott lehetőség, amikor tisztességesnek kellett volna lenned, de mégsem voltál az, valamint életed összes erkölcsi botlása. Ilyen listát mindannyian össze tudnánk állítani a hibáinkból.

Szent Ágoston azt mondta, hogy a rossz cselekedetek beismerése a jó cselekedetek kezdete.

Ha komolyan gondolod, hogy tisztességes emberré szeretnél válni, az első lépés ehhez, hogy elismered, hogy eddig nem voltál az. Beismered, hogy nem mindig tartottad be azt, amit megígértél. Gyakran pletykálkodtál másokról, és ezt élvezettel tetted. Néhányszor hanyag voltál a munkádban. Úgy csináltál, mintha olyan valaki lennél, aki egyáltalán nem vagy. Csak ismerd be mindezt Istennek!

Sokan felosztják az életüket, és úgy gondolják, hogy tisztességesen élhetnek, amíg az életük egyik területén jelentkező bűnt elrejtik, és az nincs hatással az életük többi részére. Ezt a jelenséget hívom én Titanic mítosznak. A Titanicról is azt gondolták, hogy elsüllyeszthetetlen, mivel ez volt az első olyan hajó, ahol a hajótestet különböző részekre osztották fel, és a részeket elválasztották egymástól. Elméletileg úgy gondolták, ha a hajó egy bizonyos részét el is önti a víz, akkor azt lezárják, így nem fog elsüllyedni.

De emberek! Amikor az életünkről van szó, akkor egy lyuk a hajón, az egy lyuk a hajón, és végül az egész el fog süllyedni. Amiről azt gondolod, hogy ez egy olyan kicsi dolog, amit kézben tudsz tartani, végül romba fog dönteni. És ez a körülötted lévő emberekre is ki fog hatni, mert bár a bűn a sajátod, soha nem magánügy.

Egyikünk sem tökéletes, de Isten ezt nem is várja el tőled. Azt viszont igen, hogy tisztességes légy, és ehhez a kiindulási pont az legyen, hogy beismered bűneidet függetlenül attól, hogy milyen hosszú a lista.

Istent jobban érdekli a szíved, mint a bűneid. Soha nem leszel tökéletes. Soha nem leszel bűntelen. De vétkezhetsz kevesebbet.

Ez a tisztesség választása.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Az életed melyik területét választottad el a családodtól, vagy rejted el előlük? Ez milyen hatással van rád szellemileg, érzelmileg és testileg?
  • Miért szeretné Isten, hogy bevalld a bűneidet, amikor már úgyis tud róluk?
  • A bűneid milyen hatással lehetnek másokra, még ha nem is tudnak róla?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.21.)

Szólj hozzá!

Csak egyetlen módja van, hogy tiszta és hiteles maradj

2019. július 27. 03:00 - csmsdvd

„Hogyan maradhat meg egy fiatal a tisztaság ösvényén? Úgy, hogy a te Igéd szerint él.” (Zsolt 119,9 NIV fordítás)

Hogy tudsz hiteles_valasz.jpgtiszta és hiteles maradni olyan időkben, amikor a külső és a kinézet szinte mindennél fontosabb? Amikor olyan sokan másnak mutatják magukat, mint akik valójában? Ezek az emberek nem hitelesek. Csak a látszat és a felszín érdekli őket. Félrevezetnek másokat, és nem tartják be ígéreteiket.

Hogyan maradhatsz mégis hiteles és tiszta?

Csak egyféleképpen. Jobban kell törődnöd azzal, mit fogad el Isten, és kevésbé azzal, mit fogadnak el az emberek. Ez az egyetlen módja annak, hogy becsületes, feddhetetlen és tiszta maradj. Ha azzal törődsz, amit Isten gondol, akkor a helyes úton jársz. Viszont, ha inkább azzal törődsz, amit az emberek gondolnak, akkor gyakran tévúton fogsz járni.

A zsoltárok könyve 119. fejezetének 9. verse ezt írja: „Hogyan maradhat meg egy fiatal a tisztaság ösvényén? Úgy, hogy a te Igéd szerint él.” (NIV fordítás).

Csak úgy tudhatjuk meg, hogy Isten mit tart helyesnek és jónak, ha olvassuk a Bibliát. Állandó kapcsolatban kell maradnod Isten Igéjével! Ha ezt nem teszed, nem lesz erőd, sem kitartásod ahhoz, hogy becsületesen és tisztán élj.

Amikor a nap során nem tudok időt tölteni Isten Igéjével, és amikor kimarad néhány nap, azt veszem észre – és persze mások is észreveszik –, hogy barátságtalan és mogorva leszek. Ha nem lenne kapcsolatom Istennel az Igéjén keresztül, akkor nem lenne meg a szellemi erőm ahhoz, hogy Isten Igéjét világosan magyarázzam. Nem lenne erőm, hogy hitelesen és becsületesen éljek.

A hiteles, becsületes és tiszta élethez azonban szellemi erő kell, mert gyakran nem népszerű, ha azt teszed, ami helyes. El fogsz fáradni, ha mindig a helyeset teszed, ha őszinte és igaz szándékú vagy. Ezért szükséges, hogy legyenek tartalékaid, és képes legyél a megújulásra.

Ezt úgy tudod megtenni, ha olvasod és tanulmányozod a Bibliát, Isten Igéjét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ad neked erőt az, hogy Isten Igéjét olvasod?
  • Mit tapasztaltál, miért jó, ha kívülről tudsz igeszakaszokat?
  • Istennek milyen kijelentései és ígéretei bátorítanak, amikor egy helyes, de nem népszerű döntést kell hoznod?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2019.07.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása