Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szükséged van az egyházi család támogatására

2019. augusztus 31. 03:00 - Ivanyina Krisztina

„Azt akarom, hogy segítsünk egymásnak a hitünkkel. A hitetek segíteni fog nekem, az enyém pedig segíteni fog nektek” (Róm 1,12 NCV fordítás).

download_2.jpg


Ha Krisztus családjának, azaz az egyháznak része vagy, akkor nem egyedül kell keresztülmenned az élet hullámvölgyein.

Az épület az egyház egyik legfontosabb jelképe a Bibliában. Az épületben az összes kapcsolódó rész együtt tartja egymást. Támogatást nyújtanak.

Lesznek olyan időszakok az életben, amikor emberekre lesz szükséged, hogy összetartsanak. Ha azokban az időkben nem tartozol Isten családjába, szét fogsz esni.

A Biblia azt mondja Krisztusról: „akiben az egész épület egybeilleszkedik, és szent templommá növekszik az Úrban, és akiben ti is együtt épültök Isten hajlékává a Lélek által" (Ef 2,21–22).

Mi együtt alkotjuk Isten templomát, az épületet. A leválasztott keretnek nincs támasztéka, sem stabilitása. Szükséged van erre a stabilitásra. Isten nem úgy gondolta, hogy elszigetelve éld le az életedet.

Szeretek legózni az unokáimmal. Csupán egyetlen célja van a legónak: arra tervezték, hogy összekapcsolódjanak. Amikor összeilleszted a legó darabjait, mindenféle nagyszerű dolgot építhetsz. De ha soha nem illeszted össze a darabokat, akkor csak egy rakás műanyag: értéktelenek.

Te Isten legója vagy. Kapcsolódásra terveztek. Isten arra teremtett, hogy az ő épületében legyél, ahol egymáshoz kapcsolódunk.

A Biblia azt mondja: „Azt akarom, hogy segítsünk egymásnak a hitünkkel. A hitetek segíteni fog nekem, az enyém pedig segíteni fog nektek” (Róm 1,12 NCV fordítás).

Miért számít ez?

Mivel a mai társadalmunkban az első számú járvány a magány. Emberek ezreivel beszélek. Rengeteg magányos embert látok ebben a világban. Egyedül érzik magukat és elszigetelődve.

Szükségünk van az egyházra. Szükségünk van olyan emberekre, akik szeretni és támogatni fognak bennünket attól függetlenül, hogy min megyünk keresztül.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez: 

  • Hogyan lehetnek támogatóid az emberek az egyházon belül?
  • Miért nehéz néha az egyházi családod támogatásától függeni? Sértett már valaha, hogy keresztény testvérek támogatásától függtél?
  • Hogyan tudsz jobban támogatni más keresztyéneket ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.24.)

Szólj hozzá!

A tartós identitásod Isten családjából származik

2019. augusztus 30. 03:00 - ReveSz

„Isten saját családjának tagjai vagytok... és Isten háztartásához tartoztok minden más kereszténnyel” (Ef 2,19 TLB fordítás).

fares-hamouche-xe9vkcd7_5g-unsplash.jpg

A mi identitásunk nagy része a kapcsolatainkon alapul.

Unoka vagyok. Fiú vagyok. Férj vagyok. Nagypapa vagyok. Csapattag vagyok. Egy kis csoport tagja vagyok. Lelkész vagyok. Alkalmazott vagyok. Én mindez vagyok. Ezek a kapcsolatok segítenek meghatározni, hogy ki vagyok.

Tudjuk, hogy kik vagyunk a másokkal való kapcsolatunkban. Azok az emberek, akik keresztül mentek a váláson, vagy elvesztették házastársukat, ismerik ezt. Amikor az a kapcsolat véget ér, sok ember számára nehézséget jelent meghatározni, hogy kik ők. Vagy ha az identitásukhoz kötődő munkából elbocsátották őket, akkor igazán nehéz lehet tisztába jönniük az azonosságukkal.

Ezért szeretné Isten, hogy egy olyan kapcsolatból közelítsük meg identitásunkat, ami soha nem ér véget: az ő családjával való kapcsolatunkból.

A Biblia mondja: „Isten saját családjának tagjai vagytok... és Isten háztartásához tartoztok minden más kereszténnyel” (Ef 2,19 TLB fordítás).

Nem számít milyen családhoz tartoztál a múltban. A te identitásod nem ebből származik. A te identitásod Isten népével való kapcsolatodból származik. 

Valójában, a te fizikai családod csak egy csatorna ahhoz, hogy eljuss Isten családjához. Isten a szüleidet használta – akár jó, akár rossz szülők voltak –, hogy világra hozzanak. Valódi célja azonban nem az volt, hogy megtartson téged abban a családban, hanem hogy az ő családjába tegyen. 

A lelki családod valójában fontosabb mint a fizikai családod. A fizikai családod nem tart örökké. Az emberek felnőnek. Elmennek. Elválnak. Meghalnak.

A te lelki családod viszont örökké tart. 

Ha erre épül az identitásod, az megmarad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Eszedbe jut olyan időszak az életedből, mikor egy kapcsolat elvesztése hatással volt az identitásodra? Milyen volt ez számodra?
  • Milyen módon fekteted az életed olyan dolgokba, amik igazán számítanak, olyan dolgokba, amik örökké tartanak?
  • Hogyan értheted meg jobban identitásod az Isten családjával fennálló kapcsolatodon keresztül?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.23.)

Szólj hozzá!

Isten elhívott, hogy az egyházhoz tartozz

2019. augusztus 29. 03:00 - Besther

„Így most ti... nem vagytok látogatók, sem idegenek. Polgárok vagytok Isten szent embereivel együtt. Isten családjába tartoztok” (Ef 2,19 ICB fordítás).

Isten nem csak cselekvésre hívott el, hanem hogy tartozz valahová.cross-2028079_960_720.png

A Biblia azt mondja: „Isten az egyetlen, aki mindent teremtett, és minden az ő dicsőségéért van. Sok gyermeket akart, hogy megossza dicsőségét” (Zsid 2,10 NCV fordítás).

Isten nem akarta, hogy gyermekei árvák legyenek. Családba helyezte őket, Isten családját pedig egyháznak hívják. Elhívott, hogy az egyházhoz tartozz.

A Biblia azt mondja: „Így most ti... nem vagytok látogatók, sem idegenek. Polgárok vagytok Isten szent embereivel együtt. Isten családjába tartoztok” (Ef 2,19 ICB fordítás).

A Bibliában szereplő egyház szó görögül ekklésziá. Ez a káleó szóból ered, ami azt jelenti: hív. Az ekklésziá szó szerint olyan emberek csoportját jelenti, akiket Isten elhívott.

Tudod, hogy ez mit jelent? Az egyház nem egy esemény. Nem egy épület. Nem olyasmi ahová mész. Az egyház az, ahová tartozol. Ez egy kapcsolat. Isten elhívott, hogy része légy egy családnak, melyben mindenkit Isten hívott el. 

Az egyház nem teher, előírás vagy követelmény, hanem egy család. Csak akkor fogod megismerni Istent és célját az életedre nézve, ha közösségben vagy Isten családjával.

Az egyházhoz tartozás az életed egyik legnagyobb áldása és a bátorítás forrása lesz.

Ezt nem hagyhatod ki!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan könnyű összetéveszteni az egyházat egy eseménnyel vagy egy épülettel? Hogyan emlékeztetheted magad az egyház valódi természetére?
  • Milyen szerepet játszik életedben az egyház? Milyen érzéseket tapasztalsz, amikor elmondják rólad, hogy az egyházhoz tartozol?
  • Hogyan tudod teljes mértékben elkötelezni magad a gyülekezeted családjával?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.22.)

Szólj hozzá!

Ne aggódj, dicsőíts!

2019. augusztus 28. 03:00 - daniella_89

„Ne aggódjatok tehát ezek felől a dolgok felől, azt mondva: »Mit fogunk enni? Mit fogunk inni? Mit fogunk viselni?« Ezek a dolgok uralják a hitetlenek gondolatait, de a ti mennyei Atyátok már tudja, mi mindenre van szükségetek. Keressétek mindenek előtt Isten királyságát, éljetek igazságosan, és ő megad nektek mindent, amire szükségetek van. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd elhozza a maga aggodalmait. A mai nap baja elég mára” (Mt 6,31–34 NLT fordítás).

air-turbulence.jpg


Honnan tudhatod, hogy nem tapasztalod meg Isten szeretetét?

Onnan, hogy aggódsz.

Nem imádhatod Istent és aggódhatsz egyszerre. Minden alkalommal, amikor aggódsz, elfelejted, hogy Isten mennyire szeret téged. Aggódni olyan, mint ateistának lenni. Úgy teszel, mintha árva lennél, és nem Isten gyermeke.

Jézus ezt mondta: „Ne aggódjatok tehát ezek felől a dolgok felől azt mondva: »Mit fogunk enni? Mit fogunk inni? Mit fogunk viselni?« Ezek a dolgok uralják a hitetlenek gondolatait, de a ti mennyei Atyátok már tudja, mi mindenre van szükségetek. Keressétek mindenek előtt Isten királyságát, éljetek igazságosan, és ő megad nektek mindent, amire szükségetek van. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd elhozza a maga aggodalmait. A mai nap baja elég mára” (Mt 6,31–34 NLT fordítás).

Jézus elmondja nekünk, hogy van egy igazság, ami sokkal fontosabb mindennél, amiért aggódunk: Van egy mennyei Atyánk, aki megalkotott minket, szeret minket, a legjobbat akarja nekünk, és vigyáz ránk. A mi javunkért munkálkodik, és több száz ígéretet adott nekünk az ő hűségéről.

Az aggódás azt a látszatot kelti, mintha erről semmit sem tudnál.

A fiam, Josh nem szeret repülni, amikor turbulencia van. Néhány éve repülőn ült, amikor a gép folyamatosan rázkódott a légörvényektől. Később ezt mondta nekem: „El kellett döntenem, hogy aggódok, vagy dicsőítek. Így aggódás helyett inkább betettem a fülhallgatót, és egy csomó dicsőítő dalt hallgattam.”

Az életed további részében vagy aggódni fogsz, vagy dicsőíteni. Vagy pánikba esel, vagy imádkozol. Vagy a problémáidra nézel, vagy Istenre.

Melyiket választod?

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok, amikre az aggódás az azonnali reakciód?
  • Milyen hatással volt az életedre az aggódás? Hogyan akadályozott abban, hogy teljes mértékben bízz Istenben, és kövesd őt?
  • Mit tehetsz azért, hogy emlékeztesd magad arra, hogy az imádást válaszd az aggódás helyett?

+(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.21.)

Szólj hozzá!

A legnagyobb álmod még valóra válhat

2019. augusztus 27. 03:00 - Krnl

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár” (1Jn 4,18 RÚF).

20190827_300x300.jpg
Sokkal többre vagy képes, mint gondolod. Csak szükséged van valakire, aki hisz benned.

Jó hírem van számodra: valaki már hisz benned.

Amikor valaki feltétel nélkül hisz benned, ahogy Isten teszi, az felszabadít arra, hogy nagy kockázatokat vállalj. Bizonyára vannak valóra nem váltott álmaid, és mindig is halálosan féltél attól, hogy megpróbáld megvalósítani azokat. Valóra nem vált álmokkal fogsz meghalni, hacsak nem hagyod, hogy ez az igazság valóban beléd vésődjön: Isten feltétel nélkül szeret téged.

Nem számít, hogy ki vagy, nem számít, hogy mi van a múltadban, Isten sokkal jobban hisz benned, mint amennyire te hiszel magadban. Ez azt jelenti, hogy nem szabad, hogy a félelem többé megállítson téged.

A Biblia ezt mondja: „A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár” (1Jn 4,18 RÚF).

Azt gondolod, elszúrtad? Kész vagy bedobni a törölközőt az álmaidat illetően? Isten szeretete viszont azt mondja, ne félj még egyszer megpróbálni.

Amikor hetedikes voltam, a családom Észak-Kaliforniában élt, a cédrusfenyők hazájában. Technika órán mindenkinek kellett valamit készítenie, és én egy fenyőasztalt akartam csinálni a szüleimnek. Sajnos a művészi képességeim és a kézügyességem egyenlő a nullával. Már hat hónapja dolgoztam az asztalon a fészerünkben, de még mindig nagyon messze volt attól, hogy valami asztal formája legyen.

Egy nap apukám meghallotta, hogy sírok a fészerben az asztalom felett. Elmondtam neki, hogy sehogy sem akar sikerülni. Bármennyire is akarom, hogy szép legyen, szörnyen néz ki.

Sohasem fogom elfelejteni, amit apukám mondott akkor: „Fiam, semmi baj. Kezdjük újra, és ezúttal segítek neked.”

Apukám ácsmester volt. Tudtam, ha ő azt mondja, hogy segít, akkor sikerülni fog. A mennyei Atyád ugyanezt mondja ma neked.

Lehet, hogy elrontottad, és lehet, hogy úgy érzed, hogy az álmod már meghalt. Isten azonban ezt mondja ma neked: „Semmi baj. Kezdjük újra, és ezúttal segítek neked.”

Amikor pedig Isten azt mondja, hogy segíteni fog, akkor bármit meg tudsz tenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az, hogy valaki hitt benned, hogyan segített neked megtenni valami olyat, amiről nem gondoltad volna, hogy képes vagy?
  • Az a felismerés, hogy Isten szeret téged, és hisz benned, hogyan hat ki arra, ahogy az ő hívását követed az életedben?
  • Ha már feladtál egy álmot, hogyan kérheted meg Istent, hogy segítsen neked azt megvalósítani?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.08.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása