Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem engedheted meg magadnak, hogy ne fizess tizedet

2019. szeptember 24. 03:00 - I. K.

 „Tiszteld az URat vagyonoddal, egész jövedelmed legjavával!” (Péld 3,9 NLT fordítás)

Related image

A Biblia azt mondja: „Tiszteld az URat vagyonoddal, egész jövedelmed legjavával!” (Péld 3,9 NLT fordítás). Ez a tized elve. Ez az elv azt mondja, hogy minden egyes alkalommal, amikor 100 forintot keresel, az első 10 Istennek jár vissza.

Amikor tizedet fizetünk, dicsőítjük Istent. Visszaadunk Istennek. Azt mondjuk: „Itt van egy kis része az áldásomnak. Te jóval többet érdemelsz, és mindenem, amim van, tőled van.“ Isten azt akarja, hogy felismerd, hogy minden jó dolog, amid van, ajándék őtőle. Azt akarja, hogy őt tedd az első helyre az életedben. Így megtanulhatod, hogyan légy adakozó, és utána láthatod majd, mit tesz ő a te életedben és a körülötted élők életében.

Talán azt gondolod, hogy nem engedheted meg magadnak az adakozást. Vagy azt, hogy túl sok az, hogy a bevételed 10%-át odaadd. De az igazság az, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy ezt ne tedd meg.

Létezik egy egyetemes törvény, amelyet a vetés és aratás törvényének neveznek. Ha kritikát vetek, kritikát fogok aratni. Ha adakozást vetek, vissza fog térni hozzám, és nagylelkűséget fogok aratni.

Minden földműves jól tudja ezt. Ha egy gazdálkodónak négy zsák vetőmagja van a pajtában, és látja az üres vetőföldjét, nem panaszkodik, hogy „Jaj, nincs termés!”, és nem mondja, hogy „Bárcsak lenne egy kis termés!”, hanem  kimegy a termőföldre, és elkezd magokat vetni. Ha szükséged van valamire, kezdj el vetni!

Nem tűnik logikusnak, hogy amikor szükségben vagyok, akkor adnom kellene. Ezért van szükség hitre. Isten azt mondja: „Az én utaim nem a ti utaitok. De bízhattok az én utaimban.”

Miért alakította Isten ezt ilyen módon? Mert Isten adakozó. Ő a legadakozóbb a világegyetemben, és azt akarja, hogy megtanuljunk hozzá hasonlónak lenni.

Azért vagy itt, hogy minél inkább hasonlóvá válj Krisztushoz. Kövesd Isten példáját az adakozásban, és ő olyanná formálja majd a jellemedet, amilyen az övé.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi a legnagyobb dolog, amit elvetettél az életedben? Milyen jó dolgokat arattál abból?
 • Ha már hűségesen fizeted a tizedet, hogyan tudnál tovább növekedni az adakozási szokásodban?
 • Ha az első számú célod Krisztushoz hasonlóvá válni, ez hogyan befolyásolja az adakozásod?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.17.)

Szólj hozzá!

Amikor túlterhelt vagy, állj szilárdan!

2019. szeptember 23. 03:00 - ReveSz

„Bízz az ÚRban, a te Istenedben, és állni fogsz a földeden. Hidd el azt, amit a prófétái mondanak neked, és sikeres leszel” (2Krón 20,20 GNT fordítás).

felix-meynet-eb-miyrzspe-unsplash.jpg
Mikor a problémáidra koncentrálsz ahelyett, hogy Istenben bíznál, akkor ki fogsz merülni. El fogsz bukni, hiszen Isten nem úgy alkotott meg, hogy a csatáidat egyedül vívd meg. Nincs meg ahhoz az erőd, hogy minden problémát a saját erőddel harcolj meg. Isten erejére van szükséged.

Nem tudsz egyszerre a problémáidra és Istenre is koncentrálni. Arra nézz, hogy ki Isten, és mit ígért, hogy tesz érted.

Az élet tele van olyan dolgokkal, amelyek megpróbálnak, kifárasztanak és lenyomnak. Amikor kifáradsz, akkor kell azt mondani Istennek: „Sajnálom, de nem bírok ezzel a helyzettel, pedig én mindent megpróbáltam. Neked kell átadnom, mert ez meghaladja az erőmet.”

És mit kell tenned, amikor túlterhelt vagy? Állj szilárdan!

Szilárdan állni annyi tesz, mint csendesen bízni Isten jellemében. Sikerrel jársz, amikor bízol abban, amit ő mond az Igéjén és a Szentlelkén keresztül. Amikor kapcsolatban vagy Istennel, soha nem kell feladnod, mert szilárdan állsz.

Amikor a nehézségek leterhelnek, megkísérthet az, hogy kitérj a terhek alól. Isten azonban nem akarja, hogy elfuss a nehéz helyzetek elől. Ő nem szeretné, ha feladnád a becsületed. Isten azt akarja, hogy bízz benne a nehézségek idején, és tanulj azokból. Ha elfutsz, kihagyod a lehetőséget, hogy Isten megtanítson valamire, és valószínűleg később újra kell tanulnod majd a leckét.

Isten elkötelezett a sikered mellett. De őrá kell nézned, és benne és az ő szavában kell bíznod, ha szilárdan akarsz állni.

„Bízz Istenben szíved mélyéből, ne próbálj mindent magad kitalálni! Hallgass Isten hangjára mindenben, amit teszel, mindenhol, ahol jársz, ő az egyedüli, aki pályán fog tartani. Ne feltételezd, hogy mindent tudsz (Péld 3,5‭–7 The Message fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mi van mostanában a fókuszod középpontjában? Esetleg ez akadályozott már abban, hogy Istenhez fordulj segítségért, amikor egy nehéz helyzettel néztél szembe?
 • Milyen az, amikor valaki bízik Isten jellemében és Igéjében?
 • Hogyan tudnád még inkább szem előtt tartani azt, hogy jobban megismerd Istent és Igéjét? Milyen szokásokat tudnál kialakítani, hogy jobban emlékezz Isten neked tett ígéreteire?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.16.)

Szólj hozzá!

Miért kellene nagylelkűnek lenned, mikor neked is alig van?

2019. szeptember 22. 03:00 - Besther

„A tanulság a következő: Használjátok fel a világi javaitokat mások javára, és hogy barátokat szerezzetek magatoknak! Így azután, amikor a földi dolgok elmúlnak, azok a barátok majd örömmel fogadnak titeket, mikor megérkeztek az örök hazába. [...] Ha a világi vagyonnal és a pénzzel nem gazdálkodtok hűségesen, akkor ki bízna rátok mennyei kincseket? [...] Nem szolgálhatjátok egyszerre Istent és a pénzt” (Lk 16,9.11.13 NLT fordítás). 

donations-1041971_960_720.jpg

Könnyű úgy időt, energiát vagy pénzt adni, hogy bőven van belőle. A nagylelkűség igazi próbája az, ha úgy adsz, hogy neked sincs felesleged. Tényleg odaadod azt a keveset, amid van, valaki másnak, hogy segíts neki? Ha igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten nagylelkűség-próbáján.

Miért teszi próbára Isten a bőkezűségedet? Mert az ő képére teremtett, ezért ha Jézusra akarsz hasonlítani, akkor meg kell tanulnod, hogyan légy adakozó és nagylelkű. Ha nem tanulod meg, akkor sosem válsz éretté, és nem kapod meg az Úr áldásait az életedre.

Mi van akkor, ha te sem állsz jól anyagilag, és a dolgok nem mennek túl jól? Nincs munkád vagy nincs pénzed, és úgy érzed, hogy se időd, se energiád. Hogyan lehetnél bőkezű, amikor neked is csak alig van?

Jó példa erre Pál apostol vallomása a macedóniai gyülekezetekről: „Bár sok problémán és nehéz időkön mentek keresztül, nagy szegénységük hatalmas örömmel párosult, ami azt eredményezte, hogy másoknak is adtak bőségesen” (2Kor 8,2 TLB fordítás). Az öröm és a bőkezűség mindig együtt jár.

Az, hogy miként bánsz a pénzzel, nagy próbája annak, hogy mennyire bízol Istenben, ugyanis megmutatja, hogy mi fontos számodra az életben.

Itt van négy dolog, amit ha észben tartasz, segíthet abban, hogy örülj akkor is, ha bőségben élsz, és akkor is, ha nem.

Ha elfogadod Isten látását és tervét, akkor ő gondoskodik rólad. Amikor azt mondod, „Istenem, azt fogom tenni, amit te szeretnél, függetlenül attól, hogy van-e pénzem vagy más forrásom erre”, akkor Isten biztosítani fog mindent, amire szükséged van hozzá.

Amikor azt teszed, amit Isten kér, akkor ő megteszi azt is, amire te képtelen vagy. Add Istennek azt, amid van, még ha csak kevés is, és ő megsokszorozza azt. Ez történt akkor is, amikor egy fiú öt kenyeret és két halat vitt Jézusnak, mégis csodálatos módon emberek ezrei ehettek.

Amikor szükséged van valamire, előbb el kell vetned egy magot. Ha valamiből többre van szükséged, akkor először adj abból másnak. Ahhoz, hogy aratni tudj, előbb magot kell vetned.

Vetés és aratás között mindig eltelik valamennyi idő. Nem lehet azonnal aratni. Várni kell valamennyi időt, és türelmesnek kell lenni. 

Amikor nagylelkű vagy, bízhatsz Istenben, hogy megadja mindazt, amire szükséged van. És amikor másoknak adsz, akkor segítesz nekik meglátni, hogy Isten róluk is gondoskodni akar.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

 • Mire van szükséged? Hogyan tudsz elültetni egy magot még ma ezen a területen, hogy később Isten áldását learathasd?
 • Gondolj egy olyan időszakra, amikor Isten megmutatta neked a befektetéseid gyümölcsét! Mit tanultál és hogyan növekedtél lelkileg, amíg vártál a betakarításra?
 • Miért kellene a keresztényeknek a nagylelkűségükről ismertté válni?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.15.)

Szólj hozzá!

A hűséges emberek megosztják a hitüket

2019. szeptember 21. 03:00 - daniella_89

„És íme, vittek hozzá egy bénát, aki ágyban feküdt. Amikor Jézus látta hitüket, így szólt a bénához: Bízzál, fiam, megbocsáttattak bűneid” (Mt 9,2).

talking_politics.jpg

Ha kegyelem által elfogadtad Isten üdvözítő ajándékát, a legjobb ajándékot vetted át, amit valaha bárkinek is felajánlottak. De megosztottad másokkal is ezt az ajándékot mióta keresztény vagy?

A hűséges emberek megosztják a hitüket. A mai igevers Máté evangéliumának 9. fejezetéből való, egy beteg és béna emberről szól. A barátai azt akarták, hogy társuk gyógyuljon meg, ezért elvitték őt Jézushoz úgy, hogy leeresztették a beteg ágyát annak a háznak a tetőnyílásán keresztül, ahol Jézus volt.

Figyeld meg, hogy a Máté 9, 2 ezt mondja: „Amikor Jézus látta hitüket”. Nem a béna ember hite volt az, ami a gyógyuláshoz vezetett, hanem a barátaié. Mikor Jézus látta, hogy ez a négy barát törődik annyira béna társukkal, hogy hozzá vigyék, Jézus így szólt: „Ezeknek a férfiaknak nagy a hitük. Ők nem csak kérnek, hanem arra számítanak, hogy meggyógyítom a barátjukat”, és így is tett.

Neked is vannak barátaid, akik bénultak, és nem tudnak Jézushoz jutni. Megbénítja őket a félelem, a bűn, a kétség, a fájdalom, vagy talán a sértettség, amit a múltban valamilyen egyházközösségben elszenvedtek. Bénultak, és nem tudnak önerejükből Jézushoz eljutni.

Isten figyel téged, hogy lássa, elég hűséges leszel-e ahhoz, hogy hozzá vezesd őket. S ha igen, Isten értékelni fogja hitedet. Nemcsak a barátodat fogja meggyógyítani, téged is meg fog áldani. Ez a hit áldása.

Amíg egy egyházközösség kezét nyújtja minél több hitetlen felé, addig Isten áldást ad rájuk. Amint az egyháztagok azt mondják, hogy az ő egyházuknak már nem kell növekednie, ezzel azt is mondják, hogy nem törődnek a világgal. Ez a hozzáállás összeegyeztethetetlen Isten prioritásával.

De amíg továbbra is Jézus elé visszük bénult társunkat, addig Isten megáldja az egyházközösségeinket és az életünket is.

Akarsz ennek a része lenni?

 Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Volt-e valaki az életedben, akinek a hite szerepet játszott abban, hogy Jézushoz jöjj? Oszd meg a történeted ma valakivel bátorításul!
 • Mit jelent, hogy valakinek megvan a hit áldása?
 • Hogyan nyit a gyülekezeted vagy a kis csoportod aktívan a nem hívők felé, és hogyan osztja meg velük az evangéliumot? Ha te nem teszed ezt, hogyan kezdhetsz ma hozzá?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.14. Ford.: zsófi68, daniella_89) 

Szólj hozzá!

A mentorálás fontos a lelki növekedésben

2019. szeptember 20. 03:00 - Lilla:)

„És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

relationship.jpgMinden kereszténynek szüksége van egy Pálra és egy Timóteusra. 

A „Pál” valaki olyan, aki nálad már régebb óta keresztény, és segít oktatni, bátorítani téged. Lehet, hogy ez az ember csak egy hónappal idősebb nálad, azonban már jóval régebb óta jár az Úrral, és lelkileg már sokkal érettebb, mint te, így lehet a mentorod.

A „Timóteus” valaki olyan, aki nem olyan régóta keresztény mint te, akinek a hite építésében segíthetsz. Bátoríthatod ezt az embert, és nyomon követheted lelki növekedését az Úrban.

Tehát van egy Pál és egy Timóteus az életedben, és te is Pál és Timóteus vagy valaki más számára.

Pál a Timóteusnak írt második levelében azt mondja: „És amit tőlem hallottál sok tanú előtt, azokat add át megbízható embereknek, akik mások tanítására is alkalmasak lesznek” (2Tim 2,2).

Ebben a versben négy generációt látunk. Pál arról beszél Timóteusnak, hogy hogyan segítette a növekedésében, ami azt jelenti, hogy utat mutatott neki a lelki érettséghez. Ezután pedig Timóteusnak kell találnia valakit, akit ő is segíthet, hogy aztán az a személy is találhasson valakit, akinek ő lehet a mentora.

Ne ijedj meg a „mentorálni” szótól! Mentorálás lehet egy olyan egyszerű dolog is, mint elhívni valaki havonta egyszer reggelizni, és megkérdezni tőle: „Hogy vagy?”. Csak a barátja kell, hogy legyél. Hallgasd meg, bátorítsd, és imádkozz érte! Nem kell „tökéletes kereszténynek” lenned, hogy ezt tedd. Csak készségesnek.

Hogy teljesen Isten elhívása szerint tudj élni, szükséged van más emberekre. Sokkal jobban növekedhetsz tanítványként, ha más hívőktől tanulsz, olyanoktól, akik nálad érettebbek, és ha megosztod a bölcsességed és tapasztalataidat olyan hívőkkel, akik fiatalabbak, mint te.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

 • Mentorált-e már valaha téged bárki? Hogyan hatott rád ez a kapcsolat a leginkább?
 • Ha nincsen Timóteus az életedben, milyen úton-módon kereshetsz valakit, akinek a segítségére lehetsz?
 • Miért kell Jézus követőinek segítenie a tanítványok életét, akik által még több tanítvány lesz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2019.09.13.)

Szólj hozzá!