Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Nem engedheted meg magadnak, hogy ne adj tizedet

2020. január 25. 03:00 - Lencsés Tamás

20200125.jpg

„Hozzátok be a raktárba az egész tizedét annak, amit kerestek, így lesz étel a házamban! Tegyetek próbára ebben! – mondja a Mindenható ÚR. Ki fogom nyitni a menny ablakait számotokra, és kiöntöm az összes áldást, amire szükségetek van” (Mal 3,10 NCV fordítás).

Ha azt akarod, hogy Isten megáldja az anyagi helyzeted, tedd őt első helyre a pénzügyeidben. Ezt nevezik a tized szellemi fegyelmének.

Isten konkrét ebben a szokásban, miszerint jövedelmed első részét juttasd vissza neki: „Hozzátok be a raktárba az egész tizedét annak, amit kerestek, így lesz étel a házamban! Tegyetek próbára ebben! – mondja a Mindenható ÚR. Ki fogom nyitni a menny ablakait számotokra, és kiöntöm az összes áldást, amire szükségetek van” (Mal 3,10 NCV fordítás).

Nyilvánvaló, hogy Istennek nincs szüksége a pénzedre. Miért beszél mégis a tizedről? Mert azt akarja, amit ez képvisel: az életedet. Isten a hitedet teszi próbára. Teszteli a prioritásaidat. Teszteli a hálád.

Amikor tizedet adsz Istennek, az hála a múltért: „Istenem, nekem nem lenne semmim, ha nem tőled lenne.” Ez a jelenben lévő prioritások meghatározása: „Istenem, téged akarlak első helyre tenni az életemben.” Ez a jövőbe vetett hit kifejezése: „Istenem, hiszem, hogy meg fogod tartani az ígéreteid.”

A tized a bizalmad tesztje. Megbízol eléggé Istenben a pénzed vonatkozásában, hogy kimond ezeket neki? Isten tesztel minket, mert azt akarja, hogy hasonlóvá váljunk hozzá. Ő a legnagyobb adakozó, és amikor megmutatjuk neki, hogy a bizalomra érdemesek vagyunk a pénzügyeink terén, jobban hasonlóvá válunk a Nagy Adakozóhoz.

Egy közismert ügyvezető mondta egyszer nekem: „Rick, el kell mondanod az embereknek, hogy a tized adás megkezdésének legjobb ideje akkor van, amikor adósságban vannak.” Amikor megkérdeztem tőle, hogy miért, azt válaszolta: „Mert akkor van a legnagyobb szükséged Isten segítségére.”

A tizedet adni különösen nehéznek tűnhet, amikor adósságod van. Ha azonban ki akarsz jutni az adósságaidból, szükséged lesz Isten segítségére. Tehát tiszteld meg őt azzal, hogy első helyre teszed a tized által.

Gondolhatnád, hogy nem engedheted meg magadnak, hogy tizedet adj, de azt nem engedheted meg magadnak, hogy ne adj tizedet! Ha Isten áldását akarod a pénzügyeidre, akkor őt kell első helyre tenned a pénzügyeidben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Nehéznek találod tizedet adni? Miért igen vagy miért nem?
  • Miként gondolod? Akarja Isten, hogy adj a tíz százaléknyi tized felett is?
  • Mit tudsz ma megtenni azért, hogy megmutasd Istennek, hogy ő van az első helyen a pénzügyeidben? Ez a lépés hogyan visz közelebb ahhoz, hogy hű legyél a tized adásában?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása