Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A szeretet választás

2020. február 24. 03:00 - Lencsés Tamás

20200224.jpg

„Ha olyan hitem van, ami hegyeket mozdíthat el, de szeretet nincs bennem, semmi vagyok” (1Kor 13,2 NIV fordítás).

A szeretet nem egy érzés. A szeretet egy választás. Még ha nem is érzed így, dönthetsz úgy, hogy megteszed.

Egyszer egy fiatal édesanyával beszéltem, aki túlterheltnek érezte magát, és depresszióval küzdött. Úgy tűnt, hogy a napi beosztását, az élete iránti elvárásokat nehezen tudja kezelni. Úgy érezte, hogy csak gyötri a gyermekeit, és szakadatlanul szidja őket. Amikor pedig magára tekintett, egy csődtömeget látott. Kétségbeesésében az Úrhoz kiáltott. 

Mivel egyre több időt töltött a Biblia olvasásával, Pál első levele a korinthusiakhoz 13. fejezetében megtalálta a választ. Különösen négy szó szólt hozzá: „Szeretet nélkül semmi vagyok.” Így felírta ezeket a szavakat, és a jegyzeteket kihelyezte mindenhol a házban: a hűtőszekrénye ajtajára, az autója műszerfalára, a naptárja tetejére.

„Rájöttem, hogy a legfontosabb dolog, amit tehetek, hogy szeretem a családomat” – mondta. „Tehát szeretettel kezdtem élni az életemet. Szeretettel kezdtem megtölteni az otthonomat. Olyan változás volt, mint az, amikor befogadtam Krisztust az életembe. Visszahozta a boldogságot az életembe, az otthonomba.”

Mi változtatta meg ezt a fiatal édesanyát? Ő választott. A választás nem mindig volt könnyű, de ez átformálta otthonának teljes dinamikáját és azt, ahogyan magát édesanyának és Isten gyermekének látta.

Szeretet által cselekedni akkor, amikor a legkevésbé érzed azt, a szeretet jobb kifejezése, mint amikor valóban így érzel. A szeretet felkel az éjszaka közepén, hogy segítsen egy beteg gyermeknek, miután már egyébként is hosszú napod volt, és későn feküdtél le. A szeretet türelmes a házastársaddal, amikor ingerült. A szeretet azt adja az embernek, amire szüksége van, nem pedig azt, amit megérdemel.

A tetteid könnyebben célt érnek az érzéseidben, mint az érzéseid a tetteidben. Ha a szeretet szerint cselekszel, akkor végül az érzéseid követni fogják a tetteidet. Ezt fontos megjegyezni, ha olyan embereket próbálsz szeretni, akik nem tűnnek szerethetőnek.

Amikor az érzéseid ellenére szeretsz, ezt hívjuk a hit általi szeretetnek. Ez nem csak a másik embert változtatja meg. Ez téged is megváltoztat, és jobban hasonlóvá tesz Jézushoz.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan tanulhatod meg, hogy Jézushoz hasonlóan jobban szeress, hogy ezáltal könnyebben válaszd a szeretetet valaki iránt, aki nem szerethető?
  • Hogyan kérdőjelezi meg a Biblia azt, ahogyan jelenlegi kultúránk a romantikus szerelmet ábrázolja?
  • Ha az emberek nem úgy reagálnak a szeretetre, ahogyan ezt elvárnád, mi a Krisztuséhoz hasonló reakció?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.02.17.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása