Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért teszed azt, amit nem akarsz?

2020. április 01. 03:00 - daniella_89

20200401.jpg

„Megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32 NIV fordítás).

Elgondolkodtál-e már valaha azon, hogy miért teszel olyat, amit nem akarsz megtenni? Vagy esetleg azon, hogy miért is olyan nehéz helyesen cselekedni?

Bűnös természetünk miatt gyakran rossz döntéseket hozunk. Valószínűleg csatlakozhatsz Pál apostolhoz, amikor azt mondja: „Nem igazán értem magam; helyesen akarok cselekedni, de nem úgy teszek. Helyette olyat teszek, amit gyűlölök... Tehát nem én vagyok az, aki rosszul cselekszik; a bűn az, amely bennem lakik. És tudom, hogy semmi jó nem lakik bennem, vagyis a bűnös természetemben. Azt akarom tenni ami helyes, de nem vagyok rá képes" (Róm 7,15.17–18 NLT fordítás).

Még azután is, hogy Jézus követője leszel, marad benned egyfajta feszültség. Meg van benned a jó természet, amit Istentől kaptál, azonban ugyanúgy benned van a régi, bűnös természeted is, ami visszatart.

De van kiút! Jézus megígérte nekünk János evangéliuma 8. fejezetének 32. versében, hogy „megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket" (NIV fordítás).

A személyes változás titka nem az akaraterőben rejlik, ez nem valami, amit teszel vagy mondasz. Ez nem egy gyógyszer vagy egy elhatározás, nem is egy fogadalom, amit teszel.

A személyes változás titka az a valami, amit ismersz.

Ismered az igazságot. Amikor változtatsz a gondolkodásmódodon, megváltoznak az érzelmeid is. Amikor pedig változtatsz az érzelmeiden, megváltoznak a cselekedeteid is.

Minden önromboló tett mögött egy hazug hiedelmed áll. Lehet ez egy hazugság magadról, a múltadról vagy a jövődről, esetleg Istenről vagy másokról.

Miért teszel olyat, amiről tudod, hogy rossz számodra? Mert azt hiszed, hogy ez egyfajta kiegyenlítés. Ez azonban hazugság! Csak akkor változhatsz meg, és töltheted be Isten életedre vonatkozó terveit, ha elkezdesz foglalkozni Isten igazságával. Ha változtatni akarsz az életmódodon, az elméddel kell kezdened. Ismerned, és hinned kell Isten igazságát.

Mikor megismered az igazságot, az igazság szabaddá tesz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szerinted mit jelent ismerni Isten igazságát?
  • Gondolj azokra a hazugságokra, amiket folyamatosan lejátszol a fejedben. Isten melyik igazságával kellene helyettesítened őket?
  • Hogyan ismerheted meg jobban Isten igazságát? Milyen változtatásokat kell megtenned az életedben?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2019.03.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása