Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ideje szembenézni az igazsággal

2020. április 02. 03:00 - Besther

20200402.jpg

„Ha azt állítjuk, hogy bűntelenek vagyunk, akkor önmagunkat csapjuk be, és az igazság nincs meg bennünk” (1Jn 1,8 NIV fordítás).

A bűn mindig magába foglalja az önámítást. Abban a pillanatban, amikor vétkezel, becsapod magad. Ez önámítás, mert azt hiszed, hogy amit csinálsz, jobb eredményt fog produkálni, mint az, amit Isten már kért tőled, hogy megtegyél.

Azért, hogy megállítsd a saját vereséged, abba kell hagynod az önámítást. Őszintén meg kell vizsgálnod az életedet, szembenézni az igazsággal és foglalkozni a problémákkal. Milyel kapcsolatban teszel úgy, mintha nem lenne probléma vagy nem függenél tőle? Miről mondod azt, hogy ez nem nagy ügy?

Akár heroinnal lövöd magad, akár adósságot csinálsz a hitelkártyáddal, akár pornót olvasol, akár vacak regényeket, nem igazán számít. Ezt mind azért teszed, hogy szabadulj a fájdalomtól és a bűntől. Viszont nem fogsz addig meggyógyulni, míg fel nem ismered a problémáid gyökerét.

Nem kell a mélypontra kerülnöd, mielőtt igazán megváltozol. Nem kell a pusztítás, rombolás útján haladnod. Elismerheted a problémáid eredetét, aztán dolgozhatsz rajtuk.

Amikor azt kérdezik: „Mi a legnagyobb probléma, amivel szembesülni szoktál?”, akkor a lelkigondozók újra és újra elmondják: „Az emberek mindig túl sokáig várnak, mire segítséget kérnek. Ekkor már szinte lehetetlen megfordítani a helyzetet.” A legtöbb ember tagadja, hogy problémái lennének, addig várnak, míg túl késő lesz, és emiatt felesleges fájdalmakon mennek keresztül.

A Biblia azt mondja: „Ha azt állítjuk, hogy bűntelenek vagyunk, akkor önmagunkat csapjuk be, és az igazság nincs meg bennünk” (1Jn 1,8 NIV fordítás).

Milyen kemény kérdéseket kell feltenned magadnak az életedben jelenlévő bűnnel kapcsolatban? Mik azok a figyelmeztető jelek, melyeket figyelmen kívül hagysz?

Ha meg szeretnél gyógyulni, akkor meg kell ismerned a problémáid gyökerét, és szembe kell nézned az igazsággal önmagadról. Ez sosem az egyszerűbb vagy könnyebb út, de mindig ez a helyes módszer.

Isten érted van, és munkálkodik benned. Az ő erejével bármi legyőzhető.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miképpen akadályoz a büszkeséged abban, hogy a problémáid gyökerét felismerd?
  • Miért gondoljuk sokszor azt, hogy jobban tudjuk, mint Isten, hogy mi a jó nekünk?
  • Mit akar Isten, mit tegyél miután szembenéztél az igazsággal, problémáid eredetével?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.26.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása