Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ha nem tudod, mit tégy, használd a becsületesség-tesztet!

2020. május 05. 03:00 - Erika1832

„Aki a becsületesség útján jár, biztonságban él, de aki görbe utakra tér, azt rajtakapják” (Péld 10,9 NIV fordítás).

Akár kicsi, akár nagy jelentőségű döntések meghozataláról legyen szó, a Biblia a bölcsesség tárházát kínálja fel számunkra segítségül. Van egy olyan alapelv, amelyet újra és újra felajánl, amit én egyszerűen csak „becsületesség-teszt”-nek neveztem el.

Amikor döntés előtt állsz, kérdezd meg magadtól: „Szeretném, ha mindenki tudná, hogyan döntöttem ebben a helyzetben?”

Ha a gondolat, hogy mások tudomást szereznek a döntésedről aggaszt, akkor valószínűleg a döntés, amit meghozni készülsz, nem helyes. A rossz döntések titkolózáshoz vezetnek, és az ilyen fajta titkok mindig fájdalmat okoznak az életben.

A Bibliában ezt olvassuk: „Aki a becsületesség útján jár, biztonságban él, de aki görbe utakra tér, azt rajtakapják” (Péld 10,9 NIV fordítás).

Vedd észre, hogy nem azt mondja az igevers, hogy „lehet, hogy kiderül”, vagy hogy „valószínűleg ki fog derülni”, hanem azt, hogy „rajtakapják”.

Biztosan tudod, hogy ez hogy működik. Készülsz meghozni egy rossz döntést. Tudod, hogy nem helyes döntés, de úgy gondolod, megteszed, mert soha senki nem fogja megtudni. Aztán amint megszületik a döntés, arra gondolsz, hogy valaki mégiscsak rá fog jönni, és elkezdesz félni. Ez az, amikor megbuksz a becsületesség-teszten.

Ha becsületes vagy, akkor a külső, nyilvános, látható életed megegyezik a belső, mások által nem látott magánéleteddel. Ami a szívedben van ugyanaz, mint amit mások látnak. Amit mondasz és amit cselekszel, összhangban van.

A helyzet az, hogy ha becsületességről van szó, mindenkit becsaphatsz, de magadat nem. És ha megsérted a saját lelkiismereted, annak ára van, amit ki kell fizetned.

A Jakab levele 4. fejezetének 17. verse ezt mondja: „Ha tudjuk, hogy mi a helyes, de nem tesszük, bűn az” (TLB fordítás).

Amikor döntést hozol, tedd fel magadnak a kérdést: Meg tudom ezt tenni tiszta lelkiismerettel?

A lelkiismeret megsértése nagy hiba. Isten megbocsátja, ha valami rosszat teszel, de a megbocsátás nem mentesít a rossz döntés következményétől.

Lehet, hogy már megbocsátottak neked, de még mindig bánod, amit tettél, vagy esetleg még mindig egy fájdalommal kell szembenézned, vagy talán még mindig nem állt helyre a sérült kapcsolat.

Sok döntés, amit hozol, egyértelmű, mert könnyű meglátni, mi a jó és mi a rossz. De mi van akkor, amikor nehezebb rájönni, hogy mi a helyes és mi a helytelen? A Biblia erről is említést tesz: „Ha valaki úgy gondolja, hogy valami rossz, akkor ne tegye meg azt, mert számára rossz az” (Róm 14,14 TLB fordítás).

Ez ilyen egyszerű: ha valamivel kapcsolatban kétségeid vannak, ne tedd meg! Ami nem hitből van az életedben, bűn az.

Legközelebb, amikor döntened kell, használd a becsületesség-tesztet! Kérdezd meg magadtól: Nem fog zavarni, ha mások is tudni fognak erről a döntésemről? Tiszta lelkiismerettel hozhatom meg ezt a választást? Van olyan érzésem, hogy ez nem helyes?

Isten azért adta neked a Biblia és a lelkiismereted bölcsességét, mert szeret téged. A becsületesség-teszt segít abban, hogy azon az úton haladj, ami Isten szerint jó a számodra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit jelent az, hogy valaki becsületes, tisztességes?
  • Mikor kellett már súlyos következményekkel szembenézned azért, mert elbuktad a becsületesség-tesztet?
  • Mi az a döntés, amin sokat vívódsz mostanában? Szánj rá időt, és alkalmazd a helyzetre a becsületesség-tesztet! Kérd Istent, hogy világos választ kapj ez alapján.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.04.28.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása