Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Minden ember méltó arra, hogy tiszteljék

2020. szeptember 20. 03:00 - Anika Enikő

„Mutass megfelelő tiszteletet mindenki iránt!” (1Pt 2,17 NIV fordítás).

A tisztelet veszélyeztetett értékké vált az elmúlt évtizedekben.

A Biblia mégis világossá teszi, hogy a stabil családok és a stabil társadalmak a tisztelet köré épülnek. A Biblia azt parancsolja nekünk, hogy tiszteljük szüleinket, tiszteljük a polgári tekintélyt, és tiszteljük az egyház vezetőit. Pál levele az efezusiakhoz arra hívja a feleségeket, hogy tiszteljék a férjüket. Péter első levelében az áll, hogy a férjek tiszteljék a feleségeiket. Csakhogy tisztázzuk: Isten senkit nem hagy ki. A Biblia is arra int bennünket, hogy „mutass megfelelő tiszteletet mindenki iránt” (1Pt 2,17).

Meggyőződésektől és magatartástól függetlenül mindenki méltó a tiszteletre.

Miért?

1. Isten teremtett mindenkit. A 8. zsoltár 6. versében ez áll: „Te [Isten] csak önmagadnál tetted alacsonyabb rendűvé őket; dicsőséggel és becsülettel koronáztad őket” (GNT fordítás). Isten nem teremtett szemetet. Senki nem értéktelen. Az emberek hoznak rossz döntéseket, de azért Istennek még mindig értékesek. Isten még a földön élő legkevésbé szeretetreméltó embert is szereti.

2. Jézus mindenkiért meghalt. A Biblia ezt mondja: „Isten váltságdíjat fizetett érted, hogy megmentsen... Krisztus drága életerejével fizetett érted” (1Pt 1,18–19 TLB fordítás). Lehet, hogy te nem sok értéket tulajdonítasz bizonyos embereknek, ám Isten igen. Valójában azt mondja, hogy minden emberért, akivel találkozol, érdemes meghalni.

3. Ez azt mutatja, hogy ismered Istent. A Biblia azt mondja, hogy Isten a szeretet. Ha ismered Istent, akkor szeretettel fogod megtölteni az életed. A Biblia azt mondja: „Ha az ember nem szerető és kedves, az azt mutatja, hogy nem ismeri Istent, mert Isten a szeretet” (1Jn 4,8 TLB fordítás). A szeretet mindig tisztelettel bánik az emberekkel.

4. Mindent visszakapsz, amit kiadsz. Az aratás törvénye ez. Ha szeretnéd, hogy tiszteljenek, akkor te is tisztelj másokat! A Biblia azt mondja: „Az ember aratás az életben teljesen attól fog függeni, hogy mit vet” (Gal 6,7 Phillips fordítás).

Az által, hogy megtanuljuk szeretni egymást, „lelkesen mutatjuk be egymás iránti tiszteletünket” (Róma 12,10 GNB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mindenki, akivel ma találkozol méltó arra, hogy tiszteld. Hogyan változtatja meg a viselkedésedet ez az igazság?
  • Miért jelent problémát a számodra bizonyos embereket tisztelni?
  • Milyen módon töltheted be az életed szeretettel?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.13.)

Szólj hozzá!
Címkék: tisztelet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása