Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Lehet nem egyetértened kellemetlenkedés nélkül

2020. szeptember 21. 03:00 - Anika Enikő

„Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett!” (Róm 14,12–13).

Sokan, beleértve a keresztényeket is, azt gondolják, hogy csupán azok felé kell tisztelettel lenni, akikkel egyetértenek. De semmi sem áll távolabb a valóságtól. Manapság számos olyan tevékenység létezik társadalmunkban, amelyektől én mint hívő ember irtózom, és amelyekkel egyértelműen nem értek egyet. Ám ennek ellenére tisztelettel vagyok az emberek iránt; még akkor is, ha tudom, hogy helytelen a viselkedésük.

Hogy miért?

Először is mert emlékszem, hogy a végén minden embernek el kell számolnia Isten előtt a saját hozzáállásával, cselekedeteivel és a viselkedésével. Egy napon Isten le fog számolni. Mindegyikünknek számot kell adnunk a viselkedésünkről.

Másodszor pedig, nem vagyok Isten. Azok az emberek, akikkel nem értek egyet, nem tartoznak felelősséggel nekem. Nem nekem, hanem Istennek kell majd számot adniuk. Nem az én feladatom rendőrt játszani, és az után járni, s rávenni azokat, akik nem hívők, hogy úgy cselekedjenek, mintha hívők lennének. Tulajdonképpen a Biblia is mondja, hogy az emberek nem tudnak Istennek tetszően cselekedni mindaddig, míg nincsenek kapcsolatban vele.

A Bibliában ezt találjuk: „Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni Istennek. Többé tehát ne ítélkezzünk egymás felett!” (Róm 14,12–13). Nem ítélkezés megmondani az embereknek az igazat. Amikor valaki olyan dolgot tesz, amiről a Biblia azt mondja, hogy rossz, akkor az nem ítélkezés, ha megmondjuk az illetőnek, hogy amit tett, az rossz. Ez csupán az igazság elmondása. Az már viszont ítélkezés, ha vesszük az igazságot, fejbe vágjuk vele az illetőt, miközben azt érezzük, hogy erkölcsileg felsőbbrendűek vagyunk.

Lehet nem egyetérteni valakivel kellemetlenkedés nélkül. Az igazat megvallva, a legdurvább emberek közül néhányan, akikkel valaha találkoztam, túlbuzgó keresztények voltak, akik annyira elkötelezettjei voltak az igazságnak, hogy nem törődtek az emberekkel.

Lehet igazad egy bizonyos helyzettel kapcsolatban, ám ha az igazságot nem szeretettel adod át, akkor nem követed a Bibliában leírtakat. Válasszuk azt a fajta tiszteletet, amelyet Jézus szeretne tőlünk, még akkor is, ha nehéz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért nehéz tisztelni az embereket, ha nem értünk egyet velük?
  • Ha veszed azt a tényt, hogy Jézus meghalt azokért is, akikkel nem értesz egyet, akkor ez hogyan változtatja meg azt, ahogy kommunikálsz velük?
  • Van-e valaki, akitől bocsánatot kell kérned, mert kellemetlenül bántál vele? Milyen lépést tudnál ma tenni ebben az irányban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.09.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása