Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Isten próbára tesz a pénzügyeiden keresztül

2020. január 31. 03:00 - Lilla:)

20200131.jpg

„Bízz a pénzedben, és összetörsz. Bízz Istenben, és virágozz, mint egy fa!” (Péld 11,28 TLB fordítás)

Isten arra használja a pénzt, hogy próbára tegyen. Nem csak úgy automatikusan adja bárkinek az áldást. Először letesztel, hogy valóban megbízható vagy-e. Mielőtt Isten szellemi erővel ruházna fel, anyagi javakat ad. Ha nem bánsz jól a pénzzel, akkor mégis miért kellene rád bíznia azt, ami igazán fontos?

Isten kedvenc eszköze, amivel próbára tesz, a pénz, ami három dolgot mutat meg:

A pénz megmutatja, mit szeretsz a legjobban. Arra szánod a legtöbb időt és pénzt, amit a legjobban szeretsz, és ezt tökéletesen alátámasztja a naptárad és a bankszámlád is. Jézus azt mondja: „Ne halmozzatok fel kincseket itt a földön! [...] Gyűjtsetek kincseket a mennyben! [...] Ahol a kincseid vannak, oda kívánkozik a szíved is” (Mt 6,19–21 NLT fordítás). Ahol a szíved akarod, hogy legyen, arra szánd a pénzed, és azzal foglalkozz!

A pénz megmutatja, miben bízol leginkább. Megmutatja, miben hiszel. A pénzben vagy Istenben bízol a biztonságot illetően? A pénztől vagy Istentől várod, hogy boldog légy? A példabeszédek könyve 11. fejezetének 28. verse ezt mondja: „Bízz a pénzedben, és összetörsz. Bízz Istenben, és virágozz, mint egy fa!” (TLB fordítás).

A pénz megmutatja, hogy bízhat-e benned Isten. Ha valaki rosszul kezeli a pénzt, sokszor az életét sem tudja jól irányítani. Isten látni akarja, hogyan bánsz az anyagi dolgokkal, mielőtt szellemi áldásokat bízna rád. A Biblia ezt mondja: „Ha nem voltatok megbízhatóak a világi javak kezelésében, ki bíz majd rátok igazi gazdagságot? És ha nem voltatok megbízhatóak más tulajdonával kapcsolatban, ki ad majd nektek saját tulajdont?” (Lk 16,11–12 NIV fordítás).

Közvetlen kapcsolat van az érettség és a pénz között. És közvetlen kapcsolat van a szellemi erő és a között, hogy hogyan bánsz a birtokodban lévő dolgokkal. Közvetlen kapcsolatban áll Isten áldása és az, hogy mit teszel a pénzeddel.

Ne felejtsd el, hogy ezek kapcsolatban állnak egymással! Ahogy bánsz a pénzzel, meghatározza, hogy mennyire áldja meg Isten az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A bankszámlád alapján te mit szeretsz a legjobban?
  • Kértél már Istentől több áldást az életedre? Mit gondolsz, a pénzügyeid mennyire vannak kihatással arra, hogy Isten mennyit hajlandó rád bízni?
  • Mit jelent a Lukács evangéliuma 16. részében olvasható „igazi gazdagság”, amit Isten azokra bíz, akik felelősséggel használják az ő ajándékait?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.24.)

Szólj hozzá!

Hogyan legyél bölcs menedzser?

2020. január 30. 03:00 - csmsdvd

kulcs.jpg

„Volt egyszer egy gazdag ember, aki megbízott egy menedzsert, hogy kezelje ügyleteit” (Lk 16,1 NCV fordítás).

Semmi sem a te tulajdonod. Amiről azt hiszed, hogy a tiéd, azt is csak kölcsön kaptad. Nem volt a tiéd, mielőtt megszülettél, és nem lesz a tiéd halálod után sem. Minden Istené, te csak néhány évtizedre kaptál kölcsön mindent.

Lukács evangéliuma 16. fejezetében Jézus egy történetet mesél el egy emberről, aki egy sáfárt bíz meg, hogy gazdálkodjon a vagyonával. Mi is mindannyian gazdálkodunk. Mindened, amid van, Isten ajándéka, és egy kis időre megkaptad, hogy gazdálkodj vele. Isten azt szeretné látni, hogy gondos gazdája vagy annak, amit egy kis időre rád bízott. Szeretné látni, hogy jól sáfárkodsz az ő tulajdonával.

Ha az életben minden dologra úgy tekintesz, hogy azt csak kölcsön kaptad, akkor nagyon sok aggodalomtól fogsz megszabadulni.

Képzeld csak el, hogy például amikor ránézel az autódra, ezt mondod: „Ez az autó Istené, nem az enyém. Ő kölcsön adta nekem, és én használhatom.” Így legközelebb, amikor van egy koccanásos baleseted például, ezt mondhatod: „Istenem van egy horpadás az autódon. Ez nem a saját autóm. Te adtad kölcsön nekem, és te adtál pénzt rá, hogy megvegyem. Istenem, mit szeretnél csinálni ezzel az autóval?” Nagyon sok aggodalomtól szabadulsz meg, amikor Isten bölcsességére hagyatkozol azokkal a dolgokkal kapcsolatban, amiket ő bízott rád.

Ugyanis a helyzet a következő: amikor te vagy a felelős a dolgokért, és te magad vagy a sorsod irányítója, akkor neked kell fizetni. Így aztán aggódnod kell, hogy miből lesz meg valamire az anyagi fedezet.

Viszont amikor Istenben bízol az ő gyermekeként, és csak egy menedzser, egy gazdálkodó, egy sáfár vagy,  és nem a főnök, akkor nem kell azzal törődnöd, hogy honnan lesz valamire meg a pénz. Te munkavállaló vagy, Isten pedig a munkaadó. Ő az egyedüli felelős, ha javadalmazásról vagy pénzügyekről van szó.

A történet első bekezdése ezt mondja: „Volt egyszer egy gazdag ember, aki megbízott egy menedzsert, hogy kezelje ügyleteit” (Lk 16,1 NCV fordítás). Viszont ez a menedzser elherdálta gazdája vagyonát.

Valahányszor elszórod, elpazarlod a pénzt, Isten vagyonát herdálod el. Ha megérted ezt az igazságot, megváltozik a viszonyod a vásárláshoz.

Ha úgy tekintesz a pénzre, hogy az Istené, akkor megváltozik az, ahogyan arról gondolkodsz. Ha csak sáfárként, menedzserként tekintesz magadra, és nem tulajdonosként, akkor megváltozik az életed, és lehetőséged nyílik arra, hogy a legtöbbet hozd ki abból, ami rád van bízva.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mennyire bánsz jól azzal, amit Isten rád bízott? Beleértve a tested, az értelmed, az időd, a vagyonod, a képességed és a lehetőségeidet is.
  • Az elmúlt havi vásárlásaidra gondolva, mit tettél volna másképp, ha tudtad volna, hogy Istené a pénzed, te pedig csak gazdálkodsz azzal?
  • Mint Isten erőforrásainak sáfára, honnan merítesz bölcsességet ahhoz, hogy jó döntéseket hozzál a rád bízott dolgokkal kapcsolatban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.23.)

Szólj hozzá!

Mondd meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen!

2020. január 29. 03:00 - nagynikoletta

puzzle-money-finance.jpg

„Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (Péld 21,5 GNT fordítás).

Ahhoz, hogy pénzügyi szempontból felelőssé válj, és megtapasztald Isten áldásait ezen a területen, el kell fogadnod Istent ellátódként, add vissza neki a jövedelmed első 10 százalékát, vezess megfelelő nyilvántartást, tegyél félre a jövőre, és fizesd vissza, amivel tartozol. Aztán meg kell tervezned a kiadásaidat. Ez a költségvetés spirituális szokása.

A költségvetés egy világosan megtervezett költekezés. Ez azt jelenti, hogy te mondod meg a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen, ahelyett, hogy azon tűnődsz, hova tűnt. A pénzügyi célok elérésének egyetlen módja az, hogy meghatározod, hogyan szeretnéd felhasználni a pénzedet, majd készítesz erre egy tervet, hogy eszerint történjen.

A pénzügyi szabadságot nem az eredményezi, hogy többet keresel. Ez abból fakad, hogy kevesebbet költesz. A pénzügyi szabadság nem azon alapul, hogy mennyit keresel. Ennek alapja az, hogy hogyan költöd el azt, amit megkerestél. Pénzügyi szempontból szabad lehetsz bármilyen szintű is legyen a jövedelmed.

Ha nem tudod, hogyan kezeld a pénzt a jelenlegi szinteden, akkor azt sem fogod tudni, hogyan kezelj többet. Meg kell tanulnod, hogyan tervezd meg a kiadásaidat.

A Példabeszédek könyve 21. fejezetének 5. verse azt mondja: „Tervezz gondosan, és bővelkedni fogsz; ha túl gyorsan cselekszel, sosem elégszel meg” (GNT fordítás). A „túl gyors cselekedet” ma az impulzusvásárlásnak felel meg. Ez egy spontán, nem tervezett kiadás: meglátod és megóhajtod, így meg is szerzed.

Hogyan törheted meg az impulzusvásárlás szokását? Beilleszted a költségvetésbe! Megmondod a pénzednek, hova szeretnéd, hogy menjen. Felállítasz egy tervet.

Aztán kevesebbet vásárolsz. Ha adósságban vagy, az utolsó hely, ahova pihenésképpen menned kellene, az a bevásárlóközpont. Ha nem akarod, hogy megcsípjenek, maradj távol a méhektől! Számos tanulmány igazolta már, hogy ha kevesebbszer mész vásárolni, kevesebbet költesz.

Ezek nem mélységes új ismeretek, de minden bizonnyal nehezen követhetőek. Amikor nehézzé válik, hogy megváltoztasd a kiadási szokásaidat, hogy leülj és letisztázd a költségvetésedet, illetve ki is tarts mellette, jusson eszedbe, hogy Isten figyel. Látni szeretné a hűségedet a pénzkezelésben, és segít megtenni az összes szükséges lépést, hogy felelősségteljes sáfára légy mindannak, amit neked adott.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha nem találsz rá a számodra megfelelő költségvetési stílusra, akkor kérdezd meg barátaidat, ők hogyan követik nyomon a kiadásaikat! Miért fontos, hogy rátalálj a számodra megfelelő költségvetési módra?
  • Mi az az egy dolog, amit abbahagyhatsz, s így kevesebbet fogsz költeni?
  • Elhiszed azt, hogy nem kell több pénzt keresned ahhoz, hogy pénzügyi szempontból szabad legyél? Miért igen, vagy miért nem?

*(Daily Hope By Rick Warren, 2020.01.22.)

Szólj hozzá!

Hogyan kezdj el kimászni az adósságból?

2020. január 28. 03:00 - magyarosijulia

20200128.jpg

„Ne tartsd vissza adósságaid visszafizetését!” (Péld 3,27 TLB fordítás).

Isten bőven kifejti a Bibliában, hogy miként érez az adóssággal kapcsolatban: „Ne tartsd vissza adósságaid visszafizetését!” (Péld 3,27 TLB fordítás). Pál rómaiakhoz írott levele 13. fejezetének 8. versében ezt írja: „Ne hagyjatok fennmaradó adósságot!” Isten kijelenti azt a bölcsességet, amit valamennyien ösztönösen így is gondolunk: az adósság nem jó.

Amikor megnézzük, hogy hol állunk jelenleg, akkor a legtöbben hajlandóak lennénk elkerülni azt, hogy újabb adósságba keveredjünk, ha ezzel megfizethetnénk azokért, amelyekbe már belesiklottunk. De Isten azt akarja, hogy visszafizesd azt, amivel tartozol, hogy megáldhasson az anyagiakban. Hogy ezt meg tudd tenni, el kell kötelezned magad, hogy megteszed, utána pedig meg kell tervezned, hogy hogyan viszed azt véghez.

Először is, el kell kötelezd magad, hogy megteszed. Valószínűleg észrevetted, hogy mennyire egyszerű belesiklani az adósságba. Még csak végig sem kell gondolnod. Kifele siklani viszont nem lehetséges. Egy teljes fordulatot kell venned, hogy egy hosszú úttal visszamássz a hegyre. Ehhez egy kemény döntés és elköteleződés szükséges, hogy rászánd a szükséges időt és fegyelmet, ami kivisz az adósságból.

Könnyen egyedül érezheted magad ezen a hegyen felfele haladó úton. De Isten pontosan tudja, hogy hol vagy! Ő már nagyon régen tudta, hogy ez meg fog történni. Isten segíteni akar a problémáiddal való küzdelemben, meg akar erősíteni azok által, és növekedést akar adni a problémák közepette. Ő veled van ebben a kihívásban. Nem vagy egyedül.

Először elkötelezed magad, utána készítesz egy tervet.

Nélkülözhetetlen, hogy legyen egy terved. Az adósságból csak lépésről lépésre, napról napra lehet kimászni. És egy olyan valami is hozzátartozik, amit a legtöbb ember utál: a fegyelem. Ez azt jelenti, hogy nem teszem meg ezt, nem veszem meg azt, elhatározom, hogy megteszem ezt, és eldöntöm, hogy nem teszem meg azt. A Biblia ezt írja A példabeszédek könyve 21. fejezetének 5. versében: „A jó tervezés és a kemény munka jómódra vezet, de az elhamarkodott cselekedetek szegénységet eredményeznek" (NLT fordítás).

Ha adósságod van, ne hagyd figyelmen kívül a Biblia figyelmeztetését: kerüld el az elhamarkodott cselekedeteket! Ha adósságban vagy, szenvedsz, és olyan gyorsan meg akarsz szabadulni ettől a szenvedéstől, amilyen gyorsan csak lehet. Így nagyon hajlamos vagy engedni ennek a kísértésnek.

Ne keresd az elhamarkodott cselekedeteket! Keresd Isten tervét! Kötelezd el magad a terv iránt, és döntsd el, hogy minden tőled telhetőt megteszel, hogy elérd a céljaid!

Gondolj bele, hol lehetsz egy év múlva, ha elkezdesz szorgalmasan kilépdelni az adósságból! Utána, tedd meg ezeket a lépéseket naponta, és hagyatkozz Isten bölcsességére és kegyelmére, hogy ő elvégezze a nehezét.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha most nem lenne adósságod, mi lenne másképp az életedben?
  • Képzeld el, hogy hova szeretnél eljutni egy év múlva anyagi szempontból! Mit kell megtenned minden nap, hogy elérd ezt a célt?
  • Miért utálja a legtöbb ember a fegyelem gondolatát, amikor a pénzügyekről van szó?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.01.21.)

Szólj hozzá!

Tegyél félre holnapra, mert nem csak a mai napért élsz!

2020. január 27. 03:00 - Anika Enikő

20200127.jpg

„A bölcs ember félre tesz a jövőre, de az ostoba elkölti, amit csak kap” (Péld 21,20 TLB fordítás).

John D. Rockefeller korának leggazdagabb embere volt. Arról volt híres, hogy számtalanszor megkérdezték tőle, hogy mi a gazdagságának a titka. Válasza a 10-10-80-as elvként vált ismertté. Azt mondta az embereknek, hogy azáltal gazdagodott meg, hogy pénzének az első tíz százalékát visszaadta Istennek. A második 10 százalékot megtakarításokba fektette, és megtanult a fennmaradó 80 százalékból élni.

A példabeszédek könyve 21. fejezetének a 20. verse ezt mondja: „A bölcs ember félre tesz a jövőre, de az ostoba elkölti, amit csak kap” (TLB fordítás).

A megtakarítás az egyik módja annak, hogy Isten teszteljen téged a pénzügyeid terén. Meg akar bizonyosodni arról, hogy felelősen élsz azzal, amit ő adott neked. Ha most megtakarítasz a jövőre, az okos dolog. Ha nem teszel félre semmit, az ostobaság. Isten azt akarja, hogy fizess tizeded, és aztán azt akarja, hogy tegyél félre a jövőre.

Talán azt gondolod, hogy nem tudsz 80 százalékból megélni, ám ez akkor azt jelenti, hogy lehetőségeiden felül költekezel. Nem bánsz jól a pénzzel, többet költesz, mint amennyid van. Emlékezz csak! Ez egy teszt. Szeretnéd, ha Isten hűségesnek tekintene téged a pénzzel kapcsolatban?

A 10-10-80-as elv teljes ellentéte annak, amit kultúránk tanít. A kultúra azt tanítja, hogy először fizesd ki az összes számládat – de aztán nem marad pénzed a megtakarításra és a tizedre. Isten azt mondja: „Fizess nekem először, majd magadnak (megtakarítás), és csak ezután fizesd ki a számláidat!” Ez az a rend, amelyet Isten megáld.

Ha nem spórolsz meg semmit, akkor „élj a mának” gondolkodásmódod van. Ez az, amikor azt gondolod: „Most van pénzem, tehát most fogom elkölteni. Ne gondoljunk a holnapra!”

Isten nem csupán azt szeretné, hogy gondolj a holnapra, hanem azt, hogy tervezz a holnappal, hogy legyen elegendő pénzed megtenni mindazt, amit szeretne, hogy megtegyél. Okos dolog elnapolni ma egy olyan vásárlást, ami jobban lehetővé teszi, hogy elérd holnap a céljaidat.

És meg tudod tenni! A megtakarítás szellemi fegyelem, és Isten minden kegyelmet megad neked, amire szükséged van a kemény lépések megtételéhez.

Ne csak a mái napért élj! Tanulj meg mindent, ami csak szükséges ahhoz, hogy képes legyél félretenni valamennyi pénzt a jövőre. Ez Isten útja a dolgok elvégzéséhez. Amikor figyelmen kívül hagyod Isten alapelveit, akkor pénzügyi feszültséget kérsz.

Amikor Isten szerint cselekszel, az mindig beválik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi tart vissza attól, hogy képes legyél a bevételednek egy részét félre tenni?
  • Milyen módon van jelen az „élj a mának” gondolkodásmódod az anyagiakkal kapcsolatban?
  • Miként láttad, hogy Isten gondot viselt rád, amikor azzal tisztelted őt, hogy először tizedet fizettél, aztán félre tettél, és utána költötted a pénzed?

 *(Daily hope by Rick Warren, 2020.01.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása