Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az egyetlen igazság, amely szabaddá tesz

2020. október 31. 03:00 - Deltajulietttango

bible-896220_640_1.jpg

„Akkor majd megismeritek az igazságot, az igazság pedig szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32 NLT fordítás).

Van egy csomó dolog, ami igaz, de nem tesz szabaddá. Megtanulhatod a számítógép-programozást, de attól nem leszel szabad. Elolvashatod az összes legújabb önsegítő könyvet, de ezek sem tesznek szabaddá.

Az egyetlen igazság, amely szabaddá tesz, az Isten Igéjének igazsága: „Akkor majd megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket” (Jn 8,32 NLT fordítás). Sokan idézik ezt a verset, de nem mindenki ismeri el, hogy ez az idézet a Bibliával van kapcsolatban, vagy még inkább, hogy  a Bibliából származik.

Ha már tudod, hogy Isten Igéjének ismerete az egyetlen mód, hogy a szabaddá válj, akkor életedben elsőbbséget kell adnod a Biblia olvasásának és tanulmányozásának. Táplálnod kell elmédet Isten Igéjének igazságával.

Az ókori Izraelben Dávid király megértette, hogy mennyire fontos Isten Igéje. Volt idő, amikor annyi ellensége volt, hogy menekülni kényszerült. Futott az életéért, és barlangokban rejtőzködött. De bármi is történt, Isten igazságával táplálkozott.

A 119. zsoltár 95. verse egyike azoknak a zsoltároknak, amelyeket ebben az időben írt, és amely így szól: „Bár a gonoszok vadásznak rám, hogy megöljenek, én mégis törvényeiden gondolkodom” (NLT fordítás).

Amikor végignézel a világ dolgain, könnyen elcsüggedhetsz. Ha végiggörgeted a hírfolyamokat, rádiót hallgatsz vagy híradót nézel, akkor könnyen rosszkedvű leszel. Remény nélkülinek fogod érezni magad. De amikor Isten Igéjének igazságait emlékezetbe idézed, akkor megtelsz reménnyel, és jobb kilátásokkal tekintesz életedre, még akkor is, ha válságot élsz át, vagy ellenségeid elől menekülsz.

„Mennyire szeretem tanításodat, Uram! Egész nap azon gondolkodom” (Zsolt 119,97 GNT fordítás). Nyomasztó gondolatnak tűnhet egész nap azzal próbálkozni, hogy Isten Igéjén gondolkozz. Az is, mert ez senkinek nem megy könnyen! Lehet, hogy neked már az is nehezen megy, hogy naponta legalább egyszer Isten Igéjére gondolj, de valahol el kell kezdeni!

Próbáld meg a napodat Isten Igéjével indítani! Reggelenként tölts 10 percet a Biblia olvasásával, és aztán a nap folyamán gondolkodhatsz azon, amit olvastál. A nehéz időkben, amikor szükséged lesz rá, a Szentlélek majd segít felidézni azt, amit olvastál.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan ad szabadságot Isten Igéjének ismerete?
  • Mi az, amivel most reggelente körülbelül 10 percet töltesz, amiről le tudnál mondani, hogy helyette azt a 10 percet Bibliád olvasásával töltsd?
  • Mit jelent az, hogy elmédet Isten Igéjével táplálod? Milyen más – jó vagy rossz – dolgokkal táplálod az elmédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.24.)

Szólj hozzá!

Az igazságot mondod magadnak?

2020. október 30. 03:00 - gerbeaud

„Mert akik test szerint élnek, a test dolgaira törekszenek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaira” (Róm 8,5).

Érezted-e valaha, hogy foglyul ejtenek a gondolataid? Talán azzal, hogy nem jut eszedbe egy gondolat. Vagy gyakran megesik veled, hogy olyat csinálsz, amit nem akarsz. Tudva, hogy mit teszel, mégis önmegsemmisítő a magatartásod. Tudod valamiről, hogy az nem jó neked, mégis megteszed.

Pál azt írja a rómaiaknak: „de tagjaimban egy másik törvényt látok, amely harcol az értelmem törvénye ellen, és foglyul ejt a bűn tagjaimban lévő törvényével” (Róm 7,23).

A bűnös emberi természeted miatt többet gondolsz magadról, és felül akarod múlni Istent. Ez egy, az elmédben zajló harc, és vesztésre állsz. A régi éned – aki azelőtt voltál, hogy Jézus megváltoztatta az életedet – nem a barátod. Önrontó szokásaid forrása, és lealacsonyít téged.

Szakítani akarsz ezekkel a szokásokkal, és jobban akarod irányítani gondolataidat?

Akkor arra van szükséged, hogy meghalld és megértsd ezt az igazságot: nem kell mindent elhinni, ami az eszedbe jut!

Az elméd folytonosan hazudik neked. Nem lesz igaz valami attól, hogy annak gondolod. Nem lesz igaz valami attól, hogy annak érzed. Gondolataid és érzéseid gyakran hazudnak. A lelki növekedés része – azaz egyre jobban hasonlítani Jézusra –, hogy megtanulunk különbséget tenni az igaz és a hamis gondolatok között.

Az önfegyelem egyik legfontosabb módja, amit te is kialakíthatsz magadban, hogy próbára teszed gondolataidat. Azt mondod magadnak: „ismerem gondolataimat, de tényleg igazak-e ezek?”

Nem számít, milyen messzire haladtál már lelki utadon, a régi, bűnös éned továbbra is irányítani próbálja gondolataidat. Meg kell tanulnod megkérdőjelezni a gondolataidat, nem csak egyszer-egyszer, hanem nap mint nap, egész életedben.

Amikor arra gondolsz, hogy senki sem szeret, kérdezd meg magadtól, hogy ez valóban igaz-e. Ha arra gondolsz, hogy ez már sosem lesz jobb, kérdezd meg magadtól, hogy ez tényleg igaz-e. Amikor azt gondolod, hogy az életed értéktelen, kérdőjelezd meg azt, amiről a Sátán épp meg akar győzni. Aztán emlékezz arra, amiről Isten Igéjéből tudod, hogy igaz.

„Mert akik test szerint élnek, a test dolgaira törekszenek, akik pedig Lélek szerint, a Lélek dolgaira” (Róm 8,5).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten Igéjének fényében milyen szokásos gondolataidat tudod megkérdőjelezni?
  • Melyek azok a dolgok, amik tetszenek a Léleknek? (Róm 8,5)
  • Mi nehezíti meg azt, hogy átadd a gondolataidat a Szentléleknek?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.23.)

Szólj hozzá!

Hogyan láthatod meg a fájdalmad célját?

2020. október 29. 03:00 - gabormel

jezus_feltamadasa.jpg

„[Jézus] nem adta fel a kereszt miatt. Épp ellenkezőleg, a rá váró öröm miatt nem törődött a kereszthalál szégyenével, és most Isten trónjának jobbjára ültették” (Zsid 12,2 GNT fordítás).

Korod előrehaladtával már valószínűleg megtanultad, hogy több fájdalmat tudsz elviselni, mint amennyit valaha is gondoltál volna. Valószínűleg nehéz időket kellett megélned, mire rájöttél arra, hogy mennyit tudsz kezelni.

Az emberek hatalmas fájdalmat képesek elviselni, ha láthatják a fájdalom célját és a fájdalom utáni jutalmat. Jézus pontosan ezt tette a kereszt felé haladva. Kínzó fájdalmai voltak, de a fájdalmon túl látta a mennyei jutalmat is. Az örökkévalóság távlata lebegett előtte.

Jézus nem csak az „itt és most”-ra tekintett. Ha ezt tette volna, akkor a jövője sivárnak látszódott volna, és kétségbeesett volna. Azonban Jézus a fájdalmon túl a mennyei jutalomra is nézett. Bármilyen átmeneti könnyebbségnél sokkal jobban értékelte az örök jutalmat.

Amikor fájdalmaid vannak, és csak az „itt és most”-ban élsz, könnyen elcsüggedhetsz és lehangolódhatsz. Néha úgy érezheted, hogy feladod. Az egyetlen módja annak, hogy átvészeld az élet legnehezebb időszakait, az az, ha a fájdalmon túl a mennyei jutalomra tekintesz.

A zsidókhoz írt levél 12. fejezetének 2. versében így szól az Úr: „Jézus nem adta fel a kereszt miatt. Épp ellenkezőleg, a rá váró öröm miatt nem törődött a kereszthalál szégyenével, és most Isten trónjának jobbjára ültették” (GNT fordítás).

Jézus elviselte a szégyenteljes fájdalmat a kereszten, mert tudta, hogy öröm jön utána. A legnagyobb öröm Jézusnak – és nekünk is – az örökkévalóság reménye a mennyben, ahol örökké Isten jelenlétében lehetünk.

Amikor megkapod Krisztus gondolatait, elkezdesz úgy gondolkodni, mint Jézus: a múltadról, a jelenedről, a jövődről, Istenről, az életről, a halálról, a bűnről, az üdvösségről, a barátaidról, a bizalomról. Rájössz arra, hogy sokkal több van az életedben, mint az „itt és most”, ami erőt ad a kitartáshoz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miben reménykedsz leginkább? Mi adja a legnagyobb kényelmet?
  • Hogyan emlékeztetheted magad arra, amit Isten ígért neked a mennyben, hogy elviselhesd a fájdalmat?
  • Milyen célja lehet Istennek, ami miatt hagyja, hogy elviseld a fájdalmat?
  • A bizonytalanság mostani idejében hogyan formálja a szemléletedet Krisztus elméje és az örökkévalóság reménye?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.22.)

Szólj hozzá!

Hogyan add meg magad Isten akaratának, amikor fájdalom ér?

2020. október 28. 03:00 - Lilla:)

change.jpg

„Abbá, Atyám! Minden lehetséges neked: vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem amint te” (Mk 14,36).

Ha Krisztus szerint gondolkodsz, az azzal jár, hogy Isten akaratát teljesíted még akkor is, ha az fájdalmas, bonyolult vagy lehetetlennek tűnik. Jézus erre mutatott nekünk példát a keresztre feszítése előtti éjjelen.

A Gecsemáné kertben Jézust gyötrődött amiatt, hogy tudta, milyen fájdalmakkal kell majd szembenéznie a következő napon; nem csak a fizikai fájdalmakra gondolt, hanem az érzelmi és lelki fájdalmakra is amiatt, hogy el lesz választva Atyjától, amint a bűneink terhét és szégyenét hordozza.

Jézus még ekkor is így imádkozott: „Abbá, Atyám! Minden lehetséges neked: vedd el tőlem ezt a poharat; mindazáltal ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem amint te” (Mk 14,36). A Gecsemáné kertben Jézus azt mondta, hogy Isten akaratát akarja véghez vinni, nem pedig a sajátját, még akkor is, ha az fájdalmas.

Bármikor, amikor fájdalom ér, imádkozd el te is Gecsemáné kertbeli imát! Ez három részből áll.

Az első része a hit. Jézus elhitte, hogy Istennek meg van a hatalma arra, hogy változtasson a helyzetén. Ezt te is elmondhatod imában. Bármin mész is jelenleg keresztül, kezdheted azzal, hogy hittel imádkozol: „Istenem, tudom, hogy neked hatalmadban áll ezen változtatni.”

Utána kérdd Isten segítségét! Nyugodtan mondhatod: „Istenem, a segítségedet kérem. Jelenleg rengeteg fájdalommal küzdök, és szükségem van a szabadításodra. Azt kérem tőled, hogy tégy csodát! Tudom, hogy képes vagy változtatni a helyzetemen, és azt kérem, hogy tedd meg!”

A harmadik része a Gecsemáné-imának, hogy megadod magad, és ez a kulcsa annak, hogy megtanulsz Krisztus szerint gondolkodni. Imádkozz úgy, ahogy Jézus tette: „Uram, még ha azt is kérem tőled, hogy vedd el a fájdalmat, megadom magam neked. Mindennél jobban, még a szabadulásnál is jobban, vágyom arra, hogy a te akaratod valósuljon meg, ne az enyém.”

Készen állsz arra, hogy elmondd ezeket Istennek a legnagyobb szükség óráiban? Amikor ezt megteszed, megmutatod a szellemi érettségedet is, valamint az Istenbe vetett bizalmadat, hogy ő a szörnyűségekből is képes jó dolgot kihozni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha tudnád, hogy holnap életed legnagyobb kihívásával kell szembenézned, hogy imádkoznál ma Istennek?
  • Elhiszed, hogy Isten életed legrosszabb helyzetét is meg tudja változtatni? Az imáid hogyan tükrözik a hitedet?
  • Milyen más módokon mutatta még meg nekünk Jézus, hogy hogyan adjuk meg magunkat Istennek?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.21.)

Szólj hozzá!

Továbbra is gyakorolj megbocsájtást!

2020. október 27. 03:00 - Erika1832

megbocsajtani003.jpg

„Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5,44 GNT fordítás).

Akképpen gondolkodni, mint Jézus, valójában azt jelenti, hogy hajlandó vagy megbocsátani azoknak, akik bántottak téged.

Jézus még a kereszten is megbocsátott. Lukács evangéliuma 23. fejezetének 34. versében így szól az ott lévő emberekről, akik megkínozták és megfeszítették őt: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek” (NIV fordítás).

Ki bántott meg leginkább az életedben? Kivel szemben tartod fenn a neheztelésedet? Milyen fájdalmat tartogatsz még magadban, mert nem tudsz megbocsátani?

Amikor ragaszkodsz a sérelmedhez, akkor ezzel igazán csak magadnak okozol fájdalmat. Meg kell bocsátanod az embereknek, nem azért, mert megérdemlik, hanem azért, mert Isten megbocsátott neked, és azt várja tőled, hogy te is így cselekedj. Azért bocsájtasz meg, mert nem akarod, hogy a fájdalmad keserűségbe és neheztelésbe torkoljon. Engesztelhetetlennek lenni olyan, mint amikor valaki mérget iszik, és azt remélni, hogy ez nem neki, hanem annak a másik személynek okoz fájdalmat.

Jézus mindig megbocsát, de soha nem áll meg csupán a megbocsátásnál. Radikális példát mutat azzal, amikor azt mondja: „Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5,44 GNT fordítás).

Nem elég csak megbocsátani. Isten azt akarja, hogy megtanuld, hogy a rosszra jóval válaszolj, áldjad azokat, akik bántottak téged. Azt akarja, hogy imádkozz a javukra.

Miért tennél így? Mert a Jézuséhoz hasonló gondolkodásmód a legegészségesebb, a legboldogabb és a leggyógyítóbb életforma.

Ha a gondolkodásmódod világi, akkor csak a múlt fájdalmaiban fogsz élni.

Amikor Krisztusi a gondolkodásmódod, szabad vagy a megbocsátásra és az áldásra. Szabadon haladhatsz előre az életeddel a megváltás biztonságában, és a jövődre is reménységgel tekinthetsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a sérelmek, amelyek visszatartottak téged a gyümölcsözőbb lelki növekedéstől?
  • Azért, hogy imádkozz a másikért, elég, ha a másik fél elfogadja a megbocsátásodat, vagy ehhez az is szükséges, hogy a kibékülést is kezdeményezze veled?
  • Tettek veled olyasmit, vagy te tettél valakivel olyasmit, amit nem lehet megbocsátani? Van olyan tettünk, ami miatt Isten kevésbé szeret minket? Mi bátorít arra, hogy úgy válaszolj ezekre a kérdésekre, ahogy válaszoltál?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2020. október 20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása