Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Miért tesz jó hallgatóvá a helyesen feltett kérdés?

2020. október 10. 03:00 - Erika1832

anya_20l_c3_a1nya.jpg

„Az ember gondolatai olyanok, mint a kút mélyén a víz, de  az éleselméjű felhúzza azt” (Péld 20,5 GNT fordítás).

A figyelmes hallgatónak az egyik legnyilvánvalóbb tulajdonsága az, hogy tudja, hogyan kell kiegészítendő  kérdéseket feltenni.

Ahhoz, hogy valakivel igazán beszélgetésbe elegyedjünk, abba kell hagyni az olyan kérdések feltevését, melyekre csak egy „igen” vagy „nem” lehet a válasz. Ezek a kérdések nem vezetnek sehová! Ehelyett el kell kezdeni olyan, úgynevezett kiegészítendő kérdéseket feltenni, amelyek arra ösztönzik a beszélgető társat, hogy bővebben fejtse ki a válaszát az egyszerű, egyszavas felelet helyett.

Például ahelyett, hogy azt kérdeznéd: „Tetszett a koncert?” kérdezhetnéd azt: „Melyik volt a kedvenc részed a koncerten?” Ez egy apró változtatásnak tűnhet, de pont ettől teljesen más, mert valaki megnyílik előtted, és szívesen beszélget veled tovább.

Ha valóban szeretnéd elmélyíteni a kapcsolataidat, és szeretnéd jobban megérteni a gyermekeidet, a házastársadat és a barátaidat, akkor jobban át kell gondolnod, hogy hogyan fogalmazod meg a nekik szánt kérdéseidet. 

A példabeszédek könyve 20. fejezetének 5. verse így szól: „Az ember gondolatai olyanok, mint a kút mélyén a víz, de az éleselméjű felhúzza azt” (GNT fordítás).

Van egy megfogalmazás, ami a hallgatás mesterévé tesz téged, a „folytasd tovább!” Újra és újra használnod kell ezt az életed során, amikor a legkülönbözőbb emberekkel kapcsolatba kerülsz.

Amikor mások megnyílnak előtted, ne hagyd, hogy két vagy három mondat után leálljanak. Amikor befejezik, mondd nekik, hogy „Folytasd tovább!” Majd, amikor néhány percig tovább folytatják, újra ezt mondd: „Folytasd még!” Aztán, amikor úgy gondolják, hogy már nem figyelsz rájuk, újra: „Folytasd tovább”. Minden alkalommal, amikor azt kéred, hogy folytassák, mélyebbre mész, és lehetőséget adsz nekik, hogy még jobban kifejezzék magukat.

Elmondhatod a beszélgetőtársadnak, hogy téged tényleg érdekel a mondanivalója, de a legjobb módja annak, hogy kifejezd felé ezt az érdeklődést, az az, hogy kéred tőle, hogy mondja tovább. Ez azt jelzi számára, hogy téged érdekel az, amit mond. Ez bizonyítja felé, hogy figyelsz. És a figyelem szeretet. A kiegészítendő kérdések feltevése azt mutatja a beszélgetőtársadnak, hogy van időd a számára, oda figyelsz rá, szereted őt, és így ő meghallgatásra és megértésre talál.

Meríts mélyen a kútból! Ezzel nem csak a hallgatási készségedet és a beszélgetéseidet javítod. Ez átalakítja a kapcsolataidat is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válhatsz jobb hallgatóvá ezen a héten?
  • Miért haboznak gyakran az emberek azt mondani egymásnak, hogy „Folytasd tovább!” a mindennapi beszélgetésikben?
  • Azzal hogy oda figyelsz másokra, hogyan mutatod meg, hogy szereted őket?


Hogyan mutatja meg Isten a szeretét?

A szeretetedet azzal fejezed ki mások felé, hogy ajándékul felajánlod a hallgató füleidet és a figyelmedet nekik. Isten teljes szeretetét abban mutatta meg, hogy felajánlotta neked az örök élet ajándékát. Hogyan kapod meg a mennyország bizonyosságát? Úgy, hogy hiszel abban, hogy Jézus Krisztus meghalt a bűneidért, és elnyered a megbocsátás ajándékát.

Ez az ígéret minden embernek szól, függetlenül a kultúrájától, fajától, a helytől, ahol él, vagy a múltjától.

„Mindenki, aki az Úr nevét segítségül hívja, üdvözül” (ApCsel 2,21 NIV fordítás). Ez a legjobb ajándék, amit valaha is felkínálnak neked. Ne várj még egy napot, hogy élj vele!

Így imádkozz: „Istenem, köszönöm a felém való jóságodat. Köszönöm, hogy szeretsz, és törődsz az életem minden részletével. Köszönöm, hogy osztozol a fájdalmamban. Legfőképpen köszönöm, hogy Jézust azért küldted el, hogy megmentsen. Hiszem, hogy meghalt értem a kereszten, és szeretném elfogadni őt mint Megváltómat. Kérlek, bocsásd meg a bűneimet, és fogadj be a családodba. Meg akarok tanulni szeretni, bízni és követni téged életem hátralévő részében itt a földön. Majd a mennyben csatlakozni hozzád, örökre. Ámen!”

Amennyiben elmondtad most ezt az imát, hogy elfogadtad Jézust, kérlek, írj nekem [angolul] a Rick@PastorRick.com címre, és tudasd ezt velem. Szeretnék küldeni néhány ingyenes anyagot neked, hogy segítségedre legyenek a Jézussal való utazásod megkezdésében.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.03.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása