Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Gondolkoznod kellene azon, hogy min gondolkozol!

2020. október 21. 03:00 - Lilla:)

think.jpg

„A bolondok bármit elhisznek, a bölcs azonban meggondolja, mit tesz” (Péld 14,15 NCV fordítás).

Minden viselkedés egyfajta hiten alapul.

Ha rémülten viselkedsz, az azért van, mert abban a pillanatban félelmetes gondolatokban hiszel. Ha sértődötten viselkedsz, az azért van, mert azt hiszed, hogy alulértékelnek, és ezért meg akarod védeni magadat. Ha büszkén viselkedsz, az talán azért van, mert azt hiszed nem vagy elég jó, és ezért hencegéssel próbálsz kompenzálni.

Ha van olyan viselkedésforma az életedben, amit nem szeretsz, keresd fel a forrást, és változtass a mögötte álló gondolatokon! Isten ezt mondja Haggeus próféta könyve 1. fejezetének 5. versében: „Körültekintően gondold át, mit teszel!” (GW fordítás).

Kérdezd meg magadtól: „Miért viselkedem így ezzel az emberrel? Miért viselkedem így a munkahelyemen vagy az iskolában? Miért viselkedem így egyes szomszédaimmal? Milyen gondolat váltotta ki belőlem ezt a reakciót? Milyen feltételezés áll emögött a cselekedet mögött? Milyen hit rejlik e viselkedés mögött?” 

Vettél már részt valaha ehhez hasonló vitában a házastársaddal vagy valaki mással, aki fontos számodra: egyszerűen csak elkezdődik, még azelőtt, hogy rájönnél, és közben valami beindítja az érzelmeidet, mire két másodperc alatt a nulláról 100%-os intenzitással veted bele magad a veszekedésbe? Utána elveszted az irányítást, feldúlt, ideges vagy rémült leszel. Lehet, elkezdesz izzadni, vagy talán felemeled a hangodat. Lehetséges, hogy könnyek csordulnak le az arcodon.

Valami abban a pillanatban belerántott egy kimondatlan hitbe. Talán azt hiszed, hogy a másik el fog hagyni, vagy hogy sosem hallgatnak meg téged. Esetleg azt hiszed, hogy a te ötleted sosem érvényesül, és nem bánnak veled tisztelettel. Valami olyanban kezdesz el hinni, ami hirtelen érzelmi reakciót vált ki belőled.

Ha voltál valaha ilyen helyzetben, fel kell tenned ezt a kérdést: „Most miben hiszek?” Meg kell vizsgálnod a hiedelmeket, amelyek a viselkedésed hátterében állnak.

A Biblia ezt mondja A példabeszédek könyve 14. fejezetének 15. versében: „A bolondok bármit elhisznek, a bölcs azonban meggondolja mit tesz” (NCV fordítás).

Annak érdekében, hogy növekedni tudj az életed bármely területén, meg kell határoznod, hogy mi zajlik az elmédben! Kezdj el gondolkodni azon, hogy min gondolkozol, így a gondolataid egészséges és céltudatos tettekhez vezetnek majd.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy olyan viselkedésformádra, amelyet évek óta próbáltál megváltoztatni! Mit gondolsz, mi miatt viselkedsz így?
  • Miért fontos a viselkedés mögött rejlő hitről gondolkodni a cselekvés előtt?
  • Amikor nehéz beszélgetésed van valakivel, aki közel áll hozzád, hogyan segíthet számodra az, ha átgondolod az érzelmi reakcióid mögött meghúzódó hiedelmeket?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.10.14.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása