Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Ne engedd, hogy az érzéseid teret adjanak a Sátánnak!

2020. november 30. 03:00 - gerbeaud

„A harag talpalatnyi helyet ad az ördögnek” (Ef 4,27 NLT fordítás).

Minden veszekedésben egy láthatatlan szellemi harc folyik a színfalak mögött.

A felszínen jelentéktelennek tűnhet egy veszekedés. Vitatkozhattok arról, hogy ki nem vitte ki a szemetet, vagy ki hagyta a ruháit a földön. De a mélyben a Sátán igyekszik káoszt, zűrzavart és rombolást okozni a kapcsolataidban. Ő a színfalak mögött kihasznál minden alkalmat arra, hogy viszályt szítson az életedben. Nem lesz béke az életedben, ha azt hiszed, hogy csak egy másik emberrel küzdesz. Szellemi erőkkel harcolsz. A Sátán, bár láthatatlan, nagyon is valóságos. Ő az összes konfliktusunk forrása.

Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 27. verse ezt mondja: „a harag talpalatnyi helyet ad az ördögnek” (Ef 4,27 NLT fordítás). A harag lehetőséget ad a Sátánnak, hogy belekapaszkodjon az életedbe. Ahányszor dühbe gurulsz, és bántó szavakat használsz, ajtót nyitsz a Sátánnak, hogy megvesse a lábát érzéseidben, és zűrzavart keltsen. Nem lehetnek egészséges kapcsolataid, ha irányítás nélküliek és zűrzavarosak az érzéseid.

Amikor haragra gerjedsz, a Sátán készen áll, hogy egy sereg bántó szót ültessen a fejedbe. Táplálja a önteltségedet. Azt sugallja, hogy neked kell, hogy igazad legyen, vagy hogy tied kell, hogy legyen az utolsó szó. Távol tart attól, hogy észrevedd vagy törődj azzal a fájdalommal, amit okozol.

Hogyan küzdesz ezekkel az erőkkel? Állj ellen az ördögnek!

Amikor észreveszed, hogy veszekedésbe torkollik valami, légy tisztában azzal, hogy a Sátán terve: kihozni téged a sodrodból. Azt akarja, hogy stresszes, mérges és megbántott légy. A Sátán minden negatív érzést fel fog használni az életedben arra, hogy a békédet lerombolja. De nem kell hagynod, hogy így tegyen.

„Nem akarunk szándékunk ellenére rést adni a Sátánnak, hogy még több bajt okozzon – nem feledkezünk meg ravasz útjairól (2Kor 2,11 The Message fordítás).

Ha nem tudod, hogyan működik a Sátán, akkor újra és újra túl fog járni az eszeden. De most már tudod, hogy amikor dühös leszel, és bántó szavakat használsz, akkor az életedben és a kapcsolataidban talpalatnyi helyet adsz a Sátánnak. Tehát képes leszel megállítani a veszekedést, még mielőtt elkezdődne.

Legközelebb, amikor kísért, hogy haraggal válaszolj, dönts úgy, hogy életet és szeretetet mondasz!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Hogyan változtatja meg egy nézeteltéréshez való hozzáállásodat annak a tudata, hogy a Sátán a színfalak mögött működik?
  • Mit gondolsz, miért használja a Sátán az érzéseidet, hogy konfliktust szítson?
  • Hogyan befolyásolják a szavaid és a hangnemed a nézeteltérésről szóló párbeszédet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.23.)

Szólj hozzá!

Alázattal és kegyelemmel vess véget a veszekedéseknek!

2020. november 29. 03:00 - gabormel

hqdefault_2.jpg

„Isten a büszkéknek ellenáll, azonban kegyelmét az alázatosaknak adja. Adjátok hát magatokat teljesen Istennek!” (Jak 4,6–7 NCV fordítás).

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedések miatt elrendelt karantén következtében sok családnak lehetősége van több időt együtt tölteni. Azonban ez azt is jelenti, hogy nagyobb esély van egymás idegeire menni. Legyünk őszinték, még akkor is, amikor nagyon szeretünk valakit, súrlódásokhoz vezethet az állandó, szoros közelség. És ez gyakran a büszkeség miatt van.

Például, voltál már annyira büszke, hogy nem tudtál kompromisszumot kötni valamiben, pedig tudtad, hogy azt kellene? Volt már olyan vitád a házastársaddal vagy egy jó barátoddal, ahol tisztában voltál azzal, hogy tévedtél, de képtelen voltál beismerni? Természetesen volt. Mindannyiunknak van. Tele vagyunk büszkeséggel, ezért vannak mindnyájunknak konfliktusai az életben.

„Isten a büszkéknek ellenáll, azonban kegyelmét az alázatosaknak adja. Adjátok hát magatokat teljesen Istennek!” (Jak 4,6–7 NCV fordítás).

Isten háborút hirdet a büszkeség, az ego, a gőg és az önzőség ellen. Amikor a büszkeség felemeli a fejét az életedben, akkor Istennel ellentétes oldalon állsz, és a karjaid túlságosan rövidek ahhoz, hogy bokszmérkőzést játssz vele.

Isten nem vizsgálja a büszkeséget, csak annyit mond: „Ó, ez egy kicsit kicsinyes.” Nyíltan szembeszegül a büszke emberekkel. Isten hadat üzen az egónak.

Lehetséges, hogy már észrevetted, Isten kivételes mérnöki részletek pontosságával csökkenti az egódat. Veszélyes Istennel szemben állni. Veszíteni fogsz, ha ellentétes úton haladsz az univerzum Teremtőjével.

Ha a büszkeség vitát szül, akkor az ellenkezője is igaz. Az alázat véget vethet a vitatkozásoknak. A viták gyógymódja az alázat. Minden alkalommal, amikor szerény vagy, jobban ki fogsz jönni a feleségeddel, a gyerekeiddel, a barátaiddal, az alkalmazottaiddal, a felekezeted tagjaival és a szomszédaiddal.

Jakab levelének 4. fejezete szerint Isten kegyelmet ad az alázatos szívűeknek. A kegyelem a változás ereje. Ha le akarod állítani a harcokat az életedben, akkor kegyelemre van szükséged. A kegyelem megszerzésének egyetlen módja van: Légy alázatos! Isten elutasítja a büszkeséget, de kegyelmet ad az alázatosoknak.

Alázd meg magad, majd add át magad teljesen Istennek!

Ha teljesen Istennek adod magad, az azt jelenti, hogy mindent átadtál neki, a büszkeségedet is. Alázd meg magad, hogy megtapasztalhasd, milyen a viták és konfliktusoktól mentes élet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy konfliktusra, ami nemrég zajlott le az életedben! Mit gondolsz, miként alakulhatott volna, ha alázatosan viselkedsz?
  • A gyakorlatban hogyan valósul meg, amikor átadod magad Istennek?
  • Isten a büszkékkel szembeszegül, és kegyelmet ad az alázatosoknak. Mit mond ez a jelleméről?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.22.)

Szólj hozzá!

Csak Isten tudja betölteni minden szükségedet

2020. november 28. 03:00 - FodorImi

religion-3452582_1920.jpg

„Nincs meg, amit akartok, mert nem kéritek Istentől” (Jak 4,2 NLT fordítás).

A családodban, barátaiddal vagy a munkahelyeden a veszekedések egyik legfőbb oka, hogy elvárod az emberektől az életed szükségleteinek betöltését, melyeket csak Isten tud betölteni. Ez gyakran a házasságban a legnyilvánvalóbb, de igaz minden kapcsolatra. Keresed az embereket, akikben megbízhatsz, akik jól ismernek téged. Aztán kezded elvárni tőlük, hogy elégítsék ki érzelmi és lelki szükségeidet.

Általában az emberek, amikor házasság előtt állnak, úgy gondolnak a jegyesükre, amint akinek be kellene tölteni, és be is akarja tölteni minden szükségüket. Végül is kiegészítitek egymást, igaz? Nem gondolod, hogy ez éppenséggel irreális, igazságtalan és csak súlyos frusztrációba fog vinni? A párod nem Isten. A legjobb barátod nem Isten. A munkatársad nem Isten. Egyikük sem ismer téged úgy, mint Isten. Egyikük sem tud gondoskodni rólad úgy, mint Isten. Ők is megtört emberek, éppúgy, mint te.

Itt az ideje, hogy megváltoztasd az elvárásaidat, hogy a csalódottságod ne vezessen további konfliktusokhoz és vitákhoz a kapcsolataidban.

Mit kellene tehát tenned ahelyett, hogy valaki mástól várnád minden érzelmi, lelki és fizikai szükséged betöltését? Imádkoznod kellene értük!

„Nincs meg, amit akartok, mert nem kéritek Istentől” (Jak 4,2 NLT fordítás).

Amikor Isten helyett más emberektől várod, hogy betöltsék a szükségeidet, az kielégítetlenséghez, csalódottsághoz vezet. Ez pedig veszekedésekhez. Ha nem imádkozol, és nem kéred Istent, hogy lásson el mindazzal, amire szükséged van, akkor több időt fogsz vitákban tölteni. Ha nem imádkozol érte, akkor küzdeni fogsz érte. Nincs meg, mert nem kérted Istentől.

Ha szükséged van valamire, először ne a házastársadra nézz, se a barátodra, hogy adja meg. Menj Istenhez először. Ő már tudja, mire van szükséged, és kész megadni neked. Csak kérned kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek azok a szükségeid, amiket a párodtól vártál, hogy betöltse, és ez nézeteltéréshez vezetett? És hogy állsz a legjobb barátoddal? A munkatársaiddal?
  • Milyen szükségeidet várod Istentől, hogy megadja? Hogyan tükrözik az imáid a belé vetett bizalmadat, hogy ő ellát azzal, amire szükséged van?
  • Mit gondolsz, miért várja Isten, hogy imádkozz a szükségeidért, amikor ő már tudja, mire van szükséged?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.21.)

Szólj hozzá!

Ki irányítja a jövőd?

2020. november 27. 03:00 - Erika1832

iranytu-vaszonkepek.jpg

„És tudjuk, hogy Isten mindent úgy alakít, hogy javukra váljon azoknak, akik szeretik őt, és akiket elhívott az ő velük való céljának megfelelően” (Róm 8,28 NLT fordítás).

Az egyik legnagyobb félelem, amivel szembenézel ebben az életben, a jövőtől való félelem. Félted a családod, a barátaid, a munkád, a közösséged és köztük minden más jövőjét.

Ez egyértelmű, mivel nem mi irányítjuk a dolgok alakulását. Viszont ez a felismerés arra kellene, hogy késztessen bennünket, hogy még jobban bízzunk Istenben.

Lehet, hogy nem te irányítod a jövődet, de Isten igen. Ő teremtette az egész világmindenséget. Ha ahhoz lenne kedve, egy pillanat alatt véget vethetne az egésznek. Mégis azon tevékenykedik, hogy amit a történelemre vonatkozóan elgondolt, az megtörténjen, és így az eseményeket egy csúcspontra vezeti. Egy napon Jézus Krisztus vissza fog jönni a földre. Ezt semmi sem tudja megakadályozni.

Épp úgy, ahogy Isten a történelemben azon igyekszik, hogy az eseményeket egy adott pillanat felé vezesse, a te életedben is egy célt igyekszik megvalósítani – ha hagyod, hogy ezt megtegye.

A Biblia azt mondja: „És tudjuk, hogy Isten mindent úgy alakít, hogy javukra váljon azoknak, akik szeretik őt, és akiket elhívott az ő velük való céljának megfelelően” (Róm 8,28 NLT fordítás).

Isten Igéje nem állítja, hogy minden jó. Azt sem mondja, hogy mindennek Isten az oka. Nem ő gerjeszti a háborúkat. Nem okoz rákot. Nem ő az oka a nemi erőszaknak, a bántalmazásoknak, sem a molesztálásoknak. Nem tesz gonosz dolgokat. Az emberek teszik ezeket. Isten a választás szabadságát adja mindenkinek. A gonoszság az ára ennek a szabadságnak.

A Biblia viszont azt mondja, hogy Isten mindent úgy tesz, hogy a végeredmény jó legyen. Ha bízunk benne, akkor az életünk ostoba, gonosz és rossz döntéseit valami jóra használja fel. Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 28. versében található ígéret nem mindenkinek szól. Azoknak szól csak, akik „szeretik Istent”. Azoknak szól, akik bíznak Istenben, és ezt mondják: „Itt van, Uram. Vedd el az életem összes törött darabjait, és rakd őket össze!”

Ezért nem aggódom, amikor naponta elolvasom az újságok főcímeit. Nyilvánvaló, hogy sok probléma van ma a világban, mégis Isten az, aki irányít. Isten továbbra is egy csúcspont felé mozgatja a történelmet. És Isten még mindig afelé mozgatja emberei életét, ami a legjobb nekik. Eljön az a nap amikor Isten mindent az ő céljának megfelelően megold majd.

Mivel Isten irányít, mindennel kapcsolatban bízhatsz benne – beleértve az életünkben előforduló jó, rossz és csúnya dolgokat is.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan segít neked jobban bízni Istenben az a tudat, hogy ő irányítja a dolgokat?
  • Miként láttad Istent, hogy felhasznált egy rossz döntést arra, hogy valami jót hozzon ki belőle?
  • Melyik az a jövővel kapcsolatos félelmed, amit át tudsz adni ma Istennek?

 

A félelmeidre Isten szeretete a válasz.

Ahogy felismered, hogy Isten irántad való szeretete, soha nem fog véget érni, elbúcsúzhatsz a félelmeidtől. Nála van a vezetés, és a te érdekeidet tarja szem előtt. Soha nem fog elhagyni téged.

Nem kell kiérdemelned Isten szeretetét, sem azt, hogy a mennybe juss. A Biblia azt mondja: „Kegyelem által van üdvösségetek, hit által – és ez nem tőletek van, ez Isten ajándéka –, nem cselekedetek által, hogy senki ne dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV fordítás).

A Biblia azt mondja, hogy csak akkor juthatunk a mennybe, ha bízunk Istenben az ő Fián, Jézus Krisztuson keresztül.

Ha még nem bíztál Jézusban, és nem kötelezted el magad, hogy követni fogod őt, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a határt, és úgy dönts, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követed őt, mondd el az alábbi imát:

„Kedves Jézus, megígérted, hogy, ha hiszek benned, mindent, amit valaha is rosszul tettem, megbocsátod, és fel fogom ismerni az életem célját, és egy nap befogadsz engem a mennyei örökkévaló otthonodba.

Bevallom neked, hogy bűnös ember vagyok, és hiszem, hogy te vagy a Megváltóm. Megígérted, hogy ha bevallom a bűneimet, és bízom benned, megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség kegyelemből, hitből fakad, és nem a cselekedetekből. Uramként fogadlak be az életembe. Ma életem minden részét átadom neked. Úgy akarom élni az életem, ahogy te szeretnéd.

Jézus, a te szeretetedben szeretnék megnyugodni. Köszönöm, hogy ezt nem kell kiérdemelnem, vagy tennem érte. Arra akarom használni az életem, hogy téged szolgáljalak ahelyett, hogy a magam érdekeit szolgálnám. Alázatosan elkötelezem magam melletted, és kérlek, ments meg, és fogadj be a családodba. Jézus nevében. Ámen.”

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.20.)

Szólj hozzá!

Tervezz a holnapra, de éld meg a mai napot!

2020. november 26. 03:00 - ReveSz

Ne aggódjatok a holnapért, mert a holnap majd elhozza a maga aggodalmait. A mai nap gondjai elegek mára” (Mt 6,34 NLT fordítás).

Az a jó a jövő dolgaival kapcsolatban, hogy nem egyszerre fognak rád nehezedni. Hogyha az egész életed történéseit egyszerre kellett volna feldolgoznod, nem kérdés, hogy megsemmisítő lenne. Éppen ezért Isten ezeket kis adagokban, 24 órás osztásokban adja neked.

Amiképpen Isten egyszerre csak egy napot ad neked, amit meg kell élned, azt várja el tőled, hogy így teljesíts az életedben is. Egyszerre csak egy napnak élj, és azt tedd hasznossá!

Jézus azt tanította: Ne aggódjatok a holnapért, mert a holnap majd elhozza a maga aggodalmait. A mai nap gondjai elegek mára” (Mt 6,34 NLT fordítás).

Jézus azt mondja, hogy ne aggódjunk feleslegesen. Ha a jövő héten történni fog valami, akkor miért zaklatod magadat azzal, hogy aggódj miatta?

Az aggódás nem változtatja meg a múltat. Nem tudja irányítani a jövőt. Az aggódás csak boldogtalanná tesz.

Isten mindent megad számodra, de csak annyit, amennyi a mai napra kell, és amennyi minden egyes napra szükséges. Nem ruház fel az összes erővel, ami elegendő lenne a következő hetekre és hónapokra. Azt mondja, hogy imádkozzunk: „Mindennapi kenyerünket ad meg nekünk ma!” Azt szeretné, ha egyszerre csak egy napot élnél meg.

Amikor nem tudod, mit tartogat a jövő, akkor minden egyes napodat meg tudod élni. Ez mind, amit tenned kell!

Amikor minden bizonytalan, és nem tudod, hogyan hozz bölcs döntéseket a jövőre nézve, akkor foglalkozz csak a ma dolgaival! Isten nem szeretné, ha aggódnál a holnapért, de azt sem szeretné, hogy folyton a jövőben gondolkozz. Fontos, hogy tervezz, imádkozz, és bízd a jövődet Istenre. Viszont Isten azt várja el tőled, hogy abba fektesd az energiádat, ami ma számít.

Egy jó mód arra, hogy így cselekedj (különösen a világjárvány alatt) az, ha csökkented a médiával töltött idődet. Fókuszálj inkább Isten szeretetére és gondviselésére, a lelki növekedésedre, és foglalkozz azokkal az emberekkel, akiknek most szüksége van a segítségedre. Ez az, ahogyan értelme lesz a mai napnak.

„Ne jelentsd be hetykén, mit fogsz holnap tenni; nem tudod az első dolgot a holnapról” (Péld 27,1 The Message fordítás). Amikor az életben minden más homályosnak tűnik, ez pont annyira világos, amennyire csak lehet.

Tervezz a holnapra, de éld meg a mai napot! Isten mindent meg fog adni ahhoz, hogy engedelmes lehess mindkettőben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az az általad nem irányítható dolog, amin nagyon sokat stresszelsz? Az aggódás nagyon sok energiával jár. Hogyan tudnád ezt az energiát átirányítani, hogy megvalósíts, vagy tovább munkálkodj egy dolgon?
  • Hogyan szerezhetnéd meg Isten kegyelmét, hogy szembe nézz még ma ezzel?
  • Milyen módon tud egy jól átgondolt és tervezett nap segíteni abban, hogy a legtöbbet hozd ki a mai napból?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása