Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Alázattal és kegyelemmel vess véget a veszekedéseknek!

2020. november 29. 03:00 - gabormel

hqdefault_2.jpg

„Isten a büszkéknek ellenáll, azonban kegyelmét az alázatosaknak adja. Adjátok hát magatokat teljesen Istennek!” (Jak 4,6–7 NCV fordítás).

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedések miatt elrendelt karantén következtében sok családnak lehetősége van több időt együtt tölteni. Azonban ez azt is jelenti, hogy nagyobb esély van egymás idegeire menni. Legyünk őszinték, még akkor is, amikor nagyon szeretünk valakit, súrlódásokhoz vezethet az állandó, szoros közelség. És ez gyakran a büszkeség miatt van.

Például, voltál már annyira büszke, hogy nem tudtál kompromisszumot kötni valamiben, pedig tudtad, hogy azt kellene? Volt már olyan vitád a házastársaddal vagy egy jó barátoddal, ahol tisztában voltál azzal, hogy tévedtél, de képtelen voltál beismerni? Természetesen volt. Mindannyiunknak van. Tele vagyunk büszkeséggel, ezért vannak mindnyájunknak konfliktusai az életben.

„Isten a büszkéknek ellenáll, azonban kegyelmét az alázatosaknak adja. Adjátok hát magatokat teljesen Istennek!” (Jak 4,6–7 NCV fordítás).

Isten háborút hirdet a büszkeség, az ego, a gőg és az önzőség ellen. Amikor a büszkeség felemeli a fejét az életedben, akkor Istennel ellentétes oldalon állsz, és a karjaid túlságosan rövidek ahhoz, hogy bokszmérkőzést játssz vele.

Isten nem vizsgálja a büszkeséget, csak annyit mond: „Ó, ez egy kicsit kicsinyes.” Nyíltan szembeszegül a büszke emberekkel. Isten hadat üzen az egónak.

Lehetséges, hogy már észrevetted, Isten kivételes mérnöki részletek pontosságával csökkenti az egódat. Veszélyes Istennel szemben állni. Veszíteni fogsz, ha ellentétes úton haladsz az univerzum Teremtőjével.

Ha a büszkeség vitát szül, akkor az ellenkezője is igaz. Az alázat véget vethet a vitatkozásoknak. A viták gyógymódja az alázat. Minden alkalommal, amikor szerény vagy, jobban ki fogsz jönni a feleségeddel, a gyerekeiddel, a barátaiddal, az alkalmazottaiddal, a felekezeted tagjaival és a szomszédaiddal.

Jakab levelének 4. fejezete szerint Isten kegyelmet ad az alázatos szívűeknek. A kegyelem a változás ereje. Ha le akarod állítani a harcokat az életedben, akkor kegyelemre van szükséged. A kegyelem megszerzésének egyetlen módja van: Légy alázatos! Isten elutasítja a büszkeséget, de kegyelmet ad az alázatosoknak.

Alázd meg magad, majd add át magad teljesen Istennek!

Ha teljesen Istennek adod magad, az azt jelenti, hogy mindent átadtál neki, a büszkeségedet is. Alázd meg magad, hogy megtapasztalhasd, milyen a viták és konfliktusoktól mentes élet!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj egy konfliktusra, ami nemrég zajlott le az életedben! Mit gondolsz, miként alakulhatott volna, ha alázatosan viselkedsz?
  • A gyakorlatban hogyan valósul meg, amikor átadod magad Istennek?
  • Isten a büszkékkel szembeszegül, és kegyelmet ad az alázatosoknak. Mit mond ez a jelleméről?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.11.22.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása