Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A karácsony bizonyítja az értékedet

2020. december 31. 03:00 - gerbeaud

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16).

Vannak, akik sértőnek tartják azt mondani, hogy valaki lelkileg elveszett. De nem az. Valójában nagy bók az, ha lelkileg elveszettnek neveznek.

Van különbség aközött, hogy valamit elveszítünk vagy elhányunk. Ha valamit elhánysz, az azt jelenti, hogy nem volt fontos neked. De ha elveszíted azt, az elég értékes ahhoz, hogy megpróbáld megtalálni. Egy hajcsatot elhánysz, a szemüvegedet elveszíted.

Az emberek csak azért elveszettek, hogy érdemes legyen megtalálni őket. Így gondolj erre: egy remekmű értéke nem csökken, ha elveszik, hanem felmegy.

Amikor nem állsz kapcsolatban Istennel, sok szempontból elveszett vagy. Elveszíted az irányt, Isten oltalmazását, a lehetőségeidet, a boldogságodat és a jövőbeni mennyei otthonodat – hogy csak néhányat említsünk. De egy dolgot nem veszítesz el: az értékedet.

Annyira értékes vagy, hogy az első karácsonykor Isten megfizette a Fia árát, hogy megleljen téged. A Biblia leghíresebb verse ezt mondja: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16).

Annyira fontos vagy Istennek, hogy mentő akciót hajtott végre azért, hogy rád találjon. Kisbabaként jött a földre, hogy egy nap egy fakereszten halhasson meg bűneidért.

A karácsonyi történet felfedi az értékedet. Isten annyira szeretett téged, hogy amikor elvesztél, Isten a legjobbat küldte, Jézust, hogy visszaszerezzen.

Soha ne felejtsd el: számítasz Istennek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Sokan küzdenek önértékelési problémával. Hogyan változtatja meg az önértékelésedet annak tudata, hogy Jézus azért jött, hogy megtaláljon?
  • Gondolj arra a személyre, akit a legnehezebb szeretned. Jézus annyira értékeli ezt a személyt, hogy érte is meghalt. Milyen módon fogsz másképp bánni ezzel az emberrel tudva, hogy Jézus ilyen nagyon értékeli őt?
  • Készíts listát arról, hogy a családod miként ünnepli a karácsonyt! Nézd meg ezt a listát, és szánj néhány percet arra, hogy megfontold: hogyan tükrözik az ünnepléseid Jézus születésének örök jelentőségét?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.24.)

Szólj hozzá!

Krisztus a láthatatlan Isten látható képmása

2020. december 30. 03:00 - gabormel

07820e8e3e3161340cfad2b3be2d0948.jpg

„Krisztus a láthatatlan Isten látható képmása” (Kol 1,15 NLT).

Ki volt az a kisbaba a jászolban, akit karácsonykor ünneplünk?

Pál levele a kolosséiakhoz 1. fejezetének 15. verse a következőt mondja: „Krisztus a láthatatlan Isten látható képmása” (NLT).

Már hallottad azt a kifejezést, hogy ha valamit jól akarsz csinálni, akkor csináld magad. Isten is jó munkát akart végezni, hogy megmentsen, ezért ő maga jött a földre. Nem avatárként, angyalként vagy prófétaként, hanem személyként jött. Kisbabaként érkezett, majd férfivé lett, akit Jézus Krisztusnak hívtak.

Az emberek szerte a világon ünneplik a jászolban fekvő kisbabát, mert ez a gyermek Isten, aki azért jött, hogy a népével éljen.

Ha meg akarod tudni, milyen az Isten, vess egy pillantást a kis Jézusra.

Azonban Jézus nem pusztán azért jött, hogy itt éljen köztünk. Azért jött, hogy meghaljon a bűneinkért, hogy az örökkévalóságot Istennel töltsük.

Miért volt erre szükség?

Mert habár Isten a szeretet Istene, ugyanakkor az igazságosság Istene is. Az igazságosság megköveteli a tévedések kijavítását, a bűn adósságának a kifizetését.

És a mennyország tökéletes, de mi nem vagyunk azok. Ezért van szükségünk a Megváltóra. Isten a kegyelem révén tökéletlen embereket juttat a mennyországba.

A karácsonyi jó hír az, hogy Isten megadta neked Fia ajándékát, hogy megfizessen mindent, amit valaha rosszul tettél, felajánlva a kegyelmet a mennybejutáshoz.

A Biblia azt mondja: „Amikor [Jézus] szolgált engesztelő áldozatként a bűneinkért, végleg megoldotta a bűn problémáját – és nem csak a mienket, hanem az egész világét” (1Jn 2,1 The Message).

Ez az ajándék el fog nyomni bármit, ami a fád alatt található ebben az évben. Csak el kell fogadnod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten mely jellemvonásait ismerhetjük meg Jézus által?
  • Hogyan teheti Isten Jézus ajándékát a karácsonyi ünneped kiemelkedőbb részévé?
  • Hogyan oszthatod meg másokkal Isten karácsonyi ajándékának üzenetét ezen a héten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.23.)

Szólj hozzá!

Isten szenvedélyes szeretete irántad

2020. december 29. 03:00 - FodorImi

love-699480_1920.jpg

„Mielőtt a föld alapjait lerakta volna, már elgondolt minket, szeretetének a középpontjába állított, hogy feddhetetlenek és szentek legyünk az ő szeretete által” (Ef 1,4 The Message).

A legnagyobb karácsonyi ajándék, amit valaha is kapsz, az Isten ajándéka számodra. Ez az oka, amiért a karácsonyt ünnepeljük. Erről szól a Biblia legismertebb verse: János evangéliuma 3. fejezetének 16. verse.

A történelem során emberek milliárdjai memorizálták ezt a verset. Miért ilyen fontos ez?

János evangéliuma 3. fejezetének 16. verse magyarázza meg a karácsony jelentőségét. Összegzi az egész Biblia üzenetét:

„Mert Isten úgy szerette ezt a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16 NKJV).

Ez a bibliavers emlékeztet minket, hogy Isten karácsonyi ajándéka számunkra magába foglalja a legnagyobb szenvedélyt – ahogyan minket szeret.

A vers első szakasza azt mondja: „Úgy szerette Isten a világot”. Egy dolog azt mondani valakinek, hogy szeretlek, de amikor azt mondják, hogy úgy szeretlek, az mutatja a szenvedélyt. Senki sem fog olyan intenzitással szeretni téged, mint ahogyan Isten szeret.

Isten mindig szeretett téged. Pál levele az  efezusiakhoz 1. fejezetének 4. verse azt mondja: „Mielőtt a föld alapjait lerakta volna, már elgondolt minket, szeretetének a középpontjába állított, hogy feddhetetlenek és szentek legyünk az ő szeretete által” (The Message). Mielőtt Isten megteremtette a világot az emberi élet fenntartására, ő már eltervezte az életedet. Isten azért alkotta az univerzumot, mert szeretni akart téged.

Isten sohasem teremtett egyetlen személyt sem, akit ne szeretett volna. Minden az életben – levegő, víz, étel, napfény stb. – Isten irántad való szeretetéből ered.

Semmi sem választhat el Isten szeretetétől. Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 39. verse azt mondja: „Nincs semmi az egész teremtettségben, ami valaha is képes lenne elválasztani minket Isten szeretetétől, amely a mienk a mi Urunk, Jézus Krisztus által” (GNT).

Isten szeret téged a jó napjaidon és a rossz napjaidon is. Szeret téged, amikor érzed, és akkor is, amikor nem érzed. Nem fog soha jobban szeretni, mint ahogy éppen most szeret. És sohasem fog kevésbé szeretni.

Ez a legnagyobb ajándék, amit valaha is kapsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten irántad való szeretetének megértése milyen hatással van arra, ahogyan te viszonyulsz másokhoz?
  • Hogyan változtatja meg a perspektívádat annak felismerése, hogy semmi sem választhat el Isten szeretetétől?
  • Kivel oszthatod meg Isten legnagyobb ajándékát ezen a héten?

(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.22.)

Szólj hozzá!

Most karácsonykor az időd add ajándékba!

2020. december 28. 03:00 - Erika1832

christmas_eternity.jpg

„A szeretetünket őszinte cselekedetekkel kell megmutatnunk, nem pedig üres szavakkal” (1Jn 3,18 GW).

Idén karácsonykor az idődet add ajándékul!

Az idő a legértékesebb árucikk, mivel az időd az maga az életed, és csak egy bizonyos mennyiség áll belőle rendelkezésedre. Isten már eldöntötte, hány napig fogsz élni, és nincs lehetőség arra, hogy többet kapj.

Arra mindig van lehetőséged, hogy több pénzt keress, de időt nem tudsz többet szerezni. Ezért, ha valakire az idődet rászánod, akkor az életed egy részét adod át neki, amit soha nem fogsz visszakapni. Emiatt olyan felbecsülhetetlen ajándék az idő.

Ha másra nem is, arra biztosan fog minket emlékeztetni ez a 2020-as esztendő, hogy a kapcsolatoknak mindig elsőbbséget kell biztosítanunk életünkben.

Az igazság az, hogy sok időre kiéhezett kapcsolat van. Lehet, hogy vannak akik ugyanabban az otthonban élnek, de mint a hajók az éjszakában, elmennek egymás mellett itt-ott időnként egy üdvözlő puszival. A kapcsolatok akkor halnak meg, amikor az együtt töltött idő kiszárad.

Az időtől sok minden megfoszthat egy kapcsolatot, amire oda kell figyelni. A munka is elrabolja az időt egy kapcsolattól. A különböző elfoglaltságok is időt rabolnak el egy kapcsolattól. A  hobbik szintén elveszik az időt egy a kapcsolattól. Még a túl sok egyházi elfoglaltság vagy szolgálat is elrabolja az időt egy kapcsolattól.

Talán te is azon gondolkozol, hogy: „Hogyan lehetne több időt tölteni azokkal, akiket szeretek?” Kezdd azzal, hogy kikapcsolod a TV-t és a telefonod! Ez a két egyszerű változtatás sokat segít abban, hogy több időd jusson a számodra fontos személyekre.

Az idei lelassult karácsony lehetőséget és időt teremt számodra, hogy a családoddal és azokkal töltsd, akiket Isten hoz be az életedbe. Isten megadta neked az idő ajándékát, hogy másoknak tovább ajándékozd azt.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az az első három dolog – még ha nem is feltétlenül rosszak –, amely visszatart attól, hogy időt szánj a környezetedben lévő emberekre?
  • Mi az a gyakorlati változás, amit meg tudsz tenni, hogy idén karácsonykor több időt tölts másokkal?
  • Hogyan segített az elmúlt év felismerni a kapcsolatokba való befektetés fontosságát? Mit gondolsz, hogyan fogod másképp kezelni az idődet egy járvány utáni világban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.21.)

Szólj hozzá!
Címkék: idő kapcsolatok

Mit kezdjünk az élet csalódásaival?

2020. december 27. 03:00 - ReveSz

grayscale photography of woman standing near white cross signage

„[Anna] soha nem ment el a templomból, hanem böjttel és imával szolgálta Istent éjjel-nappal” (Lk 2,37 CSB).

Az elmúlt pár napban egy-egy bölcs asszonyt tekinthettünk meg a karácsony történetben. Ma egy harmadik bölcs asszonnyal találkozhatsz, Annával. Úgy döntött, hogy Isten jelenlétére összpontosít, és mindenkinek elmondja azt, amit tud Jézusról akkor is, mikor a körülményei megkönnyítették volna, hogy az ellenkezőjét tegye.

Lukács evangéliumának 2. fejezetében olvashatjuk, hogy Anna 84 éven át volt özvegy. Élete szerelme akkor halt meg, mikor Anna még nagyon fiatal volt. Nem ezt tervezhette magának. A csalódás keserűvé tehette volna őt. De a Biblia egy másik képet mutat nekünk be: „[Anna] soha nem ment el a templomból, hanem böjttel és imával szolgálta Istent éjjel-nappal” (Lk 2,37 CSB).

Amikor Anna férje meghalt, dönthetett volna úgy, hogy hagyja meghalni az iránta érzett szeretetét is. Ehelyett bölcsen irányította át szeretetét Istenhez. Napjait és éjszakáit csalódása helyett a jelenre koncentrálva töltötte.

Hogyha még nem történt veled ilyen, bizonyára egy nap neked is el kell engedned valakit, akit szeretsz. Mit tennél ilyen körülmények között? Ha bölcs vagy, Isten jelenlétére koncentrálsz, és felé irányítod a szereteted.

Nagyon sok párnál láttam meghozni ezt a döntést, amikor nagyon vágyakoztak egy gyermekre, akit még nem kaphattak meg. Azt láttam, hogy örökbe fogadtak vagy nevelőszülővé váltak. Isten jelenlétére összpontosítottak azzal, hogy szeretetüket adták a világon sok gyermeknek, akiknek szükségük volt rá.

Anna egy második bölcs döntést is meghozott, amikor a férje nem volt ott, hogy szeresse. Miután éveket töltött Isten jelenlétében a templomban, végül találkozott Jézussal, és egyből elkezdte terjeszteni a róla szóló örömhírt.

Amikor leteltek tisztulásuk napjai Mózes törvénye szerint, Mária és József elvitték Jézust a templomba, és Anna ott volt. A Bibliában olvashatjuk: „Anna is odalépett hozzájuk. Hálát adott Istennek, és beszélt a gyermekről mindazoknak, akik Jeruzsálem szabadulását várták” (Lk 2,38 CEV).

Attól kezdve, miután találkozott Jézussal, elkezdett más embereknek beszélni róla. A Bibliában olvashatjuk: „Aki lelkeket nyer meg, bölcs az” (Péld 11,30 NKJV). Anna bölcs volt, mert úgy döntött, hogy másoknak mesél Jézus érkezésének jó híréről.

Ezalatt a karácsonyi időszak alatt meghozhatod ugyanezt a döntést. A körülötted élő emberek valószínűleg nyitottabbak lesznek mostanában a lelki dolgokra, mint bármikor máskor az évben. Nem számít, milyen csalódottsággal néztél szembe idén, dönts amellett, hogy olyan leszel, mint Anna. A szeretetedet fordítsd Isten felé, és beszélj Jézusról az embereknek!

Ez egy bölcs döntés.

 

Imádság

Amikor befejezzük karácsonykor a három bölcs nő megismerését, szánj néhány percet arra, hogy imádkozz ezen ima szerint, és emlékezz arra, amit ez a három nő tanított neked.

„Atyám, egy olyan karácsonyi időszak közepén, ami egy nagyon hosszú és bonyolult évnek a végén van, szeretném megköszönni a legnagyobb ajándékot mind közül: a te Fiadat, Jézus Krisztust. Köszönöm, hogy elküldted őt értem, hogy fizessen a bűneimért. Köszönöm az örök életre szóló ígéretedet azoknak, akik elfogadják ezt az ajándékot. Szent Szellem, töltsd be a lelkem a te ígéretedbe vetett bizalommal úgy, ahogy a karácsonyi történetben szereplő három nőt: Erzsébetet, Máriát és Annát is tanítottad. Segíts, hogy benned bízzak a keserűség helyett. Segíts, hogy a te Igédben bízzak a félelmeim helyett. Segíts, hogy a jelenlétedre figyelhessek, és ne a csalódásaimra, és segíts, hogy beszélhessek mindenkinek Jézusról. Ámen!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Anna egy komoly csalódottsággal nézett szembe miután meghalt a férje. Hogyan reagálsz tipikusan a csalódásokra?
  • Mi az a praktikus módszer arra, hogy Isten jelenlétére összpontosíts ahelyett, hogy a csalódásaidra figyelnél ezen a héten?
  • Mi a legnagyobb akadály, amikor szembenézel azzal, hogy megoszd a Jézusról szóló örömhírt?
  • Kivel tudnád megosztani az örömhírt ezen a héten?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása