Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Bízz Isten tervében még akkor is, ha az időzítésének nincs értelme!

2020. december 25. 03:00 - Besther

time-3222267_1920.jpg

„De íme, most megnémulsz, és nem tudsz megszólalni egészen addig, amíg ezek végbe nem mennek, mert nem hittél szavaimnak, amelyek be fognak teljesedni a maguk idejében” (Lk 1,20).

Ismered a napkeleti bölcseket, de a karácsony történetéhez még három bölcs asszony is hozzátartozik: Erzsébet, Mária és Anna.

Ők az élet különböző szakaszaiban jártak. Az egyik házas volt, a másik egyedülálló, a harmadik pedig özvegy. Mindannyian bölcs döntéseket hoztak, amikből te is tanulhatsz a mai napon.

Döntéseik ugyanolyanok voltak, amilyeneket nekünk is meg kell tennünk: bízni Isten tervében ahelyett, hogy megkeserednénk; hinni Isten Igéjének ahelyett, hogy félnénk; és Isten jelenlétére koncentrálni a csalódások helyett.

A következő néhány áhítatban megismerheted ezeket az asszonyokat, és tanulhatsz döntéseikről, melyek a hitükön alapultak.

Ma megismerkedünk Erzsébettel. Az ő története megmutatja, hogy Isten miként működik csalódásaidon és szívfájdalmaidon keresztül annak ellenére, hogy te nem látod azonnal a munkáját.

A Biblia azt mondja Erzsébetről és az ő férjéről, Zakariásról, hogy jó és istenfélő emberek voltak. De szívük össze volt törve, mert szerettek volna gyermeket, és nem adatott nekik egy sem.

Erzsébet éveken át imádkozott egy gyermekért, de már túl volt a teherbeesés korán. Legnagyobb és leghosszabb imájára nem érkezett válasz.

Ő mindent jól csinált, de Isten még mindig nem adta meg azt, amire a legjobban vágyott. Szembekerült a kísértéssel, hogy nehezteljen Istenre.

Erzsébet viszont bölcs volt, és nem a haragot és a keserűséget választotta. Helyette azt választotta, hogy bízik Istenben és imádkozik.

Azután a megfelelő időben Isten válaszolt imádságára. Fiút adott Erzsébetnek, Keresztelő Jánost, aki előkészíti az utat Jézusnak, a Messiásnak.

Ha János máskor született volna, akkor nem tudta volna beváltani küldetését, hogy előkészítse az utat Jézusnak. Ugyanabban az időben kellett megszületnie, mint Jézusnak.

Egész idő alatt Erzsébet imádkozott és gondolkodott, hogy vajon Isten meghallgatja-e imáit. Úgy döntött, hogy bízik Isten tervében. Hitte, hogy Isten időzítése jobb, mint a sajátja.

Sem Erzsébetnek, sem neked nem visszautasítás, ha Isten késik a válasszal. Egy okos ember ismeri a különbséget a „nem” és a „még nem” között. Amikor csalódások és késések jönnek, egy bölcs ember bízni fog Istenben ahelyett, hogy megkeseredne.

Ahogy Erzsébetnek, úgy neked is voltak terveid ebben az évben, melyeket félre kellett tenned. A COVID-19 bezárta az iskolákat, üzleteket. Megváltozott az esküvők és temetések rendje. Megváltoztatta az idei karácsony ünneplését.

De ahogy Erzsébet és Zakariás, úgy te is választhatod azt, hogy bízol Istenben még akkor is, ha a körülmények kihívást jelentenek.

Egy angyal látogatta meg Zakariást, és így szólt hozzá: „Ne félj, Zakariás, meghallgatásra talált a te könyörgésed. Feleséged, Erzsébet fiút szül neked, akit nevezz Jánosnak!” (Lk 1,13).

Lehet, hogy téged nem látogat meg egy angyal, de tudnod kell, hogy Isten hallja a te imáidat is. Az imára adott késedelmes válasz nem elutasítás. Isten azt ígéri, hogy a kitartó imádságokat meghallgatja.

Ebben a karácsonyi időszakban válaszd azt, hogy bölcs leszel, mint Erzsébet. Válaszd azt, hogy elhiszed, hogy Isten meghallgatja az imáidat, és minden körülmények között munkálkodik még akkor is, amikor te azt nem látod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit kértél hosszú időn keresztül Istentől? Hogyan birkóztál meg a késéssel?
  • Miért volt jobb Isten időzítése az imádságaid megválaszolásában, mint a te időzítésed?
  • Miben lehet más 2021, ha bízol Istenben és kitartóan imádkozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.12.18.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása