Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Négy mód, ahogyan Isten szól hozzád

2020. március 31. 03:00 - FodorImi

20200331.jpg

„Isten igenis szól – néha így, máskor úgy – még akkor is, ha lehet, hogy az emberek nem értik” (Jób 33,14 NCV fordítás).

Isten szól hozzád, a kérdés az, hogy figyelsz-e a hangjára. A mai igevers azt mondja, hogy Isten egyszer így, máskor úgy szól.

A kérdés, amit fel kell tennünk az az, hogy hogyan hangolódhatok rá arra, hogy meghalljam őt.

Íme itt van négy csatorna, melyeket Isten használ:

1. Isten szól hozzánk a Biblián keresztül.
Ez az útikönyved az élethez. Megmutatja a megfelelő lépést, amit meg kell tenned. Ezért kell olvasnod Isten Igéjét minden nap. Ha nincs napi csendességed és Biblia olvasási időd, úgy Isten „foglalt” jelzést kap, amikor szólni akar hozzád. Állandó kapcsolatban kell maradnod, mert Isten akarata Isten Igéjében található meg.

2. Isten szól hozzánk a tanítókon keresztül.
Nincs mód arra, hogy én vagy bármely másik tanító, meg tudjuk határozni azt, hogy pontosan mit mondjunk, hogy minden hallgatónk igényét kielégítsük. Isten azonban tudja. Ezért minden szolgálatom előtt imádkozom: „Istenem, te ismered az embereket, és tudod, mire van szükségük. Add a helyes szavakat a számba!” Valahogyan, olyan módon, amit csak ő tud, Isten használja az én tanításomat és más lelkipásztorok tanításait, hogy betöltse azoknak az embereknek a szükségeit, akik hallgatják.

3. Isten szól hozzánk a benyomásainkon keresztül.
Két véglete van ennek. Az egyik véglet a racionalista, aki azt hiszi, hogy Istentől nem jöhet benyomás, mindennek logikusnak kell lennie. A másik véglet a misztikus, aki azt hiszi, hogy minden benyomás Istentől van. Meg kell találnod a középutat, és fel kell ismerned, hogy ha egy benyomás Istentől ered, akkor annak egyeznie kell Isten Igéjével.

4. Isten szól hozzánk a körülményeink által.
Ha jelentőségteljes életet akarsz élni, akkor Istennek folyamatosan korrigálnia kell, ennek pedig egyik módja, hogy ezt az életkörülményeiden keresztül teszi.

Amikor elkezdesz figyelni Istenre a körülményeiden, a benyomásaidon, a tanítókon és a Biblián keresztül, néha olyan utakon fog vezetni, amit nem értesz.

Ne hagyd abba! Isten követése nem mindig könnyű, de sokkal több áldást fog hozni az életedbe, mint ahogy el tudod képzelni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor használta Isten ezeket a csatornákat arra, hogy megossza veled az életedre vonatkozó akaratát?
  • Hogyan vizsgálhatsz meg egy benyomást, hogy meglásd, vajon Istentől ered-e?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a látásmódodat a körülményeidre vonatkozóan, hogy Isten szólni tudjon hozzád ezeken keresztül?

Ma van az a nap. Az a nap, amikor szükséges átlépned a határvonalat, és ezt mondanod Jézus Krisztusnak: „Kapcsolatba akarok lépni veled." Hogyan tedd ezt meg? Kezdd azzal, hogy imádságban szólsz hozzá. Ő most is figyel rád. Ő már mindent megtett, amit meg kellett tenni. Emiatt jött el a földre, halt meg a kereszten és támadt fel. Jézus szeretne megajándékozni téged. Ahhoz pedig, hogy ezt az ajándékot elfogadd, így kell imádságban szólnod hozzá: „Ma, Jézus, szeretném megtenni az első lépést feléd. Meg akarlak ismerni téged. Beismerem, hogy nem értek mindent. De, Jézus, amennyire csak tudom, szeretném megnyitni az életem előtted. Szeretném elfogadni az ajándékodat. Cseréld fel a bűntudatomat a te megbocsátásod ajándékával, az aggodalmamat a te békéd ajándékával és a halálfélelmemet az örök élet ajándékával. Meghívlak most téged, hogy tedd otthonoddá a szívem. A te nevedben imádkozom. Ámen!"

Ha elmondtad ezt az imádságot, akkor küldj egy angol nyelvű emailt Rick Warren lelkipásztornak erre az email címre: Rick@PastorRick.com Szeretne küldeni neked néhány ingyenes (angol nyelvű) anyagot a Jézussal való utad megkezdéséhez.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.24.)

Szólj hozzá!

Két lépés, hogy megismerd Isten akaratát

2020. március 30. 03:00 - magyarosijulia

20200330.jpg

„Ha tudni akarod, hogy mit akar Isten, hogy tegyél, kérdezd meg őt, aki készségesen válaszol, mert ő mindig kész bőségesen adni bölcsességet mindazoknak, akik kérik tőle" (Jak 1,5 TLB fordítás).

Ha meg akarod ismerni Isten akaratát, akkor kezdd ezzel a két lépéssel:

1. Ismerd be, hogy szükséged van útmutatásra!
A 25. zsoltár 9. verse ezt írja: „Az alázatosakat igazságban vezeti, és az ő útjára tanítja őket".

Ha még soha nem érezted Isten vezetését, akkor ez lehet, azért van, mert eddig soha nem ismerted be, hogy szükséged van az útmutatására. Úgy mész munkába, hogy azt feltételezed, hogy tudod, mit kell tenned anélkül, hogy imádkoznál érte. Pénzügyi döntéseket hozol, utazásokat tervezel, vagy a hivatásoddal kapcsolatosan lépéseket teszel anélkül, hogy megállnál, és imádkoznál értük. Ha egyedülálló vagy, lehet, hogy úgy hívsz el valakit randira, hogy előtte nem kérdezed meg Isten útmutatását.

Azt gondolod, hogy tudod, de inkább állj meg, és ismerd be, hogy szükséged van útmutatásra, mert ez az első lépés afelé, hogy megtudd Isten akaratát az életedre nézve.

2. Kérd hittel Isten iránymutatását!
A Biblia ezt írja a Jakab levele 1. fejezetének 5. és 6. versében: „Ha tudni akarod, hogy mit akar Isten, hogy tegyél, kérdezd meg őt, aki készségesen válaszol, mert ő mindig kész bőségesen adni bölcsességet mindazoknak, akik kérik tőle; ő nem fog neheztelni rád. De amikor kéred, légy biztos benne, hogy tényleg várod a válaszát, mert a kétségeskedő elme olyan nyugtalan lesz, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor, és ide-oda hajt" (TLB fordítás).

Figyeld meg, hogy két kulcs van Isten akaratának megismeréséhez. Először is, a megfelelő személyt kell kérdezned: Istent. Nem a fodrászodat, az autószerelődet vagy egy rádiós műsorvezetőt kell kérdezned. A megfelelő személynek kell feltenned a kérdést.

Utána, helyes hozzáállással kell kérdezned, azt várva, hogy Isten válaszolni fog. Kérted már úgy Isten vezetését, hogy valójában nem is vártad, hogy válaszoljon? Úgy kell kérdezned, hogy várod is Isten válaszát.

Isten megbecsüli a hitet, és bölcsességet ígér az életed következő lépéséhez.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen nagy döntéseket hoztál az utóbbi időben az életedre nézve? Honnan tudtad, hogy az Isten akarata volt? Hogyan hatott az imádság a döntésedre?
  • Kihez fordulsz, amikor szükséged van segítségre ahhoz, hogy felismerd Isten akaratát? Hogyan vezet vissza az a személy Isten Igéjéhez és az imádsághoz?
  • Szerinted miért akarja Isten, hogy várakozóan imádkozz?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.23.)

Szólj hozzá!

Miért nem mondja meg Isten, mi a következő lépés?

2020. március 29. 04:00 - nagynikoletta

20200329.jpg

„Amikor ígéretet teszel Istennek, ne késlekedj annak megvalósításával, mert Isten nem leli kedvét a bolondokban” (Préd 5,4 NLT fordítás).

Lehet, hogy azt mondogatod, hogy meg szeretnéd ismerni Isten akaratát a karrieredet vagy a kapcsolatodat illetően, de Isten azt szeretné, hogy először kezdd az alapoknál. Olvasod a Bibliádat? Tagja vagy egy kiscsoportnak? Adsz tizedet? Töltesz vele időt?

Van olyan dolog, amelynek megtételére Isten már utasított, de még nem tetted meg? Miért kellene megmondania, hogy mi a következő lépés, amikor még azt sem tetted meg, amiről már tudsz?

Talán már több, mint egy éve jársz gyülekezetbe, és meg kellene tenned a következő lépést, hogy tag légy. Talán már egy ideje imádkozol a keresztelkedésről, de még mindig hátra van, hogy kitűzd az időpontját. Talán régóta keresed azt a társaságot, akikkel közösségben lehetsz, és neked kellene kialakítanod egy kiscsoportot az otthonodban. Talán Isten már megmutatta neked, hogy miért alkotott téged olyannak, amilyen vagy, és neked kell megtalálnod a módját, hogyan használhatod az adottságaidat és a képességeidet mások szolgálatára.

Továbbra is így fogsz tenni még egy hétig, még egy évig anélkül, hogy megtennéd azt, amire Isten már utasított?

Mire vársz?

A prédikátor könyve 5. fejezetének 4. versében ezt olvashatjuk: „Amikor ígéretet teszel Istennek, ne késlekedj annak megvalósításával, mert Isten nem leli kedvét a bolondokban” (NLT fordítás). Ne késlekedj! Tedd meg azt, amit már meg tudsz tenni!

Mondd el ma ezt az imát: „Uram, szükségem van az útmutatásodra az életemben. Hittel kérem, hogy igazíts útba engem. Segíts, hogy figyeljek a válaszodra, hogy ne legyek túl elfoglalt ahhoz, hogy meghalljalak. Atyám, amikor nem értelek, segíts, hogy bízzak benned, és megértsem azt, hogy a te utad a javamra van. Istenem, mi a következő lépés, amelyet ma kell megtennem? Segíts nekem megtenni azt, amiről már tudom, hogy meg kell tennem. Segíts, hogy ne váljak frusztrálttá. Segíts, hogy ne féljek, hanem benned bízzak. Jézus nevében imádkozom. Ámen!”

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel kapcsolatban vársz Istenre, hogy felfedje számodra az életedre vonatkozó akaratát?
  • Milyen gyakorlati előrelépést tehetsz ma annak érdekében, hogy megmutasd Istennek, hogy engedelmes szeretnél lenni, és meg szeretnéd tenni azokat a dolgokat, amelyekre már utasított téged Igéjén keresztül?
  • Hogyan hagytad, hogy a félelem megakadályozzon abban, hogy megtedd azt, amit Jézus követőjeként meg kellene tenned?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.22.)

Szólj hozzá!

Amikor Isten akaratát keresed, három hibát kerülj el!

2020. március 28. 03:00 - csmsdvd

20200328.jpg

„Az ember lépteit az ÚR alapozza meg... Amikor elesik, nem fog homlokegyenest elterülni, mert az ÚR az, aki kézen fogja” (Zsolt 37,23–24 NASB fordítás).

Talán most úgy állsz, hogy azt érzed, életed zsákutcába jutott. „Sohasem fogunk kilábalni ebből a tartozásból!”, „Sohasem lesz nekem gyerekem!”, „Sohasem válik valóra az álmom!”, „Hogyan fog ez az egész működni?”

Most lehet, hogy minden nagyon sötéten néz ki, legyőzöttnek érzed magad, és Isten akarata még nagyon rejtettnek tűnik számodra. Egy nap azonban biztosan meglátod az örökkévalóság fényénél, hogyan függ össze minden Isten tervében. Addig is itt van három lépés, amit megtehetsz, mialatt keresed Isten akaratát, hogy segítsen jobban hinned benne.

1. Ne légy végletes, fatalista! A fatalista eszme – azaz minden, ami történik Isten akarata – önsajnálathoz vezet. Az a következménye, hogy minden rosszért, ami életünkben történik, Istent hibáztatjuk, ahelyett, hogy felelősséget tanúsítanánk a történésekért. Ez a fatalizmus passzivitáshoz vezet. Azt gondolhatjuk, hogy Istenre kell várnunk, hogy házastársat vagy munkahelyet találjunk. Isten azt mondja: „Értelmet adtam neked! Adtam két lábat! Menj és tegyél valamit érte!”

2. Ne légy frusztrált! Ha mindent meg akarsz oldani az életedben, nagyon-nagyon frusztrált leszel. Gyakran azt fogod tenni, amiről azt gondolod, Isten akarata, azonban tévedni fogsz.

Mit teszel akkor, amikor nincsenek válaszok? Továbbra is bízol Istenben tudva, hogy minden körülmény közepette ő a jellemed formálásán dolgozik, és neki jó tervei vannak veled.

3. Ne légy félénk! A félelem oka Isten szeretetében való kételkedés. A Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, sőt a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet” (1Jn 4,18 NASB fordítás). Mi mindig akkor kerülünk bajba, amikor Isten szeretetét megkérdőjelezzük, mert nem hiszünk benne, és nem engedelmeskedünk neki.

A 37. Zsoltár 23–24. verse ezt mondja: „Az ember lépteit az ÚR alapozza meg... Amikor elesik, nem fog homlokegyenest elterülni, mert az ÚR az, aki kézen fogja” (NASB fordítás).

Isten akarata a szeretetében nyilvánul meg. Amikor nem érted Isten mit tesz, légy türelemmel! Isten tudja, mi a legjobb neked. Nem látod a végét, de ő igen. Isten útja lehet a szenvedések útja, de minden késés és probléma a jellemedet formálja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan válaszolnál erre a kérdésre: „Miért történnek rossz dolgok jó emberekkel?”
  • Mire vársz, hogy Isten mit tegyen, vagy mit hozzon az életedbe? Mit gondolsz, ő mit szeretne, hogy megtegyél?
  • Szerinted mit jelent ez a kijelentés, hogy „Isten akarata a szeretetében nyilvánul meg”?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.21.)

Szólj hozzá!

Mi Isten akarata?

2020. március 27. 03:00 - Anika Enikő

20200327.jpg

„Isten... meghívott téged ebbe a Fiával, sőt Krisztussal, a mi Urunkkal való csodálatos barátságba” (1Kor 1,9 TLB fordítás).

Isten nem játszik veled. Ő azt szeretné, ha megértenéd az ő életedre vonatkozó akaratát, célját és tervét.

Lehet, hogy azt mondod: „Azt akarom, hogy Isten vezessen engem, de össze vagyok zavarodva. Nem tudom, mit tegyek.” Gyakran az a probléma, hogy nem a megfelelő dologra figyelünk.

Tudnod kell, hogy mit keresel, mielőtt megtalálnád azt!

Tehát, mi az Isten akarata?

1. Isten akarata nem egy érzés.
Lehet, hogy egy érzésre, vagy egy természetfeletti jelre vársz. Azt akarod, hogy Isten irányítsa a szívedet, hogy pontosan tudd, mit kell tenned. A probléma az, hogy az érzések megbízhatatlanok, és gyakran félrevezetnek. Jeremiás könyve 17 fejezetének 9. verse ezt írja: „Csalárdabb a szív mindennél.” A szíved is játszik veled, és még az ördög is tud érzéseket generálni. Ne várj érzésekre, amikor megpróbálod megtalálni Isten tervét az életedre nézve.

2. Isten akarata nem egy képlet.
Abban a kultúrában élünk, ahol azt szeretnénk, hogy minden könnyű legyen; azt akarjuk, hogy egy egyszerű recept, minta, képlet legyen az, amit követni kell, s akkor az azonnal meg fogja változtatni az életünket, ha alkalmazzuk. Egy lépésről-lépésre megírt vezérfonalat akarunk.

Ám van egy kis bökkenő ezzel a megközelítéssel;  mégpedig az, hogy nincsen helye a hibáknak.

Isten akarata nem egy zárt rendszer; az ő akarata mozgásban van, azaz dinamikus. Nem mindig probléma, hogy az A vagy a B lehetőséget választjuk. Valójában legtöbbször A-tól Z-ig tartanak a lehetőségek, és bármelyik lehet jó. A döntés a tiéd. Miért adott Isten józan eszet neked, ha nem azért, hogy használd is azt? Isten hagyja, hogy hozz döntéseket, és ad második esélyt. Tehát, ha Isten terve nem egy érzés vagy egy képlet, akkor mi lehet?

3. Isten akarata a kapcsolat.
A Biblia ezt mondja Pál első levele a korinthusiakhoz 1. fejezetének 9. versében: „Isten... meghívott téged ebbe a Fiával, sőt Krisztussal, a mi Urunkkal való csodálatos barátságba” (TLB fordítás).

Nagyon keveset ír a Biblia Isten akaratának megismerési módszereiről. Am számtalan vers szól arról, hogyan fejlesszük a Jézus Krisztussal való szeretetkapcsolatot. Hogy miért? Azért, mert Isten akarata a kapcsolat.

Minél jobban megismered Istent, annál kevesebb frusztráció ér azzal kapcsolatban, hogy mi az ő akarata. Amikor megismered Istent, akkor minden másodlagossá válik.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Honnan tudhatod, hogy egy érzés megbízható-e?
  • Mit gondolsz, Isten miért engedi meg nekünk, hogy mi válasszunk, és hogy hibázzunk, akkor amikor az ő akaratát keressük?
  • Melyek azok a területek, melyekben növekedned kellene az Úrral való kapcsolatodban?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2020.03.20.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása