Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Hogyan lehet a sötétség ellen fénnyel harcolni?

2021. január 13. 03:00 - gabormel

loving-enemies-1160x480.jpg

„Ne győzzön le a gonosz, hanem győzd le a gonoszt jóval!” (Róm 12,21 NIV).

Nem tudom, létezik-e valami a világon, ami jobban szembe megy a mai társadalom kultúrájával, mint a rosszra jóval válaszolni. És mivel ez annyira ellentétes a kultúránkkal, ezért ez az egyik legnehezebb dolog.

Ha van egy olyan ember az életedben, aki erőszakosságával megpróbál bajt okozni, akkor arra pozitívan kell reagálni. „Ne győzzön le a gonosz, hanem győzd le a gonoszt jóval!” (Róm 12,21 NIV).

Ez a hit lépése, nem? Mert valószínűleg benned minden a gonosszal akarja legyőzni a gonoszt, és a sötétség ellen még több sötétséggel harcolni. Ez az, amit a világ mond: „Harcolj piszkosan!” Éppen ezért hitre van szükség ahhoz, hogy szembeszállhass azzal, amit a tested és a kultúra diktál, és ezek helyett Istenben bízz, és a sötétségre a fényével válaszolj!

Fénnyel küzdesz a sötétség ellen. Szeretettel harcolsz a gyűlölet ellen. Kedvességgel felelsz a rosszindulattal szemben. Nem engeded, hogy legyőzzön a gonosz, hanem jósággal harcolsz ellene.

Ezt nehéz megtenni, és még nehezebbé válik: „Szeresd ellenségeidet, és imádkozz azokért, akik üldöznek!” (Mt 5,44 NIV).

Ez könnyű? Nem. Szokatlan? Igen. Ez egy választás? Teljes mértékben. Az a döntésed, hogy jobb vagy, mint az erőszakos ember. A sötétség helyett a fényt választani azt jelenti, hogy Jézus útján jársz. És Jézus nem csak elsétált a harc elől és elfelejtette. Lemond az életéről, ha ezt kell tennie azért, hogy megmutassa, mennyire szeret valakit – és pontosan ezt tette.

Isten nem akarja, hogy bosszút állj. Azt akarja, hogy jót tegyél. Azt akarja, hogy mutasd meg a szereteted még a legnehezebb szíveknek is azzal, hogy imádkozol értük, és kérdd Istent, hogy formálja szívüket az övéhez hasonlóvá.

Jézus a legnagyobb példát állította elénk azzal, hogy szeretettel válaszoljunk és imádkozzunk az ellenségeinkért. Ha követed a példáját, egy olyan világból fogsz kitűnni, ahol mindenki elsősorban magára gondol.

A hit lépésének megtétele – a gonoszt jóval győzni le – nem mindig lesz könnyű, de ez hatalmas tanúbizonyságot tesz Jézusról.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan mutatta meg Jézus, hogy lehet a rosszat jóval legyőzni, és szeretni az ellenségeinket?
  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy imádkozzunk azokért az emberekért, akik megfélemlítenek vagy zaklatnak minket? Mi a különbség?
  • Imádkoztál már rendszeresen valamelyik ellenségedért? Hogyan változott meg a szíved az irányába?

Ma van az a nap, amikor megteszünk egy hitbéli lépést azáltal, hogy bízunk Jézusban. Így kezdheted el:

A Biblia szerint Jézus azért mondott le az életéről, hogy megmutassa, mennyire szeret téged. Nem kell elnyerned Isten szeretetét vagy megdolgoznod azért, hogy a mennybe juss. A Biblia azt mondja: „Kegyelemből szabadultatok meg, a hit által – és ez nem önmagatoktól van, ez Isten ajándéka – nem a tetteiteknek köszönhetően, hogy senki se dicsekedhessen” (Ef 2,8–9 NIV).

Ha eddig nem bíztál Jézusban, de elkötelezted magad a követésére, miért várnál tovább? Ha készen állsz arra, hogy átlépd ezt a határvonalat, és elhatároztad, hogy hiszel Jézus Krisztusban, és követed őt, így imádkozhatsz:

„Drága Jézusom! Megígérted, hogy ha hiszek benned, mindent megbocsátasz, amit valaha rosszul tettem, meg fogom ismerni életem célját, és egy nap befogadsz majd engem örök mennyei otthonodba.”

„Megvallom bűneimet, és hiszem, hogy te vagy az én Megváltóm. Megígérted, hogy ha beismerem bűneimet, és bízom benned, akkor megmenekülök. Bízom benned, amikor azt mondod, hogy az üdvösség a hit által, kegyelmedből fakad, nem pedig a tetteim révén. Uramként fogadlak az életembe. A mai napon életem minden részét átadom neked. Jogodban áll, hogy életem mellélövéseiért felelősségre vonj.”

„Életem hátralévő részét arra szeretném fordítani, hogy téged szolgáljalak, ahelyett, hogy magamnak szolgálnék. Neked szentelem az életemet, és arra kérlek, ments meg, fogadj be a családod tagjai közé! A nevedben imádkozom. Ámen!”

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.01.06.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása