Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Szeretni Istent a lelkeddel

2021. május 11. 03:00 - Deltajulietttango

deer.jpg

„Ahogy a szarvas vágyódik a patakok vizére, úgy vágyódik a lelkem rád, Istenem” (Zsolt 42,2 NIV).

Együtt tekintettük át, mily módokon lehet Istent szeretni. Ezeket a módokat Márk evangéliuma 12. fejezetének 30. versében találhatod meg: „Szeretned kell az Urat, a te Istenedet teljes szíveddel, teljes lelkeddel, teljes elméddel és minden erőddel” (NLT).

Mindannyian szeretjük Istent mind a négy módon, de természetesen mindannyian jobban hajlunk valamelyik mód felé a négyből. Isten téged elsősorban beszélővé, érzővé, gondolkodóvá vagy cselekvővé formált. A beszélők legkönnyebben szívvel szeretik Istent. Az érzők lelkükkel szeretik Istent. A gondolkodók az eszükkel szeretik Istent. A cselekvők az erejükkel szeretik Istent.

Ma az érzőkre fogunk összpontosítani – olyan emberekre, akik abban a legerősebbek, hogy teljes lelkükkel szeretik Istent.

A világ nem működhet csak a beszélők beszélgetésétől, a gondolkodók figyelmével és a cselekvők tevékenységével. Szükségünk van azoknak az érzőknek az együttérzésére is, akik Istent legjobban a lelkükkel szeretik.

A „lélek” szót sokféleképpen használják a Bibliában. De legtöbbször az érzelmek szinonimájaként fordul elő. Ezt sokszor láthatod A zsoltárok könyvében.

A 42. zsoltár 2 verse így ír: „Ahogy a szarvas vágyódik a patakok vizére, úgy vágyódik a lelkem rád, Istenem” (NIV).

Az emberiség által ismert minden érzelem megtalálható a Szentírásban. A Biblia beszél lehangolt, zavart, elégedett, vágyakozó, zaklatott, elkeseredett, örömteli, keserű, szomjas, éhes, örvendező és elragadtatott lelkekről is. Kihallod a szenvedélyt ezekből a szavakból? A lélek-emberek megélik érzelmeiket.

Kitalálod, ki érez még érzelmeket? Isten. Dühös, boldog, szomorú és minden, ami ezek között van. Neked is azért vannak érzelmeid, mert Isten képmására készültél.

Isten szenvedélyes, és az érzők képviselik a világban Istennek ezt a részét. Nagyon törődnek a kérdésekkel, az emberekkel és Isten megismerésével. Át tudják érezni mások fájdalmait és problémáit.

Remek példákat találunk Pál levele az efezusiakhoz 4. fejezetének 32. versében: „Legyetek kedvesek és jószívűek egymás iránt, bocsássatok meg egymásnak, amint Krisztusban Isten megbocsátott nektek” (NLT).

Az érzők Isten együttérzését kínálják a világ számára. De ugyanúgy, mint minden más személyiségnek, nekik is megvannak a maguk gyengéi. Az érzők hajlamosak arra, hogy a hangulataik irányítsák őket. Ehelyett hagyniuk kell, hogy Isten vezesse őket.

A Biblia azt mondja: „Hagyjátok, hogy a Lélek irányítsa az életeteket, s akkor majd nem teljesítitek az emberi természet kívánságait!” (Gal 5,16 NLT).

Amikor az érzőket Isten Lelke vezeti, akkor is vannak saját érzéseik – de azok nem irányítják őket. Hagyják, hogy Isten Lelke vezesse őket annak eldöntésében, hogy mely érzéseiket kövessék, és melyeknek álljanak ellen.

Ha érző vagy, légy a Lélek által vezetett! Hagyd Istent vezetni, hogy megoszthasd a világgal a szenvedélyt, amit ő adott neked.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használt már Isten egy érzőt – egy lélek-embert –, hogy neked szolgáljon?
  • Ha érző vagy, mit tehetsz ezen a héten, hogy inkább a Lélek vezessen, minthogy az érzelmeid irányítsanak?
  • Ha elsősorban nem érző vagy, milyen lépéseket tehetsz ezen a héten, hogy lelkeddel is szeresd és imádd Istent?

*(Daily Hope by Rick Warren 2021.05.04)

Szólj hozzá!
Címkék: érzelem lélek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása