Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Az embereknek való tetszés bálványimádás

2021. június 01. 03:00 - Anika Enikő

„Nem próbálom elnyerni az emberek elismerését, hanem Istenét. Ha az embereknek való tetszés lenne a célom, nem lennék Krisztus szolgája” (Gal 1,10 NLT).

Az életben csupán egyetlen egy személynek kell a kedvében járnod: a Teremtődnek. Csak az Úr tetszésére kell lenned, annak, aki téged teremtett, és akinek célja van az életeddel.

Ez rendkívül leegyszerűsíti az életet.

Jézus ezt mondja: „Nem próbálok a magam kedvében járni, hanem annak az Egynek próbálok tetszeni, aki elküldött engem” (Jn 5,30 NCV). Valójában azt mondja, hogy „Egyszemélyes közönségnek élek.”

Tudtad, hogy az embereknek való tetszés a bálványimádás egyik formája? A Tízparancsolat első parancsolata így szól: „Nem lesznek más isteneid előttem” (2 Móz 20,3 NIV).

Bármi, amit Isten elé helyezel istenné válik. Tehát a csónak lehet isten. A karrier lehet isten. A barátnő lehet isten. A golf lehet isten. Bármi, ami első lesz az életedben, és nem Isten az, az isteneddé válik.

A második parancsolat: „Nem szabad magadnak bálványt csinálni” (2Móz 20,4 NLT). Bármi, ami Istent helyettesíti az életedben, az bálvány. A siker lehet bálvány. A pénz lehet bálvány. A szex lehet bálvány. A kapcsolat bálvánnyá válhat. Ha ez a kapcsolat a házastársaddal, a főnököddel vagy a barátoddal fontosabb, mint Isten, akkor az bálvány.

Az embereknek való tetszés lehetővé teszi, hogy az emberek véleménye elfoglalja az első helyet az életükben. Ezek a vélemények istenné válnak, mert többet számítanak, mint Isten véleménye. Nem akarod elmondani az embereknek, hogy keresztény vagy, mert lehet, kevesebbet fognak gondolni rólad. Nem akarod, hogy tudják, hogy templomba jársz, mert lehet, nem fognak kedvelni téged. Ezen a ponton van másik istened az életedben. Bálványt készítettél az embereknek való tetszésből.

Pál levele a galatákhoz 1. fejezetének 10. versébe mondja: „Nem próbálom elnyerni az emberek elismerését, hanem Istenét. Ha az embereknek való tetszés lenne a célom, nem lennék Krisztus szolgája” (NLT).

Majdnem mindenki azt akarja, hogy kedveljék. Kísértés, hogy más emberek kedvében akarj járni. De ne tedd az Istennek való tetszés rovására. Mint Krisztus szolgájának egyszemélyes közönséged van. Csak Isten tetszésére kell lenned.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mikor lett az embereknek való tetszés bálvánnyá az életedben? Mik lettek az eredményei ennek?
  • Mikor éltél csak Isten kedvére? Melyek voltak a gyakorlati eredmények az életedben?
  • Milyen módon élsz most azért, hogy az emberek kedvében járj? Hogyan élsz Istennek tetszésére? Milyen igazításokat kell végrehajtanod ahhoz, hogy csupán az egyszemélyes közönségnek élj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.05.25.)

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása