Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Mintha sosem vétkeztél volna

2021. október 31. 03:00 - csmsdvd

folt.jpg

„Járuljunk tehát bizalommal a kegyelmes Isten trónusához! Ott megkapjuk az ő irgalmát, és megtaláljunk az ő kegyelmét, hogy segítsen, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.” (Zsid 4,16 NLT)

Nem kell tétovának vagy szégyenlősnek lenned akkor, amikor megbocsájtásért fordulsz Istenhez. A Biblia azt mondja: „Járuljunk tehát bizalommal a kegyelmes Isten trónusához! Ott megkapjuk az ő irgalmát, és megtaláljunk az ő kegyelmét, hogy segítsen, amikor a legnagyobb szükségünk van rá.” (Zsid 4,16 NLT)

A kegyelem trónusánál nincs rosszindulatú megjegyzés vagy büntetés, sem visszautasítás. Amikor bűnöddel Istenhez fordulsz, akkor irgalmat és kegyelmet kapsz.

Mi a különbség az irgalom és kegyelem között? Az irgalom megbocsájtást jelent, minden olyan dolog alól, amit a múltban elkövettél. A kegyelem az az erő, ami által meg tudod változtatni a jövődet. Mindkettőre szükséged van.

Isten azt mondja, ha őszintén és alázatosan fordulsz hozzá, akkor megkapod az ő megbocsájtását. De hadd osszam meg veled, hogy hogyan NE közelíts az Úrhoz megbocsájtásért!

Ne kunyerálj Istentől! Ő sokkal többet akar megbocsájtani, mint amit te szeretnél, hogy megbocsásson.

Ne alkudozz, és ne próbálkozz megvesztegetéssel! Ne ígérd: „Istenem, ezt soha többé nem teszem! Ezt az életet fogom élni. 20%-ot fogok adakozni.”

Ne kunyerálj, és ne alkudozz! Csak higgy!

Mire van szükséged ahhoz, hogy higgy? Higgy Isten ígéretében, amit A zsidókhoz írt levél 4. fejezetének 16. versében ír, hogy amikor Istenhez járulsz, akkor irgalmat és kegyelmet kapsz.

Hogyan közeledj Istenhez megbocsájtásért? Valld meg bűnödet! A megvallás nem azt mondja: „Istenem, sohasem teszem többé!” Hanem azt mondja: „Istenem igazad van. Hibáztam.”

A Biblia azt mondja Pál levele a rómaiakhoz 5. fejezetének 1. versében: „Mivel mi megigazultunk [azaz felmentettek vagyunk a bűn alól, Isten előtt feddhetetlenek] hit által [ragadjuk meg azt, hogy] békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által.” (AMP)

Mit jelent megigazulni? Az jelenti: „mintha sosem vétkeztem volna”.

Ugye szeretnél egy teljesen megtisztított szívet? Függetlenül attól, mennyire mély foltot hagyott a bűnöd, Isten ki tudja venni a foltot, és megújítja a szíved, mintha a bűnödet sohasem követted volna el.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Elhiszed-e, hogy Isten meg tudja bocsájtani a legnagyobb bűnödet is? Miért igen, vagy miért nem?
  • Milyen módon kell változtatnod azon, ahogy megvallod a bűnödet Istennek?
  • Ha megigazultunk hit által, miért kell megvallanunk, amikor bűnt követünk el?

 *(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.24.)

Szólj hozzá!

Az újrakezdés bűnbánattal kezdődik

2021. október 30. 03:00 - Lencsés Tamás

„Tegyük próbára és vizsgáljuk meg útjainkat! Térjünk vissza az ÚRhoz! Emeljük fel szívünket és kezünket a mennyei Istenhez, és mondjuk ki: »Vétkeztünk és fellázadtunk.«” (JSir 3,40-42 NLT)

Az újrakezdéshez és a tiszta lelkiismerethez vezető út a bűnbánattal kezdődik.

Mit jelent a bűnbánat? Három dolgot. Először is, vállalj felelősséget a bűneidért! Másodszor, fordulj el azoktól a dolgoktól, amik bűnbe vittek! Harmadszor pedig, fordulj Isten és az ő kegyelme felé!

A Biblia azt mondja: „Tegyük próbára és vizsgáljuk meg útjainkat! Térjünk vissza az ÚRhoz! Emeljük fel szívünket és kezünket a mennyei Istenhez, és mondjuk ki: »Vétkeztünk és fellázadtunk.«” (JSir 3,40-42 NLT)

A bűnbánat nem azt jelenti, hogy racionalizáljuk a bűneinket. Ne gondold azt, hogy „Nem nagy ügy”! Igen is nagy ügy, különben nem emlékeznél rá! Azt se mondd, hogy „Olyan régen történt!”, vagy „Ez csak életem egy szakasza volt, amin keresztülmentem”, vagy „Mindenki ezt csinálja.” Nem ésszerűsítheted a bűnt, nem minimalizálhatod, nem mentegetheted magad vagy hibáztathatsz másokat. Ez nem igazi bűnbánat.

Erre figyeljetek oda: A legnagyobb akadálya, hogy meggyógyulj a függőségedből, te magad vagy. Valójában nem Istentől vagy bárki mástól vársz megoldást. Isten készen áll, és meg akarja gyógyítani a függőséged.

A Biblia ezt mondja János első levelében: „Ha azt állítjuk magunkról, hogy bűn nélkül vagyunk, akkor becsapjuk magunkat, és az igazság nincs bennünk” (1Jn 1,8 NIV).

Szeretnél megszabadulni az életedben lévő önsanyargató szokásoktól? Akkor fogod befejezni önmagad meghiúsítását, ha végzel önmagad becsapásával. Ez a zsigeri őszinteséggel kezdődik, és azzal, hogy beismered, hogy valami nem stimmel, bármennyire is szeretnéd ésszerűsíteni és mentegetni magad. Be kell ismerned a bűnödet, meg kell vallanod, és ki kell iktatnod az életedből!

Tedd meg a bűnbánat első lépését még ma, és lépj az újrakezdés útjára!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem is tudnád? Mi az, amivel kapcsolatban úgy teszel, mintha nem éreznéd magad bűnösnek? Mi az, amit úgy állítasz be, mintha nem lenne bűn?
  • Milyen lépéseket teszel annak érdekében, hogy foglalkozz a bűnöddel, és még ma kiírtsd az életedből?
  • Mit gondolsz, mit akar Isten, mit tegyél, miután megbántad a bűnödet?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

1 komment

Az első lépés a tiszta lelkiismerethez

2021. október 29. 03:00 - Deltajulietttango

scott-evans-ongkpci3pau-unsplash.jpg

Vizsgálj meg, ó, Istenem, világítsd át szívem! Tesztelj engem, és vizsgáld meg gondolataimat! Nézd meg, van-e bennem gonosz szándék! Vezess engem az örök élet ösvényén!” (Zsolt 139,23–24 NLT)

Az első lépés a tiszta lelkiismeret felé egy lelkiismeret-vizsgálat elvégzése.
Íme, hogyan csináld: Amikor nem sietsz, ülj le Istennel egy csendes helyre, és mondd neki: „Üzletet akarok veled kötni. Szeretnék listát készíteni mindenről, ami közted és köztem van. Segíts, hogy lássam azokat a dolgokat, amelyekről tudom, hogy helytelenek, és azokat, amikről nem tudom, hogy rosszak!”

Kérd Istent, hogy fedje fel bűneidet! Imádkozhatsz úgy, mint a zsoltáríró: Vizsgálj meg, ó, Istenem, világítsd át szívem! Tesztelj engem, és vizsgáld meg gondolataimat! Nézd meg, van-e bennem gonosz szándék! Vezess engem az örök élet ösvényén! (Zsolt 139,23–24 NLT). Amikor ezt imádkozod, azt kéred Istentől, hogy találja meg benned azokat a dolgokat, amelyek összezavartak és visszatartanak.

Fontos, hogy szánj rá elegendő időt. Ne siesd el! Ne mondd: „Istenem, öt percem van arra, hogy felfedd minden bűnömet, amit valaha elkövettem.” Szánj rá időt – és feltétlenül írd le az egészet! Hogy miért fontos leírni? Az írás konkréttá teszi. A gondolatok leegyszerűsödnek az ajkak és az ujjbegyek segítségével – vagyis amit kimondasz és amit leírsz. Ha nem írtad volna le, akkor nem gondoltad volna át alaposan.

Hadd tegyek fel egy nagyon fontos kérdést: Mennyire gondolod komolyan, hogy Isten áldását akarod az életedre? Elég komolyan ahhoz, hogy zsigeri szinten őszinte legyél vele? Hajlandó vagy őszinte lenni magadhoz? Hajlandó vagy őszinte lenni másokkal? Vagy csak tagadásban fogsz élni? A tagadás és Isten áldása nem járnak kéz a kézben.

Ha arra vágysz, hogy lelkiismereted tiszta legyen, akkor csak egy lépésre vagy a felszabadulástól – az öröm olyan érzésétől, amit még soha nem tapasztaltál. És az oda vezető út során meg is fogsz szabadulni a szokásoktól, sérelmektől és elakadásoktól, amelyek összezavarják az életedet.

Kérlek, ne halogasd! Szánj időt ezen a héten személyes lelki vizsgálatodra! Ez az első lépés a tiszta lelkiismeret felé, és ez meg is változtatja az életedet.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mitől vagy túl elfoglalt ahhoz, hogy személyes lelki vizsgálatot tarts?
  • Miért gondolod, hogy néha nem vagy őszinte Istennel, aki úgyis tud mindent?
  • Hogyan tart vissza a félelem attól, hogy őszinte legyél magadhoz saját szokásaiddal, sérelmeiddel és aggodalmaiddal kapcsolatban? És a büszkeség hogyan tart vissza az őszinteségtől?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.22.)

(NLT: Az angol New Living Translation bibliafordítás rövidítése.)

Szólj hozzá!
Címkék: lelkiismeret

Isten megáldja, amit hozol neki

2021. október 28. 03:00 - gerbeaud

„Dobd a kenyeredet a vizekre, mert sok nap múlva megtalálod azt.” (Préd 11,1 RSV)

Bármit is adsz Istennek, megsokszorozza. 

Ha Istennek adod a tehetségedet, megsokszorozza a tehetségedet. Ha Istennek adod az energiádat, megsokszorozza az energiádat. Ha Istennek adod a pénzedet, megsokszorozza a pénzedet. Bármit adsz Istennek, megsokszorozva adja vissza.

A prédikátor könyve 11. fejezetének 1. verse azt mondja: „Dobd a kenyeredet a vizekre, mert sok nap múlva megtalálod azt.” (RSV)

Ennek az igazságnak a tanítására Jézus csodát tett. Ötezer ember követte Jézust a sivatag közepére. Egész nap tanította őket, és a nap végére éhesek lettek. A tanítványok azt mondták Jézusnak, hogy küldje el őket. Ehelyett Jézus azt mondta a tanítványoknak, hogy nekik kell megetetni az embereket. Biztos vagyok abban, hogy a tanítványok csodálkoztak: „Mit csinál?” A hitüket tesztelte. Látni akarta, hogy számítanak-e rá, hogy ő biztosítsa számukra azt, amire szükségük van 5000 ember megetetéséhez.

Ebből a hatalmas tömegből egy kisfiú hozott ebédet: öt kis kenyeret és két szárított halat. A fiú odavitte az ebédjét Jézushoz, és azt mondta: „Uram, neked adom ezeket.”

Jézus átvette a kenyereket és a halakat. Imádkozott, megtörte, megáldotta és megszaporította. Mind az ötezer embert megetette – ők voltak egyúttal ennek a csodának az 5000 tanúja is. Nem csak ennek, de a 12 kosárnak tele hal- és kenyérmaradékkal!

Isten mindig többet ad neked, mint amire szükséged van, többet, mint amire számítottál, és többet, mint amit el tudsz képzelni. Átvette azt, amit a fiú adott neki. Megtörte, megáldotta és felhasználta.

Ez az, amit Isten tesz az életedben. Átveszi azt, amit odaviszel neki, még a törött részeket is, és jóra használja.

Ajánld fel Jézusnak azt, amid van ma! Megáld téged, és mások áldására használ.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit vagy ma hajlandó odaadni Istennek?
  • Miért fontos átadni Istennek mindazt, amid van, még az életed összetört részeit is?
  • Mit gondolsz, milyen hozzáállást vár tőled Isten, amikor adakozol?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.09.21.)

(RSV: Az angol Revised Standard Version bibliafordítás rövidítése.)

1 komment

Azt add, amit kapsz!

2021. október 27. 03:00 - gabormel

less-selfish-more-generous-702x336.jpg

„Isten, aki magot ad a magvetőnek, és kenyeret ad táplálékul, titeket is ellát annyi maggal, amennyire szükségetek van, megsokasítja a vetéseiteket, és gazdag termést hoz nagylelkűségetekből. Mindig elég gazdaggá tesz benneteket ahhoz, hogy mindenkor bőkezűek legyetek, így sokan hálát adnak Istennek a tőlünk kapott ajándékaitokért. Az általatok teljesített szolgálat nemcsak Isten népének szükségleteit elégíti ki, hanem az Isten iránti hála kiáradását is kiváltja.” (2Kor 9,10–12 GNT)

Amit Istentől kapsz, azt rajtad keresztül akarja adni.

Isten olyan embereket keres, akiket használni tud. Körülnéz, és megkérdezi: „Pohár leszel vagy szívószál?” Ha pohár vagy, csak megtelsz, és ennyi. De egy másik fajta ember azt mondja: „Istenem, szívószál leszek, és áldásodat rajtam keresztül közvetítheted mások felé.” Ez az a fajta ember, akit Isten meg akar áldani.

A Biblia azt mondja: „Isten, aki magot ad a magvetőnek, és kenyeret ad táplálékul, titeket is ellát annyi maggal, amennyire szükségetek van, megsokasítja a vetéseiteket, és gazdag termést hoz nagylelkűségetekből. Mindig elég gazdaggá tesz benneteket ahhoz, hogy mindenkor bőkezűek legyetek” (2Kor 9,10–11 GNT).

Ez az ígéret arra épül, hogy hajlandó vagy megosztani azt, amit Isten kínál neked. Hajlandó vagy-e Isten áldását továbbítani másoknak?

Lehet, azt mondod: „Várj egy percet! Nem vagyok elég gazdag az adakozáshoz.” Ó, dehogyisnem! Az vagy! Nem számít, hogy mennyid van, vagy milyen kevéssel rendelkezel, azzal is nagylelkű lehetsz.

Van egy történet egy nőről, akinek csak két fillére volt, mégis odaadta. Az az elképzelés, hogy „nincs elég, hogy adjak”, csak egy mítosz. Mindig lehet adni valamit. A Biblia azt mondja: „Az általatok teljesített szolgálat nemcsak Isten népének szükségleteit elégíti ki, hanem az Isten iránti hála kiáradását is kiváltja.” (2Kor 9,12 GNT)

Ha nehéz időszakon mész keresztül, még akkor is mondhatod: „Istenem, nincs sok mindenem, de hajlandó vagyok megosztani. Csak egy kis ételem van, de hajlandó vagyok valakit meghívni vacsorára.”

Amikor így teszel, Isten három dolgot ígér. Először is: lelkileg növekedni fogsz. Másodszor: arra fog használni, hogy kielégítsd mások szükségleteit. És harmadszor: dicsőséget hozol neki.

Amikor odaadod azt, amid van, Isten olyan módon nyitja meg az áldás kapuját az életedben, amelyet el sem tudsz képzelni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mivel áldott meg Isten téged? Kivel oszthatod meg ezt az áldást ezen a héten?
  • Ha nem gondolod, hogy sok mindened van, amit most azonnal adhatnál, mit gondolsz, mit vár el tőled Isten?
  • Hogyan láttad, hogy Isten megáldott téged az adományaidon keresztül?

(Daily Hope by Rick Warren, 2021.10.20.)

(GNT: Az angol Good News Translation bibliafordítás rövidítése.)

1 komment
süti beállítások módosítása