Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Add magadból a legjobbat Istennek, hogy a legjobb önmagad lehess!

2021. november 30. 03:00 - Mapetso

ben-white-4k2lip0zc_k-unsplash.jpg

„Lobbantsd lángra Isten ajándékának tüzét, amely kézrátételem által van benned! Mert a Szellem, amelyet Isten adott nekünk, nem tesz minket félénkké, hanem hatalmat, szeretetet és önfegyelmet ad.” (2Tim 1,6–7 NIV)

Timóteus még nagyon fiatal ember volt, amikor csatlakozott Pálhoz a missziós útra. Pál elküldte őt egy Efézus nevű városba, hogy indítson el, és vezessen egy gyülekezetet. Bár Timóteus küzdött a félelmeivel, Isten használta őt.

Íme három lecke, amit eltanulhatsz Timóteustól arról, hogyan is teljesítsd Isten hívását az életedben.

Fejleszd az ajándékokat, amelyeket Isten adott neked!
A Biblia ezt mondja: „Senki ne nézzen le téged azért, mert fiatal vagy, hanem légy példa a hívők számára beszédeddel, magatartásoddal, szereteteddel, hiteddel és tisztaságoddal! [...] Ne hanyagold el a benned lévő szellemi ajándékot! [...] Gyakorold ezeket a dolgokat, és szenteld magad nekik, hogy fejlődésedet mindenki lássa!” (1Tim 4,12.14–15 GNT).

Pál azt is mondta Timóteusnak, hogy „Lobbantsd lángra Isten ajándékának tüzét, amely kézrátételem által van benned! Mert a Szellem, amelyet Isten adott nekünk, nem tesz minket félénkké, hanem hatalmat, szeretetet és önfegyelmet ad” (2Tim 1,6–7 NIV).

Hívőként egész életen át tartó felelősséged van az Istentől kapott tehetségek és ajándékok fejlesztésében.

Ne hagyd elterelni a figyelmedet!
Pál ezt mondja Timóteusnak: „Gondosan figyeld, hogyan élsz és hogyan tanítasz! Maradj hű ahhoz, ami helyes a saját üdvösséged és azok üdvössége érdekében, akik hallgatnak téged. (1Tim 4,16 NLT)

Könnyen kerülhetsz mellékvágányra olyan vágyak miatt, hogy építeni kell a vállalkozásod, a családod, a karriered vagy a megtakarításaid. Sokan pedig számtalan órát pazarolnak el életükből az interneten és a telefonjukon lógva. Jézus követőjeként tartsd a legfontosabb dolgokat a középpontban, hogy betölthesd elhívásodat!

Add magadból a legjobbat Istennek!
A Biblia ezt mondja: „Fusd meg a legjobbat a hit versenyében, és nyerj örök életet magadnak; mert Isten erre az életre hívott el téged.” (1Tim 6,12 GNT) Isten egy konkrét feladatra hívott el, és ez csak akkor valósítható meg, ha az időd, erőfeszítéseid, képességeid és összeszedettséged legjobbját adod neki.

Pál azt mondja Timóteusról: „Nincs még egy olyan emberem, mint Timóteus” (Fil 2,20 NLT). El tudsz képzelni ennél magasztosabb sírfeliratot? Senki a világon nem volt olyan, mint Timóteus. Összeszedett volt. Elkötelezett volt Isten hívására az életében. Senki sem tudta eltéríteni, se elbátortalanítani, és a legjobbat adta magából Istennek.

Ha a legjobbat adod magadból Istennek, és követed az ő hívását, Isten is a legjobbat hozza ki majd belőled.

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Hogyan fejleszted az Istentől kapott ajándékokat?
  • Milyen módszerekkel tudod megszüntetni azokat a zavaró tényezőket, amelyek visszatartanak attól, hogy az elhívásodra összpontosíts?
  • Milyen napi feladatokban nyújtod a legjobbat? Ugyanilyen erőfeszítést teszel a szolgálatba és az elhívásodba is?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.23.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Soha nem késő Isten hívását követni

2021. november 29. 03:00 - gerbeaud

„Most itt vagyok, nyolcvanöt esztendős. Még mindig olyan erős vagyok, mint azon a napon voltam, amikor Mózes kiküldött engem, és most is ugyanolyan készen állok a harcra, mint akkor. Add hát nekem azt a hegyvidéket, amelyet régen megígért nekem az ÚR azon a napon!” (Józs 14,10–12 NCV)

Soha nem késő követni Isten hívását az életedben.

Miután Mózes tizenkét kémet küldött az Ígéret Földjére, visszatértek, és jelentették, hogy a föld túl kemény hely ahhoz, hogy Isten népe letelepedjen. És hitetlenségük miatt az izraeliták további 40 évig vándoroltak a sivatagban. Egy egész nemzedék halt meg, mert nem hitt Isten ígéreteiben. De Káléb és Józsué hitt, ezért élniük kellett.

Amikor az izraeliták 40 évvel később visszatértek az ígéret földjére, Káléb ezt mondta: „Most itt vagyok, nyolcvanöt esztendős. Még mindig olyan erős vagyok, mint azon a napon voltam, amikor Mózes kiküldött engem, és most is ugyanolyan készen állok a harcra, mint akkor. Add hát nekem azt a hegyvidéket, amelyet régen megígért nekem az ÚR azon a napon!” (Józs 14,10–12 NCV)

„Add nekem a hegyvidéket!” – ez nagyon jó! A föld, amelyet Káléb akart, tele volt óriásokkal és hatalmas falakkal megerősített városokkal. Azt mondta Istennek: „Add nekem a legnagyobb feladatot! Add nekem a legkeményebb várost! Add nekem azt a helyet, ahol a legnagyobb óriások vannak! Add ide a hegyvidékeket! Nem akarok valami könnyű helyet. Tudom, hogy 85 éves vagyok, de még mindig megvan bennem az erő, hogy nagyszerű dolgokat tegyek érted.”

Amikor vettem egy születésnapi képeslapot az unokámnak, észrevettem valamit, amit még soha nem láttam a képeslaprészlegeken. Most már egy teljes részlegük van, amely születésnapi képeslapokat kínál a 80., 85., 90., 95., sőt még a 100. születésnapra is. Amikor felnőttem, nem láttam ilyen képeslapokat, mert a legtöbb ember nem élt olyan sokáig. Most azonban a várható élettartam sokkal magasabb.

Ha idősebb vagy, úgy gondolhatod, ideje letenni a lantot. Azt mondom, ideje leakasztani és leporolni! Gondolod, hogy Isten megengedi, hogy még 30 évet élj csak azért, hogy golfozz?

Íme egy szó, ami nem szerepel a Bibliában: nyugdíj. Lehet, hogy abbahagyod a munkát, de továbbra is az Urat szolgálod. Most több bölcsességed és tapasztalatod van, mint fiatalabb korodban, és Isten ezt nem fogja elpazarolni.

Káléb 85 évesen megkezdte élete legnagyobb küldetését. Mózes 80 éves volt, amikor Isten elhívta, hogy szabadítsa fel Isten népét. Ábrahám 79 éves volt, amikor Istentől megkapta a hivatását.

Ha a Káléb generációhoz tartozol, kérlek, hidd el, hogy soha nem késő belevágni az életedre szóló hivatásodba! A java még hátra van!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez: 

  • Ha a Káléb nemzedékhez tartozol, hogyan szeretnéd, hogy „nyugdíjas éveidet” figyelembe vegyék Isten királyságában? Hogyan fogod folytatni a hivatásodat a következő 10, 20 vagy 30 évben?
  • Hogyan tükrözi a nyugdíjra való takarékoskodásod azt, amit Istenért szeretnél elérni?
  • Függetlenül az életszakasztól, amiben vagy, mit teszel annak érdekében, amire úgy hiszed, Isten elhívott?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.22.)

Szólj hozzá!

Kövesd Isten hívását a negatív emberek befolyása ellenére!

2021. november 28. 03:00 - gabormel

pexels-jens-johnsson-66100-1_article_image.jpg

„Miért visz el minket az ÚR abba az országba? Csak azért, hogy meghaljunk a csatában? Asszonyaink és kisgyermekeink rablók prédájává válnak! Nem lenne jobb visszatérni Egyiptomba?” (4Móz 14,3 NLT)

1979-ben a texasi Fort Worth-ben fejeztem be a tanulmányaimat, amikor úgy éreztem, hogy Isten elhív Dél-Kaliforniába, hogy elindítsam a Saddleback gyülekezetet. Elmondtam egy barátomnak, akit tiszteltem, hogy szerintem Isten mit akar tőlem.

Ő azt mondta: „Rick, ez a legostobább ötlet, amit valaha hallottam. Elmész Kaliforniába, és soha többet nem hallunk majd felőled. Ez nem fog megvalósulni.” Hideg vízzel öntötte le minden álmomat.

Valahányszor, amikor komolyan úgy kezded el használni az életedet, ahogy Isten akarja, néhány ember ellenezni fogja. A Sátán minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy ne teljesítsd az elhívásod.

Az egyik oka annak, hogy olyan kevesen engedelmeskednek ténylegesen Isten elhívásának az az, hogy nem hajlandók szembe menni a közvéleménnyel. Ha követni szeretnéd Isten hívását az életedben, hajlandónak kell lenned arra, hogy elutasítsd a negatív tanácsokat – függetlenül attól, hogy kiktől kapod.

A Biblia azt mondja Mózes negyedik könyve 14. fejezetének 2–3. verseiben: „A hangjuk nagy kórusban felemelkedett Mózes és Áron ellen. »Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy akár itt a pusztában! – így siránkoztak. Miért visz el minket az ÚR abba az országba? Csak azért, hogy meghaljunk a csatában? Asszonyaink és kisgyermekeink rablók prédájává válnak! Nem lenne jobb visszatérni Egyiptomba?«” (NLT)

Amikor nehéz körülményekkel találták szembe magukat, az izraeliták úgy döntöttek, hogy jobban szeretnék az egyiptomi fogságot, mint a szabadságot az ígéret földjén. Ahelyett, hogy azt tették volna, amire Isten hívta őket, inkább vissza akartak térni régi életmódjukhoz.

Azonban az egyik vezetőjük, Káléb szokatlanul bátor volt. Úgy döntött, hogy Isten segítségével szembenéz a zúgolódókkal, még ha félt is. Hajlandó volt elutasítani a negatív tanácsokat, hogy kövesse Isten hívását.

Valójában Káléb nem csak negatív tanácsokat kapott, fizikailag is megfenyegették. Mózes negyedik könyve 14. fejezetének 10. versében ezt olvashatjuk: „Az egész közösség Józsué és Káléb megkövezéséről kezdett el beszélni. Ekkor megjelent az ÚR dicsőséges jelenléte minden izraelitának a sátornál.” (NLT)

Isten jelenléte megmentette Kálébet és Józsuét. Ez a te életedben is meg fog történni.

Amikor Isten hívását követed az életedben, mindig találkozni fogsz olyanokkal, akik ezt ellenzik. Tehát dönts most úgy, hogy elutasítod a negatív tanácsokat, és számíts Isten jelenlétére, hogy tisztán láss!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen régi életmódhoz vagy hajlandó visszatérni, ahelyett hogy előrelépnél és kockáztatnál?
  • Ha értékeled azokat a tanácsokat, amiket mostanában kaptál olyan emberektől, akiket szeretsz és akikben megbízol, azok mennyiben segítenek elmozdulni az elhívásod irányába? Mennyi negatív tanács van köztük?
  • Miért olyan nehéz néha szembe menni a közvéleménnyel vagy a barátaid tanácsaival?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.21.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Hogyan győzd le a csüggedést?

2021. november 27. 03:00 - Erika1832

izraelinfo-siratofal.jpg

„Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (Neh 4,10 GW)

A csüggedés gyógyítható. Amikor én is elbátortalanodom, azonnal Nehémiás könyvéhez fordulok. Az ókori Izrael e nagyszerű vezetője megértette, hogy négy oka lehet a csüggedésnek.

Először is, elfáradsz. Egyszerűen elfáradsz, mint a munkások  Nehémiás 4,10-ben: „Júda népe ezt mondta: »A munkások kimerültek, és túl sok a törmelék. Nem tudjuk tovább építeni a falat.«” (GW)

Emberek vagyunk, és elfáradunk. Nem égetheted a gyertyát mindkét végén. Ha elkedvetlenedtél, lehet, hogy nem kell változtatnod semmin, csak pihenned kell. Néha a legszellemibb dolog, amit tehetsz, hogy elmész aludni.

Másodszor, frusztrálttá válsz. Nehémiás azt írja, hogy kövek és törmelék hevert mindenütt, amik a fal újjáépítésének folytatását akadályozták. A te életedben is vannak ilyen „kövek”? Észrevetted már, hogy bármikor, amikor valami újat csinálsz, a kövek (a frusztrációk, amelyek akadályoznak a célod elérésében) elkezdenek felhalmozódni?

Ha ezeket nem takarítod el rendszeresen, megállítanak a fejlődésben. Ahhoz, hogy a céljaidra tudjál összpontosítani, meg kell tanulnod ezeket felismerni, és gyorsan megszabadulni tőlük. Ezt nem tudod megúszni.

Harmadszor, azt hiszed, kudarcot vallottál. Nehémiás emberei nem tudták befejezni a feladatukat az eredeti ütemterv szerint, és emiatt az önbizalmuk összeomlott. Azt gondolták: „Ostobák voltunk, hogy azt hittük, hogy valaha is újjáépíthetjük ezt a falat.”

De tudod, mit teszek, ha nem sikerül a kitűzött időben megvalósítanom egy célomat? Egy új cél tűzök ki magamnak. Nem adom fel. Mindenkit érhet kudarc. Mindenki követhet el butaságokat.

A probléma nem az, hogy kudarcot vallottál valamiben; hanem az, ahogyan erre reagálsz.

Engedsz az önsajnálatnak? Másokat hibáztatsz? Elkezdesz panaszkodni, hogy ez lehetetlen? Vagy újra Isten útmutatásaira összpontosítasz, és újra nekiállsz a dolognak?

Végül engedsz a félelemnek. A félelemnek való engedmény csüggedést hoz. Nehémiás 4 azt mondja, hogy a félelemnek leginkább azok adják át magukat, akiket negatív emberek vesznek körül. Ahhoz, hogy kordában tartsd a negatív gondolataidat, amennyire csak lehet, kerüld a negatív embereket!

Talán elbátortalanodtál a félelem miatt, és azt mondod: „Én ezt nem tudom kézben tartani! Ez túl nagy felelősség!” Talán mások kritikájától is tartasz. Vagy azt hiszed, nem érdemled meg a sikert. A félelem tönkreteszi az életed, ha hagyod. De dönthetsz úgy, hogy ellenállsz a csüggedésnek, és azt mondod: „Istenem, segíts a tekintetemet a problémáról és a körülményekről rád emelni.”

Nem kell a csüggedésedben ragadnod. Kérd Isten segítségét abban, hogy felismerd ennek az okát, foglalkozz vele, és kezdj el magabiztosan haladni!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • A „kövek” (a frusztrációk, amelyek megakadályozzák, hogy elérd a célod) felemésztik az időd és az energiád, és akadályozzák, hogy megvalósítsd azt, amire Isten elhívott. Mik ezek a kövek az életedben?
  • Hogyan tudnád csökkenteni a negativitást, ami elbátortalanít?
  • Feladtad egy célod a csüggedés miatt? Hogyan tudsz újra összpontosítani arra, hogy elérd azt, amire Isten elhívott?

(*Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.20.)

(A bibliai idézetek hivatkozási helyeit követő jelölések a szerző által választott angol bibliafordításra vonatkoznak. Ezekről a https://napiremeny.blog.hu oldal jobb oldali sávjában a „Rövidítések – Angol nyelvű bibliafordítások jelölései” pont alatt további információk találhatók.)

Szólj hozzá!

Miért mondja néha Isten, hogy "még nem"?

2021. november 26. 03:00 - Anita.B

ben-white-vtcbruwonqo-unsplash.jpg“Állhatatosnak kell lennetek, hogy az Isten akaratát teljesítsétek, és az ígéretet elnyerjétek: Már csak rövid, nagyon rövid idő, aztán eljön az eljövendő és nem késik.” (Zsid. 10,36-37)

Ha elcsüggedsz amiatt, mert Isten késve válaszol az imáidra, értsd meg, hogy a késés nem jelent elutasítást. Csak mert a válasz, vagy a csoda még nem érkezett meg, nem jelenti, hogy Isten nem fog válaszolnivagy, hogy megfeledkezett rólad, esetleg nem törődik veled. Egyszerűen azt jelenti, hogy “még nem”!

A lelki érettség része megtanulni a “nem” és a “még nem”, valamint egy elutasítás és egy késés közti különbséget. A Biblia azt mondja nekünk, hogy “eljön az eljövendő és nem késik” (Zsid 10,37).

Isten késése türelmed próbája lehet. Egyszer bárki lehet türelmes. A legtöbb ember képes két, vagy akár három alkalommal is türelmes lenni. Isten újra és újra próbára teszi a türelmedet.

Azért teszi ezt, hogy lássa, mennyire vagy türelmes. Nem azért, hogy te magad lásd, mennyire vagy az. Megpróbáltatásai segítenek meglátni Isten munkálkodó erejét benned és meghatározni az iránta való elkötelezettséged szintjét. 

Isten téged is próbára tesz, hogy tudd, hűséges még akkor is, ha a válasz, amelyet keresel, késik.

Talán most nehéz időszakon mész keresztül. Lehet, hogy elbátortalanodtál, mert a helyzet, amivel szembenézel, kezelhetetlennek, ésszerűtlennek, vagy igazságtalannak tűnik.

Elviselhetetlennek tűnhet és belül alapvetően azt mondod: “Istenem, nem bírom tovább. Egyszerűen nem bírom tovább!”

De bírod.

Továbbra is kitarthatsz, mert Isten veled van. Felkészít rá, hogy továbblépj.

Ne feledd, sosem vallasz kudarcot, amíg fel nem adod. Állj ellen a csüggedésnek és fejezd be a versenyt, melyet Isten eléd állított.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Van olyan kérés, amelyről azt feltételezed, hogy Isten “nemmel” válaszol rá? Nem lehetséges, hogy a válasza valójában “még nem”? Hogyan változtat ez a helyzetről alkotott képeden?
  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne tőled, mit tegyél meg a késedelmes időszakban, amikor azt mondja “még nem”?
  • Milyen “késés” riaszt ma el az életedben? Fordítsd meg azáltal, hogy emlékszel rá, Isten a késések során türelemre tanít. Tölts időt imádkozással, kérd Istent, hogy alakítsa át csüggedésedet türelemmé.

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.11.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása