Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

A bajban mutatkozik meg az igaz barát

2021. február 28. 03:00 - Erika1832

„Egy bajba jutott ember barátjának együttérzéssel kellene fordulnia hozzá, még akkor is, ha az elhagyja a Mindenható félelmét” (Jób 6,14 GW).

Tudod, mi a különbség egy barát és egy ismerős között? Akkor derül ki valakiről, hogy igaz barát-e, amikor válságba kerülsz. Amikor mindenki más eltávolodik tőled, az igazi barátok akkor jelennek meg az életedben.

Ha nem vagy biztos benne, hogy ki is igazán a barátod, várj a következő válságig. Az ismerőseid elég gyorsan el fognak tűnni. De az igaz barátaid mindig előkerülnek, bármi is történjék.

Tudtad, hogy a Biblia azt állítja, hogy az emberek még akkor is megérdemlik, hogy legyenek barátaik, ha hátat fordítanak Istennek? Jób könyve 6. fejezetének 14. verse azt mondja: „Egy bajba jutott ember barátjának együttérzéssel kellene fordulnia hozzá, még akkor is, ha az elhagyja a Mindenható félelmét” (GW).

Az első dolog, amire mindenkinek szüksége van egy válságban, a többiek. Szükséged van egy támogató csoportra – érett keresztény testvérekre, akik szeretnek téged, törődnek veled, megvigasztalnak, bátorítanak, támogatnak, odafigyelnek a szükségeidre és tanácsokat adnak neked. Az ilyen személyek szelíden visszaterelnek Jézushoz, amikor az élet nehézségei arra csábítanak, hogy add fel a hitedet.

Ezért beszélek mindig annak a fontosságáról, hogy legyenek közeli keresztény barátaid, akikre számíthatsz. Lehet, hogy egy kis csoport a gyülekezetből, vagy néhány barát, akikkel együtt tanulmányozod a Bibliát, vagy rendszeresen együtt imádkoztok.

Építs ki egy biztonsági hálózatot az életedben, így, amikor embert próbáló idők jönnek, valódi barátok, fognak körülvenni. Válságos helyzetben, ők lesznek az elsők, akikhez fordulhatsz.

Talán arra gondolsz: „Álljunk csak meg egy szóra!  Válságos időben először nem imádkozni kellene ahelyett, hogy más emberekhez fordulnánk?” Nos, igen, ez nagyszerű, ha így tudsz tenni. De az igazság az, hogy egy válsághelyzetben gyakran olyan stressz és sokk érhet, hogy azt sem tudod, mit imádkozz. Ezen a ponton van szükséged másokra, akik imádkoznak érted.

Szükséged van az igaz barátaidra, aki azt mondják: „Imádkozni fogunk érted. Hinni fogunk érted. Ott leszünk veled. Bármi történjen is.”

Döntsd el, hogy a ma bajba jutott keresztény testvéreidnek igaz barátja leszel! És amikor te élsz meg nehéz időket, azon kapod magad, hogy ugyan ezek az emberek fognak támogatni téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Vannak keresztény barátaid, akikre számíthatsz? Ha nem, mit tudsz tenni ma, hogy ilyen barátaid legyenek? Ha vannak ilyen barátaid, még ma vedd fel velük a kapcsolatot, és köszönd meg nekik, hogy igaz barátok.
  • Hogyan segítettek az igazi barátaid visszatérni Jézushoz, amikor az élet megkísértett, hogy feladd a hited?
  • Van olyan barátod, aki ma válságban van? Állj meg és imádkozz érte!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.21.)

Szólj hozzá!

Jézus imádkozik érted

2021. február 27. 03:00 - HerceneDia

dawn-1868418_1920_1.jpg

„Akkor ki az, aki elítél? Senki. Krisztus Jézus, aki meghalt – ennél is több: aki életre kelt –, Isten jobbján van, és közben is jár értünk” (Róm 8,34 NIV).

Isten mindent tud arról, hogy mi fog történni. Ő mindentudó. Ez azt jelenti, hogy egyszerre tudja a múltat, a jelent és a jövőt. Ő már most is tudja, hogy mi fog történni veled ma délután. Tudja, hogy mi fog történni az életedben jövő héten, jövő hónapban, jövő évben, illetve az életed hátralevő részében.

Ez azt is jelenti, hogy tud imádkozni ezekért, még mielőtt megtörténnének.

Várj egy percet! Isten imádkozik? Úgy érted, hogy Isten saját magához beszél?

Te állandóan beszélsz magadhoz. Amikor tehát Isten magához beszél, azt imádkozásnak nevezzük. Apaként én sokszor beszélek magamhoz a gyermekeimmel kapcsolatban. És Isten is állandóan beszél magához rólad.

Krisztus a keresztre feszítése előtti estén a tanítványokkal volt. Péter dicsekedett, és azt mondta: „Uram, én meghalnék érted.” Jézus szerette Pétert, de tudta, hogy Péter kissé heves természetű. Azt is tudta, hogy Péter háromszor meg fogja tagadni őt a következő reggelig. Jézus azt mondta a Lukács evangéliuma 22. fejezetének 32. versében: „Imádkoztam azért, hogy majd ne veszítsd el a hitedet. Segíts a testvéreidnek erősebbnek lenni, amikor visszajössz hozzám!” (NCV). Jézus már akkor imádkozott Péterért abban a viharban, amin keresztül ment.

Ugyanúgy, Jézus imádkozott már azokért, amiken keresztülmész ebben az évben. Valójában Jézus most is a mennyben van, és imádkozik a gyermekeiért. Közbenjár érted – beszél Istenhez a te nevedben.

Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezetének 34. verse azt mondja: „Akkor ki az, aki elítél? Senki. Krisztus Jézus, aki meghalt – ennél is több: aki életre kelt –, Isten jobbján van, és közben is jár értünk” (NIV). Jézus imádkozik érted, hogy végig tudj menni a nehézségeken.

Szeretem, amikor az emberek imádkoznak értem, ugyanis érzem azt. És amikor az emberek nem imádkoznak értem, akkor érzem a különbséget. Az egy dolog, hogy vannak emberek, akik imádkoznak érted – de mennyire szeretnéd tudni, hogy Isten Fia imádkozik érted?

A Biblia azt mondja, hogy nem számít, min mész keresztül ma, jövő héten vagy a jövő évben, Jézus imádkozik érted. Ő a te oldaladon áll. Ha bízol benne mint Megváltódban, akkor közbenjár érted.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Jézus imádkozik érted. Jézus milyen tulajdonságai nyilvánvalóak neked, amikor erre a tényre gondolsz?
  • Amikor azon gondolkozol, hogy Jézus imádkozik érted, akkor milyen változások vannak a szívedben?
  • Milyen viharon mész most keresztül? Kérdd Istent, hogy segítsen neked elhinni, hogy Jézus már imádkozik érted!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.20.)

Szólj hozzá!

A viharban erre van szükséged: „Én vagyok”

2021. február 26. 03:00 - ReveSz

529215.jpg

„Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet. Felkiáltottak, mert mindnyájan látták, és megrettentek. Ő azonban azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: »Bátorodjatok! Én vagyok az. Ne féljetek!«” (Mk 6,49–50 NIV).

Csak az élet viharaiban tanulhatod meg, milyen is Jézus valójában. Megláthatod, hogy ő nem pusztán csak egy ember. Ő nem csak egy jó tanár vagy egy erkölcsös vezető. Ő Isten, a világmindenség Alkotója.

Márk evangéliuma 6. fejezetében Jézus észrevette, hogy a tanítványok megrémültek. Egy tenger közepén voltak, ahol a szél és a hullámok csapkodták a hajójukat, és emiatt képtelenek voltak haladni. Ezután Jézus elindult feléjük a vízen járva. „Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet. Felkiáltottak, mindnyájan látták ugyanis, és megrettentek. Ő azonban azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: »Bátorodjatok! Én vagyok az. Ne féljetek!«” (Mk 6,49–50 NIV).

A tanítványoknak továbbra is voltak nyomasztó kétségeik – lehet, hogy Jézus csak egy jó próféta volt, aki csodákat tudott tenni. Azzal viszont, hogy a vízen járt, Jézus felfedte, hogy sokkal több, mint csak egy ember. Megmutatta nekik, hogy ő Isten.

Fel is szólította őket: „Bátorodjatok!” És megnyugtatta őket: „Én vagyok az.”

Görögül, amely nyelven a Biblia ezen része eredetileg íródott, az „én vagyok”  kifejezés ténylegesen két szó: ego eimi. Az ego eimi szimplán azt jelenti, hogy „én vagyok”. Miért fontos ez?

Isten neve: „Vagyok” – nem pedig „Voltam”, vagy „Leszek”, vagy „Remélem, leszek”. Amikor Jézus azt mondja, hogy „én vagyok”, ő azt mondja ezzel, hogy nem kell félned. Nem kell görcsölnöd. Ő Isten. És ez bőven elég.

Ha viharon mész keresztül, nem munkára van szükséged – Jézusra van szükséged. Nem egy tervre van szükséged – egy személyre van szükséged. Nem egy rendszerre van szükséged – a Megváltóra van szükséged. Nem egy új célra van szükséged – Istenre van szükséged.

Amikor viharon mész keresztül, emlékezz arra, hogy Isten nem távoli, közömbös vagy kívülálló. Ő a „Vagyok”. És át fog vinni a viharon.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit vagy kit keresel általában, hogy megmentsen egy viharban? Mi tart vissza attól, hogy Istenre tekints?
  • Isten neve: „Vagyok” – nem pedig „Voltam”, vagy „Leszek”, vagy „Remélem, leszek”. Mit jelent ez ma számodra?
  • Mire van szükséged Istentől ahhoz, hogy keresztül vigyen a viharodon? Beszélj vele erről, és figyeld meg, hogy a megfelelő időben meg fog téged segíteni!

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.19.)

Szólj hozzá!

Öt tennivaló viharban

2021. február 25. 03:00 - Besther

clouds-1768967_1920.jpg

„Amikor azonban [Péter] látta a szelet, megijedt, és süllyedni kezdve felkiáltott: »Uram, ments meg!«” (Mt 14,30 NIV).

Mikor egy viharon mész keresztül, Isten akkor sincs távol, nem kívülálló. Veled van, és dolgozik az életedben a javad érdekében.

Ha úgy érzed, hogy elsüllyedsz egy viharban, akkor íme öt dolog, amit Isten akar tőled, hogy megtegyél:

Legyen bátorságod, mert Jézus veled van!
Soha ne vitázz a félelemmel! Mondd meg neki, hova menjen! Mondd, hogy menjen Jézushoz, beszéljen vele!

Kockáztass hitben!
Ne kérd Isten áldását arra, amit csinálsz! Helyette csináld azt, amit Isten megáld! Kérdezd meg őt, hogy mit szeretne, hogy tegyél, aztán légy kész megtenni vele!

Maradjon a fókusz Jézuson!
Abban a pillanatban, ahogy leveszed a szemed az Úrról, el fogsz süllyedni. Máté evangéliuma 14. fejezetének 30. verse azt mondja: „Amikor azonban [Péter] látta a szelet, megijedt, és süllyedni kezdve felkiáltott: »Uram, ments meg!«” (NIV). Ha a szélre és a hullámokra figyelsz, vagyis a körülményeidre, akkor nagyon nagy valószínűséggel el fogsz süllyedni, mint Péter.

Ne kételkedj!
Nem kell nagy hit ahhoz, hogy az életed viharait átvészeld. Csak a megfelelő személyben kell hinned: Jézus Krisztusban.

Dicsérd az Urat!
Akár viharban; akár, ha úgy érzed, hogy süllyedsz; akár halálra rémültél – magasztald őt mindenkor! Adj hálát Istennek a vihar közepén!

Milyen vihar ijeszt meg most téged? Milyen vihar süllyeszt el? Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy átmenj ezen a viharon?

Ugyanabból az okból engedi, hogy átmenj ezen a viharon, amiért a tanítványokat is kiküldte a viharba. Azt akarja, hogy tudd: „Én vagyok minden, amire szükséged van. Bármivel megbirkózom. És épp ott fogok járni, ahol téged a legjobban megijeszt valami. Nem azt kérem, hogy jöjj hozzám. Én megyek hozzád.”

Ha ma úgy érzed, hogy süllyedsz, ne félj! Csak hívd Jézust! Meg fogod látni, hogy ő veled van.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen viharral kell Jézushoz fordulnod ma?
  • Hogyan nőtt benned Isten megértése az életed egyik múltbéli vihara miatt?
  • Mit tehetsz, hogy korlátozd azokat a zavaró tényezőket, melyek megakadályozzák, hogy Istenre figyelj?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.18.)

Szólj hozzá!

Jézus hozzád lép a viharban

2021. február 24. 03:00 - daniella_89

0_jcr_wol_160819weatherphotographeroftheyear2019_18.jpg
„Hajnali 3 óra körül, Jézus odament hozzájuk a vízen járva” (Mk 6,48 NLT).
Volt már olyan vihar az életedben, ami mindent szétzilált?

Márk evangéliuma 6. fejezetében Jézus elment, hogy egyedül imádkozzon, de előtte előreküldte a tanítványait Bétsaidába. A hajóút nem volt hosszú, de hirtelen vihar csapott le a tóra. Amikor Jézus látta, hogy a széllel küzdenek a tó közepén, a segítségükre sietett.

Érezted már magad úgy, mint ezek a tanítványok?

Talán nem szándékosan jutottál el idáig a munkáddal, a házasságoddal vagy az anyagiakkal kapcsolatban. Olyan helyzetekbe kerültél, amelyekben a dolgok kicsúsztak az irányításod alól. Úgy érzed, hogy már rég el kellett volna érned a kitűzött céljaidat, de mostanra feladtad a reményt is, hogy eljuss odáig. Már csak a biztos talajt kívánod a lábad alatt.

Vagy talán nagy álmokat dédelgettél az életeddel kapcsolatban, de már rég feladtad őket. Már nem érdekel a haladás, csak az jár a fejedben: „Túl fogom ezt élni?”

Mit tesz Jézus a kétségbeesésed pillanatában? Márk evangéliuma 6. fejezetének 48. verse szerint: „Hajnali 3 óra körül, Jézus odament hozzájuk a vízen járva” (NLT). Vegyük észre, Jézus nem a tanítványainak mondta, hogy menjenek oda hozzá! Tudta, hogy nem képesek rá. Ő ment oda hozzájuk. Ugyanez igaz a te helyzetedre is. Ha épp a kétségbeesés mocsarába ragadtál, Jézus odalép hozzád.

Számomra csodálatos tény, hogy Jézus nem a parton áll, és onnan kiabálja az utasításokat. Ha viharba kerültél, nem tanácsokra van szükséged, hanem egy csodára. Arra van szükséged, hogy valaki ott legyen veled, és pont ez az, amit Jézust tesz. Közbelépett a tanítványai viharában.

Ez az evangélium a jó hír: Isten nem a parton áll, hogy onnan megmondja, hogy mit tegyél. Ő eljön, és találkozik veled a te viharodban – a fájdalmadban, a félelmedben, a depressziódban és a csüggedésedben. Ő jön hozzánk. Micsoda Isten!

Lehet, hogy éppen most elhagyatottnak érzed magad, de nem vagy az! A Biblia azt írja János evangéliuma 14. fejezetének 18. versében: „Nem hagylak el, és nem hagylak árván a viharban. Én jövök hozzád” (TLB). Erre számíthatsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:
  • Hogyan változtatta vagy erősítette meg az evangéliumról alkotott képedet ez a történet arról, hogy Jézus eljön a tanítványokhoz a viharban?
  • Gondolj egy időszakra az életedben, amikor el voltál keseredve! Hogyan jött el Isten hozzád?
  • Kit ismersz, aki éppen reménytelen helyzetbe került, és szüksége van Isten beavatkozására? Hogyan imádkozhatsz érte? Hogyan tudod támogatni őt?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.02.17.) (Fordította: efildi, daniella_89)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása