Napi remény

A remény pedig nem engedi, hogy megszégyenüljünk. (Római levél 5:5)

Használod-e a lelki ajándékaidat arra, hogy megáldj másokat?

2021. április 30. 03:00 - Anika Enikő

20210430.jpg

„Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző szolgálati utak vannak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkatípusok vannak, hogy tegyük, de ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden személyben” (1Kor 12,4–6 GW).

Amikor tudod, hogy kivé formáltak, akkor tudod, hogy milyennek kellene lenned, és elkezdhetsz erre koncentrálni, és jobban kihasználni az életedet.

Abban a pillanatban, amikor lélekben kezdesz járni, és elkezded követni Jézust, azt mondod: „Én Isten útját fogom járni, nem a saját utamat. Hagyom, hogy irányítsa az életemet. Isten szándékát akarom követni, nem a saját céljaimat. Megteszem mindazt, amiért teremtett engem.”

Miután megtetted ezt a lépést, Isten négy dolgot tesz érted: megbocsát neked, örök életet ad, Szentlelkét kitölti rád, és különleges képességekkel ruház fel téged.

A Biblia ezeket a különleges képességeket lelki ajándékoknak nevezi, és ezek különböznek az anyagi, illetve a kézzel fogható ajándékoktól. Ezek jelentik mindazokat a képességeket, melyekre szükséged van, hogy el tudd végezni azt a munkát, amit Isten neked szánt. A legtöbb hívő ember nem tudja, hogy rendelkezik lelki ajándékokkal, leszámítva azt amilyenek. Pedig neked vannak lelki ajándékaid!

Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezetének 4–6. verseiben ez áll„Különböző szellemi ajándékok vannak, de ugyanaz a Szellem adja azokat. Különböző szolgálati utak vannak, és mégis ugyanazt az Urat szolgálják. Különböző munkatípusok vannak, hogy tegyük, de ugyanaz az Isten alkot minden ajándékot minden személyben” (1Kor 12,4–6 GW)

Istennek terve van az életeddel, és a tőle kapott lelki ajándékaid az eszközeid arra, hogy megtedd mindazt, amire kér. Isten soha nem kéri tőled azt, hogy valami olyan dolgot tegyél, amihez nem adott neked képességet. Abban a percben kapod meg ezt a lelki ajándékot, amikor befogadod Jézust. Nem választhatod ki az ajándékodat. Nem érdemelheted ki az ajándékodat.

Előnyödre és hasznodra szolgál. A lelki ajándékaidat azért kaptad, hogy azokkal segíts másoknak. A gyülekezetben a többiek azért kapták lelki ajándékaikat, hogy neked segítsenek.

Amikor használod ezeket az ajándékaidat, a gyülekezeti tagok áldottak lesznek, és amikor fejlesztjük és használjuk is a lelki ajándékainkat, akkor mindannyian áldottak leszünk.

Hogy a legtöbbet kihozz az életedből, és megkapd az áldást, szükséges megismerned, hogy Isten kivé alkotott téged, és hogy milyen lelki ajándékokkal ruházott fel. Holnap beszélünk többet erről.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan használod fel lelki ajándékait arra, hogy betöltsd azt a szerepet, amelyet Isten szánt neked a gyülekezetedben?
  • Miért fontos, hogy más emberek segítsenek lelki ajándékaid azonosításában és fejlesztésében?
  • Milyen módon áldottak meg téged mások lelki ajándékaikkal?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.23.)

Szólj hozzá!

Még a gyengeségeid is dicsőséget hoznak Istennek

2021. április 29. 03:00 - Anika Enikő

20210429.jpg

„Barátom, kérdezlek: »Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kikérdezed Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekastól, hogy miért formálta úgy, ahogy tette?«” (Róm 9,20 CEV).

A lelki ajándékok, Lelkületed, Képességeid, Adottságaid, Tapasztalataid – ez az öt dolog az, ami önmagaddá tesz téged. Ezeket a te ALKATodnak nevezem.

Elfogadni az ALKATodat, melyet Isten egyedülálló módon arra teremtett, hogy azzal neki szerezz dicsőséget, annyit tesz, hogy elhiszed, hogy Isten tudja a dolgokat a legjobban, és mindez bizalom kérdése. Azt gondolod, hogy Isten tévedett, amikor teremtett téged? Vagy bízol benne tudván, hogy terve van az életeddel?

Mindannyian szoktuk mondani ezeket az állításokat Istennek: Vannak dolgok, amiket nem szeretek magamban. Bárcsak, másmilyen színű lenne a hajam. Bárcsak magasabb, alacsonyabb vagy soványabb lennék. Bárcsak több talentummal rendelkeznék. Bárcsak megtehetném „ezt” vagy „azt”. Bárcsak, úgy néznék mi mint ő. Bárcsak olyan okos lennék, mint ő és így tovább.

Tulajdonképpen ez a fajta gondolkodásmód azt mondja Istennek: „Elszúrtad! Mindenki más rendben van, de eltoltad, amikor engem teremtettél.”

Amikor nem fogadod el magad, akkor lényegében Istent nem fogadod el, mivel ő a Teremtőd, és ez Isten elleni lázadás. A következőd mondod: „Istenem, én jobban tudom. Másmilyennek kellett volna teremtened, másféle erősségekkel, és másfajta gyengeségekkel.”

Ám Isten ezt mondja: „Nem. Pontosan olyannak teremtettelek, amilyen vagy, mert azt szeretném, hogy az légy, aki vagy a gyengeségeiddel és az erősségeiddel együtt. Mindez szerezhet nekem dicsőséget – ha elkezded megcselekedni azokat a dolgokat, amiért teremtettelek, ahelyett, hogy megpróbálsz valaki más lenni.”

Tulajdonképpen elég gőgös dolog nem elfogadni, illetve elutasítani magad. Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezetének 20. verse mondja: „Barátom, kérdezlek: »Mit gondolsz, ki vagy te, hogy kikérdezed Istent? Van-e joga az agyagnak megkérdezni a fazekastól, hogy miért formálta úgy, ahogy tette?«” (CEV).

Amikor kétségeskedsz Isten szeretete és bölcsessége felől, bajba sodrod magad. Az élet megannyi problémájának a gyökere az, hogy nem bízunk Istenben. Nem hiszed el, hogy Isten tényleg szeret téged, és hogy valóban a legjobb szándékkal van irántad. Azt kívánod, hogy bárcsak másmilyennek teremtett volna téged, s ennek eredményeképpen a keserűség lelke lakik a szívedben, amely csalódottságot és kielégítetlenséget eredményez, és visszatart téged attól, hogy az a személy légy, akivé Isten akarja, hogy legyél.

De nem kell így élned. Van remény. Jób könyve 10. fejezetének 10.v erse ezt mondja: „Te irányítottad a fogantatásomat, és formáltál az anyaméhben” (NLT). Isten akart téged, és szeret téged. Az ő dicsőségére formált és alkotott téged. Hidd el, és azután bízz benne!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi a helyzet magaddal; mindig szerettél volna változtatni valamin? Isten szándéka éppen az, hogy azt használja az ő dicsőségére, amin változtatni akarsz. Mit gondolsz erről?
  • Hogyan használta Isten a gyengeségeidet, hogy dicsőséget szerezzenek neki?
  • Hogyan nézel magadra, amikor elhiszed, hogy Isten igazán szeret téged?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.22.)

Szólj hozzá!

Isten megformált téged a munkára

2021. április 28. 03:00 - Ivanyina Krisztina

20210428.jpg

„Különböző kegyelmi ajándékok vannak, de a Lélek ugyanaz. Különböző módon tudunk szolgálni is, mégis ugyanazt az Urat. Különböző munkalehetőségek vannak, de ugyanaz az Isten teremti meg az összes adottságot az összes emberben” (1Kor 12,4–6 GW).

Az építészetben a forma követi a tervezést. Mondd el hogy, mire szeretnéd használni az épületet, és én elmondom, hogyan kell felépíteni. De az emberek létezésével kapcsolatban ennek éppen az ellenkezője igaz. A működés követi a tervezést.

Fedezd fel, hogy Isten hogyan formált téged és mire hívott el! Tanulmányozd az ajándékokat, amelyeket ALKATODban kaptál – a lelki Ajándékaidat, a Lelkületedet, a Képességeidet, az Adottságaidat és a Tapasztalataidat. Akkor rá fogsz jönni, hogy mit kellene kezdened az életeddel.

Isten nem helyezett egy embert sem a földre anélkül, hogy feladatot bízott volna rájuk. Az életed feladata lehet a munkád, a karriered vagy az, hogy hogyan szolgálod a közösségedet. A munka Isten céljának része.

Nem azért vagy ezen a bolygón, hogy csak foglald a helyet, és felhasználd az erőforrásokat. Azért vagy itt, hogy hozzájárulj. Hozzájárulásod az ALKATodon alapszik.

Isten soha nem bíz rád olyan munkát, amelyhez nem ad eszközt is. Ezért vannak a lelki ajándékaid és az ALKATod többi tulajdonsága. De addig szunnyadnak benned, amíg el nem döntöd, hogy felfedezed és fejleszted őket.

Sok felmérés kimutatta, hogy az amerikaiak többsége rossz munkahelyen dolgozik; olyan munkát végeznek, amelyekre nem lettek alkotva. Elsősorban gazdasági okokból vagy státuszból adódóan állnak munkába – nem azért, mert a munka megfelelő, vagy mert szakemberek, vagy erre lettek teremtve.

Ha olyan munkahelyen dolgozol, amely nem használja az Isten által adott ALKATod, akkor kérd meg őt, hogy mutasson utat egy másik munkahely felé! Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan munkát végezz, amely nem felel meg az ALKATodnak. Várakozás közben keresd a módját, hogy miként szolgálhatod közösségedet oly módon, hogy kifejezd ALKATodat.

A Biblia azt mondja Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezetének 4–6 verseiben: „Különböző kegyelmi ajándékok vannak, de a Lélek ugyanaz. Különböző módon tudunk szolgálni is, mégis ugyanazt az Urat. Különböző munkalehetőségek vannak de ugyanaz az Isten teremti meg az összes adottságot az összes emberben” (GW).

Az ALKATodnak az ismerete segít megválaszolni az élet néhány legnagyobb kérdését: Mi Isten akarata az életemben? Mit akar Isten, hogy tegyek az életemmel? Milyen munkám vagy karrierem legyen? Mi legyen a szolgálatom? Mi legyen a küldetésem a világon?

Az ALKATod elmagyarázza, hogy merre tarts. Az ALKATod segít formálni a munkádat.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Személy szerint mit jelent, ha tudod, hogy a munka része annak, amire Isten teremtett?
  • Hogyan használod az ALKATodat munkádban vagy karrieredben? Hogyan használod a szolgálatban? Változtatnod kell a munkádon, hogy hatékonyabban használd az ALKATodat?
  • Isten soha nem ad munkát anélkül, hogy megadná az eszközt is ahhoz. Szerinted Isten milyen munkát készített elő neked, amelynek eszközeivel meg is ajándékozott?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.21.)

Szólj hozzá!

Miért van jelentősége az ALKATodnak?

2021. április 27. 03:00 - Ivanyina Krisztina

85dda6d63d4f93e61d7fb154a49f20e4.jpg

„Hozd el nekem mindazokat az embereket, akik az enyéim, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam!” (Ézs 43,7 NCV).

Évekkel ezelőtt elkezdtem használni egy szót, amelyet ALKATnak neveztem el, hogy öt dologról beszéljek, amely téged alkot. Az ALKATod az út, ahogyan Isten megtervezett téged az életedre. Életed minden területét befolyásolja, hogy miként lettél formálva. 

Az ALKATod lelki Ajándékaidból, Lelkületedből, Képességeidből, személyes Adottságaidból és Tapasztalataidból tevődik össze. Ez az öt dolog alkotja azt, aki vagy. 

Senki más nem rendelkezik a te ajándékaidnak, adottságaidnak, és szenvedélyeidnek az összességével. Miért gondolod azt, hogy különleges arcod van? Mert Istentől kaptad azt, az ő dicsőségére. Ha az összes keresztyén ugyanazokat a dolgokat szeretné csinálni és ugyanazokban a dolgokban lenne jó, akkor sokkal kevesebbet teljesítenénk az evangéliumért a világban. 

Tehát Isten egyedivé alkotott, és senki sincs olyan, mint te. A te ALKATod egyedül a tiéd. Miért számít ez? 

ALKATod feltárja Isten célját életedre vonatkozóan.
Megtudhatod, hogy Isten mit tervez az életeddel, ha felfedezed, hogy hogyan formált téged. De a lényeg az, hogy: Isten nem fogja rád erőltetni a tervét. Elvesztegetheted az életedet. Használhatod mindenféle személyes, énközpontú dolgokra, és végül teljesen elmulasztod Isten tervét. Valójában az emberek többségével ez történik. Ez tragédia. És emiatt van annyi csalódott ember! Olyanokká próbálnak válni, amilyennek valaki más akarja őket, nem pedig olyanná, amilyennek Isten szeretné látni őket.

ALKATod felkészít arra, hogy Istent szolgáld.
Istennek olyan küldetése van a számodra, amelyet ezen a bolygón senki más nem tud elvégezni rajtad kívül. Talán elmulasztottad ezt a küldetést. Talán hiányzott az Istennek való szolgálat. De ma újrakezdheted, és életed hátralévő részét teheted a legjobbá. Isten soha nem fogja kérni tőled, hogy bármi olyat csinálj, amihez még nem adta volna meg a képességet.

ALKATod a mennyei életre készít fel.
Ha Jézus követője vagy, ez az élet a következő életre készít fel. Isten azt mondja: „Ez egy teszt. Tesztellek, hogy mit fogsz kezdeni azzal, amit a földön kaptál. Ennek alapján fogom meghatározni, hogy mit adok neked az égben az örökkévalóságban.”

ALKATod megmutatja Isten dicsőségét.
Amikor arra használod az ALKATodat, amivé Isten teremtett téged, az nemcsak jó érzéssel tölt el, de Isten arcára is mosolyt csal. Csak akkor élünk teljes életet, amikor Istennel összeköttetésben vagyunk aszerint, ahogyan ő alkotott bennünket. Tudod, hogy mitől fog Isten mosolyogni? Amikor lenéz, és látja, hogy a tehetséget, amelyet tőle kaptál, az ő dicsőségére használod. 

Ézsaiás próféta könyve 43. fejezetének 7. versében olvashatjuk: „Hozd el nekem mindazokat az embereket, akik az enyéim, akiket dicsőségemre teremtettem, akiket formáltam és alkottam!” (NCV). Isten úgy alkotott, hogy élvezd azt, aki vagy.

Legközelebb, amikor azon tűnődsz, hogy miért vagy olyan amilyen, emlékezz, hogy Istentől kaptad azt a bizonyos ALKATot. Időbe telik felfedezni és élni az ALKATodban. ALKATod segít megérteni Isten veled kapcsolatos célját, hogy hatékonyan szolgáld őt, felkészít a mennyei életre és megmutatja Isten dicsőségét! 
 
Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Melyek a lelki ajándékaid? Hogyan használod fel őket mások szolgálatára?
  • Milyen egyedi személyiségjegyeket és képességeket adott neked Isten mások szolgálatára?
  • Isten kéri tőled, hogy olyasmit csinálj, amire nem gondolod, hogy képes vagy? Mit gondolsz, Isten hogyan szerelt fel arra, hogy pontosan ezt tedd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.20.)

Szólj hozzá!

Hagyd abba a hasonlítgatást, és kezdd el betölteni a célodat!

2021. április 26. 03:00 - magyarosijulia

„Az ÚR nem azokra a dolgokra tekint, amire az emberek. Az emberek a külső megjelenést nézik, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van." (1Sámuel 16,7 NIV fordítás)

Az életed értékes, és az életednek célja van.

Nem számít, hogy mit mondanak az emberek, mit közvetít napjaink kultúrája, vagy milyen hazugságokkal tölti meg az elmédet a Sátán, te végtelenül értékes vagy Isten számára. Ő gondolt rád, ő megalkotott téged, hogy szerethessen, és őt érdekli az életed minden apró részlete. Az életed Isten célját és az ő dicsőségét mutatja.

Értékes vagy függetlenül attól, hogy ki vagy, vagy honnan származol. És ugyanez érvényes minden egyes emberre attól a perctől kezdve, hogy a világra jön. Különbözőek a képességeink és az ajándékaink, Isten viszont mindannyiunkra ugyanúgy tekint: szeretettel.

Egyikünk sem tökéletes, de a Biblia azt írja, hogy Isten felelősséget vállal minden velünk született hiányosságért. Tudtad ezt? Persze nem tartoznak ide azok a problémáink, amelyeket mi okoztunk magunknak a rossz döntéseinkkel. A hiányosságaink viszont, amelyekről nem tehetünk, szintén részei annak a célnak, amire Isten megalkotott minket.

A Biblia ezt írja a Sámuel első könyve 16. fejezetének 7. versében: „Az ÚR nem azokra a dolgokra tekint, amire az emberek. Az emberek a külső megjelenést nézik, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van” (NIV).

Isten vállalja a felelősséget, mert az ő látószöge sokkal nagyobb, mint az embereké. Ő látja azt is, amit mi nem. Ő mindannyiunkat szeret, mert bennünk van a lehetőség, hogy – minden hiányosságunk ellenére is – véghez vigyük azokat a nagy dolgokat, amelyeket számunkra eltervezett.

Isten senkivel sem fog összehasonlítani téged. Úgy alkotott meg, hogy te te legyél. Az ő remekműve vagy. Figyeli, hogy miképpen használod a lelki és szellemi ajándékaid, a talentumaid és a képességeid. Ő segíteni fog, hogy elérd a benned rejlő lehetőségek maximumát.

Ne vesztegesd többé az idődet arra, hogy azt gondolod, te semmit nem adhatsz a világnak, vagy hogy másokhoz hasonlítgatod magad. Isten egy nagyszerű célra alkotott meg téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Szoktad magad másokkal összehasonlítani? Mi az, ami miatt úgy gondolod, hogy ők jobbak, vagy hogy jobban szereti őket Isten?
  • A hiányosságaidra fókuszálsz vagy a benned rejlő lehetőségekre, amiket Istentől kaptál? Miért számít, hogy melyikre figyelsz jobban?
  • Hogyan tudhatod meg, hogy téged mire alkotott meg Isten? Vajon egyedül kell erre rájönnöd?

*(Daily Hope by Rick Warren, 2021.04.19.)

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása